progressiefoto
| 16 mei 2021

Waarom ik vrijwel nooit progressiefoto’s of cijfers deel…

Je ziet het bij vrijwel alle dieetgoeroe’s, afvalprogramma’s en gezond-leven-projecten voorbij komen: foto’s van klanten die geweldige hoeveelheden zijn afgevallen, veel gespierder zijn geworden en/of een aanzienlijk strakker lichaam hebben. Ook van de professionals zelf zie je vaak indrukwekkende progressiefoto’s verschijnen. Ik doe dit eigenlijk nooit, tenzij ik er een boodschap mee wil afgeven. Waarom ik die keuze maak, vertel ik je in dit artikel.

Progressiefoto’s en cijfers…

Je kent ze vast en zeker: ‘voor en na foto’s’ van mensen die op ene foto overgewicht hadden en op de andere foto slank zijn. Of die een veel lager vetpercentage hebben gekregen of een gespierder lichaam. Soms wordt het in foto’s weergegeven, andere keren in getallen. ‘Persoon X viel in 20 weken 18 kilo af met onze methode!!’

Het internet staat vol met zulke foto’s en cijfers, die voor veel mensen ontzettend aantrekkelijk zijn. Want als persoon X zo’n mooi resultaat heeft, dan werkt het vast ook voor mij!? Ook op instagram merk ik dat dergelijke foto’s populair zijn. Als ik er af en toe eentje plaats, wordt hij meer bekeken en geliked dan mijn gemiddelde foto’s. Zo is de foto hieronder een van mijn meest populaire posts ooit op instagram!

Relatief makkelijk scoren dus. Als je zulk soort foto’s vaak deelt, zal dat je waarschijnlijk veel likes opleveren. Als diëtist zou ik bijvoorbeeld (anonieme) foto’s van mijn klanten kunnen plaatsen, om te laten zien hoe veel ze afgevallen zijn. Dat zal vast en zeker nieuwe cliënten aantrekken!

Progressiefoto's
2009 vs. 2020

Waarom ik ze vrijwel nooit deel

Toch kies ik er heel bewust voor om dit niet te doen. Van mij zelf zie je nauwelijks voortgangsfoto’s voorbij komen…en van mijn cliënten al helemaal niet! Ook lees je vrijwel nooit op mijn websites hoe veel mijn cliënten zijn afgevallen. Ik doe dat heel bewust!

Het gewicht of uiterlijk van iemand, zegt namelijk LANG niet altijd iets over hoe diegene zich voelt. Er zijn zat mensen die kilo’s zijn afgevallen omdat ze stress hebben, ziek zijn, of omdat ze zichzelf hebben uitgehongerd. Op de foto lijkt het dan misschien een heel aantrekkelijk resultaat, maar in real life zijn ze zwaar ongelukkig. Vaak voelen ze zich beroerder dan toen ze nog een paar maatjes meer hadden!

Ook is een foto een momentopname. Stel dat iemand zich wél heel goed voelt bij de 30kg die hij/zij is afgevallen, maar dit op een manier heeft gedaan die niet op lange termijn is vol te houden!? Op de progressiefoto’s zie jij het resultaat van een periode keihard diëten en sporten…maar je weet niet hoe diegene er een paar maanden of een paar jaar later uit ziet. Misschien is hij/zij dan wel weer 30kg (of zelfs meer) aangekomen.

Kortom, foto’s en lichaamsgewicht zeggen me niets over hoe het met je gaat! Ik vind het veel interessanter om te weten hoe jij je voelt, hoe je conditie is, hoe je gedachtes zijn en of jij tevreden bent over jezelf. Hoe je er uit ziet…heeft daar lang niet altijd iets mee te maken.

Er zijn uitzonderingen

Af en toe deel ik wel progressiefoto’s, maar alleen als ik er een doel mee heb! Zo zie je op de foto bovenaan een afbeelding uit mijn verhaal van hoe ik fitter werd. Op de meest linker foto ben ik slank, maar ik heb toen een periode echt wat te weinig gegeten. Daarnaast was ik héél veel aan het sporten, waardoor ik me eigenlijk juist helemaal niet meer zo goed voelde. Op de tweede foto was ik wat aangekomen, nadat mijn lange relatie uit ging en ik weer meer ging genieten van het leven. Op de meest rechter foto had ik wekenlang een streng sportprogramma gevolgd. Mijn lichaam was fitter dan ooit, maar ik kon dit niet volhouden omdat ik het niet leuk vond om te doen.

Op de tweede foto liet ik in een instagram post zien dat lichaamsgewicht lang niet altijd iets zegt. Op beide foto’s woog ik ongeveer 68kg, maar mijn figuur is totaal anders. Links had ik een wat hoger vetpercentage, rechts deed ik veel meer krachttraining. Ik voelde me rechts echter veel sterker en fitter. Dat is wat voor mij belangrijk is, niet het gewicht of hoe ik eruit zie.

Om dat extra duidelijk te maken, plaats ik af en toe een foto zoals die hierboven. Dezelfde vrouw op hetzelfde moment, alleen met andere kleding, een andere houding en een andere gezichtsuitdrukking. Ik wil hiermee laten zien dat foto’s lang niet altijd iets zeggen over de werkelijkheid.

Van cliënten deel ik nooit progressiefoto’s, ik vind dat te persoonlijk en dus te nietszeggend. Op een van mijn websites vind je wel een review waarin een persoon zegt dat ze in mijn behandeling 20kg is afgevallen. Je leest echter in diezelfde review dat ze zich fitter en gezonder voelt en dat het haar nieuwe ‘normale’ leefstijl is geworden. Dat is wat voor mij belangrijk is! Niet die 20kg. ♥

Mijn conclusie

Ik raad je aan om te proberen niet teveel boodschap te hechten aan indrukwekkende progressiefoto’s of getallen van anderen. Je kent namelijk vaak het verhaal erachter niet en je weet niet of die persoon het op een gezonde manier heeft gedaan. Interesseer je hooguit in de weg die diegene heeft afgelegd en beoordeel kritisch of dat ook iets voor jou zou kunnen zijn. Ontzettend belangrijk daarbij is: kun je het voor altijd volhouden? Als dat niet zo is, dan is de kans dat je terugvalt in je oude patroon verschrikkelijk groot. Bedenk daarnaast of het je daadwerkelijk gezonder en fitter gaat maken. Bij een crashdieet is dit namelijk niet het geval.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met mijn uitleg. Foto’s en cijfers zeggen lang niet altijd iets over iemands gezondheid.

Groetjes, Marloes

Ben jij net als ik stiekem tóch vaak geïnteresseerd naar progressiefoto’s aan het kijken?

 

2 reacties

  1. Dit vind ik ook altijd een heikel punt… Ik ben zelf tegen beter weten in ook altijd heel erg gefocust op het getal op de weegschaal. Hoewel ik vind dat ik dat nu ook nog wel “mag”, want iemand van mijn meer dan bescheiden lengte hoort nooit rond de 100 kilo te wegen, spieren of geen spieren. Daar staat dan wel weer tegenover dat 65 kilo mijn droomgewicht is, ondanks dat ik dan nog steeds een BMI van 28 zou hebben. Ik voelde me destijds gewoon heel erg goed met dat gewicht, en was toen voor mijn doen behoorlijk slank. Of ik dat gewicht ooit nog ga bereiken betwijfel ik; ik merk dat het aanzienlijk moeilijker en trager gaat dan vroeger. Ben nu bijna 3 kilo afgevallen in vijf weken. Maar ik droom verder en blijf mijn best doen! 🙂

    Progressiefoto’s bekijk ik ook wel, maar dan meer die van mijzelf; foto’s van toen ik twintig was als voorbeeld gebruiken bijvoorbeeld. Is niet echt heel goed, maar soms weerhoudt het me er wel van om wat lekkers te pakken, dus het is tenminste íets. 🙂

  2. Ik ben ongeveer 30 kg lichter dan eerst en van mijn diabetes en medicatie tegen hoge bloeddruk af. In het begin hoopte ik dat mijn dietist mij zou gaan gebruiken als haar voorbeeldige cliënt. Inmiddels ben ik onwijs blij dat ze dat niet gedaan heeft en dat volgens mij nooit gaat gebeuren ook, omdat zij ook niet aan dat soort foto’s of verhalen doet op haar site. (en ze zo ook niet in elkaar zit) Maar ik vind het wel fascinerende plaatjes altijd, waar ik wel mijn vraagtekens bij zet vaak.
    Ik voel me super, het lukt me om mijn levensstijl zoals die nu is vol te houden en dat is belangrijker dan al die kilo’s minder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram