niet gesport
| 1 augustus 2019

9 dagen niet gesport…

Ik krijg veel vragen over hoe ik het met sporten/hardlopen gedaan heb tijdens het warme weer en onze verhuizing de afgelopen week. Daar kan ik heel kort over zijn: ik ben niet gegaan. Voor mij voelde dat op dit moment als de beste keuze…maar toch was dat gevoel een beetje dubbel. In dit artikel vertel ik je alles over mijn gedachtepatroon.

Waarom ik niet gesport heb

Zondag 21 juli begon het allemaal. Het was voor Sven en mij de laatste dag in ons oude huis. Daarnaast kwamen we die dag terug uit Duitsland. Na een lange autorit had ik absoluut geen zin meer om te sporten.

Maandag 22 juli kregen we de sleutel van ons nieuwe huis. Tot en met woensdag kwam familie ons helpen met verhuizen. Uiteraard ben ik toen ook niet gaan sporten. Vanaf donderdag 25 juli waren Sven en ik weer met z’n tweeën. Er moesten echter nog veel dozen uitgepakt worden. Ook hebben we nog heel wat ritjes naar IKEA en andere winkels gemaakt. De tijd die over was, hebben we gebruikt om uit te rusten. Het waren geweldige dagen, maar we waren er flink moe van. Tot en met zaterdag 27 juli zijn we veel bezig geweest in huis. Zondag 28 juli waren we rond 14:00uur klaar, maar beiden hebben we niet eens het idee geopperd om nog te gaan sporten.

Maandag 29 juli was mijn eerste werkdag. Toen ik om half zes klaar was, had ik een beetje het gevoel dat ik ‘moest’ gaan sporten. Ik had al zo lang niets gedaan! Ik had echter weinig puf, was moe en het was nog steeds best warm buiten. Wederom koos ik ervoor om niet te gaan.

Goede beslissing

Ik geloof dat dit de beste beslissing is die ik had kunnen maken. In het verleden heb ik wel eens periodes gehad waarin ik toch perse wilde sporten in drukke periodes. Eigenlijk leverde me dat alleen maar extra stress en onrust op. Bovendien gaan je workouts vaak toch niet zo heel goed, omdat je ze gehaast aan het doen bent en er weinig aandacht voor hebt.

Nu heb ik optimaal kunnen genieten van de hele verhuizing en van iedereen die ons hielp. Ondanks dat ik niet gesport had, waren mijn spieren maandag stijf. Waarschijnlijk door de drukte tijdens de verhuizing en toch een beetje bijkomende stress. Dit was voor mij nogmaals een teken dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

verhuizen

Toch voelt het dubbel

Ik kan echter niet ontkennen dat er een klein zeurend stemmetje in mijn achterhoofd zit. Ik laat hem niet de overhand nemen, maar hij is zeker aanwezig. 25 augustus wil ik een halve marathon lopen, dat is over minder dan een maand! De afgelopen maanden heb ik hier wekelijks zo’n 3x voor getraind. Om dan ineens 9 dagen niets te doen, vlak voordat het zo ver is, voelt zo raar!

Ik zal toch niet achteruit zijn gegaan in conditie? Ik zal het nu toch wel halen? Had ik niet toch even 1x een stuk moeten gaan lopen? Dat zijn dingen die af en toe door mijn hoofd vliegen.

Dit zijn echter gedachtes vanuit mijn gevoel. Mijn verstand weet wel beter. Je conditie gaat écht niet achteruit in 9 dagen en je lichaam pushen terwijl het eigenlijk al genoeg belast wordt, daar is nog nooit iemand beter van geworden.

Mijn conclusie

Ondanks dat ik er 100% van overtuigd ben dat het soms een juiste keuze is om een periode niet te sporten, proberen mijn gedachtes me soms te saboteren. Inmiddels ben ik heel goed in staat ze te relativeren, maar dat neemt niet weg dat ze er zijn. En dat is ok! Ik heb er vrede mee. Het hoort bij mij. Ik ben nu eenmaal ambitieus en doelgericht, daarbij horen zulke struggles.

Omdat ik weet dat er zeker mensen zijn die dit zullen herkennen, wilde ik mijn gedachteproces met jullie delen. Misschien heb je er iets aan.

Ik ga deze week weer lekker sporten, stiekem met een klein beetje spanning over hoe het zal gaan :).

Groetjes, Marloes

Herken jij mijn gedachtes?

16 reacties

 1. Wat goed van je! En het dan toe te geven, uit te leggen en volop je twijfels erover te schrijven. Het is voor mij zó herkenbaar! Ik heb dit al na één dag. Het komt danook eigenlijk niet voor. Hoe dan ook, er ‘moet’ gefietst of anders worden gedaan. In inderdaad: bang voor verlies conditie terwijl ik beter weet.
  Maar jouw verhaal houd ik in mijn achterhoofd. Als jij het kan, waarom ik dan niet?

  Heel veel plezier in jullie nieuwe huis. Wat is het mooi geworden!

 2. Waar ik altijd bang voor ben is dat ik op zo’n moment nogal aankom. Heb jij dat ook? Hoe ga je daar mee om? En heb je je gewogen?

  1. Dit keer was ik de hele dag druk bezig door de verhuizing (terwijl ik in mijn werk alleen maar op mijn kont zit). Bovendien was het ontzettend warm, waardoor mijn eetlust vaak iets minder hoog is. Ook door het constant bezig zijn, dacht ik niet zo vaak aan eten. Ik ben ongeveer 0,5kg afgevallen 🙂

 3. Goed artikel! Wij zijn op dit moment begonnen met een hele grote verbouwing én gaan trouwen.
  Al met al veel stress, drukte en vermoeidheid! ik heb voor mijzelf besloten om het sporten te zien als ontspanning in deze periode en niet als moeten.
  Uiteraard moet ik wel gewoon in mijn trouwjurk passen 19 september dus qua eten probeer ik wel heel erg op te letten. We hebben momenteel voor 8 weken geen keuken dus het is even passen en meten maar met de juiste mindset kom je denk ik een heel eind 🙂

 4. Ik zou én bang zijn conditie te verliezen én bang zijn in gewicht aan te komen én bang zijn dat ik het niet meer op ga pakken. Dus ik vind het heel goed van je hoe je het hebt aangepakt.
  En veel succes met het oppakken van het hardlopen.
  Even een beetje rustig beginnen maar dat hoef ik jou niet te vertellen 😀

  1. Precies, dát dus Teha. De vinger op ook mijn ‘zere plek’.

   Marloes, bedankt voor je reactie op mijn reactie eerder! Inspireren doe je vaak hoor, wees gerust. Je hebt veel lezers, maar reageren is iets anders dan lezen hè, hahaha! (je hoeft niet te reageren nu, ik herkende dus alle drie punten die Teha noemt.

 5. Als ik die voorgaande berichten lees lijkt het alsof sporten bij sommigen een verslaving is. Kan dat?
  Lijkt me ook niet zo gezond.

  1. Dat bedacht ik me ook.
   Bij eten Is TE gezond ook niet alles…Dan hebben we het over genietmomentjes…of een keer tijdens een vakantie nergens aan denken. Zou bij sporten ook zo moeten zijn…rustdagen zijn net als genietmomentjes…heel belangrijk voor je lijf…en sporten tijdens je verhuizing….prima om dat even los te laten.
   Het Is niet gezond als sporten zo verslavend Is, lijkt mij.

 6. Heey Marloes, supergoed artikel! Ik ben het volledig met je eens! Ik denk ook helemaal dat je echt de beste beslissling gemaakt hebt, één goede workout met een uitgerust hoofd en lijf doet veel meer voor je dan 4 slechte workouts waarbij je gehaast/gestresst en ongeconcentreerd gaat sporten! Vind dat veel meer mensen zouden moeten denken zoals jou! Soms moeten mensen zoveel van zichzelf op het gebied van sport ik denk dan: waarom….? Je moet niks, en als je geen zin hebt/moe bent kun je beter even lekker uitrusten en je tijd beter besteden en gewoon weer gaan als je je fit voelt.

  Vind zelf dat sporten en jezelf uitdagen op dit gebied vooral voor de fun moet zijn (anders hou ik het natuurlijk op de langere termijn niet vol!), ik doe bijv. al jarenlang tussen 3-4 keer per week aan krachttraining en bodypump omdat ik het leuk vind. Als ik druk/moe ben in mijn lijf of denk dat ik te gehaast ben, dan ga ik niet en gaan de volgende gedachten door mij heen: ”De sportschool loopt niet weg, van 1 week niet sporten verlies je echt niet opeens al je kracht/conditie en van een paar x niet sporten kom je geen kilo’s aan, nee, dat gebeurt pas wanneer je teveel eet, door gezondheidsproblemen of een hormonale onbalans, maar niet door een paar keer niet te sporten! Fitness is een leuke hobby, maar wanneer ik veel belangrijkere dingen aan m’n hoofd heb, dan is het voor mij echt bijzaak.

  1. Ik denk ook zeker dat dit een betere gedachte is Ina. Ik wil echter wel 100% eerlijk zijn, bij mij lukte het in het verleden ook niet altijd om zo te denken…dus vind ik dat heel belangrijk om te delen! Maar je hebt helemaal gelijk! ♥

 7. Hoi Marloes,

  Ik herken deze gedachten zeker ook! Er blijft altijd een klein beetje schuldgevoel. Goed van je dat je dat kunt relativeren nu. Ik probeer nu weer wat kilo’s af te vallen en lees en kijk veel naar jouw blogs. Het helpt heel veel. Dank je wel!

  Groetjes,
  Myrthe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram