Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

Zoete trek Verminderen – 10 Tips!

Door

Zoete trek is een van de meest belangrijke redenen waarom mensen gezond leven opgeven. Zoals je weet hoef je het naar mijn idee écht niet altijd te weerstaan. Af en toe snoepen is juist zo ontzettend lekker! Maar in sommige periodes heb je veel meer zoete trek dan je eigenlijk zou willen. In dit artikel geef ik mijn 10 favoriete trucs om deze trek te verminderen of te weerstaan.

We gaan direct van start. Hieronder in willekeurige volgorde mijn tips voor het omgaan met zoete trek.

1. Eet minder vaak zoete dingen

Absoluut mijn nummer 1 advies (toch niet helemaal willekeurige volgorde dus ;)) is minder vaak zoete dingen eten! Hoe vaker je naar iets zoets grijpt, hoe vaker je er ook zin in zult hebben. Het is heel goed te verklaren door de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel na het eten van iets zoets. Je lichaam moet hierop reageren met de aanmaak van veel insuline, waardoor je bloedsuikerspiegel ook weer snel daalt. Daardoor krijg je trek in meer zoet. Daarnaast vinden we de smaak zoet over het algemeen heel lekker! Na een weekend minder gezond eten is het oppakken van je gezonde leven daarom vaak extra lastig. Bereid jezelf alvast hierop voor ;).

2. Zoek afleiding

Veel mensen krijgen zoete trek uit verveling! Het werkt daarom vaak goed als je afleiding zoekt. Als je met iets bezig bent, focus je niet meer op het trekgevoel en zal je het dus minder opmerken. Ga bijvoorbeeld even de was doen, een stuk wandelen, bel een vriendin of kijk een serie waarvan je weet dat je dan even aan niets anders denkt.

3. Leer jezelf andere gewoontes aan

Een andere reden om te snoepen, is uit gewoonte. Zo kun je bijvoorbeeld zoete trek krijgen als je ‘s avonds op de bank gaat zitten, omdat dat altijd het moment is (was) dat je iets snoepte. Doorbreek deze gewoonte door een andere gewoonte te maken. Ik zet bijvoorbeeld nu altijd een kopje koffie na het eten als ik op de bank plof. Het duurt even, maar de zoete trek zal langzaam verminderen!

4. Drink voldoende

Ik heb het volgens mij al 100x gezegd, maar voldoende drinken kan het trekgevoel verminderen. Je hersenen kunnen namelijk niet zo goed onderscheid maken tussen trek en dorst. Zo kun je eindeloos eten zonder vol te raken, als je eigenlijk dorst hebt. Neem dus een grote kop thee of een groot glas water als je zoete trek krijgt, dit kan helpen.

5. Neem een kauwgompje

Soms is je zoete trek niet perse zin in zoet, maar gewoon de behoefte om iets in je mond te hebben. Een kauwgompje kan dan helpen. Wees hier niet te fanatiek mee, want veel kauwgom eten kan voor darmklachten zorgen ;).

6. Ga naar bed

Het klinkt misschien te simpel, maar het is super effectief! Je krijgt vaak zoete trek als je moe bent, omdat je lichaam vraagt om energie op dat moment. Het is in zo’n geval een heel goed idee om naar bed te gaan. Lees desnoods nog iets of kijk een serie op bed. Voldoende slapen is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en voor het afvallen!

7. Eet voldoende

Vooral vrouwen (sorry dames) die willen afvallen, hebben de neiging om te weinig te eten. Vaak gaat dit de hele dag goed, tot het eind van de middag of de avond. Je krijgt dan een onweerstaanbare trek in zoet! Zorg er daarom voor dat je voldoende eet op een dag. Van een extra boterham met mager beleg, een extra stuk fruit of een schaaltje kwark is nog nooit iemand aangekomen ;). Het voelt misschien vreemd om te focussen op meer eten, maar aan het eind van de dag krijg je op deze manier minder calorieën binnen dan wanneer je een snoepaanval krijgt.

8. Poets je tanden

Zoete trek in de avond kun je verminderen door alvast je tanden te gaan poetsen. Direct na het tandenpoetsen heeft namelijk vrijwel niemand zin in een snoepje of koekje :). Super simpel, maar wel effectief!

9. Neem warme appel of een andere gezonde snack

Soms MOET je gewoon iets zoets hebben (vrouwen 1x per maand ;)). Ik los dit soms op door gezondere alternatieven te nemen die ook zoet zijn. Bijvoorbeeld warme appel met kaneel uit de magnetron, Optimel vanillekwark, kwark met een paar noten en een beetje honing of een glas suikervrije limonade. Ik raad je aan dit niet te vaak te doen, want als je veel zoete dingen eet is de kans groot dat je vaker behoefte hebt aan zoet. In ‘noodgevallen’ kan het echter wel een oplossing zijn.

10. Laat emoties toe

We hebben vaak de neiging om emoties weg te stoppen. Hierdoor krijgen sommige mensen zin in ongezond eten. Probeer er achter te komen waar deze ‘trek’ vandaan komt. Honger is het vaak niet, maar wat is het dan wel? Ben je verdrietig? Boos? Gefrustreerd? Voel je je eenzaam? Geef jezelf een paar minuten de tijd om op de bank te zitten en het gevoel te laten verschijnen. Misschien barst je in een vreselijke jankbui uit, dat maakt niet uit! Emoties de vrije loop laten, kan soms verschrikkelijk opluchten.

Mijn conclusie

Af en toe toegeven aan je zoete trek is echt geen probleem. Van 2x per week snoepen ga je echt niet zomaar aankomen. Als dit heel vaak voorkomt, is het handig om een aantal oplossingen voor de hand te hebben. Ik hoop dat je iets hebt aan de tips in dit artikel!

Groetjes, Marloes

Herken jij dit ‘probleem’? Heb jij nog aanvullende tips die voor jou goed werken?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Janne 4 jaargeleden

  Ik heb een extra tip: haal het niet in huis en als je het in huis hebt, zet het niet in het zicht. Als je weet dat er snoep is, zul je het eerder eten dan wanneer je er nog voor naar de winkel moet.

  Reageer
 2. Marie 4 jaargeleden

  Super artikel! Bedankt voor de tips! 🙂

  Reageer
 3. Bibi 4 jaargeleden

  Ik eet nu ‘s avonds 1 blokje pure chocolade 90 % cacao. Door de smaak ( bitter ;)) heb ik geen trek meer in zoet. En ik mag van mezelf gerust nog een blokje nemen, maar dat is nooit voorgekomen omdat 1 blokje echt genoeg is. Terwijl een melkchocolade reep wel zo weg is. Kortom zoek naar alternatieven…

  Reageer
 4. Maaike 3 jaargeleden

  Bedankt Marloes:)

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.