Hardlopen halve marathon tips
| 24 september 2020

Beginnen met hardlopen – Het nut van opbouwschema’s!

‘Beginnen met hardlopen’ het lijkt zo makkelijk. Sportkleding aan, deur open en gaan met die banaan! Heel veel mensen starten op deze manier met joggen. Ik snap dat helemaal. Zelf ben ik ook doelgericht en nuchter, dus lijken al die progamma’s en opbouwschema’s voor beginnen met hardlopen onzin. Niet is minder waar! Ik vertel je waarom.

Hardlopen is belastend…

Zo veel mensen doen aan hardlopen, dat we soms even vergeten hoe vreselijk belastend deze activiteit is! Bij elke landing moet je lichaam een schokbelasting van een aantal keer jouw eigen lichaamsgewicht verwerken. De knieën, enkels en heupen krijgen het vooral zwaar te verduren.

Je begrijpt misschien wel dat onze spieren en pezen deze belasting niet gewend zijn, als we niet heel regelmatig hardlopen. Ons lichaam is sterk in het aanpassen aan omstandigheden, maar heeft hier wel de tijd voor nodig.

Nut van opbouwschema’s

Dit is waar opbouwschema’s van pas komen! Ik gebruik zelf graag de schema’s van run2day, maar er zijn zo veel opties. Hardlopen met Evy is bijvoorbeeld een app die door veel mensen gebruikt wordt. Met deze schema’s word je gecoacht om het hardlopen langzaam op te bouwen. Zo kunnen je spieren, pezen en gewrichten geleidelijk wennen aan de belasting.

Mega waardevol dus! Elke beginnende hardlopen zou ik aanraden een opbouwschema te gebruiken als richtlijn. Ook voor hardlopers die een tijd niet gelopen hebben, is het best een heel verstandig idee…

Maar ik ben een ervaren sporter!?

Ok, ok, ok…we snappen je Marloes. Maar dat geldt niet voor mij. Ik ben namelijk een ervaren sporter. Ik heb in het verleden veel hardgelopen, dus die schema’s zijn voor mij echt niet nodig. Alle begrip als je zo denkt! Dat doe ik namelijk zelf ook. Al twee keer heb ik om deze reden vloekend met een blessuren thuis gezeten. De eerste keer in 2015, de tweede keer in 2019. Twee keer dacht ik dat ik sneller kon gaan dan een schema…twee keer werd het tegendeel bewezen.

Als je namelijk zelf jouw afstanden en snelheid reguleert, dan doe je dat op gevoel van conditie. Je kunt nog zo’n sterke conditie hebben, maar dat wil niet zeggen dat jouw spieren, pezen en gewrichten de belasting aan kunnen! Wees dus alsjeblieft niet zo dom als ik en gebruik een opbouwschema ♥. Uiteraard hoef je niet bij nul te beginnen als je een ervaren sporter bent, maar overschat jezelf zeker niet. Liever een paar te lichte trainingen, dan 1 te zware waardoor je een paar weken niet kunt trainen.

Mijn conclusie

Opbouwschema’s zijn onwijs waardevol voor beginnende hardlopers, maar ook voor mensen die weer starten na een periode van rust. Zelfs hardlopers die streven naar langere afstanden of snellere tijden, moeten dit langzaam opbouwen om blessures te voorkomen.

Zuinig op je lichaam zijn is lastig als je ambitieus bent…maar het is zo belangrijk!!

Groetjes, Marloes

Heb jij ervaring met opbouwschema’s?

6 reacties

  1. Zelf heb ik veel hulp gehad aan schema’s. Maar nog meer steun aan een start-to-run cursus. Hier wordt in het begin ook erg geconcentreerd op de techniek.
    Mij heeft het enorm geholpen, goede techniek, stok achter de deur en naar je doel toewerken.
    Zelf lopen is flexibeler, maar ook makkelijker over te slaan.
    Ik wist dat ik extra uitdagingen zou hebben met goed hardlopen. Ik loop achteraan bij de atletiekvereniging. Maaaaaaar…..na 11 maanden trainen dit weekend net de home edition van de damloop by night gedaan, 8 km.
    Tja da’s geen halve marathon, maar ik ben zooooo trots.

    1. Ik loop met fit op vier. Dat is een podcast met een twintig weken programma en je loopt op klassieke muziek. Heerlijk.
      Bouwt rustig op en gaat uit van drie keer lopen in de week. Maar alle lessen staan er gewoon dus je kan er ook twee doen. Of vier☺️

  2. Ik heb de app 5K gebruikt. Fijne app. Ook Evy heb ik “gedaan” 😃 ook heel fijn en is me goed gelukt. Moet nog steeds denken aan de banaan die ze adviseert vóór het lopen!

  3. Evy ging mij veel te snel…binnen de eerste training van 1 naar 2 minuten rennen?! Dat kon mijn lijf en mijn hart echt niet aan (51, nog rokend) dacht dat ik 1-1-2 kon bellen of ik langs de weg gevonden zou worden bahahaha… + abo’s nodig voor de app en de gekoppelde muziek-app, jammer.

    Heb nu zelf een schemaatje ingevuld in een hiit/interval trainer-app en dat werkt toch beter (lees: gezonder)als je die persoonlijke voorkeuren kan invoeren.

    Heb een andere app die bij m’n activity-tracker hoort en alle andere gegevens logt dus lijk geen gegevens te missen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram