Slank zonder moeite
Afvallen Lichaamsmetingen

Slank worden (of blijven) zonder moeite…?

Door

Voor heel veel mensen is het enorm frustrerend dat ze voor hun gevoel keihard moeten werken om slank te worden of te blijven, terwijl het bij anderen helemaal vanzelf lijkt te komen. Ik snap dat helemaal! Natuurlijk weten we allemaal dat we op onszelf moeten focussen, niet op een ander. Deze frustratie zie ik echter zó vaak bij mensen, dat ik er graag een artikel aan wil wijden.

Het probleem

Hoe irritant is het als je constant jezelf naar de sportschool moet slepen en elke dag sterk moet zijn om ongezonde dingen te weerstaan, terwijl je buurvrouw, vriendin of nichtje fluitend slank blijft. En hoe kan dat toch dat iedereen lekker mee drinkt en eet tijdens het familieweekend, maar dat jij degene bent die direct weer 2kg aankomt.

Vrijwel niemand blijft vanzelf slank

Het is belangrijk om je te realiseren dat vrijwel niemand ‘vanzelf’ slank is. Slanke mensen werken hier vaak heel bewust aan. Ze sporten en/of bewegen regelmatig en maken bewuste keuzes op het gebied van voeding en slaan regelmatig ongezonde dingen af.

Ik merk dat mensen vaak denken dat ik het nooit moeilijk vind om ongezonde dingen te laten staan. Dat is niet waar! Natuurlijk zou ik ook wel vaker M&M’s willen eten, maar ik weet dat dat niet goed is voor mijn lichaam. Ik kies er dus bewust voor om dat niet te doen.

Ook is het zo dat vrijwel iedereen direct aankomt na een weekendje ongezond eten en drinken. Als je echter niet dagelijks op de weegschaal staat, merk je daar niet zo veel van! Slanke mensen kiezen er vaak voor om na een paar dagen ongezond eten weer even een tijdje beter op te letten. Ze maken bewust gezonde keuzes, waardoor ze hun lichaamsgewicht ‘ongemerkt’ in balans houden.

superfoods

Uitzonderingen…

Natuurlijk zijn er uitzonderingen! Mensen die vrijwel nooit aankomen, wat ze ook eten. Andersom zijn er ook mensen die door ziektes of een aandoening overgewicht krijgen. Dit komt echter veel minder vaak voor dan dat mensen denken.

Slachtofferrol

Ik kan ZO goed begrijpen hoe ontzettend frustrerend een proces van afvallen kan zijn. Wat ik je wil meegeven is echter: probeer uit de slachtofferrol te stappen. Probeer jezelf niet ‘zielig’ te vinden omdat je gezonde keuzes moet maken of omdat je ongezonde dingen vaker af moet slaan. Probeer het te zien als cadeautje naar jezelf toe! Uiteindelijk geef je je lichaam wat het verdient, een goede gezondheid. JA, dat is soms rete-moeilijk, maar als je oefent dan word je er steeds beter in.

Plaatselijk vet verbranden

Iedereen heeft sterke en minder sterke kanten

Bedenk ook dat iedereen sterke en minder sterke kanten heeft. Misschien vind jij het heel moeilijk om een gezond gewicht te krijgen, door dingen die je bijvoorbeeld tijdens je opvoeding of in je latere leven hebt meegekregen. Je bent stiekem een beetje jaloers op die vriendin die daar wel heel goed in is. Aan de andere kant is die vriendin misschien wel jaloers op jouw sociale capaciteiten, goede baan, grote vriendengroep of op je creativiteit.

We hebben allemaal onze sterke en minder sterke kanten. Ik bedoel daar overigens niet mee dat je je daarbij moet neerleggen. Wat ik wel wil zeggen, is dat je jouw minder sterke kanten kunt ontwikkelen als je dat wilt! Dat is absoluut niet makkelijk in sommige periodes, maar de aanhouder wint ♥.

Vergelijk jouw level 2 niet met level 10 van een ander

Misschien ben jij pas net (weer) begonnen aan jouw proces van gezonder leven, terwijl een ander er al jaren stabiel in zit. Jezelf vergelijken met die ander is dan heel oneerlijk! Je vergelijkt jouw sprintcapaciteiten toch ook niet met die van Usain Bolt? Geef jezelf de kans op de levels 1, 2, 3 enz te doorlopen, dat is namelijk nodig om bij level 10 te komen! Durf te oefenen, fouten te maken en erachter te komen wat voor jou wel en niet werkt.

Heel veel succes!

Groetjes, Marloes

Heb jij het gevoel dat je slank blijft zonder moeite?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Marjolein 2 jaargeleden

  Ik volg wel meer mensen op youtube/insta en de zin die iemand daar vaak gebruikt lijkt zo op jou laatste stukje:

  Vergelijk jou hoofdstuk 3 niet met een hoofdstuk 15 van een ander…
  Want je vergelijkt niet alleen het hoofdstuk… maar ook een heel ander boek!
  Blijf bij jezelf!

  Mooi stuk!

  Iedereen vergelijkt zich met een ander… dat blijf ik stiekem ook nog steeds doen…
  Maar ik ben steeds meer tevreden met mijzelf… was erg wennen in begin… ben 35kg kwijt en in begin blijf je jezelf zien als dat “propje” en in die spiegel blijf je dat gewoon ook zien…
  Maar met de jaren is dat veranderd en voel ik mij heerlijk in mijn lijf…
  Heb geen sixpack… maar voel me wel sterk…

  Heb mijzelf mooie doelen gesteld zoals het leren van chinups en gewoon goed sterk worden…
  Die weegschaal… ik heb er vrede mee… ik sta er tegenwoordig gewoon elke dag op want vind het leuk nu om te zien wat ik een dag ervoor heb gegeten doet met gewicht… meer zout… zwaarder…
  Een zware krachttraining of hardloop rondje… zwaarder…
  Maar na paar dagen weer gewoon eten (en niet veel kcals minder dan normaal, maar gewoon de normale porties) is het gewicht gewoon weer wat het was…

  Want alles wat nog in je buik zit, telt die weegschaal ook mee… drink je net een half liter water… dan… ben je ook 0,5kg zwaarder… zo simpel is het!
  Ik heb echt geleerd niet meer bang te zijn voor het nummertje maar te kijken naar hoe ik mij voel en wat ik kan!

  Reageer
 2. Conny 2 jaargeleden

  Dankjewel voor de peptalk!❤

  Reageer
 3. Sandra CH 2 jaargeleden

  Ik ben die aso die ‘slank blijft zonder moeite’. Ik ben vrij tenger gebouwd, ik eet redelijk gezond, beweeg veel en ik ren zo’n 60km per week. Het voelt niet als ‘moeite’ om op gewicht te blijven, omdat ik niet het idee heb dat ik er iets voor moet laten.
  Mensen denken wel eens dat ik ‘alles eet zonder aan te komen’ maar dat komt omdat ze niet zien dat ik om 530 opsta om 10km te hardlopen, of dat ik bijna nooit chips of koekjes eet. Wederom, ik heb niet het idee dat ik mezelf iets ontzeg, ik hou van uit eten gaan, frietjes, etc, maar het hoeft niet elke dag.

  Reageer
  • Sandra CH 2 jaargeleden

   PS: ik wil niet impliceren dat niet-slanke mensen elke dag friet eten

   Reageer
  • Jacqueline 2 jaargeleden

   Denk dat iedereen anders gebouwd is. Ik ben door omstandigheden in mijn jeugd op jonge leeftijd heel zwaar / obees geweest. Lees: 110kg. Heb vele onderzoeken gehad en daaruit kwam weinig. Ik at veel (had een reden thuis) maar ook weer niet zo extreem veel dat 110 kg kon verklaren. Met heel heel heel veel moeite weeg ik nu 72-73kg. Ik was heel even door een langdurige darm infectie 69 kg. Echt mijn droomgewicht. Heb wel een supersmalle taille alleen brede heupen en benen. Ik sport veel en ontzeg mijzelf constant alles. En ja: dan kijk ik naar een vriendin die zonder te sporten 55kg weegt en meer eet dan ik… dan kun je best jaloers zijn. Ondanks het feit dat je jezelf niet moet vergelijken vraag ik mij wel soms af hoe dit kan… gewoon frustrerend dat iedere hap en zelfs geen hap blijft kleven. Vraag mij of of diëtisten een verklaring hebben voor de verschillen in gewicht

   Reageer
   • Sandra CH 2 jaargeleden

    Ja, bouw speelt zeker mee.
    Ik ken je vriendin niet, maar je weet waarschijnlijk niet wat ze eet. Misschien eet ze alleen heel veel als ze samen met anderen eet, Misschien beweegt ze heel veel ook al sport ze niet.
    Succes iig met je journey 🙂

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.