| 29 juni 2021

Water lekker maken zonder suiker of zoetstof – 8 tips!

Voldoende drinken is belangrijk voor onze gezondheid, dat weten we denk ik bijna allemaal wel. Water is daarbij toch wel echt een van de beste keuzes! Ik krijg echter heel vaak de opmerking van mensen dat ze water niet lekker vinden. Daarom in dit artikel 10 tips om water lekker te maken, zonder suiker of zoetstof toe te voegen.

Waarom veel drinken gezond is en wat je dan het beste zou kunnen drinken, daarover lees je hier meer. Je hoort ook wel eens dat veel water drinken juist heel schadelijk kan zijn, daarover schreef ik laatst een artikel.

Hieronder mijn tips om water lekker te maken, zonder suiker of zoetstof toe te voegen! Als je mijn video’s kijkt dan weet je dat ik geen afkeer heb tegen zoetstoffen. Af en toe een glas ranja light of cola light vind ik helemaal prima. De meest gezonde keuze blijft in mijn ogen echter om ongezoete dranken te drinken. Vandaar dat je alleen die hieronder vindt.

Water met ijsklontjes

Het is ZO simpel, maar op warme dagen drink ik mijn water véél makkelijker als het goed koud is. Je kunt een karaf of fles water in de koelkast zetten, dan heb je altijd koud water bij de hand. Sinds een aantal maanden hebben wij echter standaard ijsklontjes in de vriezer zitten, doordat we laatst een ijsklontjes-houder kochten. Ideaal vind ik het! Er gaan dagelijks heel wat ijsklontjes doorheen hier op het moment.

Thee

Thee

Veel mensen realiseren zich het niet, maar thee is eigenlijk water met een smaakje. Groene en zwarte thee drinken is zelfs heel goed voor de gezondheid. 3 koppen per dag wordt aangeraden door de Gezondheidsraad, omdat het de kans op een beroerte verkleint en positief werkt voor de bloeddruk.

Alle soorten thee zijn prima om te drinken! Kijk alleen uit met zoethout thee, of theemelanges die zoethout bevatten. Die kunnen namelijk bloeddrukverhogend werken als je er veel van neemt. Ook heeft zonnatura een thee in korrelvorm, waar flink wat suiker in zit. Die zou ik dus niet aanraden om regelmatig te drinken.

Heet water met toevoegingen

Er zijn ook veel opties die wij vaak thee noemen, maar eigenlijk geen thee zijn. Denk aan heet water met bijvoorbeeld gember erin, of verse munt, steranijs, kaneel, sinaasappel, zoethout, citroen etc. Ook combinaties van deze ingrediënten zijn heerlijk! Zoethout weer liever niet als je een hoge bloeddruk hebt en niet te vaak in het algemeen.

water fruit groenten

Koud water met fruit (of groenten)

Koud water kun je heerlijk opleuken door er wat stukjes vers fruit in te doen. Ja…technisch gezien voeg je dan (fruit)suiker toe, maar omdat dat ZO weinig is, vind ik dat even niet tellen ;). Eigenlijk al het fruit kan, maar mijn eigen favorieten zijn aardbei, appel, sinaasappel, (bevroren) bosbessen en frambozen. Komkommer of wortel aan je koude water toevoegen geeft trouwens ook een verrassend verfrissende smaak!

Koud water met kruiden of specerijen

Ook kun je heel goed verschillende kruiden of specerijen toevoegen aan koud water voor extra smaak. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, munt of gember, maar sommige mensen vind het zelfs heel lekker om er bijvoorbeeld verse takjes lavendel in te doen.

Infused water zakjes voor koud water

In de supermarkten liggen tegenwoorden steeds meer zakjes die speciaal bedoeld zijn voor het lekkerder maken van koud water. Ik heb verschillende geprobeerd. Sommigen vind ik heerlijk, anderen minder. Maar smaken verschillen! Gewoon eens lekker uitproberen zou ik zeggen.

Water met een aroma

Er zijn steeds meer fabrikanten die water met een aroma aanbieden. Dit water heeft geen smaak, maar wel een vrij sterke geur. Hierdoor denken onze hersenen iets te proeven! Een hele rare gewaarwording vind ik het. Dit is vergelijkbaar met het effect van kaneel, dat heeft namelijk ook geen smaak, maar alleen een geur. De meest bekende variant uit de supermarkt is Spa Touch (no spon). Dit hebben ze zowel met als zonder koolzuur in verschillende smaken.

Water met koolzuur

Tenslotte nog een hele simpele manier om water interessanter te maken: drink het met koolzuur! Dit kun je natuurlijk kant en klaar kopen, of zelf maken met een sodastream. Ik denk er serieus aan om er eentje aan te schaffen. Water met koolzuur drinken op z’n tijd vind ik namelijk heerlijk!

Ik hoop dat ik je op wat ideeën heb gebracht.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete manier om water lekker te maken?

 

3 reacties

  1. Leuke tips, dankjewel! Wat ik ook erg lekker vind is zwarte (Lipton) thee zetten, laten afkoelen en een flinke citroen (naar smaak) er boven uitpersen. Zelfgemaakte ijsthee: zonder suiker en mega lekker!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram