slachtofferrol
Afvallen Voedingstips

Succesvol afvallen: Stap uit die slachtofferrol!

Door

Ik wil het met je hebben over een denkfout die heel veel mensen maken bij gezond leven of afvallen. Ze plaatsen zichzelf in de slachtofferrol, waardoor ze het zichzelf vreselijk lastig maken hun doelen te behalen. Jullie smullen van psychologische artikelen en ik vind ze super leuk om te schrijven. Daarom neem ik je vandaag weer eens mee de diepte in…

Mindset

Je denkt misschien dat afvallen en gezond leven vooral te maken heeft met kennis. Kennis over wat gezond is en hoe je dat kunt toepassen. Naar mijn idee is dat niet zo. Ik geloof namelijk dat het grootste deel te maken heeft met mindset! Heb jij de juiste gedachten? Dan wordt gezond leven ineens een stuk makkelijker. Met de juiste mindset komt de kennis vanzelf wel, terwijl je nog zo veel kennis kunt hebben, maar teruggehouden kunt worden door je eigen hoofd.

In mijn consulten binnen mijn diëtistenpraktijk, gaan heel veel gesprekken niet eens direct over voeding. Ze gaan over de gedachten die mijn cliënten hebben over voeding! Ik weet namelijk dat iemand alleen zijn of haar doelen gaat behalen met de juiste instelling.

Ik waarschuw je alvast…het stuk hieronder is harder geschreven dan je van me gewend bent. Vind je dat niet prettig, dan raad ik je aan hier te stoppen met lezen. 🙂

marloes optimavita

De slachtofferrol

Een van de dingen die ik ontzettend vaak verkeerd zie gaan als mensen gezonder willen gaan leven, of willen afvallen, is dat ze zichzelf in de slachtofferrol plaatsen. Ik zal het je beter uitleggen. Misschien herken je de volgende uitspraken wel:

 • ‘Mijn hele familie is stevig, het zit dus helaas in mijn genen’
 • ‘Ze had die taart zelf gebakken, ik moest dus wel een stukje nemen’
 • ‘Met zo’n druk gezin kan ik onmogelijk naar de sportschool gaan’
 • ‘Als mijn partner gewoon naast me blijft snoepen, dan lukt het me nooit’
 • ‘Ik zou zo graag ook gezond willen leven, maar het lukt me niet’

Dit zijn maar een paar uitspraken die ik heel regelmatig hoor. Ik zou er nog tientallen kunnen opnoemen. Met de opmerkingen hierboven, zetten mensen zichzelf helemaal buiten spel. Ze zijn het ‘slachtoffer’ in de situatie. Het overkomt ze, ze kunnen er niets aan doen.

Hoe wil je in dit geval gezond leven of afvallen tot een succes maken? Als jij er kennelijk geen invloed op hebt (denkt te hebben!!), dan zal het niet gaan veranderen!

fitness kick

Stop ermee!

Met uitspraken zoals die hierboven, kom je echt helemaal nergens. Stop er dus per direct mee! Hoe dan? Zul je je misschien afvragen. Train jezelf hierin. Ontdek de slachtoffer-opmerkingen die jij maakt en pak ze aan. Daag jezelf uit om anders te denken. Ik zal de vier voorbeelden hierboven omzetten in positieve, motiverende uitspraken:

 • ‘Mijn hele familie is stevig, het zit dus helaas in mijn genen’ >> ‘Ik weet dat ik aanleg heb om zwaar te zijn, dus het is voor mijn gezondheid extra belangrijk dat ik gezond ga leven!’
 • ‘Ze had die taart zelf gebakken, ik moest dus wel een stukje nemen’ >> ‘Zo lief, ze bakte die taart zelf! Voor deze keer maakte ik dus een uitzondering en ik heb er zo van genoten!’
 • ‘Met zo’n druk gezin kan ik onmogelijk naar de sportschool gaan’ >> ‘Als de kinderen op bed liggen, ga ik thuisworkout doen! Ik weet namelijk dat ik me beter ga voelen als ik meer beweeg’
 • ‘Als mijn partner gewoon naast me blijft snoepen, dan lukt het me nooit’ >> ‘Dat mijn partner snoept is zijn eigen keus, voor mijn eigen bestwil pak ik vaker een gezonde snack’
 • ‘Ik zou zo graag ook gezond willen leven, maar het lukt me niet’ >> ‘Ik geef toe dat ik het lastig vind om gezond te leven, maar als anderen het kunnen, dan zal het mij ook lukken!’

Het is een kwestie van oefenen. Je moet jouw hersenen gaan trainen om op de juiste manier te denken. Dat begint met het vaststellen van jouw eigen ‘slachtofferrol gedachten’. Wat zijn gedachten die jouw gezonde leefstijl negatief beïnvloeden? Denk eens na over hoe je ze positief zou kunnen draaien. Het helpt om dit voor jezelf op te schrijven. In moeilijke momenten kun je dan weer eens teruglezen hoe jouw positieve mindset er ook alweer uit zag. Heb je een negatieve gedachte? Corrigeer jezelf en draai hem positief. Je zult merken dat je hier steeds beter in zal worden.

slachtofferrol

Je bent niet de enige…

Belangrijk om te weten is dat vrijwel iedereen wel eens denkt op de slachtoffer manier. Ik ook! Ik heb mezelf alleen aangeleerd om die gedachten te negeren en positief te draaien. Dit is me niet in een paar weken gelukt, dat is een proces van maanden of misschien wel jaren. Hieronder een paar van mijn eigen vroegere slachtofferrol gedachten en de positieve variant die ik er tegenover heb gesteld.

 • ‘Iedereen eet iets lekkers en ik mag dat niet hebben’ >> ‘Ik maak zelf mijn keuzes over wanneer ik mijn genietmomentjes heb, omdat ik weet dat ik me daar beter door voel’
 • ‘Ik heb vandaag écht geen zin om te bewegen’ >> Ik heb misschien nu geen zin, maar ik weet dat ik me achteraf beter voel! Als is het maar een kwartiertje, ik ga bewegen.
 • ‘Sven vind mijn gezonde maaltijden niet lekker, dus ik moet wel ongezonder koken’ >> ‘Soms eet ik een beetje ongezonder omdat Sven dat lekkerder vindt en soms kook ik voor mezelf iets anders. Zo veel extra werk is dat nu ook weer niet.

Gedachten zijn eigenlijk net spieren. Hoe beter je ze traint, hoe sterker ze worden! Het startpunt is om negatieve gedachten te herkennen. Van daaruit kun je verder werken.

Besef dat jouw mindset zo gigantisch sterk is. Op heel veel gebieden kan het je ontzettend helpen, maar ook vreselijk tegenwerken! Bij afvallen en gezond leven is dat ook absoluut het geval. Ik raad je zeker aan om het in te zetten als kracht, dat zal je zo ontzettend veel helpen! ♥

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens ‘slachtofferrol gedachten’?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (15)
 1. C. Yildirim 2 jaargeleden

  Wauw, dit had ik weer even nodig.
  Afgelopen 19 januari ben ik begonnen met sporten en gezond eten. De kilo’s vlogen ervanaf op een verantwoorde manier. Inmiddels bijna 3 maanden verder en 14 kilo lichter.
  Ik heb geleerd anders te kijken naar voeding. Zoveel verschillende manieren geleerd om mijn ontbijt te maken. Daarnaast ook door de video’s van jou kunnen kijken naar welke producten ik wel of niet in huis neem.
  Sporten voelt goed. Negatieve gedachtes omdraaien in positieve kost veel tijd en discipline. Maar het lukt. En dat is het belangrijktse. Zoals jezelf ook altijd benoem. Een balans vinden in je eigen patroon, dus gezond eten, bewegen en lekker snoepen.
  Dank voor deze artikel van vandaag. Ik voel me sterker en krachtiger dan ooit;)

  Reageer
  • petra 2 jaargeleden

   Wat goed zeg, wat eet jij zoal op een dag?

   Reageer
 2. Conny 2 jaargeleden

  Ja, het was echt wel weer even nodig, zo’n lesje hoe zit het ook alweer! Man, wat vind ik het soms moeilijk, vooral als we met vrienden zijn! Ik ben zo wispelturig! Ook nu nog op mij zestigste. Soms voel ik mij zo’n klein kind nog die haar zin niet krijgt en dan maar gaat snoepen! Pasen zonder familie oh, wat erg. Dan neem ik toch gewoon maar wat meer lekkers! Ik heb ze echt gemist hoor! Onze traditionele ei-eet maaltijd, zo gezellig! Daarna naar het paasvuur! Met wel 15-20 mensen samen, zoooo gezellig zo leuk met al die al volwassen neefjes en nichtjes! Maar überhaupt we hebben een super gezellige familie met heel veel verjaardagen en dus heel vaak taart, nootjes en wijn of biertjes!
  Er zijn van die perioden dat ik sterk ben me zo voel en alles kan laten staan maar dan komt er weer iets waardoor het over gaat, dat sterke gevoel en daar kan ik geen vinger op leggen, het is er en dan heb ik een down gevoel en kan het me weer niets schelen! En dáár moet ik achter komen om dat te veranderen!

  Reageer
 3. Annema 2 jaargeleden

  Wat een goed duidelijk eerlijk stuk Marloes. Zooo waar.
  Maar ook wat een prachtige foto’s van jou. Echt mooi.

  fijne dag,
  Annemarie

  Reageer
 4. Jacqueline 2 jaargeleden

  Als dit soort gedachten je valkuilen zijn, kan ik het boek ‘Het geheim van slanke mensen’ van Mieke Kosters ook aanraden. Ze heeft ook een website en een Facebookpagina met veel informatie. Zij zet heel erg in op het tackelen van juist dit soort gedachten. Vond ik destijds echt eye-openers. Ik heb haar boek ooit in de bieb geleend.

  Reageer
  • Jacqueline 2 jaargeleden

   De truc is om jezelf te leren denken: ik mag alles eten wat ik wil, maar ik WIL niet meer álles nú op dit moment eten. Keuzes maken is de crux. Je hoeft jezelf niet altijd alles te ontzeggen, maar leer wel ook ‘nee’ te zeggen, zonder jezelf daarmee zielig te vinden. Precies het motto dat ik jou, Marloes, ook altijd zie hanteren en waarom jouw blog mij ook aanspreekt. Bij mensen die te zwaar zijn is het probleem toch vaak het denken in de trant van ‘deze dag is nou toch al verpest’ of ‘ik heb nu toch al dit of dat gegeten, dan kan ik er net zo goed meer van eten’. Terwijl de truc is: alles met mate. Ik herken(de) dat soort gedachten heel erg bij mezelf. Bij jou, Marloes, zie ik dat dat ‘alles met mate’ gewoon helemaal jouw levensstijl is. Voor mensen bij wie dit niet vanzelf gaat kan dat dieper op de psychologische achtergronden hiervan ingaan, wat die Mieke Kosters doet, echt nuttig zijn.

   Reageer
   • Marloes 2 jaargeleden

    Ik ken haar boek inderdaad! Al meerdere keren gelezen, toevallig 3 maanden geleden nog. Haar visie en die van mij komen op heel veel punten overeen! Ik heb er ook al vaker psychologische artikelen en video’s aan gewijd. 😊

    Reageer
 5. Elze 2 jaargeleden

  Goed geschreven, Marloes! Helemaal waar. Het idee over de juiste mindset heeft er voor gezorgd dat ik ongeveer 10 kg ben afgevallen. Er moeten nog 20… Ik gangpad wel eens de fout in, maar het verschil is dat ik niet meer opgeef, steeds weer verder ga. Net weer een beginners workout gedaan, heerlijk zónder muziek eronder!!

  Reageer
 6. Roosje HKZ 2 jaargeleden

  Op het moment dat ik me niet meer druk maakte om hoe ik eruit zag ben ik 15 kg afgevallen,ik mocht van mezelf alles eten maar om de een of andere reden viel ik toch af …..mijn mindset was de oorzaak..op een dag dacht ik als men mij niet accepteert als ik maat 46 heb hoeven ze ook niet zo hard te lopen als ik 36 heb het gaat om mij om wie ik ben als persoon!!

  Reageer
 7. R 2 jaargeleden

  Ontzettend goed geschreven! Ik herken de slachtofferrol in het eten heel erg, maar ook omdat ik een herstellend drugsverslaafde ben (1 jaar clean nu, woehoe!). Als ik in de slachtofferrol was blijven zitten, was het me nooit gelukt om 1 jaar lang clean te blijven Ik heb de mindset: ik mag gewoon gebruiken, maar ik wil het zelf niet. Deze gebruik ik nu ook in mijn afvalproces; ik mag die zak chips gewoon leeg eten, niemand die me tegen houd, maar ik wil het niet! Dit helpt voor mij heel erg en heeft me ver gebracht. Fijn artikel Marloes, bedankt!

  Reageer
 8. Hilde 2 jaargeleden

  Zeker herkenbaar. Ik begin vaak enthousiast en heel positief maar volhouden is lastig. Dan wordt ik negatief en voor m’n gevoel ben ik het kwijt. Lastige strijd

  Reageer
 9. Cindy 2 jaargeleden

  Wauw, wat een heerlijk artikel!!
  Als ik de negatieve gedachtes zo lees, kan ik hier zeker iets mee.
  Ik ga mn gedachte omzetten naar positieve gedachten..

  Reageer
 10. Agnes 2 jaargeleden

  Hoi Marloes, wat een fijn artikel. Net wat ik nu nodig heb. Het is lekker makkelijk die slachtofferrol maar wat je schrijft komt aan. Dank je wel 😊

  Reageer
 11. Karina 2 jaargeleden

  Dit had ik even nodig. Ik ben aan het afvallen voor mijn trouwdag in juli. Maar sta al 2 maanden stil. Ik denk dat ik er te veel mee bezig ben en 2keer per dag mijn eigen weeg(ochtend en avond) heb nu mijn weegschaal weg gezet en meet mijn cms alleen deze nemen wel af.

  Reageer
 12. Artemisa 2 jaargeleden

  Hoi Marloes ik zal graag wat willen afvallen ik weeg op dit moment 67 kilo en ik zal graag naar 62 kilo willen gaan zal je misschien een week plan voor míj kunnen maken ik ben 44jaar mij lente is 1,63 ik heb een gezin van twee kinderen van 10jaar en 17jaar ik hou niet van ingewikkeld dieet als ik weet wat ik mag vooral doordeweeks ik wil ook weekend iets lekkers eten ik hoop wat van je te horen bedankt alvast

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.