fitness battlerope
Afvallen Beweegtips Bewegen Tips

Sporten: Snel veel calorieën verbranden!?

Door

Ik krijg heel vaak vragen over hoe je in korte tijd heel veel calorieën kunt verbranden. Tot nu toe heb ik dit onderwerp een beetje vermeden, omdat ik het stiekem niet zo belangrijk vind en soms zelfs gevaarlijk! Omdat de vragen blijven binnenstromen, nu toch een artikel hierover.

Pas op!

Allereerst even de redenen waarom ik dit artikel in eerste instantie niet wilde maken. Focussen op veel calorieën verbranden in een korte tijd, is namelijk niet altijd een goed idee:

 • Als je veel calorieën wilt verbranden, zal je moeten trainen op een hele hoge intensiteit. Vooral beginnende sporters raad ik dit vrijwel nooit aan. De kans op blessures door een verkeerde houding is hierdoor namelijk veel groter! Je lichaam moet langzaam wennen na een periode minder (of niet) sporten. Bouw dus langzaam op met intensiteit en ga niet direct te fanatiek aan de gang.
 • Ook de kans op overtraining is groter! Zeker als je meer van deze heftige trainingen in een week doet. Dit geldt niet alleen voor beginners, maar ook voor zeer gevorderde sporters. Let dus altijd HEEL goed op je houding en neem voldoende rust na een heftige training. Ik wissel intensieve trainingen af met workouts met een lagere intensiteit.
 • Trainen op een hele hoge intensiteit kost veel motivatie. Veel mensen vinden het eigenlijk niet zo leuk. Ze doen het dan puur voor de calorieën en houden het hooguit een paar weken vol. Vervolgens stoppen ze met sporten omdat het teveel energie kost! Zonde natuurlijk. In dit geval kun je in mijn ogen veel beter voor meer haalbare workouts kiezen en die voor altijd volhouden. Je verbrand dan misschien op dat moment minder calorieën, maar houd het WEL vol en werkt daardoor structureel aan je gezondheid en conditie.

explosieve sporten krachttraining

Workouts waarmee je veel calorieën verbrand

Als je dan toch écht hebt besloten dat je super effectief wilt trainen om zo veel mogelijk energie te verbranden in korte tijd, dan zijn deze trainingen misschien een optie:

 • HIIT oftewel Hight Intensity Interval Training is een perfecte manier om in korte tijd flink je verbranding omhoog te jagen. Je wisselt periodes van heftige inspanning af met (korte) rustmomenten. Doe bijvoorbeeld eens deze pittige thuisworkout.
 • Kickboksen of andere vechtsporten. Ook hierbij ligt de intensiteit flink hoog. Dit is natuurlijk wel flink wat meer blessuregevoelig.
 • Touwtjespringen is een hele laagdrempelige manier van intensief bewegen. Voor een paar euro koop je al een springtouw waarmee je super effectief kunt trainen. Je kunt het ook combineren met oefeningen, zoals bijvoorbeeld in deze (oude!) video. Ook dit is echter best heftig voor je knieën, enkels en heupen.
 • Hardlopen is een hele effectieve manier van verbranden, vooral als je het op hoog tempo doet. Intervaltraining is ideaal, omdat je steeds korte periodes loopt. Hierdoor kun je harder lopen dan je normaal doet, dus verbrand je meer calorieën in een korte tijd. Loop bijvoorbeeld telkens 1 minuut zo hard als je kunt en rust dan voor 1 minuut door te wandelen.
 • Met squash verbrand je heel veel calorieën. Dan moet je natuurlijk wel een beetje fanatiek zijn, en niet constant langs de kant staan. De korte snelle bewegingen brengen echter in no time je hartslag flink omhoog.
 • Traplopen is ook een super goede workout. Dit kun je natuurlijk gewoon thuis doen. In veel sportscholen heb je een stairclimber, een cardioapparaat dat traplopen nabootst.
 • Spinning is een perfecte manier om lekker veel calorieën te verbranden. Deze is misschien wel het minst blessuregevoelig van allemaal. Ook hierbij moet je uiteraard wel flink fanatiek meedoen voor het beste resultaat.

Hoeveel verbrand je met deze sporten?

Hoeveel calorieën je precies verbrandt, is ontzettend moeilijk te zeggen. Dit heeft namelijk te maken met heel veel verschillende factoren. De meest belangrijke is misschien wel hoe fanatiek je de sport beoefent! Ik heb mensen op de spinningfiets zien zitten waarvan ik verwacht dat ze amper aan 300kcal per uur komen omdat ze nauwelijks iets doen. Ook zie ik wel eens bloedfanatieke spinners die misschien wel aan 1000kcal per uur komen!

Ik kan natuurlijk wel een schatting maken. Als je bovenstaande sporten flink intensief doet voor een vol uur (lichte warming up en cooling down tellen dus niet mee!) dan verbrand je denk ik ongeveer 10kcal per kg lichaamsgewicht in dat uur. Iemand van 70kg zou in een uur fanatiek sporten dan +- 700kcal verbranden.

Mijn conclusie

Er zijn zeker sporten waarmee je super snel veel calorieën verbrand. Ze zijn echter vaak wel blessuregevoelig. Bovendien moet je ze ontzettend fanatiek uitvoeren om het gewenste resultaat te bereiken. Dit fanatisme houden maar weinig mensen voor een hele lange tijd vast!

Mijn advies zou dus zijn om een sport of vorm van bewegen niet uit te kiezen op basis van hoeveel calorieën je ermee verbrandt! Doe iets wat je leuk vind (of het minst erg ;)), dat is op de lange termijn ZO veel effectiever! Af en toe lekker intensief sporten is natuurlijk best heel goed voor onze conditie en gezondheid. Bouw echter altijd goed op, let op je houding en vergeet niet voldoende rust te nemen. (Wijze woorden hè!? Soms moet ik me zelf ook beter aan mijn eigen advies houden ;))

Groetjes, Marloes

Let jij op de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens het sporten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Hendrieke 5 jarengeleden

  Wat vind je van de roeimachine?

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Prima! Je kunt inderdaad ook veel calorieën verbranden hiermee, maar dat ligt héél erg aan de intensiteit waarmee je het doen. Hetzelfde als bijvoorbeeld op de crosstrainer of stairclimber :).

   Reageer
   • Suus 5 jarengeleden

    Ik wil hier eigenlijk wel bij opmerken dat een roeimachine blessuregevoeliger is dan het lijkt, ik roei zelf vrij fanatiek, zowel op het water als op een roeimachine, en als ik in de sportschool mensen gebruik zie maken van een roeimachine dan krijg ik vaak al last van m’n rug als ik ernaar kijk. Let er vooral op dat je bij het uittrappen eerst je benen plat trapt, en zo lang mogelijk je rug uitstelt, je rug en armen komen er pas als allerlaatste bij, de kracht moet echt uit je benen komen, zeker bij een verkeerde houding komt er anders heel veel druk op de onderrug te staan. Dus lekker je buikspieren aanspannen voorin, en dan eerst die benen wegzetten. Het is altijd goed om dit eerst weer een paar keer zonder tegendruk voor jezelf te oefenen voordat je met volle belasting aan die ketting gaat hangen!

    Reageer
 2. Yfke 5 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik vroeg me nog af in welke mate je hartslag je energieverbruik bepaalt? Bij de ene training is mijn hartslag soms hoger (bijv door warmere kleding ) dan een andere keer terwijl ik hetzelfde doe met gelijke intensiteit. Mijn sporthorloge geeft dan een sruk meer kcal aan, klopt dit? Dan zou een getrainde hardloper met een lagere hartslag dus ook steeds minder kcal bij dezelfde afstand en snelheid verbranden? ☺

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Hartslag bepaald deels intensiteit, in de zin van: hoe hoger JOUW hartslag, hoe meer je verbrandt. Als je getrainder wordt, ga je niet minder verbranden bij eenzelfde workout als je hartslag lager is. Je lichaam kan dan beter omgaan met de intensiteit, maar de oefening kost evenveel energie voor je lichaam! Ik hoop dat het zo duidelijker is 🙂

   Reageer
   • Yfke 5 jarengeleden

    Ja, dankjewel! Dit heb ik verder nergens op internet kunnen vinden ?

    Reageer
   • Marjolein 5 jarengeleden

    En hoe is zit het inderdaad met warme kleding aantrekken? En dus meer zweten en een hogere hartslag? En met bijvoorbeeld bikram yoga, daarbij zweet je ook enorm en een hele hoge hartslag door de hitte.

    Reageer
    • Marloes 5 jarengeleden

     Dat verhoogt het calorieverbruik maar een heel klein beetje, het verschil is echt niet groot 🙂

     Reageer
 3. Bente 5 jarengeleden

  Hoi marloes! Zou jij de nieuwe AH volkoren pannenkoeken willen revieuwen? Zonder toegevoegd suiker staat er op! Gezonde pnnenkoeken? Ik geloof het bijna niet!

  Reageer
 4. Bianca 5 jarengeleden

  Hoe zit het met een lesje zumba? Is dat ook effectief?

  Reageer
 5. Bianca 4 jarengeleden

  Hallo, Hoe denk jij over crossfit?
  Was even benieuwd, kan daar namelijk niets over vinden. Groetjes

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: