Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Zijn crackers gezonder dan brood?

Door

Ik merk dat mensen de laatste tijd heel snel grijpen naar crackers. Zeker als ze willen afvallen. Brood heeft toch een wat slecht imago gekregen en vaak wordt gedacht dat je dan beter voor een cracker kunt kiezen. Is dat eigenlijk wel zo? Zijn crackers gezonder dan brood?

Wat is gezond?

Iets bestempelen als ‘gezond’ of ‘ongezond’ blijft een heel lastig punt. Er is altijd over te discussiëren. Twee producten vergelijk gaat echter makkelijker! Daarom gaan we kijken naar het verschil tussen brood en crackers. Wat kun je eigenlijk beter kiezen?

Voedingswaarde

Hieronder vergelijk ik de voedingswaarden van een volkoren cracker met die van een volkoren boterham. Volkoren is namelijk bij brood in ieder geval de beste keuze (lees hier meer). Bij crackers ligt dit een beetje anders. In dit artikel lees je precies hoe je kunt beoordelen of jouw cracker gezond is.

Cracker gezonder dan brood

Zoals je ziet, bevat een boterham meer calorieën dan een cracker. Dit is echter vrij logisch, want een boterham weegt ook meer en vult beter dan een cracker. In verhouding verschillende de voedingsstoffen verder nauwelijks. Wel bevat een boterham relatief gezien wat meer zout dan een cracker. Ook bevat deze cracker in verhouding flink wat meer vezels dan deze soort brood. Dit kan echter flink verschillen per soort.

ik kan niet kiezen lunch

Ingrediënten

Dan gaan we verder kijken naar de ingrediënten. Zit daar verschil in?

Wasa volkoren knäckebröd: Volkoren roggemeel, gist, zout.

Volkorenbrood: volkorentarwemeel, water, gebroken tarwe, tarwegluten, geplette tarwe, bakkersgist, moutmeel (gerst, tarwe), gejodeerd zout, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), acerolapoeder.

Wat vooral opvalt, is dat de ingrediënten van verschillende soorten crackers en brood nogal verschillen. Hierboven zie je de varianten die behoren tot de meest ‘pure’ producten (dus de minste onduidelijke ingrediënten).

Brood bevat vaak meerdere soorten varianten van tarwe. Daarnaast bevat het gejodeerd zout in plaats van normaal zout. Dit is vastgesteld als eis voor brood, omdat een jodiumtekort relatief vaak voorkomt. Tenslotte bevat het brood een antioxidant (ascorbinezuur = vitamine C) en acerolapoeder. Dit is een poeder uit een bepaalde soort kers, die bijdraagt aan het verbeteren van de structuur van het brood. Het wordt er luchtiger door. De werkzame stof in dit poeder is vitamine C.

Beide ingrediëntenlijsten zijn dus totaal niet gek! Er zijn echter wel broodsoorten waaraan veel meer wordt toegevoegd, maar dat is met crackers hetzelfde verhaal.

Verschillen tussen crackers en brood

Op basis van ingrediënten en voedingswaarden vind ik geen grote verschillen. Ook qua hoeveelheid vitamines en mineralen zijn er nauwelijks verschillen aan te wijzen, op een na: brood bevat flink wat meer jodium, doordat jodiumhoudend zout wordt toegevoegd. Jodium is heel belangrijk voor het goed laten functioneren van de schildklier. Andere producten waarin jodium voorkomt zijn bijvoorbeeld zeevis, zeegroenten (zeewier, zeekraal), eieren en melkproducten.

Het grootste verschil zit in het formaat. Een cracker is kleiner dan een boterham en bevat daardoor minder calorieën. Daardoor vult 1 cracker ook minder goed dan 1 boterham. Aan de hand van de cijfers hierboven zou je kunnen zeggen dat je voor 1 boterham 2 crackers kunt rekenen. Houd echter ook rekening met het beleg dat je erop smeert! Vaak gebruik je meer beleg op twee crackers dan je zou doen op 1 boterham.

Mijn conclusie

Wat mij betreft zijn crackers absoluut niet per definitie gezonder dan boterhammen. Beiden zijn gewoon een gezonde keuze, ook als je wilt afvallen. Belangrijk is wel dat je de juiste variant kiest (ze de artikelen die ik bij de voedingswaarde linkte), anders kunnen de voedingswaarden en de ingrediënten flink anders uitpakken.

Persoonlijk kies ik voor variatie. De ene dag brood, de andere dag crackers, of ik neem bijvoorbeeld een omelet, een salade of een bak kwark. Hierdoor blijft mijn gezonde leefstijl interessant voor me en gaat me minder snel vervelen. Bovendien krijg ik allerlei verschillende voedingsstoffen binnen.

Bak je zelf brood? Dan raad ik aan om jodiumhoudend zout te gebruiken bij de bereiding. Eet je helemaal geen brood? Zorg er dan voor dat je op een andere manier voldoende jodium inneemt (met de producten die ik hierboven aangeef). Jodium als supplement gebruiken zou ik niet aanraden zonder te overleggen met een specialist. In sommige multivitaminetabletten zit jodium. Check even of dit niet meer is dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, anders kan het namelijk schadelijk zijn in sommige gevallen.

Kleine sidenote: ik zie heel soms dat iemand negatief reageert op bepaalde broodverbeteraars. Zuurdesembrood of roggebrood gaat in dat geval vaak beter. Ook crackers kunnen dan een perfecte oplossing zijn.

Voor de gemiddelde mens maakt het qua gezondheid echter geen verschil.

Ik hoop dat je weer wat wijzer bent geworden!

Groetjes, Marloes

Eet jij liever brood of crackers?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (12)
 1. Margot 3 jarengeleden

  Brood en crackers wissel ik ook zoveel mogelijk af en altijd de volkoren variant.
  Ik heb nu heel lekker Proteïne brood van de bakker, met extra veel EW en een stuk minder KH.

  Reageer
 2. Roos 3 jarengeleden

  Tegenwoordig eet ik veel crackers, maar brood vind ik soms ook wel lekker als afwisseling. Een tosti op zijn tijd is ook lekker 🙂

  Reageer
 3. Katleen 3 jarengeleden

  Mijn voorkeur is bio- zuurdesem volkoren speltbrood. Lekker, zurig en vult goed.

  Reageer
 4. Priscilla 3 jarengeleden

  Hoi Marloes!

  Wat typisch.. vanmorgen pakte ik 2 crackers en toen dacht ik nog.. hmm wat is nou gezonder een boterham of cracker.. kwam zelf ook tot de conclusie dat afwisselen het beste is… en je hebt ooit eens een artikel geschreven over crackers waardoor ik alleen nog maar Wasa volkoren crackers neem 🙂
  Soms vraag je of we nog vragen voor je hebben en ik had er net eentje..

  Lees je echt alle reacties op alle vlogs? of krijg je zoveel reacties dat je het eigenlijk niet kan bijhouden, en weet je wie je vaste volgers zijn?
  en wat vind je van alle reacties? Vind je het leuk of .. ?? Geen idee.. vroeg het me gewoon af 🙂

  Fijne dag vandaag !

  Groetjes Priscilla

  Reageer
 5. Nicole 3 jarengeleden

  Jaren lang heb ik alle diëten gevolgd ik werd er gek van! Afvallen aankomen en weer opnieuw.
  Nu eet ik op jou manier en heel wat meen calorieën dan dat ik deed. En raad eens? 4 kilo eraf sinds 6 januari 😁
  Zo blij met jou vlogs en blogs.
  Dankjewel 🙏🏻

  Reageer
  • Katleen 3 jarengeleden

   Nicole, sinds 6 januari 2020 of op een jaartje tijd. Dat laatste lijkt me realistisch , eerste optie is haast niet te geloven. Een welgemeende dikke proficiat, goed bezig ! 👍🏻

   Reageer
   • Nicole 3 jarengeleden

    Kathleen 4 kilo sinds 6 januari 2020

    Reageer
  • jacqueline 3 jarengeleden

   Top Nicole!
   wat eet jij zoal op een dag?

   Reageer
 6. Sandra 3 jarengeleden

  Het liefste eet ik volkoren brood. Daarnaast sesamcrackers. Als ik extra op de calorieën let dan idd
  wat vaker crackers.

  Reageer
 7. […] in 2020 Optimavita Find out about the nutritional values ​​of whole-wheat crackers compared to whole-wheat bread. […]

  Reageer
 8. […] en 2020 Optimavita Découvrez les valeurs nutritionnelles des craquelins de blé entier par rapport au pain de blé […]

  Reageer
 9. […] en 2020 Optimavita Infórmese sobre los valores nutricionales de las galletas integrales en comparación con el pan […]

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: