Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

Moet je vaker eten om af te vallen?

Door

De laatste weken heb ik meerdere keren de vraag gekregen of het waar is dat je beter 6 maaltijden per dag kunt nemen in plaats van 3. Dit zou volgens velen de stofwisseling verhogen, waardoor je beter zou afvallen. In dit artikel ga ik je zo goed mogelijk proberen uit te leggen of ik het hiermee eens ben.

Wanneer val je af?

Ik heb het laatst al eens uitgelegd in een video, je valt af als je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. Je kunt dus op twee manieren afvallen, minder innemen of meer verbruiken.

Als je minder calorieën wilt binnen krijgen, hoef je niet perse minder te eten. Je kunt ook je productkeuzes aanpassen. Kaas als broodbeleg bevat bijvoorbeeld ongeveer 75kcal. Als je dit vervangt door ham of hüttenkäse, bespaar je per boterham 50kcal. Ook kun je water drinken in plaats van frisdrank, dit scheelt ongeveer 80kcal per glas. Of je kunt een gezonde snack nemen in plaats van een koek of chips, hier bespaar je ook al snel 100kcal mee!

Meer verbruiken kun je voornamelijk doen door meer te bewegen! Dit hoeft niet perse sport te zijn, maar iedere vorm van beweging is prima. Ook wandelen, fietsen, in de tuin werken of het huishouden doen kost meer energie dan zitten op de bank.

Hogere verbranding als je vaker eet?

Er wordt vaak gedacht dat je verbranding omhoog gaat als je eet. Je ziet inderdaad een kleine verhoging van je stofwisseling na een maaltijd, omdat het verteren van voedsel energie kost. Het maakt echter niet uit wanneer je dat voedsel eet! Stel jij eet 1800kcal verdeeld over 3 maaltijden, dan kost dat net zo veel energie voor verbranding als wanneer je 1800kcal eet verdeeld over 6 maaltijden. De hoeveelheid energie die je verbrandt wordt niet groter, het gebeurt alleen op een ander moment.

Is 6x per dag eten zinloos?

Het maakt dus voor het energieverbruik niet uit of je 3 of 6 keer per dag eet. De hoeveelheid die je eet bepaalt of je afvalt, niet het moment dat je het eet. Zowel 3 als 6 keer per dag eten kan dus prima zijn bij het afvallen.

Wat mijn advies zou zijn, verschilt per persoon! Ik merk dat sommige mensen het heel fijn vinden om geen tussendoortjes te nemen, maar alleen 3 grotere maaltijden. Dat geeft ze duidelijkheid. Voor deze mensen is niet eten makkelijker dan een klein beetje eten.

Andere mensen (zoals ik!) vinden het fijner om vaker te eten. Soms omdat ze dan een stabielere energie hebben gedurende de dag en soms omdat ze het gewoon heel fijn vinden om te eten! Als ze langere tijd niet ‘mogen’ eten, krijgen ze de neiging tot snaaien. In dit geval is het heel zinvol om je voeding te verdelen over meer eetmomenten. Je eet dan iets kleinere maaltijden, zodat je vaker iets kunt nemen.

Mijn conclusie

Hoe vaak je eet is niet bepalend bij het afvallen. Het gaat om de hoeveelheid calorieën die je inneemt, ten opzichte van je verbruik. Voor de ene persoon werkt 3x per dag eten heel goed, terwijl de ander liever 5-6 eetmomenten heeft.

Voor mij persoonlijk werken 5 eetmomenten het beste. ‘s Ochtends heb ik vrijwel nooit behoefte aan een snack, ik kom dan niet in de verleiding om te snaaien. Ik neem dan niets, zodat ik in de middag een groter tussendoortje kan nemen. Ik ‘bewaar’ mijn calorieën zo voor later op de dag. ‘s Middags en ‘s avonds heb ik meer trek, dus dan neem ik wel een tussendoortje. Als challenge heb ik een week 3x per dag gegeten met grotere maaltijden. Dat ging eigenlijk ook prima, maar ik miste mijn meerdere eetmomentjes.

Ik hoop dat het zo duidelijker voor je is!

Groetjes, Marloes

Hoe vaak eet jij op een dag? 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (16)
 1. Marlous 4 jaargeleden

  Ik eet in ieder geval 5x per dag, maar als ik een lange dag heb (vroeg op en laat naar bed), eet ik ook regelmatig 6x. Voor mij werkt dit het beste 🙂

  Reageer
 2. Sara 4 jaargeleden

  En wat is de invloed van insuline? Dat wordt ook genoemd als voordeel bij minder vaak eten per dag: je insulinepiek komt minder vaak op een dag en dat zou ook positief werken?

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Insuline in je lichaam zorgt ervoor dat vetverbranding moeilijker gaat. Minder vaak een piek zou dus inderdaad voor meer vetverbranding zorgen. Nu is het wel zo dan er bij grotere porties meer insuline wordt aangemaakt en dat dus langer aanwezig zal zijn in je lichaam 🙂

   Reageer
 3. Lilian 4 jaargeleden

  Wat een super nuttig artikel! Hier heb ik echt iets aan, bedankt!

  Reageer
 4. Marissa 4 jaargeleden

  Ben een beetje confused nu. Ben net met een afvalprogramma van BodySupport bij mij op het fitnesscentrum begonnen. En daar wordt dus in genoemd dat het heel belangrijk is dat je om de 2,5 uur gaat eten.
  “Je verbranding wordt en blijft dan hoog. Doe je dit niet, dan werkt het programma niet. Je verbranding blijft dan laag.”

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Ik ben het daar dus niet perse mee eens 🙂

   Reageer
   • Richard 4 jaargeleden

    Dit is ongeveer hetzelfde. Immers als je 8 uur slaapt ben je 16 uur wakker. Bij vijf eetmomenten eet je ongeveer om de drie uur. Bij zes eetmomenten om de 2 1/2 uur.

    Reageer
 5. Anneke Nieuwenhuis 4 jaargeleden

  In Gezondnu van sepember 2018 staat ook een leuk artikel over energie en afslanken van Gezondheidswetenschapper Maaike de Vries.

  Reageer
 6. Wendy Joyce 4 jaargeleden

  Eet zelf ook 5 -6 keer per dag, ben ook geen grote eter dit werkt voor mij goed zo. Ik hoor ook vaak dat om de 2.5 uur de verhoging hoog houdt. Al hoor Ik de laatste tijd ook meer over intermitting fasting, dat je darmen dan juist meer rust krijgen. Marloes hoe denk jij daar over?

  Reageer
 7. Caroline 4 jaargeleden

  Heel goed en helder artikel!!
  Bij de sportschool waar ik sport mag ik maar drie keer per dag eten, anders maak ik teveel insuline aan.Wil ik tussendoortjes “dan moet ik dat maar zelf weten”.
  Het lukt mij echt niet om slechts drie keer te eten; ik krijg ‘smiddags toch trek.
  Dan neem ik gewoon iets lekkers (wel met mate natuurlijk).Voel me niet schuldig daarover.
  Ik sport drie keer in de week, loop en fiets veel, dus dat tussendoortje zal er wel afgelopen/gesport/gefietst worden ;-))

  Reageer
 8. Kim 4 jaargeleden

  Zoleuk om te lezen dat jij een beetje op dezelfde manier denkt als mijn dietist. Ik op haar aanraden elke twee uur, maar dan elke keer wel weinig / iets kleins omdat ik zo iemand ben die anders heel snel gaat snaaien. (En dat werkt voor mij heel goed want ben nu bijna 20 kilo kwijt)

  Reageer
 9. Sasha 4 jaargeleden

  Heel helder en duidelijk artikel!
  Ik dacht vroeger (toen was ik bezig met het sonja bakker dieet) ook dat 6x per dag ten het beste was.

  Toen ik vorig jaar wilde gaan afvallen ben ik hier dus ook weer mee begonnen.
  Totdat ik erachter kwam dat het me steeds meer ging tegenstaan om dus op die tussendoortijden ook wat te eten.
  Het voelde als ‘moeten’ terwijl ik daar niet altijd tijd of trek in had.

  Nu eet ik in principe 3 hoofd maaltijden die wat groter zijn en vaak nog 1 tussendoortje.

  Hierdoor ben ik niet de hele dag bezig met eten en wanneer ik wéér een tussendoortje mag.
  Dat geeft mij veel meer rust in mijn hoofd ☺

  Reageer
 10. Helene 4 jaargeleden

  Ik heb ‘s ochtends ook geen behoefte aan een tussendoortje en ‘s avonds meestal ook niet. Dus meestal twee kleinere snacks in de middag. Ik vind het wel vreemd hoe dat werkt.

  Reageer
 11. Demi 4 jaargeleden

  Vraagje ; hoe sta je tegenover ”sportvasten”. Is dit een effectieve manier? (ook voor je stofwisseling?)
  Ik twijfel zo om hiermee te gaan straten,

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Ik heb hier helaas geen ervaringen mee Demi 🙂

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.