gezonde boodschappen tips
| 4 juni 2019

Verleidingen in de supermarkt weerstaan – 10 tips!

Heel veel mensen vinden het ontzettend lastig om verleidingen in de supermarkt te weerstaan. Een aanbieding voor chocolade, de geur van versgebakken croissantjes en een heel gangpaden vol chips en koekjes. Zeg daar maar eens nee tegen! Ik moet zeggen dat ik hier persoonlijk weinig moeite mee heb. Zelden neem ik iets mee dat ik vooraf niet gepland had. Vandaag geef ik 10 ultieme tips op verleidingen in de supermarkt te weerstaan.

Verandering kost tijd…

Je gewoontes veranderen kost tijd. Als jij nu regelmatig zwicht voor verleidingen in de supermarkt, zal dat niet binnen een paar weken totaal veranderd zijn. Geef jezelf dus ruim de tijd om je eigen gedrag te veranderen! Accepteer dat het af en toe minder goed gaat en blijf positief. Als jij erin gelooft dat je het kunt, dan lukt het uiteindelijk absoluut!

Mijn 10 ultieme tips

Ok, daar gaan we dan. In willekeurige volgorde lees je hieronder mijn ultieme tips voor het weerstaan van verleidingen in de supermarkt.

Maak een lijstje

Dit is misschien een makkelijk inkoppertje, maar het werkt! Bedenk van tevoren wat je nodig hebt en check je kasten voor wat je nog in huis hebt. Zo kun je doelgericht de supermarkt in en sta je binnen no time weer buiten. Hoe langer je treuzelt tussen de schappen, hoe meer lekkers je tegen zult komen. Een lijstje maken kun je natuurlijk gewoon op papier doen, maar ik ben enorm fan van de ‘Wunderlist’ app. Hierin kunnen ook je huisgenoten via hun eigen telefoon boodschappen toevoegen en afstrepen!

Eet iets voordat je boodschappen gaat doen

Ook een veelgehoorde tip, maar hij werkt ZO goed. Als ik boodschappen doe in de ochtend of vlak na de lunch, kom ik geheid met minder terug dan wanneer ik rond 16uur ga :). Met trek de supermarkt in gaan is geen goed idee als je niet verleid wilt worden.

Minder vaak boodschappen doen

Hoe vaker je in de supermarkt komt, hoe groter de kans dat je valt voor ongezonde dingen die je eigenlijk niet wilde meenemen. Doe dus bij voorkeur maximaal 2x per week boodschappen, dat scheelt! Bovendien kun je het dan ook makkelijker plannen op een tijdstip dat je geen honger hebt :).

Vermijd ‘gevaarlijke’ gangpaden

Is het je wel eens opgevallen dat vrijwel alle ongezonde snacks in een paar gangpaden zijn? Als je zo veel mogelijk lang de buitenrand van de supermarkt je boodschappen doet, shop je vaak automatisch gezonder. Ligt de koffie tegenover de chips? Keer dan letterlijk je rug naar het chips-schap en pak snel de koffie die je nodig hebt. Hoe langer je aarzelt, hoe meer verleiding.

Online boodschappen doen

Tegenwoordig kun je ook online bestellen wat je nodig hebt en het laten bezorgen! Zo hoef je de verleiding van schappen vol lekkers niet eens aan te gaan.

Reken af bij een kassa zonder snacks

Wachten voor een schap met snacks is voor veel mensen lastig. Bij bijna alle supermarkten zijn er echter ook kassa’s zonder snackafdeling. Als je weet dat dit een valkuil voor je is, dan is het verstandig om kritisch je kassa te kiezen.

Lidl Shoplog
Ga zonder je kinderen, of houd ze actief bezig

Kinderen zijn pro’s in het precies aanwijzen van alle verleidingen. Na 10x nee te hebben gezegd tegen: ‘Mam, mag ik dit??’, is toegeven verleidelijk. Ga daarom liever zonder kinderen boodschappen doen, of houd ze bezig door ze opdrachten te geven: ‘Pak jij de appels?’

Neem een mandje voor kleine boodschappentripjes

Als je net als ik vaker boodschappen doet, gebruik dan een klein mandje in plaats van een grote of een karretje. Hier past minder in, waardoor je vrijwel automatisch minder boodschappen mee neemt.

Besef dat je verleid wordt!!

Dit werkt bij mij altijd heel goed! Het is zo sneaky hoe de supermarktbazen geld aan mij denken te kunnen verdienen door de tweede chocoladereep voor 50% aan te bieden, door koekjes middenin het pad te zetten of door de geur van vers brood vooraan in de winkel. Ik zie het als een soort van spelletje om me niet te laten verleiden! De smoes ‘ik bespaar geld’ is natuurlijk onzin, want een goedkope chocoladereep is nog steeds duurder dan hem niet kopen. Ook ‘ik koop dit ALVAST voor het weekend’ is een rotsmoes, want jij en ik weten beiden dat het sowieso eerder op gaat ;).

Lees voor het boodschappen doen je doel door

Ben je bezig met afvallen, wil je fitter worden of heb je misschien een sportdoel? Zorg dan dat je jouw doel zo goed mogelijk op papier zet. Waarom wil je dit? Wat levert het je op? Lees dit desnoods voor het boodschappen doen nog eens door. Of bedenk je in ieder geval goed wat belangrijk voor jou is op dit moment. Natuurlijk is snoepen heerlijk! Maar het is het niet waard dat je jezelf door het snoepen niet fit voelt!

Laat je af en toe gewoon lekker verleiden

Tot zo ver mijn 10 tips. Tot slot wil ik je nog even een tip geven die dit alles voor mij haalbaar maakt op lange termijn. 1x per week, vaak op zondag, gaan Sven en ik een extra keer naar de supermarkt, speciaal om iets lekkers te halen! Ik laat me op dat moment heerlijk verleiden door al het lekkers en ben soms letterlijk 20 minuten aan het twijfelen tussen de snacks en chocolade, tot grote ergenis van manlief. Wat ik op dat moment het ALLERLEKKERST vind, gaat mee naar huis. Vervolgens gaat het vrijwel altijd helemaal op. Maar dat is ok, want dat is mijn genietmoment :).

Hierdoor vind ik het helemaal niet zo’n probleem om op andere dagen niet te kijken naar ongezonde dingen. Ik weet dat het toch weer bijna zondag is!

Groetjes, Marloes

Heb jij iets aan deze tips? Of heb je misschien zelfs aanvullingen?

8 reacties

 1. Leuk onderwerp voor een artikel en goed geschreven! Ik ben inmiddels 13 kilo kwijt en gebruik serieus een aantal van deze tips tijdens boodschappen doen. Bij mij helpt vooral niet nadenken en het lui bekijken, ik hoef alleen de buitenste ring rond te lopen van de supermarkt en geen 1 slingerpaadje te nemen (meestal). Ook om voor of na het sporten te gaan, als je er zo sportief bij staat grijp je toch minder snel naar de milka en chips (ik dan).
  Liefs Hilde

 2. Leuke tips maar ik heb de beste: mijn man doet de boodschappen( snap dat niet iedereen dat zo kan regelen) en hij komt nooit met iets extra’s thuis. En als ik trek heb in chocola ,zet ik het op het lijstje😄

 3. Ik doe altijd op maandag boodschappen voor de hele week, omdat wij geen supermarkt in ons dorp hebben. Ik ga ook echt niet nog een keer, dus op is op. Op maandag haal ik dus al iets lekkers voor het weekend, ik zeg duidelijk tegen de kinderen dat het voor het weekend is en dat gaat prima. Voor mezelf ook handig, kan ik niet stiekem snoepen😂

 4. Leuk om te lezen maar hoe verschillend kan het zijn. Wij kunnen hier in het dorp boodschappen doen maar dat is een dure buurtsuper. Ik ga dus meestal met de auto na mijn werk even langs het dorp waar een grotere supermarkt is. Vaak met een vrijwel lege maag maar met een groot besef dat het gevaarlijk is i.v.m. foute inkopen😜
  Ik ben door langzaam mezelf aan te leren idd bewust gaan inkopen maar juist vaker dan 2x per week. De verse groenten en fruit heb ik dus altijd echt vers. We zijn met z’n tweetjes sinds een jaar of vijf. Door de tijd heen ben ik gaan beseffen dat ik te veel meebracht als ik 2x per week ging. Nu ik bijna elke dag wat haal weet ik precies wat ik nodig heb en breng bijna nooit meer te veel mee en nog even dit…., als mijn man mee gaat dán pas kom ik met te veel en allemaal lekkere dingen in huis! Ben benieuwd of meer mensen hier mee te maken hebben?

  1. Ik moet nog aan het bovenstaande toevoegen dat ik ook als ik met de fiets naar mijn werk ben, boodschappen mee breng omdat ik het meestal wel mee krijg. Maar ik moet 13 km fietsen voor ik thuis ben en als het warm is gaat dat niet!

  2. Boodschappen doen zonder man Is inderdaad beter, haha! Hier nog zo eentje: oh, gezellig, gaan we samen….en wat er dan in de kar belandt…!! Nu we net een dochtertje en een hond hebben, Is het zo druk dat ik de grote boodschappen bij de Jumbo online bestel, ongeveer 1 keer per 2 weken, en tussendoor naar de lokale Aldi wandel. Dat werkt ook prima….zonder manlief erbij dan 😉
   Als ik straks na mijn verlof weer werk, blijf ik denk ik online bestellen en haal ik tussendoor kleine boodschappen na het werk op de fiets bij de Lidl. Ik vind het dan lekker om groente en fruit wat vaker vers te halen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram