eten weggooien
Afvallen Voedingstips

Wanneer eten weggooien nut heeft…

Door

Eten weggooien is een grote no-go. We zijn tegenwoordig massaal bezig met voedselverspilling tegengaan. Super goed naar mijn idee! Over het algemeen vind ik het ontzettend jammer als goed voedsel wordt weggegooid. Er is echter een grote uitzondering die ik vandaag bespreekbaar wil maken, omdat ik merk dat er een taboe op rust…

Je gooit geen eten weg.

Tegenwoordig is er in ons land voedsel in overvloed. De meeste huishoudens kunnen consumeren zonder zich daar druk over te hoeven maken. We besteden heel wat geld in de supermarkten en onze kasten liggen vol met etenswaren. Regelmatig komt het voor dat we teveel in huis hebben gehaald waardoor we eten weg moeten gooien.

Gelukkig zijn we daar steeds meer mee bezig. We kopen bewuster in, zijn handiger in producten langer bewaren en we maken maaltijden waarin we restjes van de vorige dag verwerken. Er zijn zelfs verschillende campagnes die mensen bewust maken dat we voedselverspilling moeten tegengaan.

Eten weggooien is dus langzaam weer een taboe geworden. Dat doe je niet. In bijna alle gevallen steun ik dat met heel mijn hart. Ik vind het echter belangrijk om op optimavita.nl een kleine uitzondering te bespreken…

Maar wat als…

Ik merk dat dit goede streven bij sommige mensen problemen oplevert. Stel je eens de volgende situatie voor:

Je bent super goed bezig met gezond leven, jouw overgewicht wordt langzaam een beetje minder en je hebt het idee dat je jouw eetbuien aan het overwinnen bent. Je voelt je mega trots en je hoopt dit te kunnen doorzetten. Dan op een willekeurige dinsdag moet je bijna ongesteld worden, je krijgt op die dag een doos heerlijke chocolaatjes van iemand en je weet dat je die avond alleen thuis bent. Na de doos lang weerstaan te hebben, neem je om 20:00uur 1 chocolaatje, een minuut later nog een en nog een. Je weet wat er komen gaat…die doos gaat eraan! Dat wil je helemaal niet. Genieten van iets ongezonds vind je niet erg, maar dit heeft niets meer met genieten te maken.

Nu sta je voor de keuze: ga je die doos weggooien om jezelf te beschermen? Of houd je je vast aan jouw streven om geen eten weg te gooien?

donut snoepen

Maak jouw uitzonderingen!

Ik geloof dat het goed is om af en toe bewust van je eigen regels af te wijken, als dat voor een groter doel is. Is jouw gezondheid niet veel belangrijker op zo’n moment!? Is het niet fijner om de afvalbak te gebruiken, in plaats van jezelf als afvalbak te zien?

Dit kan ook gelden als er bijvoorbeeld veel lekkers over is na een feestje dat je hebt gegeven. Of als bezoek onverwachts niet komt opdagen terwijl je van alles in huis hebt gehaald.

Natuurlijk kun je denken aan een andere oplossing. Geef bijvoorbeeld de doos chocolaatjes aan iemand waarvan je weet dat diegene er blij mee gaat zijn. Geef mensen na een feestje de restjes mee naar huis of deel het gebak dat je in huis haalde met de buren.

Mijn conclusie

Ik ben 100% fan van het tegengaan van voedselverspilling, maar niet ten koste van alles. Wees hierin niet te streng voor jezelf en maak een uitzondering als je dit doet met een belangrijk doel. Geloof me, je bent ECHT niet de enige die een doos chocolaatjes niet kunt weerstaan ;).

Ik vind het moeilijk om te zien dat heel veel cliënten in mijn diëtistenpraktijk ontzettend worstelen met zichzelf, doordat ze zich te bezwaart voelen om eten in de vuilnisbak te gooien. Laten we je heel af en toe best je eigen regels wat kunt laten vieren. Zeker als je daar zelf een positiever gevoel aan over houdt!

Groetjes, Marloes

Wat vind jij: Is weggooien van eten in dit geval ok?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Sofie 3 jarengeleden

  Ik ben ook heel erg bezig met voedselverspilling. Wij gooien nooit eten weg. In dit geval zou ik de doos chocolaatjes snel wegschenken aan mijn buurvrouw of zo 😉maar ook zeker niet weggooien, dat is mijn mening natuurlijk.
  De enige keer dat wij voedsel weggooien is wanneer ik de kasten eens grondig opruim en dingen vind die al jaren over datum zijn 😅..

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Snap ik helemaal! Ik probeer dit zelf ook zo te doen.

   Reageer
 2. daisy 3 jarengeleden

  Ik probeer zo goed als het kan voedsel op te eten. Alleen als er een donslaagje op zit, gooi ik het weg. Chocola is hier gelukkig niet zo een probleem, ik hou er niet van haha. Er ligt al twee weken een zakje met paaseitjes open in de kast en ik heb er wel geteld 1 op:P

  Reageer
 3. Katleen 3 jarengeleden

  Ook in dit geval, weggooien is absolute gruwel. 80% gezond en die andere 20% is voor deze voorbehouden. Moet kunnen ook al voel je je nadien niet oké. Uitzonderingen bevestigen de regel🙂

  Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Natuurlijk! Ik schrijf dit artikel ook niet voor de mensen die het lukt om een balans te vinden tussen gezond eten en af en toe genieten van iets ongezonds :). Er is een hele grote doelgroep die ontzettend worstelt met dit vraagstuk, waarvan ik vind dat het onderbelicht wordt in artikelen :).

   Reageer
 4. Bianca 3 jarengeleden

  Helemaal met je eens Marloes. Ik gooi bijna nooit eten weg, maar soms om mezelf te beschermen wel. Daar kom ik rond vooruit ik gooi het liever in de afvalbak dan dat ik mijn lichaam als afvalbak zie.

  Reageer
 5. Vera 3 jarengeleden

  mee eens….het lukt niet om op alle fronten in het leven een 100% perfectie te scoren. Tenminste…mij lukt dat niet 😉 Ik denk dat je ook daarin moet zoeken naar balans…naar wat is op dat moment het beste… Dus als je zoveel mogelijk probeert het goed te doen, kan het best eens gebeuren dat er ook iets misgaat…tja…I’m only human 😜

  Reageer
 6. Veerle 3 jarengeleden

  Ik gooi haast nooit eten weg, meestal is het nog goed. En het “slechtere” eten dat weiger ik pertinent, dus hoeft dat nooit (uit zelf bescherming) weggegooid te worden. Die bescherming begint al bij het (niet) accepteren van het voedsel.

  Reageer
 7. Ilse 3 jarengeleden

  Beetje een vreemde boodschap wel, jezelf “bescheremen” door eten weg te gooien dat “slecht” zou zijn? Klinkt erg eetstoornis-achtig.

  Reageer
 8. Lien 3 jarengeleden

  Het voordeel van een wat groter gezin is dat alles zo op is. Als iedereen 2 chocolaatjes neemt is het doosje waarschijnlijk leeg, haha. Over het algemeen kan ik me wel beheersen en eet ik geen hele doos chocola leeg, heel soms wel en dan is het oké.

  Reageer
 9. Marise 3 jarengeleden

  Zo herkenbaar Marloes, als zelfbescherming gooi ik niet weg, maar eet ik alles op onder het mom van, weg is weg.
  Lekkere zelfbescherming dus 🙁
  Zet in ieder geval geen zoden aan de dijk.
  Ik ga proberen meer weg te geven, want deze Hollandse meid is ook opgevoed met weggooien is zonde 🙂

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: