Bekkenbodemspieren trainen
| 22 november 2020

Bekkenbodemspieren trainen – Wat en waarom?

Op optimavita.nl heb ik het al zo vaak gehad over het trainen van je buikspieren, beenspieren, bilspieren en armspieren…maar heb je wel eens gedacht aan je bekkenbodemspieren? Wait, what?? Ik leg je hieronder zo goed mogelijk uit waar ik het over heb.

Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen specialist ben op dit gebied! Ik vind het echter wel belangrijk om het onderwerp eens aan te snijden, omdat vooral te zwakke bekkenbodemspieren absoluut een rol kunnen spelen bij het sporten. Bovendien is het een beetje een taboe, terwijl het zo vaak voorkomt.

Wat zijn bekkenbodemspieren

Deze spieren zitten onderin je bekken. Ze ondersteunen de organen in je buik en ze spelen een belangrijke rol bij het plassen en poepen. Bij een vrouw zitten er drie openingen in: de urinebuis, de vagina en de anus. Bij mannen zijn dit er twee.

Te sterke bekkenbodemspieren

Voor zo ver ik weet komen te slappe bekkenbodemspieren vaker voor dan te sterke, maar ik weet uit persoonlijke ervaring dat ook deze laatste een issue is. Bij te sterke bekkenbodemspieren kunnen klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld obstipatie en blaasontsteking. Ook kan het pijn geven bij het vrijen.

Hieronder een oefening die je kunt doen als je een te gespannen bekkenbodem hebt. Ik raad echter aan om bij klachten professionele hulp te zoeken, van bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut.

Te zwakke bekkenbodemspieren

Zoals ik al zei, komen te zwakke bekkenbodemspieren enorm vaak voor. Vooral bij vrouwen die (recent of jaren geleden) bevallen zijn, maar ook bij andere vrouwen én bij mannen! Dit kan onder andere de volgende klachten geven:

  • Ongewenst urineverlies
  • Ongewenst verlies van ontlasting
  • Steeds terugkerende blaasontsteking
  • Klachten van verzakking
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn in de onderrug of rond het bekken

Je kunt je misschien voorstellen dat dit enorm lastig kan zijn in het normale leefritme, maar ook als je wilt sporten! Springen is onmogelijk of lastig door urineverlies, squats geven klachten in de onderrug of rond het bekken en bij veel oefeningen kun je niet de benodigde stabiliteit vinden.

Herken je deze klachten? Schakel dan zeker hulp in! Een bekkenbodemfysiotherapeut kan samen met jou een geschikt behandelplan opstellen.

Je bekkenbodemspieren kun je net als andere spieren trainen en daardoor sterker maken. Hieronder een video met oefeningen die je misschien kunnen helpen.

Wat ik zelf ook hele fijne informatie vind, is die van Sterkher. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen in hun gezonde leefstijl voor, tijdens en na de zwangerschap. Hier een artikel over de bekkenbodemspieren.

Mijn conclusie

Klachten rond de bekkenbodem zijn soms een beetje taboe, maar ze komen ZO onwijs vaak voor. Schaam je dus vooral niet en neem contact op met een professional. Als je jouw klachten niet serieus neemt, kunnen er grote problemen ontstaan. Blijf dus vooral niet te lang zelf aanmodderen.

Groetjes, Marloes

Heb jij net als ik wel eens bekkenbodemklachten gehad?

 

 

Eén reactie

  1. Ik heb ruim 25 jaar paard gereden daar krijg je sterke bekkenbodemspieren van. Het kan wel een groot nadeel zijn tijdens een bevalling helaas heb ik dit ook zo ervaren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram