Afvallen Beginners Bewegen Tips Workouts

Basis Trainingschema op de Sportschool

Door

We krijgen de laatste tijd heel veel vragen over een basis trainingschema voor op de sportschool. Vandaag laat ik je een voorbeeld zien in een video. Natuurlijk hebben fitnesscentra verschillende apparaten, maar de basis is vaak redelijk hetzelfde. Met dit trainingschema train je in een uur je conditie, vetverbranding én alle grote spiergroepen.

Hieronder plaats ik nog een keer de belangrijkste aandachtspunten.

Ten eerste raad ik je altijd aan om hulp te vragen van een fitnessinstructeur als dat mogelijk is. Omdat veel sportscholen tegenwoordig geen instructeurs meer hebben (of je moet ervoor betalen), leek het me toch handig om deze video te maken.

Begin altijd met een warming up op een cardioapparaat (fiets, loopband, crosstrainer, roeier etc.). Ik vind het persoonlijk fijn om er direct een conditietraining aan vast te plakken. Ik doe meestal 2x een kwartier cardiotraining op verschillende apparaten. Ik zorg daarbij dat ik flink moe wordt. Ideeën daarvoor vind je in dit artikel. Je kunt ook een kwartier cardio doen, vervolgens de krachtapparaten uitvoeren en eindigen met het andere kwartier cardiotraining.

Lat pully

Vervolgens de krachtapparaten. Voor een gemiddelde sporter kun je uitgaan van 3 x 15 herhalingen per apparaat, met 30 seconden rust na iedere 15 herhalingen. Gebruik daarbij een gewicht dat je nog nét kunt redden. Ik geef in de video tips voor welke apparaten je daarbij kunt gebruiken. Bouw het gewicht natuurlijk langzaam op, ga niet direct de eerste keer voor maximaal gewicht.

Natuurlijk kun je nog meer apparaten kiezen, maar met de 5 in de video train je de grote spiergroepen. Je kunt dit aanvullen met meer specifieke oefeningen voor bijvoorbeeld de schuine buikspieren, bilspieren of schouderspieren. Dit artikel heet alleen niet voor niets een basis-trainingschema :-).

Leg press

Eindig altijd met een cooling down op een cardioapparaat. 5 minuten uitfietsen of uitlopen op een laag tempo is daarvoor voldoende. Heb je klachten tijdens een training of voel je ergens stekende pijn? Stop dan direct.

Nogmaals, natuurlijk is trainen onder begeleiding altijd beter! Ik hoop dat het zo duidelijk is, mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Ik wil sportrade bedanken voor de mogelijkheid om te filmen.

Groetjes, Marloes

Wat doe jij graag op de sportschool? Heeft jouw sportschool instructeurs?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. Marion 9 jarengeleden

  Bedankt voor alweer een leerzaam artikel! 🙂
  Ik begin altijd op de loopband: 20 min. interval 4,5-6km, na 7 minuten zet ik de helling op 4%. (Ik kan niet rennen ivm knieblessure). Daarna mijn krachtrondje en vanaf nu dus nog een kwartier cardio erachteraan.
  Onze apparaten lijken inderdaad niet op die van jullie. Alleen bij de legpress en het buikspierapparaat zie ik enige overeenkomst. Bij ons werken ze bijvoorbeeld op luchtdruk en je moet er een pasje in doen. Bij elk apparaat wordt dan het gewicht en het aantal herhalingen getoond.
  Een groot nadeel bij onze sportschool; we betalen voor begeleiding, maar in de praktijk is de begeleider vaak met hele andere dingen bezig. Heel jammer, maar ja, op de andere sportschool in ons dorp lopen alleen maar van die kleerkasten rond en daar voel ik me niet prettig, dus dat is ook geen optie 😉

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Jammer inderdaad, die slechte begeleiding! Ik houd ook niet van kleerkasten 😉

   Reageer
 2. Sanne 9 jarengeleden

  Thanks voor de tips! Ik heb echt veel aan deze site. Ik ga meestal eerst een half uur op de crosstrainer, en dan stel ik hem in op een bilspier workout voor mijn leeftijd en gewicht zegmaar. (Ik ben 16 en weeg 55 geloof ik) En daarna ga ik meestal oefeningen doen. Ik krijg volgende week uitleg van een trainer, dus dat is wel fijn.
  groetjes

  Reageer
 3. anouska lieveld 9 jarengeleden

  Ik heb altijd geleerd om de cardio na de krachttraining te doen omdat je anders te “moe” bent om
  optimaal krachttraining te doen…. Leuk artikel!

  Reageer
  • Marloes 9 jarengeleden

   Dat kan als je hele extreme doelen hebt met krachttraining. Wel heb je altijd een warming up nodig!

   Reageer
 4. Sanne 7 jarengeleden

  Hallo, ik heb een vraagje en ik hoop dat u me kunt helpen. Ik ben momenteel bezig met 20 kilo kwijt te raken. En heb me vandaag aangemeld bij een sportschool. Ik vraag me alleen af hoe kan ik dat het beste aanpakken. Raad jij me aan om eerst flink cardio te doen om af te vallen en al het vet weg te krijgen of is het ook belangrijk om krachttraining erbij te doen? Ik hoop dat u reageert. Liefs

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: