| 15 oktober 2019

Wat is meal preppen + Mijn tips!

Meal preppen is de laatste tijd mega populair. Logisch, want we hebben het allemaal ontzettend druk. Gezond eten schiet er dan heel gemakkelijk bij in. Als je (een deel van) jouw maaltijd vooraf al hebt voorbereid, dan maakt het alles een heel stuk gemakkelijker! Vandaag geef ik je een aantal meal-prep-tips, waardoor gezond eten ook haalbaar is in een drukke planning.

Wat is meal preppen?

Meal preppen is gewoon een fancy term voor het voorbereiden van (een deel van) jouw maaltijd. Dit kun je doen voor later op de dag, voor de volgende dag, of zelfs voor over een hele week of langer.

Je hoeft op het moment zelf daardoor minder tijd en aandacht te besteden aan het bereiden van de maaltijd, waardoor je sneller een gezonde hap op tafel hebt staan.

Mini meal preppen

Als we het hebben over meal preppen, dan denken veel mensen gelijk aan een hele stapel bakjes met eten maken, waardoor je voor een hele week maaltijden hebt. Dat kan, maar je kunt ook veel kleiner denken! Ik ben ontzettend fan van wat ik noem ‘mini-meal-preppen’. Hier geef ik je wat voorbeelden:

  • Maak ‘s avonds alvast je lunchtrommel inclusief snacks voor de volgende dag klaar. Dat scheelt je tijd in de ochtend. Je hoeft het alleen nog maar uit de koelkast te pakken!
  • Ook het ontbijt voor de volgende dag, kun je eventueel al de avond ervoor klaar maken. Ideaal hiervoor zijn overnight oats.
  • Snijd verschillende soorten fruit, doe het in een plastic bak die je goed kunt afsluiten en zet het in de koelkast. Nu kan het heel gezin makkelijk een bakje fruit pakken! Dit blijft ongeveer 2 dagen goed. Voorkom verkleuring door er een beetje citroensap overheen te sprenkelen en gebruik een niet te grote bak.
  • Kook alvast rijst of pasta, en vries het in porties in. Hetzelfde kun je doen met bijvoorbeeld pastasaus of soep.
  • Ik vind het super fijn om een stuk of 4 eieren tegelijk te koken. Eentje of twee eet ik op en de anderen gaan de koelkast in. Zo heb je een gezond snack die je direct kunt pakken. Ze blijven minimaal 4 dagen goed!
  • Kook een dubbele portie voor de warme maaltijd en vries de helft in. Zo heb je een gezonde maaltijd in de diepvries zitten.
  • Snijd alvast fruit of groente en doe het in porties in de diepvries. Dit scheelt je tijd bij het maken van een smoothie of een avondmaaltijd.
  • Ook vind ik het fijn om alvast de kip te snijden voordat ik het invries. Zo is het niet alleen sneller ontdooid, ik heb ook sneller mijn maaltijd op tafel staan.
handige bakjes voor lunch meenemen

Tips voor meal preppen

Je kunt het natuurlijk echt serieus aanpakken en wel een heel stapeltje maaltijden maken voor de komende dagen. Ook daarvoor heb ik een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je voldoende plastic bakjes in huis hebt! Persoonlijk raad ik je aan om daarin te investeren. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik heb een aantal goedkope bakjes die net niet goed sluiten. Op een tas vol eten zit je natuurlijk niet te wachten. Mijn voorkeur gaat uit naar winkels zoals Blokker, IKEA en HEMA, maar ook bij Albert Heijn hebben ze vaak een goed assortiment bakjes.
  • Een gemiddelde portie voor een avondmaaltijd is 100g vlees, vis of vegetarisch vlees (voor andere vleesvervangers check hier), 200g groenten en 200g aardappel/rijst/pasta (dit is +-70g droge pasta of rijst).
  • Laat je maaltijden niet te lang afkoelen voordat je ze in de koeling of vriezer doet. Dan kunnen bacteriën namelijk lekker groeien. Ik zou aanraden ze er na ongeveer 30 minuten na bereiding in te zetten.
  • Laat je bij het bedenken van je maaltijden inspireren door de aanbiedingen in de supermarkt! Dat kan je flink wat geld schelen, zeker als je meerdere maaltijden maakt.
  • Ontzettend veel maaltijden kun je invriezen. Alleen groenten als sla, komkommer en rauwe tomaat en paprika invriezen gaat niet zo goed. Als je het ontdooid dan heeft het een hele papperige substantie. Bereidde tomaat en paprika gaan prima!
  • Gebruik stickers op je bakjes, om aan te geven welke maaltijden erin zit. Zeker als je meerdere soorten maakt is dat onwijs handig. Je denkt dat je het gaat onthouden, maar dat valt vaak tegen!
  • Wil je morgen een bakje meenemen uit de vriezer? Zet het dan de dag ervoor in de koelkast. Zo kan het alvast ontdooien.
  • YouTube is je beste vriend voor ideeën! Er staat zo veel toffe video’s op van mensen die recepten delen voor meal preppen. Zoek op ‘healthy meal prep recipe’ (of iets dergelijks) voor gezonde varianten.

Mijn conclusie

Meal preppen kan een super fijn hulpmiddel zijn als je gezond wilt leven in een heel druk bestaan. Persoonlijk ga ik vrijwel altijd voor de mini meal prep, maar in sommige periodes is een gewone meal prep ook echt een uitkomst.

Ook veel mensen die alleen wonen kiezen trouwens voor een meal prep methode. Zo hoef je niet elke dag voor jezelf in de keuken te staan, maar maak je gewoon in 1x een grote hoeveelheid. Dit zal je flink wat tijd en energie besparen.

Groetjes, Marloes

Doe jij aan (mini) meal preppen? Op welke manier?

11 reacties

  1. Jaa! Ik doe altijd aan mini mealprep. Zeker een uitkomst wanneer je twee verschillende roosters hebt. Het enige nadeel is dat ik het soms vergeet om uit de diepvries te halen 🙃

    Ik ben trouwens op zoek naar een leuk fitness schema. Heb jij hierin tips?

    Tara

    1. Ik vind een fitness schema ontzettend persoonlijk! Ik zou je echt aanraden het te laten aanmaken gebaseerd op jouw mogelijkheden, wensen en doelen bij een (personal) trainer in de sportschool waar je heen gaat.

  2. Ook al zijn de kinderen het huis uit, ik kook nog steeds grote pannen met curry, pastasaus, soep, stoofvlees of chili con carne. Dan vries ik het in voor verschillende dagen. Heel makkelijk voor als ik een keertje minder tijd heb of alleen moet eten, dan heb ik toch wat lekkers op tafel staan! De ene keer kook ik bij de pastasaus wat spaghetti, de andere keer maak ik er lasagne mee. Met een extra portie chili vul ik vervolgens een wrap of maak er nachos uit de oven mee. Zo eten we heel divers en gezond. De vriezer is een uitkomst!

      1. Jaaaaa…team meal-prep…Zeker sinds we een dochtertje hebben. Ik bereid haar fruit- en groente-hapjes ook zelf en die vries ik in zo’n ijsblokjes-ding in. Veel gezonder en goedkoper.
        En tegenwoordig doe ik dit ook vaak als ik soep of pastasaus voor ons maal…vries ik 1 portie in voor een drukke, langere werkdag.
        Scheelt echt in de kosten en in tijd.

    1. Ik doe ze regelmatig in de vaatwasser maar spoel ze even onder de kraan af daarna en dus ook even afdrogen. Soms was ik ze met de hand.
      Er blijft anders een soort laagje achter op het plastic en dat schijnt niet heel goed te zijn. Tenminste….voor baby’s…en daarom doe ik dat met alle bakjes. Kleine moeite.

  3. Als sticker schrijf ik de inhoud op een stukje schildersafplakband. Ligt altijd een rol in de keukenla. Lekker goedkoop en makkelijk weer af te halen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram