oeps teveel snoepen
| 28 januari 2018

Voorkom eten uit automatisme…

Als diëtist zie ik dagelijks cliënten die bezig zijn met afvallen en/of gezonder leven. Een probleem dat vrijwel iedereen herkent, is eten uit automatisme. Voordat je het weet neem je een traktatie aan, snoep je uit de pan tijdens het koken of is je koekje bij de koffie ‘ineens verdwenen’. In dit artikel geef ik je tips om dit te voorkomen!

We zijn gewoontedieren…

Je vind het misschien heel raar van jezelf, dat je eet of snoept terwijl je er eigenlijk niet eens echt zin in hebt. Besef dat het eigenlijk heel begrijpelijk is! We doen namelijk nog véél meer op de automatische piloot. Probeer maar eens naar de wc te gaan zonder door te trekken, in een andere volgorde je ochtendroutine te doen of om te gaan nadenken over hoe je moet lopen. We doen elke dag heel veel dingen zonder dat we erbij nadenken!

Dit geldt ook voor ons voedingspatroon. We eten volgens vaste patronen, die er door de jaren heen zijn ingesleten. We zijn bijvoorbeeld geneigd om hooguit 10 vaste gerechten te maken bij de warme maaltijd, we nemen vaak dezelfde lunch mee naar school of werk en we bestellen hetzelfde drankje als we uit eten gaan.

‘Gevaarlijke’ voedingsgewoontes

Veel van deze gewoontes zijn helemaal prima! Elke dag hetzelfde gezonde ontbijtje nemen is echt geen probleem, als je de rest van de dag varieert. Een kopje thee of zwarte koffie drinken direct na de warme maaltijd, kan geen enkele kwaad. Er zijn echter gewoontes die je gezondheid uiteindelijk achteruit kunnen laten gaan. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Altijd als je tv gaat kijken, neem je er iets lekkers bij.
  • In de auto altijd snoepen van een zak met dropjes.
  • Op elke feestelijke gelegenheid helemaal los gaan met drankjes en hapjes (tenzij dit maar heel soms voorkomt ;)).
  • Altijd als je naar de keuken loopt, iets te eten nemen.
  • Op elke weekenddag ontbijten met croissantjes met brie, kopje koffie met een gebakje, lunchen in de stad, borrelen met hapjes en ‘s avonds op de bank met chocola en een wijntje….tjah, dat tikt hard aan!
  • Standaard een (of twee) glas wijn bij het koken.

Het is zo zonde!

Begrijp me niet verkeerd, het is ECHT niet erg om je af en toe een dag helemaal te laten gaan. Dat doe ik zeker zelf ook! Wat ik wel heel jammer vindt, is dat je niet optimaal geniet als je zulke dingen op de automatische piloot doet. Sterker nog, je hebt soms niet eens door dat je eigenlijk iets heel lekkers eet of drinkt! Ik vind dat zo ongelofelijk zonde. Ik heb mezelf daarom in de afgelopen jaren getraind om van zo veel mogelijk bewust te zijn van wat ik in mijn mond steek. Dit lukt trouwens zeker niet altijd hoor, maar oefening baart kunst! Ik geniet nu meer van elk wijntje dat ik neem en iedere M&M die ik in mijn mond steek. Maar ik geniet óók van iedere lunch. Hieronder geef ik je een paar praktische tips.

frustratie

Mijn tips voor jou

Eten uit automatisme is duidelijk niet ideaal als het om ongezonde producten gaat, maar ik denk dat je er ook bij gezonde maaltijden ontzettend veel winst uit kunt halen. Als je namelijk geniet van je ‘normale’ gezonde eten, zul je minder behoefte hebben aan ongezonde dingen. Ik geef je voor beide situaties tips.

Voor gezonde eetmomenten
  • Probeer vóór ieder eetmoment te beoordelen waar je trek in hebt. Ontbijt bijvoorbeeld op een koude winterdag met havermoutpap met appel en kaneel en op een zomerdag met kwark met mango en walnoten.
  • Wen jezelf aan om goed te kauwen en langzaam te eten. Hierdoor geniet je niet alleen meer van je eten, je houdt ook langer een vol gevoel!
  • Probeer altijd zittend te eten. Staand eten gaat vaak even snel tussendoor, waardoor je niet echt geniet.
  • Eet bij voorkeur met bestek. Een dubbelgevouwen boterham heb je zo op, als je hem in stukjes snijd heb je er veel langer iets aan!
  • Denk regelmatig na over nieuwe maaltijden die je eens zou kunnen uitproberen, om jouw gezonde voeding interessant te houden. Zoek eens op internet (www.optimavita.nl ;)) naar recepten.
  • Probeer je aandacht zo veel mogelijk bij het eten te houden. Voorkom dat je tussendoor bijvoorbeeld aan het werk bent.

aanleg om dik te worden feit fabel

Voor ongezonde eetmomenten
  • Houdt eens een paar dagen een eetdagboek bij. Je dwingt jezelf op deze manier om kritisch op te letten op wat je allemaal in je mond stopt. Zo leer je jouw eigen automatismes kennen.
  • Kauw op kauwgom op kritische momenten. Bijvoorbeeld als je aan het koken bent. Ik betrap mezelf hierdoor zó vaak op meer snoepen dan ik eigenlijk door heb.

Als je weet waar jouw ‘probleem’ momenten zitten, dan kun je jezelf trainen om er anders mee om te gaan. Ik merk dat het voor mij heel goed werk om vóór ongezonde eetmomenten mezelf de volgende twee vragen te stellen:

  1. Hoe lekker vind ik het product dat ik nu wil gaan eten op een schaal van 1-10?
  2. Hoe veel trek heb ik erin op DIT moment?

Stel een collega trakteert op een super lekkere taart, maar ik heb net iets gegeten, dan sla ik hem af. Als ik echt zin heb in iets lekkers, maar de taart die ik krijg aangeboden lijkt me niet echt mijn smaak, dan sla ik hem af. Stel de taart lijkt me mega lekker én ik heb er heel veel zin in op dat moment, dan eet ik hem lekker op!

Probeer het eens! Stel jezelf deze vragen en je zult verbaasd staan hoeveel ongezonde momentjes je eigenlijk wel kunt laten staan. Zo leer je langzaam steeds beter beoordelen waar je écht van geniet en op welke momenten je genieten het meest waardeert.

Mijn conclusie

Eten uit automatisme is zo zonde! Je geniet er namelijk helemaal niet van op die manier. Train jezelf met de tips hierboven, dan zul je merken dat je anders naar eten gaat kijken. Houd er wel rekening mee dat dit proces LANG duurt. Automatismes veranderen doe je niet in een paar weken. Geef jezelf dus de tijd, oefening baart kunst!

Groetjes, Marloes

Kun je iets met mijn tips? Heb je aanvullende tips voor anderen?

9 reacties

  1. Ik (16 jaar) begrijp dit volledig, s’ morgens heb ik altijd de behoefte om havermoutpannenkoeken (jou recept) te maken. Ik maakte dit recept een paar weken terug bijna elke dag (ben er zo dol op), ik ben er dus ook achter gekomen dat dat een beetje te veel van het goede was. Ik ben dus gaan kijken voor andere ideetjes en het werkt! Ik heb bijna elke dag van de week iets anders leuk, de ene dag een omeletje, de andere dag een wrap ,…
    Ik volg je nu al een tijdje (1,5 jaar) en heb altijd al een berichtje willen plaatsen… dus hier ben ik :). Ik heb een zware periode achter de rug (anorexia, zelfstudie examencommissie,…) en probeer nu m’n leven op orde te krijgen. Het geeft me moed om te zien dat je zowel gezond lichamelijk als geestelijk kunt zijn. Heel m’n leven was er niet echt een balans tussen die twee… Maar dus ik wil je enorm bedanken, en wens je veel geluk. Je bent en blijft een geweldig persoon. Bye 🙂

    1. Wow wat een mooie reactie Elise! Ik ben super trots op je doorzettingsvermogen en weet zeker dat het je gaat lukken!! Ik wens jou ook al het geluk van de wereld! Liefs Marloes

  2. Het is denk ik wel belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je bv overdag moe thuis komt ga dan lekker eventjes uitrusten. Of je hebt zin in een zak drop maar je twijfelt, stel het een uur uit en als je dan nog zin hebt in die drop dan ga je die halen en eet je die genietend op. Paar kleine tipjes van mij.

  3. Wouw wat een verhaal Elise ik rijg ook een trots gevoel als ik jou bericht lees hoe je t nu doet hou bol en ga zo door he en met wat je zegt ik ben ook helemaal gek van en op Marloes haar ideetjes rips en tricks wordt er altijd vrolijk van 🙂 ook voor jou heeeel veel succes en geluk voor de toekomst

    Groetjes
    Karyn

  4. Hoi Marloes.

    Dit zijn goede tips. Ik eet super vaak op de automatische piloot. Waardoor ik ook veel te veel eet en aankom.
    Dus deze tips zijn zeker welkom. Net als je andere artikelen hierover.

    Groetjes Kaylee

  5. Fijn artikel! Ik ben al een tijd niet tevreden over mijn buik (teveel vet) maar hoe ik ook ging sporten of op mijn eten ging letten, er ging niets vanaf. 🙁
    Nu ben ik er achter gekomen, dat ik teveel at (ook al was het gezond) i.t.t. het aantal calorieën dat ik verbrandde. Ik gaf altijd meteen toe aan het honger gevoel van mijn lijf, terwijl ik een kantoorbaan heb en de hele dag zit. Er kwam dus veel meer binnen dan dat er nodig was.
    Nu probeer ik vol te houden aan 3 eetmomenten per dag en als er weer een honger gevoel komt buiten die 3 momenten om, dan drink ik nog wat extra water of inderdaad een kauwgompje.
    Tot nu toe ben ik nog niet afgevallen, maar het bewust zijn/worden is de 1e stap!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram