| 15 februari 2015

Starten met Gezond Leven – Mijn 10 Tips!

Collage gezond

Jullie lezen elke dag een artikel over gezond leven op optimavita.nl. Ik vertelde laatst al, dat er sinds januari super veel nieuwe lezers bij zijn gekomen. Daarom vind ik het een goed idee om weer even terug te gaan naar het begin. Starten met gezond leven is voor veel mensen een hele grote stap. De eerste paar weken ben je super gemotiveerd, maar al snel daalt die motivatie en is het lastig om de nieuwe leefstijl te blijven volhouden. Ik geef je vandaag een aantal tips!

Een paar weken gezond leven is niet zo moeilijk. Het op hele lange termijn volhouden is wel ontzettend lastig! Veel mensen eten bepaalde periodes in hun leven super gezond, om vervolgens weer totaal om te slaan in hun oude, ongezonde gedrag. Dit zie je uiteraard ook terug in hun lichaamsgewicht, het jojo-effect is geboren!

Mijn doel is om mensen te leren hoe ze op hele lange termijn gezond kunnen blijven leven. In mijn praktijk zie ik cliënten soms weken- of zelfs maandenlang om dit voor elkaar te krijgen. Natuurlijk kan ik niet hetzelfde bereiken via internet, maar ik kan jullie wél een aantal handig tips meegeven, voor als je wilt gaan starten met gezonder leven.

 • Werk in kleine stapjes! Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik voor je heb. De meest gemaakte fout is dat mensen in één keer heel veel punten willen verbeteren. Begin eens met een heel klein onderdeel van je leefpatroon. Ga bijvoorbeeld 1x per week sporten, of probeer 4x per week ‘s avonds te snoepen in plaats van alle dagen. Als je te grote stappen wilt maken, zal je sneller opgeven omdat je het niet volhoudt.
 • Geef jezelf de ruimte om af en toe een kleine terugval te hebben. Het klinkt misschien raar, maar het is heel normaal om af en toe een mindere periode te hebben. Iedereen eet wel eens een paar dagen (of weken!) minder gezond. Besef je dat hierdoor jouw nieuwe patroon niet direct ‘verpest’ is. Door hier op een nuchtere manier naar te kijken, kun je gemakkelijker het gezonde leven weer oppakken.

1

 • Ook in een gezonde leefstijl, hoort in mijn ogen af en toe een ongezond genietmomentje! Gun jezelf minimaal 1-2x per week zo’n moment. Het is niet realistisch om van jezelf te eisen dat je nooit meer iets ongezonds eet. Probeer tijdens zo’n moment optimaal te genieten van ieder hapje dat je neemt.
 • Heb je doel duidelijk voor ogen. Bedenk waarom jij gezonder wilt gaan leven. Een bepaalde aantal kilo’s afvallen vind ik geen doel op zich. Waarom wil jij deze kilo’s kwijt? Dan kom je achter je daadwerkelijke doel. Het kan helpen om dit ergens op te schrijven, zodat je het op moeilijke momenten nog eens kunt teruglezen.
 • Zoek een vorm van beweging die je leuk vindt. Sporten is niet voor iedereen een hobby, veel mensen gaan met tegenzin naar de sportschool. Mijn tip is dan ook om een manier van bewegen te vinden die je leuk (of in ieder geval niet zo erg) vindt. Ga bijvoorbeeld zwemmen met een vriendin, voetballen met je zoon of stevig wandelen met de hond. Het vinden van een beweegmaatje, kan je heel erg helpen om je motivatie hoog te houden. Het sporten wordt op die manier namelijk niet alleen gezelliger, maar je hebt ook een stok achter de deur om te gaan.

Groep

 • Eet niet te weinig! Ik merk dat vooral veel vrouwen hier de fout in gaan. Eet liever een extra boterham bij de lunch, of een iets groter ontbijt, dan dat je later trek krijgt. Tussendoor ben je namelijk eerder geneigd om voor ongezondere producten te kiezen. De hoeveelheid calorieën die je dan binnen krijgt, tikt snel aan. Bovendien is het afslaan van traktaties en het weerstaan van ongezonde verleidingen, veel gemakkelijker als je een vol gevoel hebt.
 • Vertel je omgeving waar je mee bezig bent. Zoek in ieder geval een of twee mensen die je in vertrouwen neemt. Kies mensen uit waarvan jij weet dat ze je zullen steunen. Het is bijvoorbeeld heel goed om je partner of huisgenoten te laten weten dat je gezonder wilt gaan leven, maar best nog af en toe iets ongezonds kunt eten. Ze kunnen je helpen op moeilijke momenten, als jij dat ten minste toe laat ;).

Collage dagmenu

 • Zoek gezonde producten die jij lekker vindt. Probeer de maaltijden die je eet, op deze manier iets specialer te maken. Op deze manier is gezond leven helemaal geen straf! Ik schreef laatst een artikel over mijn favoriete manieren om gezonde maaltijden lekker te maken. Die kun je hier terugvinden.
 • Eet langzaam en kauw goed. Op die manier houd je langer een vol gevoel. Eet maar eens een boterham met mes en vork, in plaats van hem dubbel te vouwen en uit je hand te eten. Je zult merken dat je het gevoel krijgt dat je meer gegeten hebt, terwijl het eigenlijk dezelfde hoeveelheid is. Dit helpt mij ontzettend bij het weerstaan van verleidingen later op de dag.
 • Drink voldoende! Ik heb het al vaker genoemd op de site, een dorstgevoel en een hongergevoel zijn voor je hersenen ongeveer hetzelfde. Hierdoor kun je lekkere trek krijgen, als je te weinig hebt gedronken! Probeer minimaal 1,5 liter per dag te drinken, liever nog iets meer. Als je sport, heb je sowieso meer vocht nodig.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het starten van een gezonde leefstijl! Je kunt natuurlijk altijd op de site blijven kijken, voor meer leuke tips en suggesties. In mijn ogen is het vooral ontzettend belangrijk om niet te fanatiek te zijn, maar je leefstijl haalbaar te houden. Het is de bedoeling dat je het jaren vol kunt houden en dat je niet na een aantal weken zat bent van het gezonde eten of vele bewegen.

Heel veel succes!

Groetjes, Marloes

Heb jij aanvullende tips? Wat helpt jou bij het gezond blijven leven?

8 reacties

 1. Dank je voor de tips, ik zal deze zeker en vast kunnen gebruiken. Ik ben vorige week begonnen met gezonder lezen, nu weet ik hiermee dat ik niet te hard van stapel mag lopen en mezelf tijd moet geven om alles gewoon te worden. Ik ben vooral begonnen met sporten (probeer 2x per week) en uit te zoeken welke broden ik lekker vind (geen wit brood meer!) en 1x in de week frietjes. Ik hoop dit een tijdje te kunnen volhouden en daarna verder te gaan!

 2. Veel mensen gaan idd de fout in door alles in 1 x goed te willen/kunnen. Dan raak je snel gedemotiveerd, want het is veel uitzoeken en kijken wat er bij jou past. En taraa…alle goede voornemens weer overboord! Zonde natuurlijk. Ik was/ben ook een leek, en leer alles nu stapje voor stapje. Juist die vooruitgang vind ik geweldig!
  Goede tips, alleen vind ik de tip van het sportmaatje altijd een lastige. Wat als deze er geen zin meer in heeft? Wat als de wensen na verloop gaan veranderen? Het kan motiverend zijn, maar niet altijd.
  Groetjes Caroline

 3. Dat deze visie werkt (voor mij dan) heeft de januari chalange bewezen. Inmiddels helaas 1 mini terugval gehad, maar gelukkig nog totaal geen gejojo. groetjes barbara

 4. Wat een goede tips weer!
  Goed dat je zegt dat een terug val hebben heel normaal is, toen ik begon met gezonder leven raakte ik altijd een beetje van slag als ik wat ongezonde dingen had gegeten.

 5. Goede tips. Zelf ben ik ook aan een gezond eetpatroon begonnen. Dit door geleidelijk aan af te bouwen tot een voedingspatroon waar ik mij zelf goed bij vind, zonder dat ik gigantisch veel moet gaan laten. Ik heb al genoeg “diëten” gevolgd waar ik te veel bij “moest” gaan laten en het dus ook niet kon vol houden. Op dit moment lukt dat wel. Ik heb mezelf wel wat regels opgelegd, bvb maar 1 maaltijd per dag waar ik iets eet als graanproducten, aardappelen, pasta,… omdat ik weet dat ik daar makkelijk van aankom (ik eet het gelukkig niet zo). Maar dan haal ik wel de vezels uit groenten en fruit. Ik ben zelfs daarom bananen beginnen eten en die vind ik zooooooo walgelijk (vooral in een smoothie en als die te rijp zijn en ja, ik heb het artikeltje over bananen gelezen haha :D).
  De meesta van je tips zijn nu niet echt een probleem van mij, behalve dat traag eten (voor die smoothie vandaag met banaan, wast dat geen probleem haha), daar kan ik mij echt niet aan houden. Vroeger at ik altijd traag en nu schrok ik altijd alles op. Zooooo moeilijk!
  En wanneer mijn vriend bij mij komt wonen, gaan we ook elke week 3 maal naar de fitness (doet hij nu al), want ik heb echt iemand nodig die zelf de discipline heeft om elke keer te gaan en mij dus zo kan motiveren om het zelf ook te doen, want uit mezelf lukt dat niet en blijf ik liever in de zetel hangen 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram