Bewegen Leefstijl Question Tips

Buiten sporten in de winter: Yay or Nay?

Door

Buiten sporten

Langzaam wordt het kouder buiten en rond 18:00uur is het volledig donker. Het regent steeds vaker en de wind maakt alles vaak nog net een tikje killer. Toch weet ik dat er veel bikkels zijn, die ondanks dit alles vrolijk door blijven gaan met buiten sporten. Lichtjes om je armen, een fluorescerend hesje aan en gaan met die hap. Ik ben heel benieuwd hoe jij dit doet in de wintermaanden. Natuurlijk vertel ik je ook mijn winter-buiten-sport-routine.

In de zomer is buiten sporten zo veel makkelijker. Je schiet een broekje en een shirtje aan, doet de deur open en stapt naar buiten voor een goede workout. In de winter is dat wel anders. Je moet goed nadenken over de weersomstandigheden. Heb je handschoentjes nodig? Oorwarmers? Een regenjasje? Kun je in een t-shirt, of heb je een dubbele laag lange mouwen nodig om je warm te houden? Hierdoor wordt buiten sporten ineens een stuk minder verleidelijk voor velen.

Full body crunch

Toch zijn er heel veel bikkels die lekker door blijven sporten in de open lucht, ondanks de kou. Ik geef ze groot gelijk, want buiten sporten heeft ook een heel aantal voordelen:

 • Het is vaak goedkoper
 • Je zit niet vast aan bepaalde tijden
 • Je kunt binnen 20 minuten klaar zijn als je dat wilt, terwijl naar een sportclub gaan toch echt langer duurt.
 • Je krijgt meer zuurstof tijdens het sporten
 • Je haalt letterlijk een frisse neus en wordt daar heerlijk wakker van.

Zo zijn er vast nog wel een aantal voordelen op te noemen. Het is echter de vraag of die voordelen voor jou opwegen tegen de nadelen, zoals de kou en de regen.

Mijn mening
Tjah….ik heb nu toch wel een beetje iets op te biechten. Sommigen van jullie zullen het misschien wel weten, maar ik ben een ontzettend pussy als het gaat om buiten sporten in de winter. Ik houd niet van de kou en al helemaal niet van regen! Mijn hardloopfrequentie gaat in de wintermaanden dan ook vaak met sprongen achteruit. Ik kijk ontzettend op tegen mensen die wél gewoon het winterweer trotseren, ik zou echt willen dat ik het ook deed. Maar ik doe het niet….daar moet ik me misschien bij neer leggen. Of nouja….niet is een groot woord. Als het niet regent en de temperatuur enigszins acceptabel is, dan vind ik het wel heerlijk om door het winterlandschap te rennen. Als het dan zachtjes gaat regenen als ik bezig bent, dan vind ik dat ook nog wel ok. Maar met regen naar buiten stappen, no way!

Plank

Als je mij met slecht weer buiten ziet sporten, dan komt dat vast doordat iemand me mee heeft gesleurd. Zo is vriendinnetje Marloes een diehard buitensporter, die met een grote glimlach haar hardloopschoenen aantrekt, weer of geen weer. Ook schoonzusje Esmée is zo’n topper, als ze iets wil dan doet ze het ook, ongeacht het weer. Zo is het al eens voorgekomen dat ik in de miezerregen 11km ging hardlopen met Marloes en stond ik een keer op het strand van Callantsoog te bootcampen om 8:30uur op zaterdan, met 1 graad boven het vriespunt. Ik ben dus wel te motiveren ;). Het komt alleen niet uit mezelf.

Je zult mij dus lekker veel in de sportschool terugvinden de komende periode. Ondanks mijn drukke schema, lukt het me de laatste tijd om zo’n 4x per week (totaal 6 uur) te sporten. Daar ben ik super blij mee en ik hoop het dan ook te kunnen volhouden. Half december is mijn studie afgelopen, dan krijg ik weer meer tijd om te sporten.

Collage2

Hoe zit het bij jou?
Zo, ik heb mijn mening opgebiecht. Ik ben heel benieuwd naar de jouwe! Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe jij jouw sportmomenten gaat indelen deze winter. Naar mijn idee is het heel belangrijk om goed na te denken of je écht wel buiten gaat sporten als het slecht weer is. Als dat namelijk niet het geval is, is het goed om alvast een plan B te hebben voor op mindere dagen. Als je een abonnement hebt bij een sportclub is het makkelijk, maar anders moet je misschien alvast leuke workout video’s gaan uitzoeken die je kunt gaan doen in geval van ‘nood’. Deze maanden zitten vol verleidingen, waar je natuurlijk heerlijk van moet gaan genieten. Blijven bewegen vind ik dan wel heel belangrijk.

Veel succes toppers!

Groetjes, Marloes

Sport jij in de winter gewoon buiten? Of zoek je ook liever de warmte op?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (19)
 1. Vera 7 jarengeleden

  Buiten sporten in de winter….nay, jay…..no way!!! Helaas, daar krijg ik mezelf niet voor gemotiveerd! Zowel het weer als zeker ook het donker houden me tegen. In de zomer is een hardlooprondje heerlijk, dan geniet ik echt en zie ik ook de genoemde voordelen. In de winter begint voor mij het sporten met de workout-video’s weer. En lekker tegen de bokszak slaan. Ach, ik heb me daar bij neergelegd, het is pima zo!

  Reageer
 2. Sas 7 jarengeleden

  Wat een tof artikeltje! Ik doe aan skaten en kan dus, door bladeren en regen niet buiten sporten. Erg jammer dus doe ik deze maanden een ander alternatief.

  Reageer
 3. barbara 7 jarengeleden

  Ik doe elke donderdag avond via de sportschool een “wandel bootkamp”. Een vaste tijd en een vaste club mensen motiveerd mij. En dan valt het eigenlijk altijd mee met het weer. Vanuit binnen lijkt het guur maar als je eenmaal buiten bent is het goed te doen. en de voldoening erna is hoog. Maar eerlijk is eerlijk, als het hard regent en erger nog hard waait erbij dan ga ik niet 🙂

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Je hebt helemaal gelijk! Vaak is het achteraf heerlijk!

   Reageer
 4. Cindy 7 jarengeleden

  Ik heb me een paar weken opgegeven voor MOM in Balance, zwangerschap sport in de buitenlucht. De trainer had zoiets van “In de herfst?”. Maar ik vind het fijner om in de herfst en de winter te sporten, de frisse buitenlucht, eerst de kou maar daarna lekker warm en ik heb ook echt goede kleding voor de herfst en winter om buiten te sporten. De sportschool vind ik niets en in de zomer vind ik het ook te warm.

  Reageer
 5. Danielle 7 jarengeleden

  Ik vind buiten hardlopen in de herfst en de winter veel lekkerder dan in de lente en/of zomer..! Dus ja ik ga gewoon door in de winter 🙂

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Top! Ik wou dat ik dat ook kon zeggen…haha.

   Reageer
 6. Kilian 7 jarengeleden

  Mijn sport is wielrennen en ik vind het elke keer weer heerlijk om eropuit te gaan. In het koude/donkere seizoen fiets ik met winterbanden, spatborden en goeie lampen en draag ik warmere kleren. Even een investering, maar dan ben ik niet meer beperkt tot overdag en tot de warmere dagen!

  Regen hou ik niet van, tenzij het een kort licht buitje is, maar soms heb ik zo’n behoefte aan sporten dat ik de regen op de koop toe neem. Maar ik zie mezelf niet als een bikkel – ik zou het wielrennen gewoon te veel missen als ik moest wachten op de lente!!

  Reageer
 7. Theodoortje 7 jarengeleden

  In principe ga ik altijd hardlopen (zo’n 3 x per week), weer of geen weer.
  Ik moet mezelf er wel soms even extra toe zetten als het al stortregent voor ik ga beginnen, maar met het vooruitzicht van hoe ik me daarna voel en een warme douche gooi ik mezelf dan maar in die koude douche 🙂
  Nu ik zwanger ben en hardlopen niet meer kan heb ik me toch maar opgegeven bij de sportschool. Dan kan ik daar op de loopband op goed tempo wandelen, fietsen en wat apparaten doen. Dat is zelf buiten in mijn staat (nu 22 weken) toch moeilijk voor elkaar te krijgen. Maar, ik ben nog nooit lid geweest van een sportschool dus het is wel een uitzondering!

  Reageer
 8. Annet 7 jarengeleden

  Wij gaan in de winter gewoon door, alleen bij sneeuw is het wat lastig hardlopen, dan kiezen we voor wandelen.

  Reageer
 9. Anne 7 jarengeleden

  In de winter loop ik meer dan in de zomer! In de winter doe ik ook mee met loopjes, heerlijk! Zoveel moois in de tijd, en rust.

  Reageer
  • Annemarie 7 jarengeleden

   Ja, ja winter, kou, regen en soms sneeuw. Brrr. De kou is niet lekker maar in het donker lopen vind ik echt niet fijn. Dus
   wordt het zweten thuis met een workhout. haha. Wel lekker warm!!!

   Reageer
 10. Rox 7 jarengeleden

  In de zomer is sporten in de winter nog yay maar zodra de temperatuur daalt zakt ook mn drive. Moet zeggen dat mn lichaam de koudere tijden ook niet altijd even goed doorkomt en sporten in de sportschool dan beter is. Regen daar heb ik niks mee, ik ben niet van suiker.

  Reageer
 11. Minoes 7 jarengeleden

  Ik voetbal, dat gaat gewoon door, tenzij de velden niet te betreden zijn door stortregen of sneeuw. Vorst/regen/donker houden ons niet tegen. Ik vind het heerlijk en ik ben ook de een van de weinige gekken die een korte broek blijven dragen totdat het echt niet meer verstandig is.

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Aaahhh, ik denk dan gelijk aan die koude bal keihard op je bovenbeen,….hihi.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: