wat ik nu aan beweging doe
| 5 april 2020

Wat ik momenteel aan beweging doe…

Ik krijg zo ontzettend veel vragen over wat ik momenteel aan beweging doe. Hoe zorg ik ervoor dat ik fit blijf? Ben ik niet bang dat mijn spieren verdwijnen? En wat is een ‘normale’ hoeveelheid beweging? Ik probeer je het in dit artikel zo duidelijk mogelijk te laten zien.

Mijn grootste advies aan jou

Ik begin gelijk met het meest belangrijke dat ik wil zeggen. Jezelf met een ander vergelijken is niet zo slim om te doen. Wat voor mij prettig is, kan voor jou namelijk totaal niet werken. In een periode als deze is het HELEMAAL niet aan te raden! We ervaren namelijk allemaal in meer of mindere mate stress. Met mij gaat het de meeste dagen best heel goed, maar ook ik heb mijn down-momentjes. Soms kan ik mezelf een schop onder m’n kont geven om dan juist even te gaan hardlopen. Soms lucht dat op.

Soms lukt het me gewoon niet. En dat is ok! Voor jezelf zorgen is namelijk het allerbelangrijkst, vooral in een situatie als deze. Wat maakt het ook eigenlijk uit hoe mijn sportweek eruit ziet? Als IK me er maar goed bij voel. Dat geldt hetzelfde voor jou!

Omdat ik snap dat het mensen toch wat tips en structuur kan geven, zal ik je wel uitleggen hoe ik met beweging omga de laatste weken.

Mijn sportweken in deze periode

Ondanks deze rare weken, heb ik mezelf een doel gesteld. Ik wil zo veel mogelijk actief blijven. Ik weet namelijk dat ik daar niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal sterk door blijf. Mijn doel is om op de meeste dagen 10.000 stappen te halen. Gebeurt dat een keertje niet doordat ik een off-day heb? Dan is dat helemaal ok!! Ik pak het echter wel weer op zodra ik me weer een beetje beter voel.

Welke vorm van beweging ik doe, laat ik compleet afhangen van waar ik zin in heb die dag. Soms wil ik hardlopen, soms heb ik zin om een thuis workout op te nemen voor Youtube en soms doe ik een thuis workout voor mezelf met wat zwaardere oefeningen, dumbells of weerstandsbanden. Ik sport zeker niet elke dag, sommige dagen ga ik alleen een stukje wandelen omdat ik verder nergens zin in heb. Vorige week zondag was de eerste dag dat ik echt helemaal niets deed, gewoon omdat ik daar geen zin in had op dat moment. Die dag maakte ik daardoor maar 3.500 stappen…en dat is ook ok voor af en toe!

Ben ik bang dat mijn spieren verdwijnen?

Nee, zeker niet. Ik weet vrijwel zeker dat mijn spierkracht een beetje achteruit zal gaan, maar wat maakt dat uit!? Het is zo veel belangrijker nu om er gezond uit te komen, zowel fysiek als mentaal. Omdat ik in ieder geval 1x per week nog wat krachtoefeningen doe in de vorm van thuisworkouts, zal ik het grootste deel wel op pijl weten te houden. En al was dat niet zo…dan nog zou ik me er niet heel druk om proberen te maken. Sporten kan ik mijn hele leven nog als ik dat zou willen!

Rust…

Waar ik nu ook extra voor waak, is dat ik voldoende rust neem. Dat klinkt misschien heel stom, want ik zit verder alleen maar thuis. Ik ben echter iemand die vol ergens voor gaat als het nodig is. In deze periode zie ik heel veel barrières, maar ook heel veel mogelijkheden. Ik moet mezelf inhouden om niet 50 uur per week te gaan werken om die mogelijkheden volledig te benutten.

Ik probeer dan ook op tijd naar bed te gaan, voldoende te slapen (al lig ik ook echt wel eens te piekeren!), regelmatig een niet-sportdag in te lassen en meerdere keren per week te rekken. Daarnaast probeer ik wat eerder dan normaal te stoppen met werken. Als dit allemaal voorbij is, zal ik het namelijk waarschijnlijk extra druk krijgen.

Wat is een normale hoeveelheid beweging?

Als ik je een advies zou moeten geven, dan zou ik je aanraden te proberen aan de norm voor gezond bewegen te voldoen. 150 minuten per week matig intensief bewegen, 2x per week spierversterkende oefeningen en lang stilzitten voorkomen.

Doe dit echter niet ten koste van alles! Besef dat het altijd prioriteit is dat jij doet wat op dat moment goed is voor jou.

Ik krijg heel wat berichtjes van mensen met een (voormalige) eetstoornis die getriggerd worden door deze periode en extreem veel gaan bewegen. Besef alsjeblieft dat dit niet maakt dat je gezonder wordt. Ik raad je aan om hier met een professional over te praten, ook al is het maar een kort telefonisch consult. ♥

Pas op jezelf allemaal!

Groetjes, Marloes

Wat doe jij aan beweging op dit moment?

8 reacties

 1. Hoi .mila lafour .ik ben heet mila slechthoren ik vroeg oefen buik en billen tv huis leuk jou woont zaandam altijd .woensdag en vrijdag en zaterdag en zondag jij sms mijn groetjes mila lafour

 2. Hoi Marloes. Fijn artikel. Ik ben de afgelopen maand ( sinds heb begin van het thuiszitten zeg maar)een kilo aangekomen en inderdaad heel bang dat ik méér ga aankomen en dus veel te fanatiek aan het bewegen. Ik herken het gelukkig zelf uit eerdere eetstoornis periodes maar deze tijd triggert dat weer behoorlijk.
  Goed dat je dat ook noemt.

 3. Dag Marloes,
  Eerst en vooral bedankt om af en toe zo een fijne work out te plaatsen heb er veel aan. Ik wissel lopen (tempo, interval, herstelloopjes) af met jouw work-outs. En 2 à 3 maal per week maken we een lange wandeling.

 4. Door de weeks en op zaterdag 2 keer een half uurtje lopen, ‘s morgens en ‘s middags. Dit is nu echt om even uit huis te zijn en niet op die bank te hangen..
  Soms ook wel eens een dagje wat minder, dat wel. Maar het ritme is over het algemeen fijn.
  Zondag is sowieso 1 keer half uurtje lopen, dan vaak ‘s avonds.
  Verder probeer ik 2 keer per week een thuis workout te doen, maar daar kijk ik gewoon waar ik zin in heb, dat mag ook wel eens maar 20 minuutjes zijn 🙂

 5. Sporten….dat is al een tijd geleden. Fulltime werken als juf, een dochter van nu 1 jaar en 2 honden, een man, een huis….nouja… dat is keuzes maken en het is prima zo. Wel wandel ik elke ochtend een dik half uur. Ik heb mijn dochter dan in een draagzak, een soort rugzak, op m’n buik en de 2 labradors bij me. Dus wandelen met zo’n 9 kilo bagage voorop en 2 honden….en dat is stukken lopen, soms stilstaan als de honden snuffelen….en dan kom ik best verhit thuis aan. Een lekker begin van de dag vind ik dat. Of…begin…wakker zijn we rond 6.30….en we wandelen rond 8.30. En de rest van de dag ben ik als mama en juf bezig….en zit ik vooral tijdens de slaap van m’n dochter, dus dat valt wel mee.
  Mijn voornemen….ik ga m’n rug- en buikspieren weer trainen…langzaamaan en kijken wat lukt…!!

  succes allemaal!!

 6. Dag Marloes! Ik wilde je graag bedanken voor de leuke video’s met oefeningen voor beginners. Ik was al een hele tijd op zoek naar stevige workouts die ik thuis gewoon kon doen. Sinds de quarantainemaatregelen van kracht zijn, ben ik begonnen met elke dag jouw een van je workouts voor beginners te doen. TOP! Ik voel mij na amper 3 weken alweer vol energie! btw – ik heb nooit erg veel aan beweging gedaan.

  Ik blijf je volgen! Merci

 7. Hey Marloes,

  Ik ben onlangs op je site terecht gekomen en ik ben enorm enthousiast.
  Voorheen had ik een druk leven in de horeca maar daar kwam een einde aan door een fikse burnout.
  Na een paar maanden thuis met wel flink veel wandelen wilde ik meer gaan doen met name om mijn conditie te verbeteren.
  Ik was bijna ingeschreven op de sportschool toen kwam helaas ook covid-19 aangewaaid.

  Momenteel doe ik 3x per week jou workout van 28 minuten voor beginners en na 2 weken merkte ik al dat met name de kracht toeneemt (overigens ook mijn gewicht maar die gooi ik op spieren)
  Vooraf doe ik de rugversterkende oefeningen ivm zenuwbeknellingen.
  Uiteraard doe ik ook een warm-up en een cool-down maar die pluk ik van youtube.

  Wanneer ik deze workout fluitend kan doen ga ik zeker verder met andere workouts op je site. Je geeft namelijk een goede uitleg en door je constante input lijken de minuten niet zo lang! Daarnaast blijf ik wel wandelen maar dat is nu meer voor de frisse lucht en het feit dat je thuis nu eenmaal niet veel beweegt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram