Bewegen Tips

Buiten sporten! Ideeën en Tips

Door

Buiten sporten

Het is steeds vaker lekker weer, dat betekent ook dat ik weer steeds vaker mensen buiten zie sporten! Ik word hier ontzettend vrolijk van, ik vind het ontzettend leuk om iedereen zo actief te zien. Je denkt misschien bij buiten sporten direct aan hardlopen. Er zijn echter nog zo veel andere dingen die je kunt doen! In dit artikel geef ik je een aantal ideeën. Ook geef ik tips over hoe je je optimaal kunt voorbereiden op jouw buiten sport moment.

Mogelijkheden voor buiten sporten
Er zijn ontzettend veel dingen die je buiten kunt doen. Je hoeft je echt niet direct helemaal in het zweet te werken, maar gewoon lekker in beweging zijn is ook helemaal prima! Om je een beetje inspiratie te geven, hier een aantal ideeën voor dingen die je buiten kunt doen.

 • Hardlopen! Dit is misschien de meest voor de hand liggende. Stap de deur uit, ren lekker een rondje zo klein of zo groot als jij wilt en zorg dat je weer thuis eindigt. Super lekker en het hoeft echt niet veel tijd te kosten! Ga bijvoorbeeld ook eens 10 minuten lopen op een hoog tempo, als je eigenlijk geen tijd hebt om te sporten.
 • Als je niet (meer) kunt hardlopen, maar dan gewoon een stevige wandeling. Eventueel lekker samen met een vriendin, de buurvrouw, de hond of met een familielid. Je kunt natuurlijk een mooie omgeving opzoeken, maar wandelen door jouw buurt is ook helemaal prima. Je zult merken dat je vol frisse moed weer thuis komt. Of ga eens lunchwandelen met collega’s!
 • Je kunt natuurlijk ook gaan fietsen. Je kunt wielrennen of mountainbiken, maar je kunt ook op je normale fiets stappen en een rondje touren. Af en toe lekker een terrasje pakken tussendoor, ik vind dit altijd super fijn. Een mountainbike of racefiets kun je trouwens ook op veel plekken huren, dus geen probleem als je die niet heb.

4

 • Skeeleren heb ik ook heel lang gedaan. Ik vond het altijd heel lekker, maar ik doe het eigenlijk nooit meer.
 • Voetballen, (beach) volleyballen, basketballen en andere balsporten kun je ook heel gemakkelijk buiten doen! Doe het bijvoorbeeld op een veldje in de buurt, met een aantal vrienden of buren. Als je kinderen hebt, vinden zij het ook zeker weten leuk om mee te doen. In Groningen hebben we een meertje waarbij een zandstrandje is. Hier ga ik zomers wel eens met vrienden dit soort dingen doen.
 • Badminton, tennis of beachtennis kun je ook heel makkelijk in de tuin doen. Je hebt er weinig ruimte voor nodig. Dit is een van mijn favoriete bezigheden op vakantie. Lekker met mn voeten in de zee een balletje overtikken. Sven en ik doen het ook wel eens bij zijn ouders in de achtertuin, om lekker even bezig te zijn.

Buiten sporten

 • Eigenlijk kun je vrijwel alle workouts van mijn YouTube kanaal gewoon lekker buiten doen. Ik neem ook regelmatig buiten op, om je dat te laten zien. Ik doe ze vaak in een park of in het bos, maar gewoon in de achtertuin kan natuurlijk ook!
 • Sta eens op de trampoline van je kinderen (of de buurkinderen ;)). Dit is een geweldig goede workout!
 • Schrijf je in voor een bootcamples, bij een Nordic Walking club, een wandeltocht, een fietsvierdaagse of een evenement voor een goed doel. Zo kun je met een groep mensen samen trainen in de buitenlucht.

Genoeg te doen dus! Misschien het meest belangrijk, zoek iets dat je leuk vindt! Dan is de kans dat je het volhoudt veel groter :).

Tips
Om buiten sporten niet alleen leuk, maar ook veilig en verantwoord te maken, heb ik een aantal tips voor je.

 • Draag goede schoenen! Buiten heb je vaak een ongelijke ondergrond, wat de kans op blessures vergroot. Ga naar een gespecialiseerde winkel voor hulp. Bijvoorbeeld een buitensportzaak voor wandelschoenen of een hardloopwinkel.
 • Kies voor makkelijk zittende kleding die goed de warmte afvoert en die niet loodzwaar word als je gaat zweten. Bij bijvoorbeeld Decathlon, H&M en Scapino vind je heel betaalbaar zulke kleding. Als je best wat meer wilt besteden, kijk dan eens bij sportzaken, Wehkamp of Zalando.

Buiten sporten

 • Vergeet je niet in te smeren! Tijdens het buiten sporten verbrand je makkelijk. Smeer je dus goed in met een waterproof zonnebrand (je gaat zweten!) met een hoge factor.
 • Begin niet zo maar met intensief sporten, maar bouw het langzaam op. Dit voorkomt blessures. Tips voor het starten met hardlopen vind je hier.
 • Zorg dat je voldoende drinkt voor en na het sporten. Ga uit van ongeveer 500ml extra drinken per uur sporten, als je veel zweet zelfs nog meer. Tijdens het sporten drinken is niet nodig, pas als je langer dan 1,5 uur sport.

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven. Buiten sporten geeft me mega veel energie als het lekker weer is. Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw favoriete sportactiviteiten buiten.

Groetjes, Marloes

Wat doe jij het liefst als je buiten gaat sporten? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. bauke 6 jarengeleden

  Ik ben na mijn zwangerschap (3 maanden geleden ) ook weer gaan skeeleren helaas werkt het weer niet altijd mee maar dan ga ik binnen een workout van jou doen!

  Verder vind ik het een super fijne website en super motiverend om gezonder te gaan leven!

  Reageer
 2. Tamara 6 jarengeleden

  O ja, de trampoline! 🙂 :). Staat hier een mega groot ding in de tuin, wat gek dat ik daar zelf niet op gekomen ben….
  Ik ga sinds kort elke avond een stukje hardlopen, en merk dat ik elke keer een stuk verder kan, zonder als een hijgend paard voort te sjokken. 🙂
  En fietsen doe ik ook steeds vaker, nu het weer wat mooier wordt. Gebeurt minstens 1 of 2 keer per week en per dag is dat toch alweer zo’n 30 km.

  Reageer
 3. Vilia 6 jarengeleden

  Hoi hoi Marlon, hartelijk dank voor de HITT Workout. ..Was maar 12 min. maar lekker intensief………..heerlijk. Ik moet wel toegeven dat ik na die 12 min. flink moest nahijgen……?Ga zo door….en tot de volgende Workout.

  Grts., Vilia

  Reageer
  • Vilia 6 jarengeleden

   Sorry moest Marloes zijn…..lang leve de smartfones met woordkeuze menu pffggggrrrr

   Reageer
 4. Gea 6 jarengeleden

  Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd maar in steeds meer parken vind je nu outdoor fitnessapparaten waar je gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld tijdens je rondje hardlopen

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: