Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

10 Tips: Gezond Leven Oppakken na de Vakantie

Door

Gezond leven na vakantie

Heel Nederland is inmiddels weer terug in de schoolbanken of op het werk na de vakantie. Ik heb er de afgelopen tijd al vaker over geschreven: wat kan zo’n vakantie toch een invloed hebben op je eet- en leefpatroon! Je snoept vaak wat meer, eet iets ongezonder en beweegt vaak wat minder. Na de vakantie pak je dat wel weer op….toch?? Ook dit blijkt lang niet altijd even makkelijk! In dit artikel geef ik je een aantal hele praktische tips, om jouw gezonde leefstijl weer op te pakken.

Waarom is het oppakken zo moeilijk?
Veel mensen eten al een hele periode gezond, maar na een vakantie lukt dat ineens niet meer. Dat lijkt misschien heel raar, maar het is best logisch te verklaren. In de vakantie eet je namelijk vaak meer suiker en vet. Ons lichaam krijgt direct veel energie van een suikerrijk product (de ‘suikerboost’). Ik vertelde daar hier al meer over. Dit vinden wij stiekem best fijn voelen, je lichaam is immer dol op energie! Als je een periode meer suiker hebt gegeten, zal je lichaam steeds meer behoefte hebben aan nog zo’n boost, het is dus echt een soort van verslaving. Daarnaast hebben we een natuurlijke voorkeur voor zoet, qua smaak is het dus ook heel verleidelijk. Net als vet trouwens! Vet geeft ons eten meer smaak, als je een periode meer vet hebt gegeten, zal het voor je smaakpapillen even wennen zijn als je ineens weer mager gaat eten. Je zult dus nog regelmatig trek krijgen in de oude vertrouwde vette hap.

Artikelen over gezond leven

Waar start je mee? 
Naar mijn idee is het allerbelangrijkst dat je goed duidelijk hebt voor jezelf wat je doel hebt. ’10kg afvallen’ is voor mij niet voldoende. Waarom wil je afvallen? Omschrijf dit voor jezelf zo goed mogelijk. Misschien wil je meer energie krijgen, lekkerder in je vel zitten, meekomen met je kinderen, zelfverzekerder zijn, trots zijn op je lichaam, minder kans hebben op ziektes, fitter worden etc. Bedenk zo veel mogelijk redenen waarom jij weer gezonder wilt gaan leven. Schrijf ze bij voorkeur op!

Sporten

En dan? 10 tips!
Voor mij helpt het heel goed om direct te werken aan het verminderen van mijn ‘verslaving’ aan suiker en vet. Ik wil mijn lichaam afleren dat het vraagt naar dit soort producten. De volgende tips helpen mij altijd ontzettend goed. Pik eruit wat jij denkt dat voor jou ook goed werkt.

 1. Drink voornamelijk thee, koffie en water. Je hebt waarschijnlijk veel meer zin in zoete drankjes, maar dit versterkt alleen maar je trek in zoet. Ook de ‘light’ drankjes zonder suiker vermijd ik in deze periode zo veel mogelijk (of ik beperk het tot 1 glas per dag). Je wilt namelijk de zoete smaak vermijden.
 2. Haal niets lekkers in huis! Simpel, maar erg effectief. Als je kinderen hebt, haal dan dingen die jij niet zo lekker vindt.
 3. Plan wat je die dag gaat eten. ‘s Ochtends ben je nog gemotiveerd, ‘s middags wordt dat vaak minder. Door vooraf al te plannen wat je gaat eten, hoef je niet meer na te denken gedurende de dag. Je eet gewoon volgens je planning. Dit vind ik altijd heel fijn!
 4. Plan ook wanneer jij wél weer iets ongezonds gaat eten. Nooit meer snoepen gaat je niet lukken, dus 2-3x per week een genietmomentje hebben hoort er nu eenmaal bij. Denk alvast na over wat en wanneer jou genietmomentje is, dat helpt je weigeren op andere momenten.
 5. Zorg dat je altijd gezonde snacks bij je hebt, als je de deur uit gaat. Zo kom je minder in de verleiding als dingen worden aangeboden. In deze video vind je ideeën.
 6. Ga weer sporten/bewegen! Dit geeft je letterlijk positieve kracht om weer gezond bezig te gaan. Tijdens het bewegen worden namelijk gelukshormonen afgegeven aan je lichaam. Doe wat jij het leukst vindt, dan houd je het het langste vol.
 7. Praat met je partner, je gezin of met je vriendinnen over jouw plan. Maak het niet te dramatisch, het is geen streng dieet! Vertel anderen dat jij weer gezonder wilt leven, vraag ze eventueel om jou te helpen in moeilijke momenten. Dit is een extra stok achter de deur!
 8. Drink voldoende!! Ga voor minimaal 2 liter (inclusief koffie en thee) per dag. Je zult merken dat je hierdoor minder lekkere trek hebt.
 9. Ontbijt goed en eet voldoende gedurende de dag! het is misschien verleidelijk om weinig te eten, want misschien wil je wat afvallen. Dit werkt alleen maar averechts, want je krijgt lekkere trek!
 10. Eet meer eiwitrijke producten, daardoor houd je langer een vol gevoel. Ook doet het niets met je bloedsuikerspiegel (die suikerboost-verslaving!). Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn vlees, vis, ei, melkproducten (kwark!), peulvruchten en noten. Probeer ze bij iedere maaltijd te eten.

Wat ik eet gezond afvallen

Super belangrijk: Neem je tijd!
Ik heb dit al ontzettend vaak gezegd, maar het is naar mijn idee ook echt super belangrijk: geef jezelf de tijd en wees niet te streng voor jezelf. Werk stapje voor stapje naar jouw gezonde patroon toe en eis niet van jezelf dat het direct helemaal goed gaat. Het hoort bij het proces van het veranderen van je gedrag, dat het ook af en toe ‘fout’ gaat. Het is dus helemaal normaal als het even een paar dagen minder gaat. Straf jezelf daar niet voor, maar blijf denken aan je doel.

Maar bovenal: heb vertrouwen in jezelf! You can do this! Ook al lijkt dat soms even niet zo…

Groetjes, Marloes

Welke van deze tips kun jij goed gebruiken? Of heb je helemaal geen last hiervan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Yvonne 6 jarengeleden

  Fijn artikel weer. Ik heb er geen last van! Ben juist altijd blij om weer mijn eigen patroon op te pakken na op vakantie geweest te zijn! In een warm land (en na een vliegreis) houd ik altijd al meer vocht vast en lijkt alles wel “vast te blijven zitten” wat ik eet en drink wat ik normaal niet doe…dit zit misschien, gedeeltelijk, tussen m’n oren hoor…maar toch, van constant een opgeblazen gevoel word ik ook niet vrolijk, vooral niet in bikini, haha! Ik probeer dus wel om tijdens de vakantie op te blijven letten en niet te gek te doen en des te meer geniet ik dan ook, is voor mij juist geen straf om op te blijven letten!

  Reageer
 2. Lynn 6 jarengeleden

  Ik ben sindskort 2 x in de week in de sportschool te vinden, wat al heel wat is voor mij haha. En ik probeer gezond te eten, alleen gisteren had ik een erge snaaiaanval. Ik moest wat hebben en nu pak ik de draad weer op. Dit komt ook omdat ik sport, dan denk ik, daar ga ik ook niet voor niets naartoe.

  Wat ik lastig blijf vinden is dat er voor dit weekend bijvoorbeeld weer 2 bbq’s staan gepland en dat ik morgen jarig ben;) En het combineren met een gezin is gewoon lastiger. Die moeten wel gewoon alle voedingsstoffen krijgen vind ik. En zij eten niet al die aparte dingen die ik lekker vind en gezond zijn. Dus dat blijft altijd even een ding maar ik doe mijn best!

  Heb je daar nog wel tips voor?

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Alvast gefeliciteerd!! 🙂 Speciale gelegenheden blijven inderdaad lastig. Het is voor al jouw gezinsleden belangrijk om gezond te eten. Ook jij hebt al je voedingsstoffen nodig, ondanks dat je wilt afvallen! Je kunt dus gewoon gerust hetzelfde eten, alleen nemen mannen dan vaak een grotere portie. Spit eens door de recepten voor de warme maaltijd op mijn site, daar vind je zeker leuke ideeën tussen die iedereen lekker vindt!

   Reageer
 3. Imke 6 jarengeleden

  Wederom een leuk artikel! Ik heb momenteel erg veel moeite om weer terug in het gezonde ritme te komen. Dit heeft te maken met de vakantie (waar je inderdaad toch wat ongezonder eet en minder sport) en met mijn nieuwe allergieën die zich ineens hebben geopenbaard. Helaas krijg ik nu van heel veel soorten fruit en verse tomaat en wortel een allergische reactie. En laat dit nou juist de dingen zijn waar ik mijn vreetbuien mee onder controle had. Oftewel dit is voor mij dubbel aanpassen en vreet enorm aan mijn motivatie……

  Reageer
 4. Madeleine 6 jarengeleden

  Dit artikel had ik echt nodig vandaag. Al een paar keer begonnen met gezond te eten, overdag gaat het goed maar ‘s avonds blijft lastig. Hopelijk helpen jou tips 🙂 Vanmiddag de lekkere wrap gemaakt met champions, ei, tomaat en ijsbergsla Heerlijk. Ga zo door!

  Reageer
 5. Simone 6 jarengeleden

  bedankt voor je tips… voor de vakantie 10 kg afgevallen en inderdaad in de vakantie de touwtjes wat (te veel) laten vieren… ‘s morgens nu met goede moed beginnen maar dan ‘s avonds toch zwichten voor een extra stroopwafel, pfff baal d’r echt van…. Heb een beknopte versie van je tips even als (digitale) plaknotitie op m’n beeldscherm gemaakt om de komende tijd er af en toe eens op te spieken…

  Reageer
 6. Nanda 6 jarengeleden

  Om toch af en toe wat zoets te mogen (en daar reken ik fruit niet bij) drink ik regelmatig light frisdrank.
  Vooral als ik moet werken gaat er op een dag zo 1 a 1,5 liter light frisdrank doorheen. Ik heb moeite met water drinken, het smaakt me niet echt en daardoor ga ik te weinig drinken. Ice tea lust ik niet, en gewoon thee drinken is leuk bedacht en lukt ook wel bij het ontbijt maar ik werk in de zorg dus dan is er verder geen tijd om op mn gemak thee te drinken. Maar toch wil ik minderen in de light frisdrank. Laat ik vanaf morgen beginnen! (heb nu al een liter cola zero op dus vandaag is mislukt)

  Reageer
 7. Miriam 6 jarengeleden

  Heey marloes
  ik had een vraagje
  Ik eet best wel vaak quinoa salade met munt en amandelen als lunch is dit een gezonden keuze om af te vallen of is dit dan juist een slechte keuze doordat het veel kcal bevat ?

  Reageer
 8. r 6 jarengeleden

  Dankzij je tips heb ik mijn zomerdip eindelijk achter me kunnen laten. Door beter te eten voel ik me al veel fitter!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: