Bewegen Tips

7 Tips om meer uit je Training te halen!

Door

Sporten2

Of je nu lid bent van een sportvereniging, fitnessclub, buiten traint of thuis workouts doet, er zijn altijd manieren om nét een beetje extra uit je workout te halen. Ik zie heel vaak dat mensen trainen op een manier die niet zo effectief is. Dat is natuurlijk prima als je gewoon sport voor de fun, maar als je resultaten wilt boeken, is effectiever trainen natuurlijk altijd fijn. Wil jij net een beetje extra uit jouw workout halen, zodat je sneller resultaten ziet? Dan heb ik in dit artikel een aantal tips voor je!

Nogmaals, als jij gewoon sport omdat je dat leuk of lekker vindt, dan is effectief trainen minder van belang. Deze tips zijn dan minder belangrijk voor jou. Als jij wél graag zo optimaal mogelijk trainen om sneller resultaten te zien, dan kun je jouw workouts op de volgende manieren aanpassen.

Ik ga er bij mijn tips van uit dat je gezond bent en geen blessures hebt :).

 • Work hard! Ik zie heel veel mensen lekker ontspannen sporten. Dat is natuurlijk prima, maar als je meer resultaat wilt zien, is het belangrijk dat je jezelf pusht. Zorg dat je na een workout flink moe bent en dat je het tijdens jouw training zwaar hebt. Neem net iets meer gewicht, verhoog het level of je tempo en doe net dat beetje meer dan normaal. Hierdoor krijgt je lichaam een grotere prikkel om zichzelf te verbeteren.
 • Neem voldoende rust. Naast hard werken tijdens je training, is rust nemen cruciaal voor verbetering. In rust herstelt je lichaam. Je kunt daarom niet iedere dag dezelfde spiergroepen keihard trainen. Na een heftige belasting heeft een spier 48 uur rust nodig. Als je wel elke dag wilt trainen, kun je de verschillende spiergroepen afwisselen. Een cardiotraining op een matige intensiteit kun je welk elke dag doen, je spieren herstellen hier in 24 uur van. Lees hier meer over dit onderwerp. Toch is het af en toe heel verstandig om een dagje rust te nemen en niet te sporten.

Sporten warm weer

 • Wissel verschillende manieren van training af. Ik zie sommige mensen in de sportschool maandenlang met hetzelfde schema trainen. Of ik weet dat sommige hardlopers alleen maar duurlopen doen. Als je meer effect wilt halen uit jouw training, is het verstandig om verschillende manieren van training af te wisselen. Doe regelmatig andere oefeningen, wissel af met de intensiteit en duur, doe minder herhalingen met meer gewicht of andersom. Duursporters kunnen als afwisseling intervaltraining gaan doen. Doe dus de ene keer een kortere training met een hele hoge intensiteit en de andere keer een langere training die wat lichter is. Zo blijf je jouw lichaam verrassen en snul je sneller resultaat zien.
 • Rust minder tijdens een training. Ik weet dat ik net zei dat rust belangrijk is, maar tijdens een training probeer ik vaak zo min mogelijk te rusten. Mijn hartslag blijft hierdoor hoger. Ik doe dit door bijvoorbeeld te trainen in circuitvorm, ik doe een oefening voor de borst 15 herhalingen en ik plaats van rust nemen, doe ik 15 herhalingen van een oefening voor de rust. Dit herhaal ik een aantal keer. Zo kun je bijvoorbeeld in de rustmomenten tijdens jouw hardlooptraining, oefeningen doen voor je buik, borst of onderrug. Doe bijvoorbeeld een aantal crunches of pushups.
 • Pas jouw voeding aan op je training. Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar als je gezond eet naast jouw training, zie je veel sneller resultaat! Denk niet na een training: ‘Zo, die zak chips heb ik wel verdiend’, maar bedenk wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Neem bijvoorbeeld een schaaltje kwark met fruit. Ik zou hier een heel artikel aan kunnen wijden, zouden jullie dat leuk vinden?

Samen sporten

 • Train in een groep, of juist alleen. Weet je dat jij gemotiveerd wordt door het samen sporten met anderen? Ga dan sporten met een vriend(in), familielid of in een groep. Als je weet dat je dan alleen maar afgeleid wordt en je het juist heerlijk vindt om lekker zelf je ding te doen, dan kun je beter alleen gaan.
 • Doe iets dat je leuk vindt! Probeer een manier van bewegen te vinden waar jij plezier in hebt. Ik vind het heerlijk om een uur te knallen in de sportschool. Ik kom dan echt even tot rust, hoe gek dat misschien ook klinkt. Vind uit waar jij plezier in hebt (of wat je het minst er vindt ;)), dan houd je het langer vol.

Ik hoop dat jij uit dit artikel wat tips hebt kunnen halen, om je workout een boost te geven! Als je nog extra tips hebt, bijvoorbeeld dingen die voor jou goed werken, dan kun je die altijd hieronder kwijt!

Groetjes, Marloes

Zou jij graag een artikel zien over voeding rondom je sportmomenten?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. Theodoortje 7 jaargeleden

  Ja zeker nuttig!
  En wat mij betreft mag je zeker over sport en voeding een keer een artikel schrijven. Ik merk vaak dat ik na het sporten zo veel honger heb dat ik heel veel ga eten. Maar ik bedacht me laatst dat ik misschien van te voren wat meer moest eten? Nou ja, dat vind ik in ieder geval wel interessant.
  Groetjes,
  Theodoortje

  Reageer
 2. Rox 7 jaargeleden

  Hoeveel rust adviseer jij tussen de krachtoefeningen? Ik wissel nu vaak tussen 30 en 60 seconden. 30 doe ik dan vaak als ik op tijd sta of geen cardio doe. Doel is om vooral in mn bovenlichaam kracht te krijgen want waar ik voor de benenoefeningen bijna max train op de apparaten is mn bovenlichaam ‘pap’. (Dat verschil is wss te verklaren omdat ik voorheen 80kilo meer woog. Waar ik eigenlijk best wel trots op ben dat ik het kwijt ben en houd.)

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Ik doe 30 seconden, of ik neem geen rust :). Als ik train in circuitvorm, wissel ik zo snel mogelijk.

   Reageer
 3. Madelon 7 jaargeleden

  Hee Marloes!

  Wat een leuk artikel!

  Ik volg je sinds een paar maanden, en ik heb heel veel aan je informatie, meningen, tips, my day in food enzovoort! Dankjewel daarvoor!

  Wat mij betreft mag je dat artikel, ook wel schrijven! 😉

  Groetjes Madelon

  Reageer
 4. Sabine79 7 jaargeleden

  Nou, inderdaad. Hoe weinig vrouwen ik van een cardio apparaat zie afstappen zonder enig zweetdruppeltje?? Dan denk ik.. waarom sta je er nou op. Alleen voor warming-up of “beweging”.
  Mijn rode hoofd na 25-30 minuten is uitzondering haha.

  Qua afwisseling in training. Bij de abbductor en adductor zit ik sinds kort op de hoogst haalbare 60 kg. 3 Sets van 15 herhalingen, werkend naar 20. Is het goede afwisseling om eens 5 sets met minder kilo’s te doen? Dat het meer een duurtraining wordt?

  Sport & voeding JA !!! Interesse in juist op de dag, voor het sporten, bewust meer voedsel met eiwit eten of de dag erna voor spierherstel.

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Afwisselen is altijd goed!! Je kunt ook dropsets doen, dat betekent 15 herhalingen op 60kg, geen rust nemen en dan direct 15 herhalingen op 55kg, weer geen rust nemen en dan 15 herhalingen op 50kg. Spierpijn gegarandeerd ;). Succes!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.