Wanneer heb je een eetstoornis
| 9 februari 2019

Soms raad ik een gezond gewicht niet aan…

Als diëtist begeleid ik dagelijks mensen naar een gezondere leefstijl. Bij veel van hen is het doel om een gezond lichaamsgewicht te krijgen. Dat klinkt helemaal perfect, wie wil dat nu niet!? Toch raad ik in sommige gevallen af om te streven naar een gezond gewicht. Waarom? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen.

Wat is een gezond gewicht

Een gezond gewicht wordt vaak bepaald met behulp van de Body Mass Index (BMI). Dit is een formule waarmee je kunt bepalen of jouw gewicht en lengte bij elkaar passen. Een gezonde BMI ligt tussen de 20 en de 25. Adviezen variëren hierbij, sommige bronnen adviseren tussen 18,5 en 25. Is je BMI tussen 25 en 30, dan heb je overgewicht. Boven 30 spreken we van zwaar overgewicht (obesitas) en boven 40 van morbide obesitas.

Als voorbeeld hier de rekensom met mijn eigen lengte (1.72m) en gewicht (67kg)

BMI = 67/(1.72×1.72) = 22,6.

Ik heb een gezond gewicht volgens deze standaard. Op de site van het voedingscentrum kun je heel gemakkelijk met een programmaatje jouw BMI berekenen. Ook dat van kinderen is daarmee te bepalen. Voor kinderen zijn de richtlijnen namelijk anders.

Naast BMI gebruiken we ook het vetpercentage en de buikomvang om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Meer over een goede buikomvang lees je hier.

Waarom een gezond gewicht?

Het hebben van een gezond gewicht heeft erg veel gezondheidsvoordelen. Als je een te hoog gewicht hebt, is de kans op verschillende aandoeningen groter. Ik heb het dan bijvoorbeeld over diabetes, een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, andere hart- en vaatziekten en zelfs verschillende soorten kanker.

Overgewicht is belastend voor je gewrichten, waardoor gewrichtsklachten vaker voorkomen, evenals bijvoorbeeld rugklachten. Ook is bewegen lastiger, waardoor je sneller buiten adem raakt en je conditie achteruit kan gaan. Kortom, veel redenen om te streven naar een gezond gewicht…

buikomvang meten hoe

Waarom raad ik het dan toch soms af?

Toch heb ik al heel wat keren mensen aangeraden om niet te streven naar een gezond gewicht. Dit kan een aantal redenen hebben. hieronder lees je degene die ik het vaakst tegen kom.

Iemand heeft zeer zwaar overgewicht

Stel jij hebt een BMI van 40. Je bent 1,72m en weegt 119kg. Je wilt gaan afvallen en berekent wat een gezond gewicht voor jou zou zijn. Je komt erachter dat je daarvoor 45kg zou moeten afvallen. Dat is natuurlijk ontzettend demotiverend. Hoe ga je dat in hemelsnaam aanpakken? Veel mensen besluiten daarom maar om niets te doen.

In dit geval zou ik je willen aanraden om in kleine stapjes te gaan werken. Focus eerst op het afvallen van 10% van je lichaamsgewicht. In dit geval is dat 11,9kg. Je gewicht is dan nog lang niet gezond, maar je hebt al wel ontzettend veel gezondheidsvoordelen geboekt! De kans op de verschillende ziektes wordt kleiner en de druk op je gewrichten neemt af. Als je dit doel hebt bereikt, kun je kijken of je de moed hebt om verder te gaan. Werken in kleine stapjes motiveert in dit geval vaak zo veel meer!

Je bent gezond en fit, maar net iets te zwaar

Soms kom ik mensen tegen die over het algemeen gezond eten, voldoende in beweging zijn en een relatief goede conditie hebben. Toch zijn ze net een paar kilo te zwaar, waardoor hun BMI (bijvoorbeeld) 26,5 is. Volgens de richtlijnen is er sprake van overgewicht. Ze willen afvallen, maar het lukt niet. Langzaam wordt dit steeds meer een frustratie.

Ook in dit geval raad ik soms aan om vrede te hebben met het gewicht dat iets te hoog is. Weet je van jezelf dat je er vrij makkelijk iets aan zou kunnen doen, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. Als het echter heel lastig gaat en enorm frustreert, probeer dan vrede te hebben met je iets te hoge gewicht. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om gezond te leven en veel te bewegen.

Inmiddels zijn er een heel aantal artsen die een BMI tot 27 accepteren, mits er geen andere risicofactoren aanwezig zijn (diabetes, hoge bloeddruk, andere hart- en vaatziekten etc.). BMI zegt niet altijd alles! Spieren zijn bijvoorbeeld zwaarder dan vet, waardoor bodybuilders vrijwel altijd overgewicht hebben volgens de richtlijnen. Veel te zwaar zijn is nooit gezond. Maar een paar kg ‘te veel’ hebben terwijl je verder fit en gezond bent, kan niet zo veel kwaad!

Ouderen

Ook bij oudere mensen raad ik streven naar een gezond gewicht wel eens af. Naarmate je ouder wordt (vooral boven de 70 jaar), is de kans dat je ziek wordt vaak groter. Het is daarom helemaal niet zo gek om wat reserves te hebben. Een BMI tot 27 vind ik hier dus ook vaak helemaal acceptabel.

Mijn conclusie

Een gezond gewicht hebben heeft heel veel voordelen. In sommige gevallen vind ik het echter niet aan te raden hiernaar te streven. Soms levert dat veel frustratie en pijn, waardoor de kans op een terugval ontzettend groot is. Ik zie het vaak dat mensen in dat geval juist langzaam zwaarder worden in de loop der tijd.

Ieder persoon is anders. Bij het vaststellen van jouw doelen is het ontzettend belangrijk om te beoordelen wat écht haalbaar zou zijn op relatief korte termijn (+- 6-12 maanden). Onze motivatie om mega lange termijn doelen te willen bereiken, is namelijk vaak een stuk minder sterk.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel gehad hebt!

Groetjes, Marloes

Begrijp je mijn verhaal? Heb je er nog vragen over?

7 reacties

  1. Hoi!

    Ik zou het leuk / interessant vinden artikelen te lezen over ondergewicht en adviezen / tips daarvoor? Ook bv welke sportievelingen je zou aanraden om sterker en gespierde te worden.

    Heel jaloers op je krullen! Van mijzelf heb ik ook slag, helaas niet zulke mooie krullen. Wat vind Sven van jou krullen en ben ook wel benieuwd of je vroeger ( als kind / tiener ) geen krullen had?

    Groetjes

  2. Hoi Marloes. Een duidelijk verhaal. Maar hoe zit het met te weinig wegen?
    Ik weeg 56 kilo bij een lengte van 168. Volgens mijn BMI prima maar ik wil niet méér wegen terwijl ik wel vaak te horen krijg , ongevraagd,dat ik te mager ben.
    Ik ben in behandeling bij een eetkliniek. Zij gaan uit van 18,5 tot 25.
    Wat is jouw mening hierover?

    1. Vaak zie ik dat mensen bij een BMI van 18,5 nog niet optimaal gezond zijn. Ze zijn vaak nog snel moe en hebben niet zo heel veel energie en kracht. Daarom raad ik aankomen dan wel vaak aan. Ik vind dit echter ook persoonlijk! Bij sommigen past een lichter gewicht nu eenmaal goed.

  3. Goed artikel,.
    Ik zou graag eens een blog over ondergewicht lezen.
    Ik ben 160 en weeg 42 kg. Sport veel en eet gezond maar de kilo’s komen er niet bij.
    Lijkt me leuk om daar eens iets over te lezen.

  4. Ik ben in november 2017 begonnen met afvallen. Van 111 kg (lengte 1.72) naar op het moment 78,5kg, door normaal te eten en lekker te sporten. Hier ben ik natuurlijk supertrots op, maar toch zou ik zo graag eens op een gezond BMI willen zitten. 70kg is mijn streven, maar de discipline is op het moment even op. Na het lezen van jouw artikel denk ik inderdaad: maar moet dit perse nu? Je hebt al zoveel bereikt! Je kunt toch ook even pauze nemen en stabiel blijven en dan over een tijdje, wanneer je er weer klaar voor bent, de eindsprint inzetten?

    Bovendien zie ik er nu gewoon goed uit en denk ik dat ik kerngezond ben met al mijn gesport en gevarieerd eetpatroon. Maarja, hoe fijn zou het zijn als net dat laatste vetlaagje weg is en ik dat mooie getal op de weegschaal zie staan….

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram