zoete trek na het eten

Waarom heb je zoete trek na het eten!?

Je kent het misschien wel, je hebt 10 minuten geleden een goede maaltijd naar binnen gewerkt en je hebt nu zo’n ontzettend trek in iets zoets!! Honger kan het niet zijn, je hebt tenslotte net gegeten en je buik is goed gevuld. Heel veel mensen hebben regelmatig dit gevoel. Ik ga je uitleggen waar het vandaan kan komen en wat je eraan kunt doen.

Het ‘probleem’
Je hebt de laatste hap van je maaltijd nauwelijks achter je kiezen. Toch heb je onbedwingbare trek in iets zoets! Je hebt alsnog de neiging om in de kasten te duiken op zoek naar lekkers. Waarom?? Je hebt toch net gegeten?

Waar die zoete trek vandaan komt…
Het kan een aantal verschillende oorzaken hebben dat jij die trek ervaart. Ik leg ze hieronder zo goed mogelijk uit en ik vertel je per oorzaak wat een goede oplossing zou kunnen zijn.

1. Bloed en energie naar de maag-darmkanaal
Als je net gegeten hebt, krijgen je hersenen een seintje dat er werk aan de winkel is in je maag en darmen. Het voedsel moet verteerd worden! Er wordt meer bloed en energie naar de plekken gestuurd waar het nodig is. Dit voelt in de rest van ons lichaam als een soort dip. Ook wel de ‘after dinner dip’ genoemd. Ons lichaam kan hierop reageren met een behoefte aan zoet! Suiker levert ons namelijk snel energie.

Dit gevoel zal maar heel kort aanhouden. Na ongeveer 5-10 minuten is je trek alweer weg! Je lichaam komt er dan namelijk achter dat er echt wel voldoende energie aanwezig is. Het is dus zaak om die tijd te overbruggen! Ga even een kleine taak doen, neem een kop koffie of een glas water of ga even lekker lui op de bank liggen. Zuid-Europese mensen nemen niet voor niets een siësta :).

2. Reactieve hypoglycemie
Say whuttt?? Hypoglycemie is een ander woord voor lage bloedsuikerspiegel. Dit kan direct na de maaltijd voorkomen, zeker bij mensen die gevoelig zijn voor koolhydraten. Als jij veel ‘snelle koolhydraten’ hebt gegeten bij de maaltijd, dan reageert je alvleesklier hierop door veel insuline aan te maken. Deze insuline transporteert de glucose (=afgebroken koolhydraten) naar de cellen. Omdat er ineens zoveel insuline vrij komt, daalt onze bloedsuikerspiegel direct na de maaltijd heel even. Hierdoor kun je trek in zoet krijgen!

De oplossing is om te kiezen voor langzame koolhydraatbronnen. Vervang bijvoorbeeld witte pasta en witte rijst voor volkoren pasta en zilvervliesrijst. Ook kun je een iets kleinere porties aardappels, rijst of pasta nemen en meer groenten of bijvoorbeeld peulvruchten!

3. Gewoonte
Als jij heel vaak iets zoets neemt na de maaltijd, dan zal je lichaam hierom vragen! Ik merkte dit zelf heel sterk omdat we vroeger thuis altijd een toetje namen. Ik had daar ook altijd onwijze zin in! Nu eet ik al een paar jaar vrijwel nooit een toetje en de zoete trek komt bijna niet meer voor.

Natuurlijk kun je deze oorzaak wegnemen door je gewoonte te doorbreken! in het begin is dit super moeilijk, maar al na 1-2 weken wordt het een stuk makkelijker. Even doorzetten dus! Zoek afleiding direct na de maaltijd, dan geef je jezelf minder kans om aan je zoete snack te denken.

4. Een zoute maaltijd
Als je veel zout hebt gegeten bij een maaltijd, dan kun je zoete trek krijgen. Dit komt onder andere doordat wij tegengestelde smaken fijn vinden, maar ook doordat je van zout eten dorst krijgt! Dorst en honger is voor ons moeilijk te onderscheiden.

Eet minder zout. Dat betekent niet alleen minder zout toevoegen, maar check ook eens je kruidenmixen, pakjes, zakjes en potjes die je gebruikt. Vaak zit hier veel zout in. Goed drinken is natuurlijk ook een oplossing die kan helpen!

5. Te weinig gedronken
Ik noemde het hierboven al, je kunt onstilbare trek hebben als je te weinig hebt gedronken. Onze hersenen onderscheiden dorst en honger namelijk niet altijd goed.

De oplossing is natuurlijk simpel, meer drinken! Kies bij voorkeur voor water, thee of spa rood.

6. Je eet te snel
Het duurt een tijdje voordat onze hersenen een seintje krijgen van de maag dat hij vol zit. Als je heel snel eet, merk je dus nog niet dat je voldoende hebt gegeten. Je blijft dat trek houden na de maaltijd!

De tip hiervoor lijkt me simpel: eet langzaam en kauw goed!

Mijn conclusie
Trap niet in het gevoel dat je hersenen je geven! Je hebt ECHT geen honger. Zoek afleiding, neem een glas water of zet een kop koffie. Je zult ECHT merken dat het gevoel na een korte periode minder wordt, als je er niet aan toegeeft. Het kan wel zo zijn dat het af en toe nog eens terugkeert. Ik had er vroeger áltijd last van, nu nog maar heel sporadisch. Soms is de oorzaak trouwens een van de dingen hierboven…soms ene combinatie van een aantal!

Veel succes met het opvolgen van de tips!

Groetjes, Marloes

Herken je dit gevoel? Heb je aanvullende tips die voor jou goed werken?

9 reacties

  1. Ik heb vooral savonds trek in zoetigheid
    Ik geef nog te veel toe en neem dan een rijstwafels pindakaas
    Alleen de weegschaal liegt niet
    Moet er dus echt mee stoppen
    Gister niet gelukt vandaag ga ik voor een nieuwe dag!
    Drink veel dus overdag ook geen last
    Ga het gewoon weer proberen en niet opgeven
    Je zei zelf al het verdwijnt dus daar ga ik voor
    Voel me positief

  2. Klopt! Afgelopen jaar was ik een week op persreis. Op een avond dacht ik: na het eten haal ik een ijsje. En toen vroeg ik me af waarom ik dat dacht, dat heb ik anders nooit. De twee avonden daarvoor was een toetje onderdeel van het diner en onbewust was ik daar al op ingesteld.

  3. Hi Marlous! Het stukje over hypoglycemie triggert iets bij mij, want ik denk mezelf erin te herkennen. Ik dronk tot kort voor heen ontzettend veel cola zero/cola light en ik merkte dat dit invloed had op mijn bloedsuikerspiegel (na het drinken snel een dip, daardoor nam ik weer een cola light, en zo voorts). Ik ben nu ongeveer een maand gestopt met het drinken van alle vormen van frisdrank. Ik drink alleen nog water, koffie en thee (zonder zoetjes) maar ik merk dat ik nog steeds erg gevoelig ben voor koolhydraten, zowel snelle als langzame. Als ik langzame koolhydraten bij mijn maaltijd eet, heb ik snel trek, voel ik me flauw en ik raak geïrriteerd. Ik combineer het altijd met 200-300 gram groente en een magere eiwitbron.
    Ik weet zeker dat ik voldoende eet. Daarom vind ik het zo vreemd. Is het überhaupt mogelijk om hypoglycemie te krijgen na het eten van volkoren producten? Of is dit nog de nasleep van mijn verslaving? 😉 Ik merk dat het veel beter gaat sinds ik zilvervliesrijst/volkoren pasta en aardappelen helemaal weglaat en extra groente/rauwkost eet.

    1. Oja ik eet tussendoor al bijna geen fruit of suikerhoudend voedsel. Als tussendoortjes neem ik meestal wasa vezelrijk crackers met cottage cheese, een gekookt ei, of ongebrande noten. Sausjes eet ik ook liever niet.

  4. Dit herken ik zeer zeker en ik heb het sinds ik gestopt ben met zout en suiker. Een zoetekauw was ik al niet maar wel heel erg zout aangelegd. Ben gek op zout maar ik weet dat dit heel slecht is voor de nieren en dat je daarmee ook vocht vast houd dus sinds een jaar zijn we hier drastisch mee geminderd.
    Geen zout meer op een ei, zout vrije boter, bijna tot geen zout meer op onze avond eten. Het was even wennen maar nu weten we niet anders meer. Maar ik merk wel dat ik nu sneller trek krijg en dat snap ik dus niet. Wel drink ik 2 liter water per dag daarvoor heb ik hele leuke dopper flesjes aangeschaft. En verder eten we alles volkoren dus ook de pasta’s en rijst
    Dus wat doe ik dan fout??? Want ondanks dat we nu gezond bezig zijn val ik maar niet af

  5. Dit herken ik heel goed! Zelf kost het me nu niet zoveel moeite meer, maar ik weet wel dat het inderdaad even kan duren voordat je hier vanaf komt..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram