| 3 juli 2021

‘Zie je wel, ik kan het niet!’ – Waarom je dit niet moet zeggen bij afvallen…

Ik hoor het ZO vaak mensen zeggen als ze proberen gezond te leven of bezig zijn met afvallen: ‘Zie je wel, ik kan het niet!’. We zijn er met z’n allen onwijs goed in om onszelf de grond in te trappen. We kunnen precies vertellen wat nog niet goed genoeg gaat en wat beter zou moeten. In dit artikel vertel ik je waarom je dat écht beter niet kunt doen. Natuurlijk geef ik je ook mijn tips.

Self fulfilling prophecy…

Heb je ooit van self fulfilling prophecy gehoord? Dit betekent dat je soms zo sterk een foute aanname kan doen, dat die aanname waarheid wordt! Deze term is perfect op deze situatie van toepassing: als jij maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je het niet kunt, dan kun je het ook niet! Geloof me, dit is echt waar. Ik heb het al zo ontzettend vaak zien gebeuren.

Het heeft onder andere te maken met je zelfvertrouwen. Als jij overtuigd bent dat je iets niet kunt, heb je er weinig zelfvertrouwen in. Hierdoor zal je direct minder gemotiveerd zijn het gedrag uit te voeren, want het is volgens jou toch gedoemd om te mislukken.

Bij gezond leven of afvallen gebeurt dit heel vaak. Mensen zijn 6 dagen (of een andere hoeveelheid) heel goed bezig, vervolgens gaat het 1 dag mis…en daar komen de negatieve gedachtes! ‘Zie je wel, ik kan het niet!’ Dat het 6x zo vaak goed is gegaan…dat zien we voor het gemak even over het hoofd. Ook houden we er even geen rekening mee dat letterlijk niemand het altijd kan! Het is dus volstrekt logisch dat het af en toe minder goed gaat dan jij eigenlijk gepland had.

Je gedachtes trainen

Als jij deze of andere negatieve gedachtes herkent, dan raad ik je sterk aan ze proberen te veranderen als je jouw doel wilt halen. Gezonder leven of afvallen wordt namelijk verrekte moeilijk (of eigenlijk onmogelijk) als jij er niet in gelooft dat je het kunt.

Zelfs dit lijkt misschien onmogelijk, je gedachtes veranderen. Ik heb goed nieuws voor je: dat kun jij! Het is je eigen hoofd die de gedachtes creëert, dus je hebt er volledig invloed op, ook al voelt dat misschien niet zo. Het gaat wel tijd kosten, want waarschijnlijk denk jij al jarenlang op deze manier. Je zult dus echt een gewoonte moeten afleren en dat doe je niet in een paar dagen of zelfs een paar weken.

blij met je lichaam

Twee opdrachten…

Begint het te kriebelen bij je als je het stuk hierboven leest? Ben je gemotiveerd om jouw eigen gedachtes te gaan aanpakken om jouw doelen te kunnen bereiken? Leuk! Dan ben je er helemaal klaar voor. Om je een stukje op weg te helpen, wil ik je twee opdrachten geven die je hierbij kunnen helpen.

1. Alternatieve positieve gedachten

De eerste opdracht is om elke keer als er een negatieve gedachte opborrelt, hem te corrigeren in een positieve gedachte. Bijvoorbeeld als je denkt: ‘Zie je wel, ik kan het niet’, in plaats daarvan denken ‘Ik kon het nu even niet en dat is begrijpelijk, het kan niet altijd goed gaan. Ik ga evalueren waar dit vandaan kwam en vanaf nu pak ik het weer op. Ik heb vertrouwen dat dat lukt’. In het begin voelt het misschien een beetje alsof je een toneelstukje opvoert, of misschien zelfs alsof je jezelf voor liegt. Als je hier echter structureel mee oefent, dan zal je merken dat je langzamerhand écht positiever gaat denken. Zoals ik hierboven al zei: het kost tijd. Maar ik kan je zeggen dat het absoluut de moeite waard is om het een serieuze poging te geven.

Meestal ken je jouw eigen negatieve gedachtes wel, of kun je ze bedenken. Ik raad je aan om vooraf al een positief alternatief te bedenken en op te schrijven. Op het moment zelf zit je namelijk soms zo in de negativiteit, dat je haast geen positieve optie kan bedenken.

2. Dingen die goed gaan

De tweede opdracht is focussen op het positieve. Elke keer aan het einde van de dag, schrijf je minimaal 3 dingen op die goed zijn gegaan wat betreft het behalen van je doel. Zelfs op slechtere dagen, gingen er ook dingen goed! Misschien heb je fruit gegeten, gekozen voor volkorenbrood, heb je een stukje gewandeld of thee gedronken in plaats van frisdrank. Maak er een gewoonte van elke dag 3 dingen te noteren. Langzaam zal je merken dat het hierdoor gedurende de dag meer opvalt als je iets goed doet. Dit is super goed voor je zelfvertrouwen! Deze oefening kun je trouwens ook heel goed doen op het moment dat je een negatieve gedachte hebt.

Ik ben heel benieuwd of jij hiermee aan de slag gaat. Ik weet 100% zeker dat het je super veel kan brengen.

Groetjes, Marloes

Wat is een negatieve gedachte die wel eens bij jou op komt? Ik kon in het verleden soms denken: ‘Nu is het toch al verpest!’. 

 

Eén reactie

 1. Hallo Marloes,

  Allereerst wat een goed artikel! Sinds een paar dagen heb ik jouw website/youtubekanaal ontdekt. Door mijn passie voor koken volg ik al jaren diverse blogs, maar op zoek naar recepten sloeg ik optimavita altijd over met de gedachte dat zal wel een wazige site zijn. 1000x excuus voor deze gedachte!

  Ik heb al jaren een lichamelijke beperking, waardoor sporten in de sportschool of andere workouts vaak te zwaar zijn Ik moet dus op zoek naar aangepaste sportmogelijkheden. Ik heb een heel goed trainigsprogramma, maar door corona heeft dit helaas ook stil gelegen. Daarbij heb ik recent een zware operatie gehad en daarvoor net mijn interne revalidatie afgerond. Ik moet nu thuis verder kracht en conditie opdoen. Op zoek naar een recept voor bananenbrood kwam ik toch jouw site weer tegen. En weet je? Het bananenbrood inmiddels 2x gemaakt. Ik ben abosoluut niet te zwaar, neig momenteel zelfs iets naar ondergewicht, maar je recepten en tips geven wel inspiratie voor de voedingsstoffen die ik nu zo hard nodig heb.

  En zojuist ontdekte ik 2 filmpjes met een workout voor mensen met een beperking. Die ga ik morgen proberen. Verder fiets ik dagelijks 30-60 min op de hometrainer en kijk dan je vlogs, zodat de tijd lekker snel gaat.

  Marloes, sorry voor mijn lange verhaal en naïve mening in het begin. Vanaf nu blijf ik je zeker volgen voor inspiratie, tips en workouts. Ga zo door met je site en video’s en ik wens je privé en met de rest van de zwangerschap het allerbeste.

  Lieve groet uit het midden van het land,
  Kate

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram