Gezonde lunchbox
Afvallen Voedingstips

Weer gezond eten na vakantie…

Door

Voor veel mensen is de vakantie (bijna) over. Vaak eet je toch wat ongezonder als je vrij bent. Dat is natuurlijk heerlijk, maar ik merk dat veel mensen toch ook wel weer wat gezonder willen gaan doen. Je denkt altijd dat je na zo’n snaaiperiode er weer helemaal tegenaan kan, maar het is vaak toch erg lastig in de praktijk! Ik geef je tips.

Waarom is het zo lastig?

Als je ongezonder eet, krijg je meer vet, zout en suiker binnen. Suiker geeft ons lichaam heel kort een energieboost, wat stiekem best een fijn gevoel kan zijn. Daarnaast hebben wij van nature een smaakvoorkeur voor zoet, we vinden het lekker! Ook vet en zout zijn smaakmakers. Als een maaltijd er meer van bevat, dan zullen de meeste mensen het als smakelijk ervaren.

Nu we weer gezonder willen doen, geven we een deel van dat suiker, vet en zout op. Dat is voor onze smaakpapillen weer even wennen! Je blijft nog een paar dagen neigen naar de sterkere smaken. Vaak eten mensen de eerste paar dagen van het ‘weer gezond doen’ net iets te weinig. Hierdoor is de kans dat je lichaam vraagt om een snelle suikerboost een stuk groter!

Heel verklaarbaar dus, dat het gezond eten oppakken na een vakantie best lastig is.

weer gezond eten na vakantie

Mijn tips voor gezond eten na je vakantie.

Lastig dus, maar zeker niet onmogelijk! Ik geef je een heel aantal tips om de kans van slagen een stuk groter te maken.

Eet voldoende

De ‘fout’ die ik het meeste zie, is dat mensen te weinig gaat eten. Je wilt compenseren voor de ongezonde periode. Doe dit vooral niet! De kans dat je gaan snaaien is dan zo veel groter. Eet juist voldoende gezonde producten! Als je weet dat je snel gaat snaaien, kies dan voor 3 hoofdmaaltijden en 3x een tussendoortje. Check het kopje ‘recepten’ voor een grote dosis aan inspiratie.

Drink voldoende

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, voldoende drinken is super belangrijk voor een verzadigd gevoel. Ga uit van 2 liter per dag (het liefst water, thee, zwarte koffie en/of spa rood). Ik merk echter dat ik me veel fijner voel als ik 3-4 liter drink op een dag.

Planning is alles!

Dit is misschien wel het meest lastige puntje na een vakantie, weer in je normale ritme komen. Plan wanneer je boodschappen gaat doen en wat je nodig hebt voor de komende dagen. Voor sommige mensen kan het zelfs ontzettend helpen om voorafgaand aan een dag al te plannen wat je precies gaat eten.

Bedenk in ieder geval goed hoe jouw dag eruit gaat zien, zodat je voldoende gezonde producten kunt meenemen als dat nodig is. Zoals je misschien weet zit mijn tas altijd vol met bakjes eten :).

Plan ook genietmomentjes

Alleen maar gezond eten houdt niemand lang vol. Je bent misschien geneigd de eerste weken na je vakantie ongezonde dingen te schrappen, maar in de werkelijkheid lukt dat vaak niet. Bovendien kom je daarna juíst extra in de verleiding. Plan daarom alvast wanneer jij weer iets gaat eten dat minder gezond is. Heb je dit weekend een speciale gelegenheid? Dan is dat een goed moment! Of misschien vind jij het heerlijk om op vrijdagavond een ijsje te halen, be my guest! Juist door dit in het vooruitzicht te hebben, is het de rest van de week makkelijker om gezonde keuzes te maken.

Haal gezonde dingen in huis

Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar toch vergeten veel mensen het. Zorg dat jouw eigen (koel)kast je inspireert! Haal gezonde dingen in huis dit jij ook nog eens lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan lekkere fruitsoorten, snoeptomaatjes, avocado, hummus, lekkere crackers etc. Zet de ongezonde dingen helemaal achter in de kasten of zorg dat ze er helemaal niet meer zijn. Zo kom je minder snel in de verleiding.

Ga weer sporten/bewegen

Als je sport of beweegt, maak je gelukshormonen aan. Je voelt je positiever over jezelf waardoor de kans dat je gezonde keuzes maakt in je eetpatroon alleen maar groter is!

Zoek steun in je omgeving

Vertel je partner over je plannen, of praat erover met een vriend(in) van wie je weet dat hij/zij je goed kan steunen. Heb het echter niet alleen over de gezonde dingen! Ook het samen hebben over het genietmomentje dat je gaat nemen kan ontzettend motiverend werken :). Vertel een ander duidelijk hoe hij/zij je kan helpen en wat je daarbij fijn vindt en wat juist niet.

Vergeef jezelf een fout(je)!

Je bent een mens, geen robot. De kans dat je foutjes maakt is daarom ongeveer 100%. Niemand leeft perfect gezond. Verwacht dit daarom ook niet van jezelf! Wees realistisch en maak er geen drama van als het even niet zo gaat als je graag zou willen. Juist als je jezelf positief motiveert, is de kans van slagen groter. Van jezelf de grond in trappen is nog nooit iemand beter geworden.

Heel veel succes!

Groetjes, Marloes

Wil jij ook weer wat gezonder bezig zijn in de komende tijd? Wat werkt voor jou goed?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
 1. Lineke 3 jarengeleden

  Bedankt voor je motivatie! Ik heb echt heel veel aan je artikelen en filmpjes.
  Een aantal jaren geleden ben ik gezond(er) gaan leven en 20 kilo afgevallen.
  Mede dankzij jou is het me deze zomer eindelijk gelukt om het gezond eten in de vakantie echt even los te laten. Ik was altijd bang om aan te komen en voelde me schuldig wanneer ik minder gezond at.
  Maar de afgelopen 3 weken heb ik echt kunnen genieten van de vakantie en van de lekkere dingen die we gegeten hebben. Ik ben 2 kilo aangekomen, dat viel me heel erg mee en ik vind het ook niet erg. Ik wil je gewoon even laten weten dat je me ontzettend geholpen hebt hiermee, dank je wel!

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Woowww zo tof om te horen!! Dank je wel voor je berichtje. Je mag super trots op jezelf zijn! Xx

   Reageer
 2. Masha 3 jarengeleden

  Hi Marloes,

  Fijn om weer een motiverend artikel te lezen. Ik ben in de vakantie lekker door gegaan met sporten en gezond eten. Gewoon wat vaker uit eten geweest en wat meer genietmomentjes. Nog steeds afgevallen dus daaruit bleek dat het goed te combineren is. Genieten en afvallen gaat heel goed samen.
  Ik eet meer dan dat ik had gedacht dat ik mag/kan eten en voel me daar heel goed bij.
  De tips die je geeft hebben mij ontzettend geholpen om het vol te blijven houden. Dat is het aller belangrijkste en jezelf wat te gunnen.

  Wat voor mij werkt is dan ook als je ergens echt heel erg zin in hebt, om dat gewoon te eten. Streng zijn voor jezelf resulteert in mijn geval vaak in een oncontroleerbare eetbui die nergens voor nodig geweest als ik gewoon bijv. pizza had gegeten toen ik daar zin in had.
  Iets anders is het bedenken van welke maaltijden er in mijn plan passen en bedenken welke voedingsmiddelen ik eigenlijk allemaal lekker vind. Een lijst maken met de soorten fruit, ontbijt mogelijkheden, soorten beleg en groentes/vlees/vis/vega waar je echt van kan genieten. De lijst is enorm lang bij mij en daardoor wordt combineren makkelijker.

  De drang naar zoetigheden is er zo goed als af en ja natuurlijk eet ik wel eens een patatje en pizza, maar alleen als ik daar echt zin in heb.

  Dankjewel Marloes en we gaan weer met goede moed verder!

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Super goed om te horen!! Thanks voor je aanvullende tips :), heel fijn!

   Reageer
 3. Carlien 3 jarengeleden

  Hier heb ik wat aan :-). Ik ben het afgelopen jaar flink afgevallen, nu al bijna 23 kilo. Wij gaan over een paar weken op vakantie en ik kan mezelf er nu al heel druk om maken. Ik wil niet te veel aankomen of eigenlijk liever niks. Ik vind het zo lastig want als je weg bent eet je toch anders of meer lekkere dingen. We gaan met onze 2 dochters dus beweging genoeg, maar ik kan daar denk ik weinig aan sport doen.

  Ik ga maar eens zitten om een plan van aanpak te maken voor de vakantie.

  Reageer
 4. Vera 3 jarengeleden

  Ik geef nu borstvoeding en ik kan eten wat ik wil…een gezonde basis en elke dag snoepen Is het probleem. De 15kg van m’n zwangerschap waar ik in 2 weken kwijt. Ik ben heeeeeeel benieuwd hoe dit moet gaan als ik stop met borstvoeding…. Misschien dat ik wat van deze tips kan gebruiken. voorlopig probeer ik nog even door te gaan 😉

  Reageer
 5. Marrie 3 jarengeleden

  Ik ben benieuwd wat jij van de Hello Fresh box vindt. Verschillende youtubers geven hier kortingscodes voor, is dit gezond? Ik twijfel beetje.

  Reageer
  • Francisca 3 jarengeleden

   ik sluit mij hier bij aan, ben ook erg benieuwd naar de resultaten/uitkomst.
   het is ook helemaal hot he!

   Reageer
 6. Melissa 3 jarengeleden

  Ik moet maandag weer echt beginnen met werken en vind het eigenlijk zo fijn om gewoon weer gestructureerd te eten. Eten mee voor de hele dag en dat is het. Dat helpt mij enorm. Aquavaria begint volgende week ook weer, zin in!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: