Eten als model
Afvallen Voedingstips

Weinig eten is NIET gezond…

Door

Voor sommige van jullie zal dit artikel geen nieuws zijn. Ik wil het echter toch behandelen, omdat ik merk dat dit denkproces bij heel veel mensen nog niet goed loopt. Als mensen in de modus ´gezond leven´ of ´afvallen´ gaan, merk ik dat ze de neiging hebben om weinig te gaan eten. Ergens snap ik dat je het idee hebt dat dat moet, maar hierdoor bereik je vaak juist niet wat je wilt. Weinig eten is niet gezond, ik leg het je uit.

Het probleem

Ik vertelde het hierboven al kort, als mensen gezonder willen gaan leven en/of willen afvallen, dan zijn ze geneigd weinig te eten, kleinere porties te nemen en/of zelfs maaltijden over te slaan! Dit weinig eten zien ze als positief, want minder calorieën binnen krijgen, betekent meer afvallen, right!? Dit werkt in de praktijk echter anders…

Wat gebeurt er als je weinig eet

Vrijwel altijd zie ik dat mensen die (te) weinig eten, uiteindelijk niet hun doel bereiken. Dat komt vooral door het volgende:

 • Weinig eten houd je niet lang vol. Je wordt er chagrijnig en slap van. Hierdoor ben je er snel zat van, waardoor je terugvalt in je oude patroon.
 • Door weinig eten krijg je trek, VEEL trek! Soms dezelfde dag, soms de volgende dag en soms zelfs pas na een week of na een maand…maar je gaat de neiging krijgen om heel veel te eten. Hiermee compenseer je vaak gemakkelijk de energie die je tekort had binnen gekregen en je valt niet af.

Daarnaast kan het negatieve gevolgen hebben voor je lichaam:

 • Zoals ik hierboven al zei, wordt je van weinig eten futloos, moe, chagrijnig en slap. Je gaat er in ieder geval niet gelukkiger van worden!
 • Je kunt tekorten krijgen aan veel verschillende vitamines en mineralen, als je op lange termijn te weinig eet. Dit kan allerlei klachten veroorzaken.
 • In hele extreme gevallen kan een lichaam zelfs bepaalde functies op een lager pitje zetten of helemaal uitschakelen. Mensen die zeer lang (veel) te weinig eten krijgen het koud, kunnen last krijgen van huidproblemen en/of haaruitval en er kan zelfs onvruchtbaarheid ontstaan.

Kortom: weinig eten is NIET gezond!

Gezond eten

Wat is dan wél gezond?

Gezond leven gaat naar mijn idee om alles binnen krijgen wat jouw lichaam nodig heeft. Veel mensen denken dat vitamines alleen in groenten en fruit zitten, niets is minder waar! Ook melkproducten (of vervangers), volkoren producten, noten, peulvruchten, kaas, ei, vis, vlees(vervangers) en alle andere gezonde componenten van onze voeding bevatten hun eigen vitamines, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen.

Zo bevat fruit bijvoorbeeld veel vitamine C maar volkorenbrood veel vitamine B1, noten veel vitamine E en melk veel calcium en vitamine B2.

Voldoende en gevarieerd gezond eten, zorgt er dus voor dat ons lichaam alles binnen krijgt wat het nodig heeft en dat het goed kan functioneren.

Maar zonder weinig eten val je toch niet af??

Huh, maar je zegt toch altijd dat je minder moet binnen krijgen dan je verbruikt, als je wilt afvallen?? Hoe zit dat dan? Ik leg het je uit.

Inderdaad, je moet minder eten dan je verbruikt om af te vallen. Dit verschil hoeft echter niet heel groot te zijn! Als je wilt afvallen raad ik aan iets meer te gaan bewegen, waardoor jouw energieverbruik iets hoger ligt.

Daarnaast is het belangrijk dat je iets minder calorieën binnen krijgt. Vaak is het daarvoor echter helemaal niet nodig om minder te eten!! Bij veel van mijn cliënten leg ik vooral de focus op het maken van gezondere keuzes. Stel je voor dat je water gaan drinken in plaats van cola of vruchtensap: dikke winst! Of dat je een appel neemt in plaats van een Snickers: hoppa! Of dat je een lepel minder saus bij je avondmaaltijd eet: kaching!

Mijn advies aan jou

Als jij wilt afvallen of gezonder wil leven, focus dan liever op genoeg gezonde producten eten in plaats van op weinig eten. Van een extra appel of een extra volkoren cracker zul je echt niet aankomen! Niet alleen geef je jouw lichaam dan wat het nodig heeft, je voelt je ook stukken beter en zult het op lange termijn beter vol houden.

Bij afvallen is de belangrijkste focus om meer te bewegen en gezondere keuzes te maken. Af en toe iets ongezonds nemen is daarbij uiteraard geen enkel probleem. Ik raad vaak zelfs aan om 6 dagen per week een energie tekort te hebben om vervolgens 1 dag ongeveer op onderhoud te eten. Dit geeft iets meer speling, waardoor je het langer volhoudt.

Ik hoop dat je iets kunt met deze informatie!

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens de neiging tot weinig eten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Linda 2 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ik volg je nu ongeveer 2 maand en wat een inspiratie tips heb je.
  Ik ben nog erg op zoek naar de balans van voldoende eten, gisteren maar 1600kcal gegeten.
  Groet Linda

  Reageer
 2. Vera 2 jarengeleden

  Zo logisch…en soms zo lastig 😉
  Ken je eigenlijk mensen, vanuit de praktijk, die te zwaar zijn terwijl ze echt alleen gezonde dingen eten? En dan niet medisch…..maar gewoon TE VEEL gezonde producten?

  Reageer
 3. Cindie 2 jarengeleden

  Weer super interessant. Ik ben in november begonnen met afvallen door mijn lichaam te voeden met gezonde voeding en niet te vullen veel ongezond eten. En meer bewegen. Resultaat is nu min 16 kilo. Zit nu op een gezond bmi dus ben super blij en tevreden. Zou nog wel wat stakker in mijn vel willen zitten maar dat heeft tijd nodig.
  Ik vind je artikelen en vlogs super leuk en interessant om te volgen.
  Fijne dag. Groetjes Cindie

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: