Afvallen Bewegen

Bootcamp! Wat en waarom?

Door

Hekje

Sinds een aantal maanden is bootcamp uitgegroeid tot een super populaire sport. Ook op de sportschool waar ik werk, geven we bootcamp. Ik merk dat er nog regelmatig onduidelijkheden zijn over wat dit nu precies inhoudt en voor wie het geschikt is. Dit vertel ik je vandaag in dit artikel!

Het Nederlandse woordenboek zegt niets over het woord ‘bootcamp’. Op de Amerikaanse Wikipedia wordt ik al iets wijzer: ‘Bootcamp refers colloquially to military recruit training.’ Bootcamp zou dus wijzen naar een wervingstraining voor militairen! Deze tussen bootcamp en een militaire training, is denk ik de reden dat veel sporters een beetje bang zijn om een les te gaan volgen. bootcamp heeft een imago van loodzware training met een schreeuwende drill instructor.

Wat is bootcamp?
Bootcamp is een groepstraining die conditie- en krachtoefeningen combineert. Vrijwel altijd wordt de training in de buitenlucht gehouden. Tijdens bootcamp wordt er veel gebruik gemaakt van obstakels die in de omgeving aanwezig zijn, denk bijvoorbeeld aan bankjes, stoepranden, boomstronken en hekken. Ook kun wordt in bootcamplessen regelmatig in tweetallen of in kleine groepjes gewerkt, zodat je elkaar kunt gebruiken om bepaalde oefeningen uit te voeren.
De oefeningen die gedaan worden, kunnen sterk variëren. Dit ligt onder andere aan de instructeur, maar ook aan de leeftijd van de groep, het fitheidsniveau van de deelnemers en de mogelijkheden in de omgeving. Tijdens sommige bootcamplessen ga je bijvoorbeeld een flink stuk hardlopen, terwijl er ook lessen zijn waarin alles in een stevig wandeltempo wordt gedaan, zodat het ook voor minder fitte mensen haalbaar is.

Conditionele oefeningen zoals hardlopen of wandelen, worden in een bootcamples afgewisseld met krachtoefeningen. Doordat je de krachtoefeningen met je eigen lichaamsgewicht uitvoert en je niet vast zit op een apparaat, train je vaak een aantal spiergroepen tegelijk. Hiermee worden niet alleen je spieren, maar ook je coördinatie uitgedaagd.

Muurtje

Effect op het lichaam
Omdat tijdens een bootcamptraining zowel oefeningen voor de conditie, als krachtoefeningen gedaan worden, kun je effectief werken aan je fitheid! Je krijgt een beter conditie, je lichaam wordt strakker, je houding beter, je voelt je krachtiger en je werkt aan je vetverbranding. De training is dus super allround en naar mijn mening een ideale workout. Natuurlijk zie je alleen effect als je regelmatig traint en daarnaast op je voeding let, maar dit is met alle vormen van training het geval.

Doordat de training buiten wordt gegeven, ben je er letterlijk even ‘uit’. Dit helpt mij altijd om even helemaal mijn hoofd leeg te maken en me te focussen op mijn eigen lichaam en de omgeving. Ik ben absoluut geen ‘slecht-weer-sporter’, maar ook de bootcamples bij 1 graad boven nul, in de miezerregen, op het strand van Callantsoog vond ik geweldig! Je moet even over een drempel heen, maar als je eenmaal bezig bent is het heerlijk.

Voor wie is bootcamp?
Zoals ik in het begin al liet doorschemeren, is bootcamp echt niet alleen voor de topfitte, jonge, strakke mensen onder ons. Een trainer kan voor iedere oefening variaties bedenken, waardoor hij voor iedereen goed uit te voeren is. Ben je nog steeds niet helemaal overtuigd?Kijk dan eens of in jouw omgeving een beginner bootcamp les wordt gegeven. Ik verzeker je echter dat je ook met een normale les gewoon mee kunt doen, ongeacht je geslacht of fitheidsniveau. Er zijn zelfs bootcamplessen speciaal gericht op kinderen!

Een keer een les meedoen?
Zoals ik direct aan het begin vertelde, worden op Sportrade in Paterswolde bootcamplessen gegeven. Ik mag jullie een gratis proefles aanbieden. De lessen zijn op woensdagavond om 20:00 uur en op zondagochtend om 10:00 uur. Patrick Bakker, de bootcampinstructeur (zie foto hierboven), is ontzettend enthousiast en ervaren, dus ik weet zeker dat je een top-les gaat beleven!

Patrick heeft naast zijn werkzaamheden bij Sportrade ook een eigen trainingscentrum in Groningen. Voor de mensen uit Groningen, mag ik ook hier een gratis proefles aanbieden! Er wordt les gegeven op dinsdagavond om 19:30 uur en op zaterdagochtend om 10:00 uur.

Meld je altijd vooraf even vooraf aan voor een proefles!

Woon je ergens anders in het land? Dan weet ik dat je je via de site van ‘The Bootcamp Club’ kunt registreren voor een gratis proefles. The Bootcamp Club geeft in veel delen van het land trainingen.

Conclusie
Ik raad je zeker aan om eens een bootcamplesje te proberen! Laat je niet afschrikken door het imago, vrijwel iedereen kan aan de lessen meedoen. Je zult merken dat het een ontzettend leuke manier van trainen is, waarin je gemotiveerd wordt door de instructeur en door de groep.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens bootcamp gedaan? Wat vind jij ervan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Jasmine 9 jaargeleden

  Ik heb meegedaan aan de bootcamp training van Annemerel en Esmée, ik vond het echt super leuk om te doen en als het bij mij in de stad gegeven zou worden zou ik er ook zeker aan mee willen doen!

  Reageer
 2. Marieke 9 jaargeleden

  Ik heb meegedaan aan de bootcamp van Girlscene (daar waren Annemerel en Esmee ook bij). Super leuk, alleen was het die dag 37 graden (warmste dag die zomer) en gingen we om 12.00 uur ‘s middags… Echt verschrikkelijk warm dus we kregen steeds flesjes water. Maar het was heel erg leuk en gzellig en we hebben flink getraind 🙂

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   😀 Leuk! 37 graden is inderdaad wel heel warm!

   Reageer
 3. wendy 9 jaargeleden

  He, is die gratis proefles tot een bepaalde datum. Of is er gewoon altijd een gratis proefles? Lijkt me erg leuk keer mee te doen!

  Reageer
  • Albert 9 jaargeleden

   Hoi Wendy! Er zit geen limiet aan, maar houd dan wel even in de gaten of de lessen nog op dezelfde tijd zijn. Geef het ook even van tevoren aan en vertel even dat je via onze site komt. Het is echt heel leuk, zeker doen dus!! 🙂

   Reageer
 4. JW 1 jaargeleden

  Bootcamp is over het algemeen prima voor personen die zich schamen om alleen in het openbaar oefeningen te doen. In zo’n klubje val je minder snel op. En het is natuurlijk hartstikke hip!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.