buikomvang meten hoe
Afvallen Voedingstips

Start afvallen op het juiste moment!

Door

Als diëtist begeleid ik veel mensen bij het afvallen. Soms gaat dat heel goed en soms totaal niet. Een van de grote redenen waarom afvallen of gezonder leven niet lukt, is dat mensen starten op het verkeerde moment! In dit artikel vertel ik je hier meer over, zodat jij in de juiste periode een start kunt maken!

Afvallen kost moeite en aandacht

Afvallen of gezonder gaan leven lijkt misschien makkelijk, maar het op lange termijn volhouden kost veel moeite en aandacht! Een paar weken een crashdieet volgen kunnen veel mensen wel, maar op lange termijn je leefstijl veranderen is mega lastig. Dit laatste is echter wel de enige manier om blijvende resultaten te krijgen.

Een verandering van jouw leefstijl kost dus tijd en moeite. Het is niet binnen een paar weken klaar en het zal echt niet altijd makkelijk zijn. Hierdoor is het heel belangrijk dat je een start maakt op het juiste moment, anders houd je het waarschijnlijk niet vol.

Verkeerde momenten voor een start

Er zijn zeker gevallen geweest waarin ik mensen heb aangeraden nog even te wachten met moeite stoppen in het bereiken van hun doelen. Op sommige momenten in je leven is de kans van slagen namelijk ontzettend klein. Ik geef een aantal voorbeelden die ik regelmatig voorbij zie komen in mijn praktijk:

 • Je doet het ‘omdat je weet dat het moet‘ of ‘omdat anderen dat graag willen’, maar je bent zelf niet écht gemotiveerd. Zoals ik al zei, kost afvallen of gezonder gaan leven best veel moeite en aandacht. Je moet het dus echt ZELF graag willen om succesvol te zijn! Als je het doet voor een ander, zul je het waarschijnlijk maar even volhouden en niet op lange termijn. Tips voor het vergroten van je motivatie, vind je hieronder.
 • Het is een hele drukke periode in jouw leven, bijvoorbeeld door een verhuizing, een nieuwe baan of andere dingen die heel veel aandacht vragen. In zo’n periode heb je eigenlijk helemaal geen tijd om energie te stoppen in het afvallen. Misschien kun je beter even wachten tot alles weer een beetje rustiger is. Dat voorkomt een hoop frustratie.
 • Je zit mentaal niet lekker in je vel door bijvoorbeeld een burn-out, een gebroken relatie of door een ziektegeval in je familie. Op zulke momenten ben je mentaal flink wat zwakker en ligt je prioriteit ergens anders. Als je op dat moment van jezelf eist te starten met afvallen, kun je kleine tegenslagen waarschijnlijk niet aan en zul je terugvallen in oud gedrag. Ook in dit geval kun je misschien beter even wachten met het maken van jouw start.
 • Als je lichamelijk niet lekker bent, doordat bijvoorbeeld medicatie goed moet worden afgesteld of doordat je veel pijn hebt maar de oorzaak niet kent. In deze gevallen kun je misschien ook beter even wachten tot er meer duidelijk is. Weet je dat jouw lichamelijke klachten blijvend zijn en is de oorzaak bekend? Dan zou je wel kunnen overwegen om de start te maken.

Natuurlijk zijn er ook gevallen waarbij ik het sowieso niet zou aanraden om bewust te gaan afvallen. Bijvoorbeeld als je al vrij licht bent voor je lengte, als je zwanger bent of borstvoeding geeft of als je flink op leeftijd bent en maar een heel klein beetje te zwaar bent.

Wanneer heb je een eetstoornis

Jezelf goed voorbereiden

Er zijn een heel aantal manieren om jezelf goed voor te bereiden op jouw proces van gezond leven of afvallen. Met de tips hieronder vergroot je de kans van slagen.

 • Schrijf je doelen op! Daarbij bedoel ik niet wat je uiteindelijk wilt wegen, maar vooral WAAROM je gezonder zou willen leven. Schrijf zo veel mogelijk punten op. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsvoordelen, fitheid, conditie, zelfvertrouwen, eigenwaarde, mee kunnen doen etc. Hierdoor vergroot je langzaam je motivatie.
 • Weeg voor- en nadelen tegen elkaar af. Schrijf ook op wat voor jou nadelen zouden zijn van gezond leven. Nadelen zijn er namelijk altijd, anders zou je al wel gestart zijn. Bijvoorbeeld dat je niet alles meer zou kunnen eten in de porties die jij zou willen. Weeg deze nadelen af tegen de voordelen die je hierboven al had opgeschreven. Waarschijnlijk zijn er namelijk veel meer voordelen!
 • Zoek professionele hulp van bijvoorbeeld een diëtist. Dit helpt je niet alleen bij de juiste keuzes maken en goede porties nemen, maar het is ook mentaal een stok achter de deur! Wist je dat de diëtist voor 3 uur wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeraar!?
 • Vraag je partner, een vriend(in) of familielid om steun. Kies daarvoor iemand waarvan je weet dat diegene jou op de juiste manier kan motiveren. Vertel wat je van plan bent en vraag of hij/zij je wil helpen. Geef desnoods ook aan op welke manier je dat graag zou zien.
 • Bepaal wat je eerste (kleine!) stap gaat zijn. Zet een klein doel waar je mee wilt starten, voordat je daadwerkelijk begint. Bijvoorbeeld dat je elke dag een gezond ontbijt wilt nemen of dat je 2x per week wilt gaan sporten. Dit lijken misschien te kleine doelen, maar als je in kleine stapjes werkt, is de kans dat je het op lange termijn volhoudt veel groter!

Mijn conclusie

Start met afvallen of gezond leven op het juiste moment! Het is natuurlijk mega belangrijk voor je gezondheid, maar op het verkeerde moment starten levert vrijwel zeker alleen maar frustratie op. Bereid jezelf eerst goed voor, dan is de kans van slagen vele malen groter. Het voelt misschien laf om te beslissen nog even níet te starten, maar het is denk ik juist soms heel verstandig.

Nog even een kleine sidenote: grijp natuurlijk niet alles als excuus aan om het starten uit te stellen! Soms moet je jezelf gewoon even een flinke schop onder je kont geven en het gewoon gaan DOEN. Ook in dit geval kun je de tips voor voorbereiding gebruiken.

Groetjes, Marloes

Ben jij wel eens gestart op een verkeerd moment? Wat was het resultaat?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Judith 2 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Dank je weer voor deze blog. (Je bent op vakantie maar hopelijk lees je dit later). Ik was fysiek tijden niet goed en had helemaal geen energie. Heb van alles door artsen laten uitsluiten, juist omdat ik medisch al wat zaken heb (die normaal goed onder controle zijn). Ik ben wel te zwaar. Dus nadat er niets verder uit de testen kwam, was ik het zat en ben ik weer begonnen met gezonder eten en meer bewegen, 2 keer per week sporten EN iedere dag 10.000 stappen maken.
  Volgens mij is het eerste resultaat al daar, zelfs in korte tijd. Door een klein beetje afvallen ging ik van obese naar overgewicht. Its a start.

  Ik vind je tip dus goed om eerst uit te zoeken of er fysiek iets is. Maar bij mij was er niets bekend, ik werd vanzelf al iets minder beroerd en ben nu bezig. Ben nog steeds wel moe, heb nog steeds (flink) overgewicht, maar de kop is eraf zeg maar.
  Mijn grootste zorg is dat er weer een moment komt dat ik het super druk heb of super verkouden ben en even niet kan sporten. Dat is op zich geen ramp, maar in het verleden pakte ik het dan niet meer op. Ik hoop dat het nieuwe begeleidingsprogramma van mijn sportschool een stok achter de deur is nu.

  Reageer
 2. Vlinder 2 jaargeleden

  Zet hem op Judith! Ik kom ook van zware obese. Ik wilde geen maag operaties en ben het zelf gaan doen met hulp v.e diëtiste. Zij heeft voor mij een gezond streefgewicht bij mijn lengte berekend (75 kg) Momenteel met de laatste 7 kg bezig naar de finish. Het scheelt voor mij dat ik houvast heb, ergens heen kan werken. Het leukste komt nog, het volhouden.

  Reageer
 3. Wendy 2 jaargeleden

  Hee Marloes!
  Super leuk jouw website en je filmpjes! Ben nu zo’n 2 weken 3-4 x per week aan het proberen een van je video’s te volgend. Beginners oefening vetverbranding, buikspier kwartiertje ect.. om toch wat meer beweging te creëren.
  Ik vroeg mij af of je ook online begeleiding doet voor het afvallen. Ik zou zo graag willen vermageren, maar woon niet echt in de buurt. (België).

  Ik hoor graag van je!

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Hi Wendy! Leuk om te horen. Ik doe geen online begeleiding, omdat ik persoonlijk contact veel fijner vind :). Succes!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: