Mindset afvallen

Reminder: Waarom wij eten…

Dit lijkt misschien een beetje een saai onderwerp, maar ik vind het ZO onwijs belangrijk dat we onszelf hieraan herinneren: WAAROM WIJ ETEN. Voeding heeft zo ontzettend veel rollen gekregen in onze samenleving. In dit artikel wil ik even met je teruggaan naar het primaire nut van eten: het voeden van ons lichaam, om ons leven te kunnen leven.

De lading die wij aan eten geven…

Voeding heeft in ons leven ontzettend veel functies. Deze kunnen per persoon verschillen. We gebruiken het om een feestje of een koffiedate ‘gezelliger’ te maken, als troost als we verdrietig of kwaad zijn, als middel om ons lichaamsgewicht te beïnvloeden, als verbindingsmiddel tussen bijvoorbeeld verschillende bedrijven (denk aan zakenlunches), als oppepper als we een motivatie-dipje hebben en ga zo maar door.

Het is waardevol om eens na te denken aan de rollen die voeding voor jou vervult. Daarbij is het helemaal niet erg om ineens te beseffen dat sommige rollen niet helemaal kloppen. Voor mij is voeding bijvoorbeeld een onderdeel van gezelligheid, terwijl ik eigenlijk wel weet dat het ook gezellig kan zijn zonder eten. Doordat ik me hier bewust van ben, ken ik mijn eigen valkuil en kan ik daar langzaam beter mee omgaan.

Waar voeding vooral voor is!

Ik merk dat we vrij snel vergeten wat het oorspronkelijke nut van voeding is: ons lichaam voorzien van energie en voedingsstoffen zodat we ons leven kunnen leiden zoals we dan willen. Voeding is voor ons eigenlijk zoals benzine voor een auto. Als ik crappy bezine of te weinig benzine in mijn Ford Ka zou gooien, dan functioneert hij niet zoals ik zou willen. Dat is met mijn lichaam precies hetzelfde!

Ik merk regelmatig aan mijn cliënten dat ze oprecht verbaasd zijn hoe snel ze zich een stuk beter gaan voelen, als ze gezonder gaan eten. Dit geld ook voor cliënten die ik adviseer iets meer te gaan eten, omdat ze een te kleine hoeveelheid namen. Je voelt je binnen een paar dagen energieker en vrolijker en je kunt de dag veel beter aan. Ontzettend logisch eigenlijk, als je je bedenkt dat jouw lichaam nu ook de benodigde brandstoffen en bouwstoffen tot zijn beschikking heeft om je die energie te geven!

Gezond leven volhouden

Goed voor je lichaam zorgen

Ik zie het ZO vaak gebeuren dat mensen het idee hebben dat ze vooral weinig moeten eten, om bijvoorbeeld af te vallen of gezond te zijn. Niets is minder waar! Je lichaam heeft voedingsstoffen hard nodig, om jou te kunnen laten leven zoals je wilt. Focus dus alsjeblieft niet op weinig eten, maar juist op voldoende eten en jouw lichaam geven wat het nodig heeft!

Goed voor je lichaam zorgen is niet keihard sporten en weinig eten. Goed voor je lichaam zorgen is voldoende eten, allerlei verschillende voedingsstoffen binnen krijgen, af en toe genieten van minder gezond eten, voldoende bewegen maar ook regelmatig rust nemen!

Mijn conclusie

Herinner jezelf alsjeblieft regelmatig aan het nut van voeding: ons lichaam de energie en voedingsstoffen geven die het zo hard nodig heeft om op de juiste manier te kunnen functioneren. Jezelf uithongeren en weinig eten is niet ‘goed bezig zijn’! Heb je veel trek? Eet dan gerust iets meer, maar pak wel overwegend gezonde dingen.

Natuurlijk is af en toe genieten van ongezonde voeding helemaal geen probleem! Ik vind het alleen waardevol om te beseffen dat voeding op dat moment een van zijn andere rollen vervuld: mijn smaakpapillen verwennen. Op zo’n moment gebruik ik voeding dus niet voor zijn oorspronkelijke doel. Helemaal prima! Ik probeer me daar echter bewust van te zijn.

Groetjes, Marloes

Ben jij je bewust van dit oorspronkelijke nut van voeding? ♥

2 reacties

  1. Hoi Marloes, inderdaad belangrijk dat we hieraan herinnerd worden, dank je wel hiervoor! Ik ben altijd bezig met voeding en ook de belangrijke vitamine en mineralen. Nu wil ik graag supplementen nemen en een vriendin adviseerde mij ook deze online via https://www.flinndal.nl/ te halen, maar er is zoveel keus! Zie door de bomen het bos niet meer. Wat zijn de belangrijkste supplementen om dagelijks te nemen, zodat ik mijn dagelijkse voeding kan complimenteren? Hoor het graag 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram