buikomvang meten hoe
Afvallen Beweegtips Lichaamsmetingen Voedingstips

Waarom Afvallen steeds Langzamer gaat…

Door

In een van mijn video’s over vetverbranding, vertelde ik dat er geen goed wetenschappelijk bewijs is voor een spaarstand tijdens het afvallen. Toch is het zo dat afvallen vrijwel altijd steeds moeilijker en langzamer gaat naarmate je langer bezig bent. Ik ga je in dit artikel vertellen hoe dat komt!

Het lijkt misschien heel dubbel. De spaarstand bestaat niet, maar tóch gaat afvallen na een bepaalde periode moeilijker. Dat kan te maken hebben met een heleboel factoren. Ik bespreek hieronder een aantal belangrijke:

Je wordt minder zwaar

Als je minder zwaar wordt, bestaat je lichaam uit minder cellen. Iedere cel die in leven gehouden moet worden, verbruikt energie. Als jouw lichaam uit minder cellen bestaat, gaat je ruststofwisseling (ook wel basaalmetabolisme genoemd) omlaag. Je verbrandt dus minder calorieën gedurende de dag, puur doordat je lichter wordt!

Minder themogenetisch effect van voeding

Say whut?? Kijk nog eens naar de afbeelding hierboven, die ik eerder al eens deelde. Hoeveel calorieën we per dag verbruiken, ligt voor een klein deel aan hoeveel we eten. Verteren van ons voedsel kost namelijk energie! Als je minder gaat eten (wat noodzakelijk is om af te vallen), gaat de hoeveelheid energie die nodig is voor de vertering van voeding omlaag. Hierdoor daalt je stofwisseling een beetje.

Je ontwikkelt spieren

Dit heb je vast vaker gehoord, maar spieren zijn zwaarder dan vet! Het kan dus best zijn dat je geen kilo’s verliest, maar wel centimeters! Uiteindelijk is alleen lichaamsgewicht meten daarom niet verstandig. Kijk ook naar je vetpercentage, omvang of naar hoe je kleding zit.

Je verliest spieren

Het omgekeerde kan je stofwisseling negatief beïnvloeden! Ik zie het soms bij mensen die langere tijd een crashdieet volgen. Je lichaam krijgt zo weinig calorieën binnen, dat het eigen spierweefsel gaat afbreken om in energie te kunnen voorzien. Spiercellen verbruiken meer energie dan vetcellen. Als jouw lichaam voor een kleiner gedeelte uit spieren bestaat, verbruik je dus minder calorieën in rust. Weer een reden om geen crashdieet te doen ;).

mijn sportweek 1

Minder onbewuste beweging

Mensen die voor langere tijd op ‘dieet’ zijn, eten soms net iets te weinig. Zeker als het afvallen niet meer wil! Door deze lage hoeveelheid voeding, wordt je geleidelijk minder bewegelijk. Je bent eerder geneigd onderuit te zakken op de bank en hebt minder energie om ‘rond te stuiteren’. Hierdoor verbruik je ongemerkt een stuk minder calorieën gedurende de dag!

Je wordt ouder…

We worden allemaal ouder, gelukkig maar! Een van de lastige punten, is dat afvallen steeds moeilijker wordt. Dit heeft vooral te maken met een lagere stofwisseling door een minder grote spiermassa. Daarnaast kunnen hormonen een rol spelen.

Andere oorzaken waardoor afvallen niet lukt

Hierboven ga ik ervan uit dat alle omstandigheden hetzelfde zijn gebleven sinds de start van het afvallen. Er zijn nog een heel aantal andere oorzaken waardoor afvallen niet lukt. Ik besprak deze eerder in de video hieronder.

Ik hoop dat het een beetje duidelijker is geworden voor je. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die altijd hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Herken jij het dat afvallen langzamer gaat na een tijdje?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Helene 4 jarengeleden

  Goed artikel. Ik heb er een vraag over. Ik ben sinds een aantal weken enthousiast jouw vlogs aan het kijken en blogs aan het lezen. Het helpt mij enorm om nog gezondere keuzes te maken. Ik was daar al mee bezig maar het kon beter. Daarnaast veel bewegen. Behalve 1 uur wandelen met de hond, nu ook elke dag een uur fietsen en 1 of 2 keer naar de sportschool. Ik heb wel genietmomentjes maar niet overdreven veel. Maar ik val niks af. Een beetje in centimeters maar in kilo’s niets. Het is om moedeloos van te worden want ik heb ernstig overgewicht en wil zo graag afvallen. Doe ik iets verkeerd of moet ik gewoon meer geduld hebben.?

  Reageer
  • Vera 4 jarengeleden

   Ik zag je berichtje en toen ik een tijd geleden wat gezonder wilde leven, had ik dit ook. Wel iets verliezen in Cm maar niet ik kg. Ik zeg…ga vooral door! Het komt vanzelf…en uiteindelijk gaat het erom dat je gezonder bezig bent. Die kilo’s zijn daarbij minder van belang.
   En misschien kun je elke week….of welke maand een nieuw item kiezen waar je aan gaat werken. Ik dronk altijd jus d’orange bij het ontbijt en dat ben ik gaan vervangen voor water. Toen dat eenmaal liep, koos ik iets anders om te verbeteren.
   Kleine stapjes, doorzetten, dan komt de rest vanzelf! Veel succes!!

   Reageer
   • Helene 4 jarengeleden

    Dank je wel Vera. Ik blijf doorzetten. Goede tip om steeds iets anders aan te pakken.

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: