1x per week sporten
| 10 oktober 2020

1x per week sporten heeft geen zin – Feit of Fabel?

Zo veel mensen lukt het niet om regelmatig te sporten. Misschien herken je het wel. Stiekem kijk je jaloers naar mensen die het wél lukt vaak te gaan hardlopen, fitnessen of kickboksen. Af en toe ga je wel…maar 1x per week sporten heeft toch geen zin, right? Of is dat een fabel? Ik vertel het je in dit artikel.

Pas bij 2x per week sporten ga je vooruit…

Laat ik beginnen met het ‘slechte’ nieuws. Inderdaad is het zo dat je vaak pas bij minimaal 2x per week sporten vooruitgang ziet. Je merkt dan duidelijk dat je beter wordt in wat je doet. Je krijgt een betere conditie en/of meer kracht. Dat is natuurlijk mega motiverend, want ineens kun je jouw rondje sneller hardlopen, kun je de Leg Press een standje zwaarder zetten of sla je de tennisbal harder en nauwkeuriger.

Door je lichaam regelmatig een sportprikkel te geven, zal het zich gaan aanpassen om de activiteit beter te kunnen uitvoeren. Hierdoor word je beter in de sport die je doet.

Maar ook 1x per week sporten heeft zin!

Wacht even voordat je dit als excuus gaat gebruiken om niet te sporten…want ook 1x per week sporten heeft zeker zin! Om een aantal redenen:

 • Als je niets doet, gaat je kracht en conditie langzaam achteruit. Bij 1x per week sporten houd je het op peil. Dikke winst dus!
 • Elke vorm van beweging levert gezondheidswinsten! 60 minuten sporten per week is beter voor je, dan 0 minuten sporten.
 • Elke keer dat je sport, maakt je lichaam gelukshormonen aan. Mede hierdoor voel je je trots op jezelf en kun je uiteindelijk mentaal meer aan.
 • Als je iets vaker doet, word je er handiger in. Je lichaam kan het ‘trucje’ beter uitvoeren doordat de beweging bekend is. Dat is ook met 1x per week sporten zo. Hierdoor kan het heel goed zijn dat je alsnog een vooruitgang ziet!
 • Complete beginners zien vaak sowieso verbetering, ook al gaan ze ‘maar’ 1x per week.
 • Als je gewend bent standaard 1x per week te gaan, ga je het vast langzaam leuker vinden…en is de stap naar 2x per week kleiner :).

Samsung sporthorloge

En hoe zit dat met afvallen?

Maar wat als jouw doel afvallen is? Heeft 1x per week sporten dan zin? Ook hiervoor geldt: iets is beter dan niets! Puur technisch gezien gaat afvallen om het verschil tussen calorieën die erin gaan (eten) en calorieën die je verbrandt (o.a. beweging). Sporten kost energie, oftewel je verbrandt calorieën. Dit helpt bij afvallen. Ook 1x per week sporten dus!

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat je er met alleen een uurtje sporten maar heel langzaam komt. Ter vergelijking: in een uur verbrand je met een beetje mazzel zo’n 500kcal. Om 1kg af te vallen moet je ruim 7000kcal extra verbruiken. Je bent dan dus wel even bezig… Naast dat uurtje sporten zou ik dus wel een gezondere voeding en wat meer beweging in het dagelijks leven aanraden :).

Mijn advies voor jou

Het belangrijkste advies dat ik je wil geven is: ga lekker sporten! Alles is winst. Deed je niks en ga je nu 1x per week? TOP! Focus niet op wat je niet doet, maar op wat je wél doet.

Weet je van jezelf dat je weinig of niet sport? Probeer dan meer beweging te krijgen in je dagelijks leven. Hier vind je 24 tips daarvoor!

Groetjes, Marloes

Hoe vaak per week sport jij?

 

4 reacties

 1. Ik ga 3x per week naar de sportschool (krachttraining)en loop 2x per week hard (10 of 15km).
  Daarnaast probeer ik van de 4 dagen dat ik werk er nog minimaal 2 naar mijn werk te fietsen. 10km heen en 10km terug.

 2. Hoi Marloes. Ik ben wel benieuwd wat het voordeel is van veel (dagelijks) bewegen tov van sporten. Hoeveel stappen zou je volgens jou minimaal moeten zetten en is meer dan altijd beter. Ik draag een stappenteller en probeer elke dag wel tussen de 8000 en 10.000 stappen uit te komen, maar merk dat het sporten er dan bij in schiet. Wat zou jou advies hierin zijn? Misschien leuk voor een artikel? 😉

 3. Hoi Marlous,

  Het lukt me een paar keer week een van je video’s thuis uit te voeren voor beginners.
  Geldt hiervoor ook een minimum aan hoe vaak je dit moet doen?

  Zoek een beetje naar de verhoudingen. Naast me gezondere eetstijl en afvallen.

  Groetjes, Sandra

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram