biceps curls
| 20 januari 2018

Te dik, Te dun, Te gespierd!? – Kritiek van anderen

Vrijwel iedereen krijgt wel eens opmerkingen over zijn of haar lichaam. En laten we eerlijk zijn…we hebben ook allemaal wel eens een mening over iemand anders. Ongemerkt kan dit keihard aankomen. Ik geef je tips over hoe je met deze kritiek kunt omgaan. Daarnaast hoop ik je aan het nadenken te zetten…

Mijn ervaring
Doordat ik video’s maak op YouTube en veel foto’s van mezelf online zet, zien heel veel mensen mij. Sommigen vinden het nodig om hun ongezouten mening te geven. Er wordt me dan ook regelmatig verteld dat ik te dun ben, of te gespierd, of juist te dik voor een ‘echte fitgirl’,  niet afgetraind genoeg, of juist te afgetraind, ik zou een eetstoornis hebben, te obsessief bezig zijn en ga zo maar door.

Hoe ga ik hiermee om
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niets doet. Natuurlijk zijn dit soort reacties niet leuk. Op sommige dagen kan ik het vrij makkelijk naast me neerleggen, maar er zijn ook dagen dat ik tranen in mijn ogen kan krijgen van een nare opmerking.

Ik probeer mezelf te vertellen dat het niets uitmaakt wat anderen van mijn lichaam vinden. Als IK me maar goed voel. Ik heb misschien wat meer spieren dan de gemiddelde vrouw, ik heb misschien iets meer vet dan de gemiddelde fitgirl, ik heb geen super lange benen, geen mega dikke billen en geen ultiem zandlopergifuur…maar ik voel me goed, ben vrolijk, heb een redelijk goede conditie en ik vind mijn eigen lichaam gewoon prima! (op die paar dagen per maand na, dat ‘zelfs ik’ wat te zeuren heb 😉 ).

buikspieroefening plank

Mijn tips voor jou
Ik probeer je hieronder een paar tips te geven die je kunnen helpen bij het omgaan met kritiek van anderen over jouw lichaam.

 • Bedenk dat JIJ degene bent die in jouw lichaam moet leven. Het enige dat écht telt, is wat je er zelf van vindt.
 • Ben je zelf ook niet blij met je lichaam? Dan is dát hetgeen waar je aan kunt gaan werken. Misschien is het nodig om meer te bewegen en gezonder te eten, of misschien is het verstandig om eens langs een psycholoog te gaan voor hulp. Beoordeel (eventueel met behulp van dierbaren) wat voor jou een goede methode kan zijn. Doe het altijd voor jezelf, nooit voor iemand anders!
 • Staat degene die kritiek levert heel dicht bij je? En weet je zeker dat die persoon het beste met je voor heeft? Nee?? Bedenk dan dat het absoluut niet ok is dat deze persoon op zo’n negatieve manier zijn/haar mening aan jou opdringt. Geloof me, dat zegt meer over die persoon dan over jou.
 • Er is niemand op de wereld, die door iedereen mooi gevonden wordt! Volgens sommigen is Doutzen Kroes te dun, Jennifer Lopez heeft te dikke billen en miss Olympia heeft veel te veel spieren. Wat de ene mooi vindt, kan de andere spuuglelijk vinden. So be it!
 • Is het niet gewoon veel belangrijker dat je je goed voelt, gezond bent (voor zo ver dat mogelijk is voor jou) en geniet van je leven!?

Houd je gedachten voor jezelf! ♥ 
Naar mijn idee is het helemaal ok om een mening te hebben over anderen. Net zoals je een mening hebt over alle andere zaken in de wereld. Je mag iemand mooi vinden, of minder mooi, of te dun, te dik of te gespierd. Maar houd je mening lekker voor je! Zeker als die negatief is. Jij kan nog zo erg vinden dat iemand te veel spieren heeft, maar als diegene zich daar goed bij voelt, dan is dat zijn/haar keuze!! Je kan iemand te dik vinden, maar die persoon mag ZELF bepalen of hij/zij afvallen belangrijk vindt of niet.

Mijn conclusie
Iedereen is mooi en niemand is perfect! Natuurlijk hebben we allemaal onzekerheden, dat is helemaal niet erg! Besef je echter dat happy en gezond zijn ZO veel belangrijker is dan het hebben van je droomlichaam. Ben je (veel) te zwaar en wil je hier iets aan doen? Doe dat dan voor je gezondheid en om je lekkerder te voelen. Je bent een super mooi mens! Ook met jouw kilo’s teveel.

Laten we daarnaast iedereen in zijn waarde laten. Het is prima dat je de ene persoon qua uiterlijk mooier vindt dan de ander, maar houd jouw mening lekker voor jezelf. Er zullen namelijk zeker mensen zijn die precies het tegenovergestelde vinden!

Groetjes, Marloes

Herken je je in mijn verhaal? Hoe ga jij hiermee om?

21 reacties

 1. Hoi Marloes

  Bedankt voor je artikel. De reden dat ik je volg is juist omdat ik je inspirerend vind..je een realistisch beeld schetst van het afval-proces. Het leven moet leuk blijven je moet jezelf af en toe lekker eten blijven gunnen vooral om het vol te kunnen houden en het een lifestyle te laten zijn ipv een periode waarin je alles laat staan, het niet meer vol houdt en dan weer terug valt…ik vind je een fijne persoonlijkheid die zich echt kan veroorloven om die nare opmerkingen direct naast zich neer te kunnen leggen.

  Fijn weekend!

 2. Ja ik herken het wel. Zelf vind ik ook weleens iets van hoe anderen eruit zien, maar als het negatief is houd ik het meestal voor me. Tenzij iemand me er echt naar vraagt. Als iemand erg dun of dik is, dan weten ze dat zelf ook wel.

  Ik heb het idee dat als je een “sociaal-geaccepteerd” (dus fit of slank) lichaam hebt, mensen sneller kritiek geven. Maar het kan zeker pijn doen. Ik kreeg vaak kritiek van mensen die het goed bedoelen, maar het kan nog steeds hard zijn. Omdat ik weet dat het goed bedoelt is leg ik het maar naast me neer.

  Ik vind het van jou leuk dat je eerlijk en real bent. Dus ga zo door! Haters gonna hate.

 3. Ik ben het helemaal met je eens. Je weet ook niet wat er speelt bij andere mensen en de achtergrond weet men ook niet altijd van iemand. Dus zomaar oordelen en kritiek geven is niet handig en nodig. Men weet zelf wel wat , hoe en waarom.

 4. Bedankt voor je artikel, Marloes! Ik ben zelf nog niet 100% tevreden over m’n lichaam, maar dat komt vanzelf wel. Ik ben er mee aan het werk gegaan en ga nu één keer per week naar de sportschool, dankzij jou! En geloof me, er zijn mensen die kritiek hebben maar er zijn ook altijd mensen (en vaak veel meer dan je denkt!) die maar al te graag met jou zouden willen ruilen 🙂

 5. Mooi geschreven! Wat lijkt me dat naar dat je zulke reacties krijgt. Maar net wat jij zegt: zegt meer over de persoon dan over jij. Je hebt een prachtig figuur en bent een voorbeeld voor veel mensen. Ik volg jou juist omdat je er super gezond en sportief uitziet, kan me goed met je identificeren. De andere kant van het verhaal, is natuurlijk dat mensen bezorgd kunnen zijn. In het verleden was ik heel fanatiek met sporten en toen was ik ook super veel afgevallen. Was echt véél te skinny, maar zag het zelf niet. Ik vond het echt zo irritant als mensen daar een opmerking over maakten. Toch was dat wel heel goed bedoeld.

 6. Je bent hartstikke goed bezig Marloes!
  Wat mij heel vaak opvalt is dat sommige mensen zeggen dat ik niet hoef te sporten omdat ik toevallig(redelijk)slank ben.
  Daar kan ik me dus echt wel boos om maken.Maar net wat je zegt,het zegt vaak meer over diegene dan over jezelf.
  Goed in je vel zitten is het belangrijkste en dat doet ieder op zijn eigen manier!
  Gr.Tjitsche.

 7. Marloes,

  Iedere keer als ik denk beter dan dit wordt het niet kom je weer met een “in your face” artikel waar iederéén wat aan heeft! En wellicht voor sommigen zelfs life changing….. Je blogt en vlogt op je eigen manier en zo leef je ook! Je gebruikt je kanalen op op zo een inspirerende, positieve manier met het volle besef wat de impact kan zijn ! Wie kan dit nou niet prachtig vinden!?! Je bent en blijft voor mij één van de meest prachtige rolemodels op YouTube: innerlijk EN uiterlijk!

 8. Lieve Marloes, wat een mooi stukje tekst heb je geschreven en tussen de regels door bemerk ik je frustratie en soms teleurstelling. Als ik dit stukje had moeten schrijven was er ook nog boosheid te proeven. Ik weet hoe hard je moet werken om een kilo minder te wegen, hoe lang het duurt voordat deze definitief is verdwenen en oh hoe snel deze kilo opeens weer op mijn heup kleeft. Tja en dan doet zo’n opmerking heel pijn. Dank je wel dat je dit onder de aandacht brengt. Je blijft een toppertje. Dikke ? van mij

 9. Hoi Marloes,

  Ik vind je ontzettend inspirerend en vind dat je heel puur overkomt. ik hou er van dat je altijd zo enthousiast bent en je passie voor gezond leven op een hele leuke manier weet over te brengen. Vooral je workouts en je recepten voor snacks etc. vind ik top! Heb echt al zoveel aan je artikelen en je site gehad en ben er echt bewuster en gezonder door gaan leven.
  Wbt het artikel: je bent perfect zoals je er nu uit ziet. Niks te skinny/ te gespierd / te dik.. lekker laten kletsen die mensen die dit zeggen. Iedereen is uniek vind ik!! Maar natuurlijk komt het hard aan als mensen zoiets zeggen, daar zou ik ook gevoelig voor zijn. En kan ook echt niet vind ik!

  Liefs

  1. Lief!! Ik heb oprecht geen moeite met hoe ik eruit zie hoor ;). Ik ben super tevreden. Ik weet alleen dat veel mensen dit ‘probleem’ zullen herkennen. Daarom vond ik het belangrijk om te delen.

 10. Ik heb net je site ontdekt omdat ik op zoek was naar krachttraining workouts die ik thuis kan doen. Na het lezen van “Zware botten bestaan niet” van Nadja Hermann, ben ik helemaal klaar om die laatste 10 kg naar een normaal gewicht af te vallen! Ik had 4 jaar geleden nog een BMI van 35, en nu “nog maar” van 27, dus ik ben al een heel eind gekomen. Dit artikel vind ik heel positief. Ik ben in het algemeen blij met mezelf, zonder te ontkennen dat ik overgewicht heb. Ik maak geen videio’s, maar in het dagelijks leven kreeg ik al allerlei opmerkingen, ook in beide richtingen. Soms zeggen mensen dat ik echt niet verder moet vermageren, soms krijg ik commentaar als ik een handje chips eet. Gek! Ik vind dat ik redelijk beweeg: minstens 4 dagen per week. In totaal fiets ik 5 uur per week en loop ik minstens 30 minuten, maar vaak meer. Ik kan 10 km op een uur lopen, en daar ben ik toch een beetje trots op, maar ik zou ook op kracht willen trainen, en jouw workouts lijken me leuk, dus ik ga die proberen inpassen in mijn weekschema. Het lijkt me ook positief ze thuis te doen, niet alleen moet ik me dan niet verplaatsen en opvang zoeken, het is nog inspirerend voor de kinderen ook!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram