biceps curls
| 9 mei 2019

7 Fitness fouten die ik maakte…

Sinds mijn 19e, ben ik in de sportschool te vinden. Dat is dus alweer 14 jaar! Toen ik begon met fitness, wist ik er nog niet heel veel van. Ik heb dus flink wat ‘fouten’ gemaakt, waardoor mijn trainingen niet zo effectief waren als ik dacht! Ik ga ze vandaag met je delen :). Misschien heb je iets aan mijn ervaring.

Opleiding vs. ervaring

Mijn kennis over fitness is snel gegroeid sinds mijn 19e, omdat ik een sportopleiding deed. Ik heb twee specifieke cursussen voor fitnessinstructeur gevolgd. Toch merk ik dat ik ook NA die cursussen nog ontzettend veel heb geleerd. Gewoon door ervaring op te doen, veel te lezen op internet en veel video’s te kijken. Vind jij fitness interessant? Ga dan dus vooral gewoon heel veel lezen en kijken. Als je echt anderen wilt gaan begeleiden, dan is een opleiding natuurlijk wel cruciaal.

De fouten die ik heb gemaakt

Hieronder lees je waarom mijn fitnesstrainingen in de eerste jaren écht niet optimaal waren. Dit artikel is vooral bedoeld voor mensen die specifieke doelen hebben in de sportschool. Mocht jij gewoon trainen voor de fun en/of voor algemene fitheid, dan komt het allemaal minder nauw. Ga dan gewoon lekker doen wat je leuk vindt en wat fijn voelt :). Met een goede houding natuurlijk!

  • Niet specifiek genoeg trainen: Al vrij snel had ik bedacht rondere billen te willen. Ik trainde echter gewoon full body elke training. Ik deed dus véél te weinig oefeningen voor mijn billen om ze te laten groeien! Daarnaast deed ik de oefeningen te licht. Mijn tip: als je een bepaald doel hebt, zorg dan voor een goed trainingschema! Laat er eentje opstellen door een goede trainer als je er zelf niet voldoende van af weet. Investeer hier desnoods af en toe in, want je zult er zeker meer resultaat door zien! Achteraf had ik dit vroeger ook moeten doen, in plaats van ervan uit gaan dat ik het inmiddels zelf allemaal wel wist…
  • Onvoldoende mind muscle connection: Ik heb hier al eens een compleet artikel over geschreven. Heel bewust mijn spieren aanspannen tijdens het trainen heeft me ZO veel betere resultaten opgeleverd. Ik probeer alle oefeningen die ik doe gecontroleerd en met aandacht te doen.
Sportschool routine
  • Geen goede herstelmaaltijd: Totdat ik gerichte informatie kreeg over sportvoeding, gebruikte ik geen goede herstelmaaltijd. Als je 2x per week traint is dat niet zo’n groot probleem, maar aangezien ik tijdens mijn sportopleiding soms wel 10 uur per week aan het sporten was, had dit me ontzettend kunnen helpen om mijn lichaam sterk en fit te houden. Nu merk ik nog steeds dat een goede maaltijd na het trainen ervoor zorgt dat ik veel beter en sneller herstel.
  • Onvoldoende rust nemen: Meer sporten is altijd beter, toch? No way! In mijn eerste trainingsjaren sportte ik soms veel te vaak. Ook nam ik te weinig tijd om even écht te ontspannen. Daarnaast sliep ik te weinig. Dit kun je echt terugzien in je resultaten! Ik had dit kunnen voorkomen door braaf 8 uur per nacht te slapen, te werken met splitschema’s en uit te vinden wat mij ontspanning biedt. Lees meer over het belang van rust voor resultaten, in het artikel over supercompensatie.
  • Verkeerde houding: als ik nu sommige foto’s van jaren geleden zie, dan doet het pijn aan mijn hart! Ik had voldoende mensen om me heen die super veel van fitness af wisten. Waarom hebben ze me nooit goed gecorrigeerd!? Waarschijnlijk omdat ze gewoon lekker zelf aan het trainen waren en niet constant op mij letten :). De fouten dit ik vooral heb gemaakt is een te bolle rug, later een te holle rug (onvoldoende mijn buik aanspannen) en de stand van mijn knieën is ook altijd een issue geweest. Deze staan namelijk licht naar binnen. Sinds ik hier klachten van kreeg, heb ik zooltjes in mijn sportschoenen. Dat helpt me ontzettend! Mijn tip aan mezelf in het verleden: vraag regelmatig een instructeur om even specifiek mee te kijken naar jouw houding.
lunges doen met gewicht
  • Niet consequent genoeg trainen: Ik trainde soms 4x per week en soms een paar weken niet. Ook deed ik ik niet vaak genoeg een ‘legday’ om mijn doel (billen vergroten) te bereiken. Wil jij een spiergroep groter en sterker maken? Geef deze dan minimaal 2x per week specifiek aandacht! Met 3x per week zie je nog sneller resultaten. Houd er dan wel altijd een dag tussen.
  • Verkeerde volgorde: Soms deed ik eerst een specifieke oefening voor de bilspier, om daarna te gaan squatten. Dit is niet de beste keuze naar mijn idee. Doe eerst de oefeningen waarbij je de meeste spieren aanpakt, werk daarna naar meer specifieke oefeningen toe. Het is namelijk zonde als je door de specifieke oefeningen de ‘grote’ oefeningen niet meer optimaal kunt uitvoeren. Ook hierbij kan een goede instructeur je helpen.

Mijn conclusie

Je kunt altijd blijven leren als je dat wilt! Ik heb 14 jaar fitnesservaring en meerdere opleidingen en cursussen hiervoor gedaan, maar ik lees nog altijd artikelen van anderen en ik kijk video’s over fitness en sporten. Zo leer ik constant weer iets nieuws!

Als jij gewoon wilt trainen omdat je je er lekker bij voelt, dan is dit natuurlijk niet aan de orde. Ben je echter een mega fanatieke fitnesser of misschien zelfs een professional? Denk dan nooit dat je uitgeleerd bent, dat is zo zonde! Dit geldt trouwens naar mijn idee in ieder vakgebied :).

Groetjes, Marloes

Welke fout heb jij in het verleden gemaakt in de sport die je doet?

10 reacties

  1. Hoi.
    Fijn artikel.
    Ik merk ook dat ik vaak een foute houding bij de bodypump heb. Nu hebben we een andere instructrice en die ziet net andere dingen dan onze ” oude”. Door mijn houding te corrigeren merk ik dat de oefeningen ineens veel zwaarder worden en loop ik weer ouderwets met spierpijn rond.
    Ik maakte ook ooit de fout door alleen maar cardio te gaan doen toen ik wilde afvallen. Ik vond het saai en stopte ermee. Daarna deed ik eerst cardio en daarna kracht. Tot ik Carlo Lens tegenkwam op een beurs. Hij legde me uit dat je beter eerst kracht kon doen en na je krachttraining nog wat cardio.
    En ook heb ik uit jouw video gehaald dat je bij krachttraining de gewichten langzamer terug moet brengen dan dat je ze op laat gaan. Eigenlijk best wel erg dat ik dat van internet moet halen, terwijl ik echt bij een vrij dure sportschool sport. ( ik wilde graag goede begeleiding).
    Maar goed, steeds verbeter ik wat. Hoewel ik het gevaar met internet ook vind dat er ook veel fabels en onzin rond zwerven. Zoveel fitness video’s.

  2. Leuk artikel! Ik heb heel lang niet gesport omdat ik bang was dingen verkeerd te doen. Uiteindelijk toch gaan doen, maar 1 op 1 met een instructeur. Het valt alles mee! Fijn om te lezen dat ook sportprofessionals fouten maaken (maakten) met het sporten. We zijn Net mensen 😏

  3. Hoi Marloes,
    Hoe kan het dat ik bij de bodypumptrack van de bicips nis voel….terwijl ik het goed doe en genoeg gewicht erop heb

      1. Is misschien wel een variant op ‘your day in food’….dat iemand een filmpje of foto’s stuurt van z’n workout en een beschrijving van een sportweek en jij feedback geeft…een ‘your day in sport’…of zou dat te lastig zijn om feedback te geven omdat je het toch niet real life ziet?

  4. Beste Marloes,
    Bedankt voor je artikel. Ik ben erg geïnteresseerd in sport en voeding. Ben er in de laatste jaren meer in gaan verdiepen, met dank aan jou en mijn opleiding. Ik sta voor de klas en geef biologie, maar misschien wil ik in de toekomst iets met voeding of sport doen. In je artikel geef je aan om veel te lezen en te kijken naar video’s. Wat raad je aan om te lezen en te kijken? Raad jij de opleiding fitness instructeur aan, om zelf meer kennis op te doen? Hopelijk heb je tijd om antwoord te geven, alvast bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram