Waarom houd ik afvallen nooit vol
| 27 mei 2021

Waarom houd ik afvallen nooit vol?

Ontzettend vaak stelt iemand mij de vraag: waarom houd ik afvallen nooit vol? Dit lijkt misschien lastig te beantwoorden, maar dat is het niet! Vrijwel iedereen die deze vraag stelt, kan ik hetzelfde antwoord geven. Wat dat is, lees je hieronder. Je weet dan ook direct hoe je jouw probleem zou kunnen oplossen.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Als iemand mij de vraag stelt: waarom houd ik afvallen nooit vol? Dan is in 99% van de gevallen het antwoord: Omdat je te streng voor jezelf bent!

Op dieet…

We kennen het bijna allemaal, het gevoel dat het écht genoeg is geweest. Het ongezonde eten en luie gedrag, het lichaam waar je niet tevreden over bent. Dit moet anders! Je besluit maandag te starten, dit keer ga je écht gezond doen. Je zit vol goede motivatie en gaat enthousiast aan de slag: veel fruit en groenten eten, kleinere porties, niet snoepen, geen alcohol, veel bewegen en vaker sporten. De eerste week gaat het super goed, je bent mega trots op jezelf.

Totdat het moment komt dat het mis gaat. Je gezin wil friet eten en jij doet mee, of een vriendin komt op visite en heeft taart meegenomen, of je hebt ineens geen zin meer om te sporten of je gaat een weekendje weg. Wat de situatie ook is: je kunt de verleiding ineens niet meer weerstaan. Zie je wel! Dit gebeurt nou altijd. Je kunt het niet, het is gedoemd om te mislukken. Je geeft het op en gaat weer door hoe je altijd al bezig was.

Hoe het wel gaat werken

Ik heb het denk ik al honderd keer gezegd, maar om gezond leven en afvallen vol te houden zijn deze twee dingen ontzettend belangrijk:

1. Werk in kleine stapjes en doe niet alles tegelijk 

In 1x alles in jouw leven omgooien wat jij niet perfect vindt, is gedoemd om te mislukken. Als jij afvallen of gezonder leven vol wilt houden, dan is het belangrijk dat je in stapjes gaat werken. Ga bijvoorbeeld eerst werken aan de avonden dat je snoept verminderen, door bijvoorbeeld meer gezond te eten overdag, door een gezond tussendoortje te pakken in de avond of door afleiding te zoeken. Gaat dat goed? Dan kun je bijvoorbeeld bezig met meer water drinken, of met meer fruit eten of meer bewegen/sporten. Wat goede doelen zijn voor jou, verschilt natuurlijk onwijs per persoon, maar wil niet alles tegelijk doen! Het hoeft niet perfect. Alles wat je jezelf wilt leren, kost tijd.

2. Eis niet teveel van jezelf en besef dat het niet altijd goed zal gaan. 

Nog een héle belangrijke: stel je doelen niet te ambitieus en verwacht niet dat het altijd goed gaat. 5x per week sporten houdt bijvoorbeeld vrijwel niemand vol, zeker niet als je nu maar 1x gaat. Ook ‘niet meer snoepen’ is een doel dat je niet vol gaat houden. Maak doelen die écht realistisch zijn. Liever te makkelijk dan te moeilijk, je kunt namelijk altijd een groter doel stellen als je het hebt behaald!

Realiseer je daarnaast dat het bij niemand altijd goed gaat. We zijn mensen, geen robots! Ook ik eet wel eens veel te veel, heb wel eens een paar weken geen zin om te sporten of kan het niet opbrengen om gezonde avondmaaltijden te koken. Het hoort erbij! Dat van jezelf kunnen accepteren, is ontzettend belangrijk om uiteindelijk succesvol af te vallen of gezonder te gaan leven.

Marloes optima vita

Waarom mensen dit vaak niet doen

Als dit dan de manier is, waarom doet niet iedereen het? Waarom zijn crashdiëten nog steeds zo populair? En waarom worden er nog steeds zo veel shakes verkocht? Simpel: mensen willen niet horen dat afvallen of gezonder leven veel tijd en moeite kost! Ze willen een ‘snelle oplossing’. Geloof me, die is er niet. punt. Als dit namelijk wel zo was geweest, dan hadden artsen dat al lang al op grote schaal ingezet.

Kortom, mocht je je afvragen waarom jij afvallen of gezonder leven nooit volhoudt!? Het start met wat vriendelijker zijn voor jezelf en accepteren dat het een lange weg gaat worden die moeite kost. Maar is het het waard? Absoluut! ♥

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens een crashdieet geprobeerd?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram