Afvallen Beginners Beweegtips Gemiddeld Gevorderden Workouts

Wat is een goede Warming Up? + Mijn Routine

Door

Ik zeg in vrijwel bijna iedere workout-video dat ik het belangrijk vind om voor het sporten een goede warming up te doen. Ik heb jullie alleen nog nooit een voorbeeld gegeven en ik heb nog nooit het belang verder uitgelegd! Dat is wat ik vandaag ga doen. Allereerst een basis warming up routine, die je thuis kunt doen en kunt gebruiken voor een sportmoment.Jullie hebben nu dus een routine die je kunt volgen voordat je gaat hardlopen, een workoutvideo gaat doen of voor een ander sportmoment. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je weet waarom een warming up belangrijk is. Daarom hieronder eerst wat een goede warming up doet:

 • De hartslag gaat langzaam omhoog, hierdoor wordt meer bloed rondgepompt.
 • Door de vergrootte aanvoer van bloed, krijgen de spieren meer zuurstof.
 • De lichaamstemperatuur bouwt langzaam op.
 • Door deze hogere temperatuur, gaat de geleiding van prikkels naar de spieren gemakkelijker. Hierdoor kunnen je hersenen je spieren beter aansturen.
 • Door beweging komt vocht in verschillende gewrichten vrij, dat werkt als een soort smeermiddel.
 • Daarnaast heeft het een psychisch effect. Je komt in de sport-modus en bent niet meer zo erg bezig met je dagelijkse activiteiten.

Door al deze veranderingen, wordt je lichaam klaargemaakt op wat komen gaat. Je kunt ontspannen bewegen en je spieren kunnen de belasting beter aan. Een goede warming up vergroot je focus en je scherpte, het maakt je klaar voor de inspanning. Daarnaast verkleint het de kans op blessures, doordat je het lichaam voorbereid. Tenslotte zorgt een warming up ervoor dat je de inspanning langer kunt volhouden. Met verkrampte spieren kom je niet ver, tijdens de warming up maak je ze los en kunnen ze de inspanning langer aan. Bovendien stijgt je hartslag geleidelijk, hierdoor kan het lichaam zich langzaam aanpassen.

Kortom, ik vind een goede warming up ontzettend belangrijk!

Groetjes, Marloes

Doe jij altijd een warming up? Of vergeet je het wel eens? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Vera 8 jarengeleden

  Vandaag een workout gedaan, weer eens binnen gesport vanwege het weer. Vooraf de warming-up gedaan. Ik doe dit normaal nooit zo uitgebreid. Meestal 2 minuutjes joggen op de plaats voor ik aan een workout begin. Voor ik ga skaten doe ik eigenlijk nooit een workout, we beginnen wel altijd in rustig tempo omdat we eerst een stukje door het centrum moeten.

  Toch wel lekker om eerst alles langzaam op te rekken, ik zal ‘m zeker vaker gaan gebruiken, dus dankjewel!

  Is het ook belangrijk mbt het voorkomen van blussures? Daar heb ik wel eens wisselende geluiden over gehoord. Als opwarmertje, om je lichaam in de sport-stand te zetten, vind ik het in elk geval erg fijn!

  Reageer
 2. Gerko 8 jarengeleden

  Ik vind je trainingen leuk om te doe maar ik zoe het leuk vinden als je mij verder helpt om te gaan hardlopen wat dat wil ik gaan doen groeten Gerko je mag me ook bellen als dat makkelijk is mijn nr 06 344535..

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Sorry Gerko, ik kan er niet aan beginnen om mensen individueel van advies te gaan voorzien.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: