onzeker sportschool
| 12 november 2017

Waarover wij Onzeker zijn in de Sportschool + Tips!

Zoals je misschien weet, werk ik in een sportschool. Daarnaast sport ik er ook, zo’n 5x per week. Ik merk dat vrijwel iedereen wel eens onzeker is in de sportschool. Voor sommige mensen is dit zelfs een reden om geen abonnement af te sluiten. Zonde natuurlijk, want het is juíst een plek waar je aan een goed gevoel kan werken! In dit artikel benoem ik de onzekerheden die (denk ik) het meeste voorkomen. Ook geef ik je tips hoe je deze kunt verminderen.

Je bent niet de enige!
Allereerst is het allerbelangrijkste dat je je kunt realiseren, dat je ABSOLUUT niet de enige bent. Sterker nog, ik denk dat 99% van de mensen die naar de sportschool gaat, wel eens onzeker is! Including myself, de doorgewinterde-personal-trainster-die-er-veel-te-vaak-te-vinden-is ;). Niets om je voor te schamen dus!

Waarover wij onzeker zijn in de sportschool
Ok, het is dus gezegd…we zijn stiekem massaal best af en toe een beetje onzeker! Maar waarover dan precies? En met welke gedachtes kun je die onzekerheid een plekje geven?

1. Ik heb echt GEEN idee hoe je dit apparaat moet gebruiken
Geloof me, dat heeft níemand die voor het eerst fitness gaat doen. Vraag dus gewoon een trainer om hulp. Ook in sportscholen zonder trainers kun je vaak een personal trainer inhuren voor een half uurtje. Ik denk dat dat zeker het geld waard is, want die kan je op weg helpen waardoor je je veel zekerder voelt.

2. Zullen de andere sporters me niet veel te dik/dun of ongetraind vinden?
In de fitnesszaal lopen allerlei mensen rond, écht niet alleen de afgetrainde boys en girls. Het publiek kan wel sterk verschillen per sportschool. Als er meerdere in de buurt zijn, raad ik je zeker aan om bij een aantal binnen te stappen en rond te kijken. Ik merk echter dat JUIST de super getrainde personen, vaak heel veel respect hebben voor beginners. Realiseer dat zij zelf ook ooit zijn begonnen, ze weten echt wel hoe je je voelt!

3. Ik ga maar niet naar het stoere-mannen-gebied, dan kijken ze me vast raar aan…
Ook hier geldt dat de ‘stoere mannen’ het vaak juist super tof vind dat je ook gewoon met dumbells wilt trainen. Het is vaak zelfs zo dat ze je graag een handje helpen als je het even niet meer weet. Trek dus gewoon de stoute schoenen aan en ga ertussen staan. Let er natuurlijk wel een beetje op dat je niemand in de weg staat, maar dan zul je merken dat je alleen maar respect krijgt!

4. Kan ik deze sportbroek/dit shirt eigenlijk wel hebben?
Wat dit betreft is er denk ik maar 1 regel: als JIJ je er maar goed in voelt! Who cares wat anderen denken van je outfit?? Draag gewoon wat jij mooi vind en waar jij je lekker bij voelt. Check natuurlijk wel even of jouw sportschool outfitregels heeft.

5. De trainer heeft me deze oefening al 10x uitgelegd, maar eigenlijk begrijp ik hem nog steeds niet.
No worries! Ook dit komt heel vaak voor, trainers zijn het gewend. Vraag rustig nog een keertje om hulp. Is er geen trainer aanwezig? Vraag dan desnoods een sporter die er ervaren uit ziet om hulp ;). Vaak vinden die het super leuk om je even te helpen.

fitness fouten in sportschool

6. Ik zou graag een groepsles willen doen, maar daar zijn vast alleen ervaren sporters
Zeker niet! Zoals je misschien weet geef ik zelf groepslessen, vrijwel wekelijks doet er een nieuweling mee. Deze wordt altijd hartelijk ontvangen door de groep. Als instructeur is het mijn taak om de les ook voor beginners haalbaar te maken. Ik vind het ook nooit erg als mensen tussendoor even rust nemen. Gewoon doen dus! In veel sportscholen kun je een gratis proefles krijgen, dan kun je alvast de sfeer proeven :).

7. Ik heb een veel te slechte conditie/kracht, ik kan vast geen enkele oefening uitvoeren.
Ik heb allerlei mensen getraind. Sommigen hadden hartklachten, reuma, operaties gehad, hadden nog nooit gesport of waren enigszins op leeftijd (de oudste was 89!!). Nog nooit heb ik meegemaakt dat ik geen enkele oefening kon doen met een sporter. Er is altijd wel iets mogelijk! Een goede trainer kan voor elke persoon een geschikt programma samenstellen.

8. Ik doe VEEL minder gewicht dan alle anderen, wat zullen ze wel niet denken!?
Ze zullen hooguit denken ‘hey, dat is zeker een beginner!?’. Zoals ik eerder al zei, is iedereen ooit begonnen met fitness! Iedereen heeft dus ooit hele lichte gewichten gepakt. Niets om je voor te schamen. Sterker nog, ik zie liever dat mensen langzaam opbouwen, dan dat ze klachten krijgen door het doen van te zware oefeningen.

9. Waarom zo diegene zo naar me zitten te kijken?? Doe ik iets raars?
Tjah…ik de sportschool heb je altijd gluurders. Geloof me, die kijken naar iedereen! Er is niets raar met je, je doet niets verkeerds, sommige mensen kijken gewoon graag ongegeneerd naar anderen :). Die heb je op straat ook! Gewoon lief glimlachen (of niet) en verder gaan met je workout.

10. Ik pas vast niet tussen het publiek daar…
Het publiek kan per sportschool ontzettend verschillen. Ik werk in Paterswolde, bij ons op de sportschool komt gewoon iedereen uit het dorp en omgeving! Van jong tot oud, dik tot dun, beginner tot topsporter, alles kom je er tegen! Over het algemeen denk ik dat sportscholen in de stad meer jongeren trekken. Wil je dat liever niet? Zoek dan een klein stukje verder en je zult je veel fijner voelen. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker bij de dichtstbijzijnde fitnesszaal gaan trainen, uiteindelijk gaat het erom dat JIJ lekker kunt sporten.

Mijn conclusie
Besef je dat het heel normaal is om af en toe een beetje onzeker te zijn. Als je nooit iets doet buiten je comfortzone, kom je echt geen steek verder in het leven! Omarm dus je onzekerheid, geef jezelf een schop onder je kont en/of vraag gewoon om hulp. Je zult merken dat mensen je voor 100% zullen begrijpen, je totaal niet raar aankijken en je heel graag helpen.

Ik hoop dat ik je een klein beetje gerustgesteld heb :).

Groetjes, Marloes

Herken jij deze onzekerheden? Heb je aanvullende tips die voor jou goed werken?

7 reacties

 1. Leuk stukje, ik denk dat een hoop mensen hier wat aan hebben! Ik sport bijna altijd buiten, maar hetzelfde gaat natuurlijk op voor hardlopen buiten, ik heb ook vaak gehoord dat mensen dan bv niet durven te wandelen tussen het rennen door omdat ze denken raar aangekeken te worden… Ik denk dat hoe langzaam je ook bezig bent, de meeste mensen je alsnog stoer vinden als je buiten zelf aan het lopen bent!

  Komt er eigenlijk nog weer eens een Your day in food? Die vond ik ook altijd zo leuk om te lezen 🙂 en als je een vrijwilliger nodig hebt wil ik wel!

  1. Helemaal waar! Oeh….dat is een goed idee! Helemaal vergeten :). Super leuk dat je mee wilt doen, graag :). Ik stuur je de informatie die ik van je nodig heb zo per e-mail.

 2. Tof artikel, ik ben ook wel benieuwd naar je visie over onzekerheid maar dan gerelateerd aan hoe je er uit ziet. Ik merk nu daarmee te worstelen na juist 30 kg gewichtsverlies. Ik stoei nu met huidoverschot, het is maar beetje. En daarnaast gespierder boven lijf en nog steeds ronde heupen. Door sporten veranderd het lichaam en dan twijfel ik weer. Ben benieuwd of je daar een mooi artikel aan kunt wagen.

 3. Herkenbaar. Soms moet je gewoon doen. Ik ging samen met n vriendin coor het eerst het ‘krachthonk’ in. Met zn 2en weet je meer en voel je je niet zo aangekeken. Dat gluren heb je idd altijd, wat wel heel irritant is, dat is staren. Helaas heb ik hier last van. Iedere keer een iets oudere man (middelbare leeftijd) en ik ben 24. Ik kijk vaak rond tussen mijn setjes door en je voelt gewoon dat je bekeken wordt. Ik voel mij daar zo ongemakkelijk door. Meestal sport ik samen maar de laatste tijd ga ik ook vaker alleen en ben altijd bang hem tegen te komen. Hij heeft nog nooit vervelend gedaan, maar ik houd er gewoon niet van. Tips wat ik ermee/tegen kan doen?

 4. Hoi Marloes,
  Ik heb geen idee waar ik deze vraag onder moest plaatsen, dit komt aardig in de buurt.
  Ik ben sinds begin januari begonnen met sporten en ik let op mijn voeding. Ik weet precies hoeveel ik nodig heb en daar houd ik me ook netjes aan. Toen ik begon met sporten moest ik een fittest doen, aan de hand daarvan werd mijn schema gemaakt. Nu, iets langer dan 1,5 maand later, heb ik weer een fittest moeten doen. Aan mijn gewicht was niks veranderd (terwijl dit wel mijn doel was), mijn vetpercentage is ook maar een klein stukje gedaald. Wat kan ik doen zodat ik wel afval en mijn vetpercentage wel lager wordt? Ik wordt hier ontzettend onzeker van. Ook omdat mijn trainer er raar van stond te kijken dat er bijna niets veranderd was. Ik sport 2 keer per week.

  Ik hoop dat ik hier een reactie op kan krijgen.

  Groet

  1. Hi! Het kan echt SUPER veel redenen hebben. Kijk even mijn video over ‘als afvallen niet lukt, 10 mogelijke oorzaken’. Anders kun je hulp zoeken bij een dietist! Succes ?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram