Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Wat is het meest gezonde eetpatroon? Tips van een diëtist!

Door

De laatste tijd merk ik dat veel mensen op zoek zijn naar ‘het meest gezonde eetpatroon’. Wat is nu eigenlijk gezond? Moet ik perse kwark eten in de ochtend? Ik houd eigenlijk meer van boterhammen. Ik drink melk, maar veel mensen zeggen dat het slecht is. Dit zijn vraagstukken waar veel mensen zich zorgen om maken. Ik zou hier een heel boek over kunnen schrijven, maar vandaag een aantal basic tips die je hopelijk wat sturing geven.

Wat is gezond?

Het lijkt zo makkelijk, vertellen wat gezond en ongezond is. Als diëtist zou ik dat moeten kunnen, right? Toch is het echt niet zo simpel. Een appel is gezond, toch? Maar als een diabeet 10 appels op een dag eet, dan is dat niet zo goed voor zijn bloedsuikerspiegel. En water dan? Dat is toch 100% gezond!? Maar als je 10 liter water in 1x op drinkt, dan loop je een watervergiftiging op, met grote kans dat je het niet overleefd.

Dit zijn misschien wat overdreven voorbeelden, maar wat ik wil zeggen is dat je op elk product kritiek kan leveren. Niets is op zichzelf staand 100% gezond of ongezond. Eigenlijk kunnen we dan ook beter het woordje ‘voedzaam’ gebruiken.

Het meest gezonde eetpatroon

Je snapt het misschien al, ook over het meest gezonde eetpatroon valt te discussiëren. De belangrijkste boodschap van dit artikel vind je verderop, maar hier ook wat serieuze richtlijnen om een gezond eetpatroon te creëren:

 • Eet gevarieerd (maar hiermee hoef je echt niet te overdrijven)
 • Gebruik veel ‘pure’ voeding zoals bijvoorbeeld groenten, fruit, granen, rijst, bonen, noten etc.
 • Vermijd te veel suiker eten uit bijvoorbeeld snoep, frisdrank, vruchtensappen of siropen.
 • Vermijd het eten van veel transvetten in bijvoorbeeld koekjes, chips of gefrituurde producten.
 • Drink voldoende gedurende de dag, bij voorkeur veel water en/of thee.
 • Gebruik niet teveel rood vlees en bewerkt vlees.
 • Streef niet naar perfectie, af en toe iets ongezonds eten is helemaal prima!

Dit zijn wat voorbeelden, maar er zijn natuurlijk nog tientallen andere tips te geven.

Er is niet 1 manier!

Wat heel belangrijk is om te realiseren, is dat er niet één gezond eetpatroon is! Er zijn er honderden. Denk maar eens aan een Japanner, die kan heel gezond zijn, maar hij eet totaal anders dan een gezonde Spanjaard of die gezonde Congolees.

Ook binnen Nederland zijn er grote verschillen aan te wijzen. Zo zijn er gezonde ouderen met een typisch Hollands eetpatroon, maar ook gezonde veganisten, gezonde intermittend-fasting aanhangers en gezonde koolhydraatarme eters.

Van al deze types zijn er trouwens ook ongezonde exemplaren ;). Kortom, een gezond voedingspatroon kan 100 verschillende vormen hebben.

Lieve stem

Zoek naar jouw ideale patroon

Wat daarom een veel mooiere vraag zou zijn, is: Wat is het meest gezonde eetpatroon dat bij jou past en dat je voor altijd zou kunnen volhouden? Is dat een patroon waarbij je ontbijt met twee volkorenboterhammen met kaas? Super! Of misschien ontbijt je met havermoutpap, met kwark of ontbijt je helemaal niet….ook allemaal super! Als het maar bij jou past, als je jouw lichaam geeft wat het nodig heeft en als het ook op lange termijn haalbaar blijft.

Luister niet teveel naar de mening van anderen, tenzij je stiekem weet dat je jouw eigen gezondheid tekort doet natuurlijk. Op elke verjaardag en op elke borrel heeft er tegenwoordig wel iemand een voedingsadvies voor je. Neem dat vooral niet te serieus, maar volg je eigen gevoel. Ergens diep van binnen weten we echt wel wat goed voor ons is. Heb je tóch een mening nodig? Zoek dan hulp bij iemand die écht weet waar hij/zij het over heeft.

Groetjes, Marloes

Heb jij het gevoel dat je een balans gevonden hebt voor jezelf?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (2)
 1. Roos 2 jaargeleden

  Ja, ik heb nu eindelijk het gevoel dat ik de balans gevonden heb.
  En vind het nu veel makkelijker om om te gaan met meningen van anderen, want ik weet eindelijk wat voor mij werkt 🙂

  Reageer
 2. Marielle 2 jaargeleden

  Mooi artikel Marloes. Ik heb jarenlang met mijn gewicht gezeten en stiekem weg doe ik dat nog steeds. Baal onzettend van mijn buikje…
  Probleem is vaak dat je gek wordt gemaakt door van alles en nog wat: dan is het 1 weer goed en dan weer het ander. Vorig jaar heb ik besloten dat ik mijn eigen plan trek en gewoon normaal eet, dus geen streng dieet, geen koolhydraatarm, geen afslankpoeders en geen INtermitting fasting meer. Zag nl dat mensen die dit deden daarna weer ‘gewoon’ zijn gaan eten en soms nog meer aankwamen dan ze daar voor waren. Gewoon gezond verstand en af en toe wat lekkers. Doordeweeks hou ik mij voornamelijk aan een gezond voedingspatroon (geen pakjes en zakjes meer) en in het weekend eet ik echt wat ik lekker vind dus ook een chipje, m&m’s , pizza of een patatje. ZO nu en dan hou ik nog wel eens bij in my fitness pal wat ik eet. Het afvallen gaat daardoor misschien wat langzamer maar ik voel mij er goed bij. INmiddels op deze manier ruim 10 kg kwijt.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.