Bewegen Tips

8 Vooroordelen over de Sportschool

Door

Ik hoor zoooo vaak van mensen dat ze angst hebben voor de sportschool, door de vooroordelen die er heersen. Bij de term sportschool denk je misschien al snel aan een hele club überfitte-super-brede gasten en vrouwen a la Doutzen Kroes in een sexy korte top en strak broekje. Deze en andere vooroordelen over de sportschool wil ik in dit artikel grondig uit de weg ruimen.

Goed, laten we direct starten. Ik bespreek vooroordelen over de sportschool die ik het meeste hoor, in willekeurige volgorde.

1. In de sportschool zijn alleen maar afgetrainde mensen
Ik moet eerlijk toegeven, dit verschilt per sportschool. Bij de Basic Fit waar ik wel eens sport, is inderdaad het grootste gedeelte van de mensen vrij fit. Op de sportschool waar ik werk (Sportrade in Paterswolde) is dit echter absoluut niet zo! Het is een sportschool in een niet zo groot dorp, waardoor gewoon iedereen uit het dorp ernaartoe komt! Je vindt er dus getrainde mensen, maar ook mensen die (nog) niet zo’n goede conditie hebben en/of flink wat overgewicht. Loop eens bij verschillende sportscholen naar binnen om het publiek te bekijken zou ik zeggen!

2. Ik ben te oud voor de sportschool
Ik heb regelmatig mensen van over de 80 begeleid in de sportschool! Nooit te oud om te leren dus! Ik vind het ook hierbij we verstandig om de sportschool tactisch uit te kiezen, stap eens binnen en kijk of er leeftijdsgenoten zijn. Bij Sportrade hebben we bijvoorbeeld zelfs een specifieke groepsles voor ouderen.

3. Mensen kijken me vast raar aan als ik de apparaten niet ken
Het is echt heel normaal en compleet logisch dat je totaal geen idee hebt wat je moet doen als je binnen stapt. Daar zijn de fitnessinstructeurs voor! Zij zullen je helpen met het opstellen van een schema en het instellen van apparaten. Check natuurlijk wel even of de instructeur bij het maandlidmaatschap is inbegrepen.

4. Groepslessen daar moet je echt fit voor zijn, daar kan ik niet zomaar aan meedoen.
Ik zie ZOO vaak mensen door de ramen kijken terwijl ik les aan het geven ben. Vaak hoor ik later dat ze zelf niet durven mee doen. Onzin!! Stap gewoon lekker die zaal in en doe mee wat je kunt. Als je het even niet volhoudt, kun je altijd langs de kant gaan staan. Vraag desnoods vooraf even aan de instructeur wat het niveau is. Je zult merken dat je vrijwel altijd gewoon mee kunt doen. Ik heb zelf vrijwel wekelijks nieuwe mensen in mijn lessen. Dat ze niet direct 100% mee kunnen komen is helemaal begrijpelijk, de vaste deelnemers hebben hier altijd veel begrip voor en vangen nieuwe mensen juist heel hartelijk op. Gewoon doen dus!

5. Door sporten in de sportschool krijg je gemakkelijk blessures
Dit wordt vaak gedacht, maar het tegendeel is waar! Doordat je niet met anderen te maken hebt, komen er geen botsingen voor die voor blessures zorgen. Ook is de ondergrond altijd stabiel, dus heb je vrijwel geen kans op struikelen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je een goede houding hebt, maar daar kan de instructeur je bij helpen. Ook is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen waar nodig, maar dat is bij alle sporten zo. Fitness kun je juist heel geleidelijk opbouwen, zodat je blessures voorkomt. Met bijvoorbeeld voetbal of kickboksen is dat een stuk lastiger.

6. Ik ben een teamsporter, dus de sportschool is niets voor mij
Ook in de sportschool kun je heel veel gezelligheid en samenwerking opzoeken! Doe bijvoorbeeld een groepsles of een circuittraining met anderen. Of train samen met een vriend, familielid of buurvrouw. Je zult echt merken dat het op een gegeven moment echt gaat voelen als een club. Ik merk bij Sportrade dat heel veel mensen onderling contact hebben, terwijl ze elkaar alleen maar kennen van de sportschool.

7. Iedereen staart me aan tijdens het trainen
Heel veel mensen denken dit. Soms kan het ook zo voelen. Zeker als je aan het stuntelen bent met een apparaat waarvan je de instellingen even niet meer weet. Ik merk echter dat 90% van de mensen vooral met zichzelf bezig is tijdens het fitnessen. Zeker in een groepsles hebben mensen vaak niet eens de tijd om op anderen te letten. Ook hierbij zijn natuurlijk weer uitzonderingen, maar die heb je overal!

8. Een sportschool is duur
Natuurlijk is een sportschool duurder dan dat je buiten gaat hardlopen, of dan een lidmaatschap van een club. Bedenk echter dat je ook véél meer waar voor je geld krijgt. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen op welk tijdstip je gaat sporten en je kunt alle verschillende lessen meedoen. Bij Sportrade betaal je bijvoorbeeld €49,- per maand, maar hiervoor krijg je ook begeleiding van een trainer (voor een personal trainer zou je al snel €30,- per half uur kwijt zijn), gratis zonnebank (normaal al snel €9,- per keer) en gratis sauna en stoombad. Natuurlijk blijft €49,- in de maand aardig wat geld, maar voor wat je krijgt is het naar mijn idee lang niet gek! Bedenk bovendien eens wat je aan kleding uitgeeft in de maand!? Je gezondheid en fitheid is naar mijn idee ook zeker wat waard! – Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken en besef me heel goed dat dit bedrag voor sommige mensen ECHT niet op de hoesten is –  

Zo, ik hoop dat ik deze vooroordelen in ieder geval een klein beetje uit de wereld geholpen heb. Zoals ik eerder al aangaf, verschilt het natuurlijk echt per sportschool. Stap daarom gewoon bij verschillende naar binnen om de sfeer te proeven.

Groetjes, Marloes

Heb jij nog meer vooroordelen van de sportschool?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (14)
 1. Stefanie 3 jaargeleden

  Hi Marloes,

  Via de telefoon is jouw website maar in een smalle baan te zien en moet ik ver inzoomen om de tekst te kunnen lezen, is dat bij meerdere? Ik heb een iPhone.

  Reageer
  • Sandra 3 jaargeleden

   Voor mijn telefoon (Nokia) werkt het prima…

   Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Vreemd…op mijn eigen telefoon (samsung) werkt het ook prima.

   Reageer
   • Vera 3 jaargeleden

    Bij mij wisselt het sinds een paar dagen ineens! Ik vond het ook al vreemd. En ik heb dan weer een Sony.

    Reageer
  • Linda 3 jaargeleden

   Ik heb het sinds kort ook! Op een Sony, wel Android. Heb je onlangs iets aangepast aan de code?

   Reageer
 2. Jessica 3 jaargeleden

  Daar heb ik sinds een paar dagen ook last van. Ik heb ook een iPhone.

  Reageer
 3. Ilsevba 3 jaargeleden

  Goed artikel Marloes,
  Zeker de vergelijking voor het bedrag. Koop 1 trui minder per maand en je hebt je abo kosten er al uit.
  Het is belangrijk om fit te zijn en ik hoop dat hierdoor mensen gemotiveerd raken om toch te gaan 🙂

  Reageer
 4. Emily 3 jaargeleden

  Leuk artikel!! Ik voel me wel gerust gesteld nu, vooral bij het gedeelte van de apparaten niet kennen. Hier was ik inderdaad best bang voor haha!

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Nergens voor nodig!! Iedereen heeft het in het begin. Mensen die er al langer sporten leggen het ook altijd graag aan je uit als er geen instructeur is.

   Reageer
 5. Barbara 3 jaargeleden

  Ik heb sinds een paar dagen ook alleen een xmalle baan via de telefoon.
  Sportschool is duur idd. Maar wel zijn geld waard.
  Ik betaal 36 euro voor onbeperkt. Maar is wel een kleine sportschool. 65 plus krijgt veel korting en mag ook in de vakantie 2 mnd on hold zetten. Dat vind ik wel oneerlijk ik heb in de zomer ook zat andere dingen.

  Reageer
 6. Aranka 3 jaargeleden

  Hallo,

  Ik ben sinds 4wkn ingeschreven bij Basic Fit.
  Ik merk idd dat ik me aangekeken voel, omdat ik wat meer kilo’s heb.
  Maar ik moet zeggen je kan wel je eigen ding doen, en zelf bepalen hoe of wat.

  Bedankt je blog en steUn!

  Reageer
 7. Renske 3 jaargeleden

  De reden waarom ik juist liever niet naar de sportschool ga… is vooral de mega spiegel wande.
  Pppfffff… ik geef toe ik heb een onwijs laag zelfbeeld. En dan wordt je echt niet gelukkig van zo muur vol spiegels. Ik sport wel graag in een sportschool. Alleen de krachttraining zaal wordt ik altijd weer diep ongelukkig. Zeker als je met van die dumbells in de weer moet. Over het algemeen interesseert het mij niks of men na mij kijkt. Ieder persoon is anders. Maar soms zou ik toch willen dat die spiegels er gewoon niet zijn. Dan kan ik mij vele malen beter concentreren op de uitvoering van een oefening dan mij irriteren aan dat mollige ding wat zich weer in de knoop waag op zo’n toestel ?whahaha…

  Reageer
 8. Kim 3 jaargeleden

  Leuk artikel! Ik ben jaren naar de sportschool geweest, maar heb nu mijn eigen sportschooltje thuis 🙂 Dat is ook heel fijn, dan hoef je de deur niet meer uit en dat scheelt enorm veel tijd!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: