Florida vlog
| 17 augustus 2021

Weer streng doen na de vakantie? Tips van een diëtist!

Heel veel mensen zijn lekker op vakantie op het moment, of genieten thuis van hun vrije dagen. Daarbij hoort vaak wat meer ongezond eten, meer alcoholische drankjes en minder lichaamsbeweging. Misschien ben je al plannen aan het maken voor als de vakantie over is. ‘Dan ga ik weer even streng doen, heel gezond eten en veel sporten en/of bewegen!’. In dit artikel leg ik uit waarom ik dat niet zo’n goed idee vindt. Ook geef ik je mijn tips!

Minder gezond doen tijdens een vakantie…

We beginnen even bij het begin. Dat je de neiging hebt heel streng te willen doen na je vakantie, geeft namelijk ook aan dat je waarschijnlijk een oordeel hebt over jouw eigen gedrag tijdens je vakantie. Je vindt het ergens niet helemaal ok dat je meer ongezonde dingen gegeten hebt en minder hebt gesport. Je bent misschien zelfs bang dat dit negatieve gevolgen gaat hebben voor een héle lange termijn.

Ik denk dat het belangrijk is om deze denkwijze langzaam te veranderen. Het is namelijk ZO normaal om af en toe wat minder gezond te leven. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie! Zelfs de meest gezonde mensen doen dit. Ja, je zal misschien iets aangekomen zijn als je vakantie over is en het weer gaan sporten kost even moeite, maar dit pak je écht wel weer op als je er nuchter in staan. Die extra kilo(s) zijn er zo weer af als je weer gaat leven zoals je deed voor je vakantie. Van langdurige negatieve gevolgen is dus totaal geen sprake.

Gezond op vakantie

De valkuil

Ik zie vaak dat mensen na een vakantie inderdaad extra streng gezond gaan leven. Even helemaal geen snoep, snacks en andere minder gezonde dingen meer. Daarnaast gaan ze meer sporten en bewegen omdat ze denken dat ze dan weer sneller ‘in shape’ zijn. Dit houden ze een paar dagen of soms zelfs twee weken vol, waarna ze weer héél veel zin krijgen in ongezonde dingen en helemaal zat zijn van het vele sporten. Vervolgens belanden ze in een dip. Ze krijgen eetbuien, zijn niet meer gemotiveerd om te bewegen en voelen zich binnen no time weer hetzelfde als toen ze terug kwamen van vakantie. Zo ontstaat een soort van mini jojo-effect.

Je merkt het misschien al: extra streng doen is wat mij betreft vaak niet de juiste optie. Mocht jij weten dat het voor jou wél werkt: be my guest! Voor mensen die er telkens weer mee worstelen, heb ik wat tips.

weer gezond eten na vakantie

Mijn tips voor jou!

Extra streng doen na een vakantie is niet altijd een goed idee. Ik merk dat veel mensen meer hebben aan de tips hieronder:

  • Pak jouw normale gezonde leven van voor de vakantie weer op. Niet strenger, maar gewoon hetzelfde als hoe je het eerder deed. Dat werkte kennelijk voor jou. Wees maar niet bang, ook op deze manier gaan die aangekomen kilo’s er écht wel af.
  • Wil je juist langzaam wat gezonder gaan eten dan je voor je vakantie deed? Ook dan start je met de tip hierboven. Eerst pak je je oude patroon weer op! Dat is namelijk al een stukje gezonder dan de leefstijl dat je op vakantie had. Pas als je dit weer door hebt, ga je het langzaam gezonder maken. In kleinere stappen werken geeft vaak een meer langdurig resultaat.
  • Hetzelfde geldt voor sporten en bewegen. Ga gewoon hetzelfde doen als je voor de vakantie deed. Opbouwen kan altijd nog.
  • Sla geen maaltijden over! Ook al heb je de eerste dagen veel motivatie en/of minder trek, als je maaltijden gaat overslaan is de kans op een eetbui op een later moment een stuk groter.
  • Plan direct ook alweer genietmomentjes! Ongezonde dingen eten is ook nu niet verboden. Het helpt vaak om een plan met jezelf te maken. Bijvoorbeeld: komende zaterdag ga ik lekker mijn mijn gezin borrelen en genieten van een hapje en een drankje. Zondag op de verjaardag neem ik een gebakje. (Of natuurlijk andere genietmomentjes die jij heel lekker vindt) Hiernaar uitkijken kan je op andere momenten helpen gezonde keuzes te maken.
  • Heb je even totaal geen behoefte aan het eten en drinken van minder gezonde dingen? Het is natuurlijk niet verplicht! Wat ik echter wil voorkomen is dat je jezelf dingen gaat verbieden. Als je dit doet, worden ze namelijk alleen maar interessanter :).
  • Drink voldoende! Hier kun je wel wat extra aandacht aan besteden na je vakantie. Neem voldoende water en thee, dat helpt je om afvalstoffen af te voeren en om beter een verzadigingsgevoel te herkennen.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn tips! Veel succes met weer aan het werk gaan.

Groetjes, Marloes

Hoe wil jij het gezond leven weer gaan oppakken na je vakantie?

Eén reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram