Sportschool routine
| 26 juni 2021

6 tips voor als jij onzeker in de sportschool bent!

De sportschool…voor veel mensen een ontzettend spannende plek om heen te gaan. Zijn daar niet allemaal fitte mensen? Hoe moet ik in hemelsnaam al die apparaten gebruiken? Wat zullen anderen wel niet van me denken? Ben ik niet te dik, te dun, niet gespierd genoeg? Draag ik wel de juiste kleding? Gedraag ik me niet vreemd? Er zijn ZO veel redenen om onzeker te zijn in de sportschool! Vandaag geef ik je mijn tips.

1. Kies de juiste sportschool

De sfeer kan per sportschool onwijs verschillen. Ik ben in heel veel sportscholen geweest waar ik me prettig voelde, maar ook in sportscholen waar zelfs ik als fitness-lover me onzeker voelde! Vraag eens een rondleiding of een proefles aan op verschillende plekken. Kijk hoe de sportschool eruit ziet? Wat voor mensen lopen er rond? Hoe word je behandeld door het personeel? En het allerbelangrijkste: hoe voel jij je als je er rondloopt? Geloof me, je kunt beter 10 minuten verder rijden/fietsen naar een sportschool waar jij je prettiger voelt, want dat is ZO belangrijk. In sommige sportscholen zijn inderdaad vooral fitte mensen, maar in de meeste sportscholen is dat écht niet zo en loopt gewoon iedereen er rond ♥.

2. Durf om hulp te vragen

De onzekerheid van veel mensen, komt ook doordat ze eigenlijk niet goed weten wat ze moeten doen of hoe apparaten werken. Herken je dit? Dan raad ik je echt aan om een instructeur om hulp te vragen! Laat een trainingschema opstellen en vraag ze of ze de apparaten willen uitleggen. Soms moet je hier extra voor betalen, maar geloof me: het is het waard! Als jij hier 1x in de zoveel tijd in investeert, dan levert dat je een véél beter gevoel op. Daarnaast is de kans op blessures een stuk lager! Hoef je er bij jou in de sportschool niet extra voor te betalen? Maak er dan vooral gebruik van! Laat 1x per 2-3 maanden een nieuw schema maken, daardoor blijf je ook zelf bij leren. Bij ons in de sportschool wordt daar relatief weinig gebruik van gemaakt vind ik…en dat is ZO zonde.

Oh…en onthoud dat juist de doorgewinterde fitnessers het vaak heel leuk vinden om jou even te helpen bij het instellen van een apparaat! De mega gespierde mannen en vrouwen voelen zich alleen maar gevleid als jij hun hulp nodig hebt ;). Iemand anders om hulp vragen als je het even niet meer weet, is dus ook helemaal niet zo’n gek idee!

3. Besef dat iedereen onzekerheden heeft!

Letterlijk iedereen is onzeker als hij/zij voor het eerst in een sportschool komt. Dit moment hebben we dus allemaal meegemaakt! Niemand zal je hier dus raar over aankijken. Ook mensen die al jaren fitness doen, hebben vaak nog onzekerheden. Zelfs de meest gespierde gasten zijn soms onzeker over hoe ze eruit zien of over wat ze aan het doen zijn. Ze kunnen het goed verbergen, maar dat betekent niet dat het er niet is!

Onthoud dit als je door de sportschool loopt! Een beetje onzeker zijn is helemaal normaal en totaal niet erg. Als fanatieke sportschool-ganger kan ik 100% oprecht zeggen dat ik alleen maar ontzettend veel respect en bewondering heb voor beginnende sporters. Zo super goed om te zien dat zij er ook voor gaan!

4. Veel mensen zijn met zichzelf bezig…

We denken vaak dat iedereen ons aankijkt tijdens het sporten en 100 meningen over ons heeft. Newsflash: dat is niet zo! In de sportschool zijn de meeste mensen helemaal met zichzelf bezig en letten totaal niet op wat anderen doen. Als ze al naar je kijken, dan zijn ze dat binnen no-time weer vergeten! Denk maar eens na: hoe veel acties van mensen uit de sportschool kun jij je écht nog herinneren van de vorige keren? Probeer dat te onthouden als je in de sportschool bent!

Buikspieroefeningen voor beginners

5. Investeer in kleding waar jij je goed in voelt

Als jij jezelf goed voelt, dan scheelt dat ZO veel! Zorg dus dat jij sportkleding draagt die je mooi vindt. Dat geeft je direct een boost aan zelfvertrouwen! Ik ben onwijs fan van de leggings van Gymshark, ze laten je figuur ontzettend mooi uitkomen. Vooral de energy seamless legging (paarse bovenaan, heb hem ook in het groen en zwart) en de camo seamless legging (direct hierboven) vind ik helemaal top. Ze blijven jaren goed, dus het is wat mij betreft de investering 100% waard.

6. Ga samen met iemand die je kent

Het scheelt onwijs om samen met iemand te gaan, als je je echt nog wat te onzeker voelt. Op die manier heb je een beetje steun aan elkaar. Je kunt gezellig kletsen en elkaar om hulp vragen als je bepaalde oefeningen niet meer zo goed weet. Je zult merken dat de onzekerheid na een tijdje dan vanzelf wat minder wordt.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips! Onthoud vooral dat de onzekerheid in jouw hoofd zit. Niemand in de sportschool zal een oordeel over je hebben…en als ze dat wel hebben, dan zegt dat 100x meer over hun dan over jou ♥.

Groetjes, Marloes

Ben jij wel eens onzeker (geweest) in de sportschool? Ik dus absoluut!

 

4 reacties

  1. Jazeker! Ik ben nu bij een sportschool in mijn eigen omgeving lid. Ik was maar net 3 weken bezig toen kwam de lockdown helaas. Daarvoor was ik in een sportschool in een andere stad. Deze was prima niets mis mee, vriendelijk personeel, en oh, wat is dat belangrijk! Toch heb ik uiteindelijk gekozen voor mijn eigen omgeving de school is nieuw, hebben de nieuwste apparatuur en gezellige mensen in dienst. Ik zie er veel mensen van mijn leeftijd en ook met mijn postuur, zwaar gebouwd zeg ik vaak😉, voel ik mij op m’n gemak. Maak hier en daar een praatje en daar hou ik van. Dat gezellige gevoel miste ik een beetje in die andere stad! En ja, als je bezig bent is het ook fijn om bij jezelf te zijn je lichaam te voelen en bewust bezig te zijn met wat je doet. Mijn onzekerheid was ook altijd mijn gewicht, ik weeg 106 kg mijn lengte is 1.68 m tja, ik voel me niet dik alleen als ik in de spiegel kijk, en dan denk ik vaak, het hoort bij mij! Al 61 jaar!

  2. Ik merk dat zelfs bij fit for free verschil de sfeer. Tijdje geen fitness gedaan. Maar nu meestal 1x in week bij locatie de de kuip. Is echt gezellig niet te groot grapjes onder elkaar enz. En scheelt dat ik meestal met huisgenoot gaat. Locatie Blijdorp vond ik niet leuk alleen de yoga les. En capelle aan den ijssel zie ik vaak collega daar heb je niet altijd zin en druk en groot

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram