Recept Bloemkoolrijst met Kip en Groenten

Recept bloemkoolrijst met kip en groenten2

Nieuw in de schappen bij Albert Heijn zijn vervangers van rijst en pasta in de vorm van groenten. Zo heb je onder andere broccolirijst, courgette spaghetti en bloemkoolrijst, gewoon kant en klaar! Ik was hier erg benieuwd naar. Zou ik er een smaakvol gerecht mee kunnen maken? Wat is het verschil in voedingswaarde? En mis ik de rijst niet? Ik test het vandaag voor je!

Het ‘probleem’
Veel mensen zijn tegenwoordig bezig met het eten van minder koolhydraten. Soms omdat ze willen afvallen, soms omdat ze zich er gewoon goed bij voelen. Zoals je misschien wel weet, ben ik niet zo’n voorstander van extreem koolhydraatarm eten (met uitzondering van specifieke gevallen), maar kan ik me zeker vinden in het feit dat de gemiddelde Nederlander heel veel koolhydraten eet. Ik praatte er hier al over.

Rijst en pasta bevatten veel koolhydraten. Dit vervangen door groentesoorten, maakt je maaltijd direct koolhydraatarm. Natuurlijk kun je dit zelf doen, maar het is een hels karwei waarbij waarschijnlijk je hele keuken onder zit. Ik ervaarde dat al eens bij het maken van de bloemkoolpizza. Deze kant en klare pakken zijn dus wat dat betreft ideaal!

Ik besloot de bloemkoolrijst te testen als vervanger in een van mijn favoriete basic gerechten met rijst. Ik ben erg benieuwd hoe het me bevalt…en om eerlijk te zijn een beetje sceptisch.

Ingrediënten (2 personen)
Ik maakte dit gerecht voor mij alleen, vandaar dat de hoeveelheden op de foto kleiner zijn.

  • 1 pak bloemkoolrijst (400g)
  • 300g kipfilet
  • 1 paprika
  • 1 middelgrote courgette
  • 2 lente-uitjes (of een gewone ui)
  • Een klein scheutje sweet chilisaus
  • Een klein beetje olie om in te bakken
  • Eventueel peper en zout naar smaak

Bereiding
Snijd de kip en de groenten in stukjes. Ik gebruik wat meer kip dan normaal, omdat ik verwacht dat de bloemkoolrijst minder vult dan normale. Bak de kip in een klein beetje olie of vloeibare boter even aan.

Collage1

Als de kip half gaar is, voeg je de groenten toe. In een andere pan deed ik de bloemkoolrijst, ik gebruikte hierbij geen boter. Natuurlijk kan het ook gewoon in 1 pan, maar nu kreeg ik meer een fotoproof rijstgerecht :). Na ongeveer 2 minuten worden de korrels iets zachter en een beetje glazig. Nu is je ‘rijst’ klaar!

Collage2

Als alles gaar is, dan kun je de rijst op de borden scheppen. Verdeel het kip en groentemengsel erover en doe er tenslotte een klein beetje sweet chilisaus overheen. Dat ziet eruit als een heerlijke rijstmaaltijd :).

De voedingswaarde
Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar het verschil in voedingswaarde tussen dit recept met bloemkoolrijst en het originele recept met zilvervliesrijst. In het ‘echte’ recept gebruik ik 100g kip, dezelfde groente en 150g (gekookt gewogen) zilvervliesrijst.

Voedingswaarde

Zoals je ziet, bevat het gerecht met bloemkoolrijst iets minder calorieën. Het grootste verschil zit echter in de koolhydraten! Dit recept bevat minder dan de helft van de koolhydraten van het originele recept! Super fijn voor mensen die willen letten op hun koolhydraten of voor mensen met diabetes die hiermee bezig zijn.

De iets grotere hoeveelheid suiker komt trouwens doordat groenten van nature hele kleine hoeveelheden suiker bevatten.

Bloemkoolrijst review

De smaak
Ik ben op dit vlak best verrast! De bloemkoolsmaak valt helemaal niet zo op in het gerecht. Natuurlijk is de structuur iets anders dan die van rijst, maar ik miste de rijst absoluut niet! Ook qua verzadigingsgevoel zat het helemaal goed. Ik had niet meer trek dan normaal na het eten van dit gerecht.

Mijn conclusie
Ik ben enthousiast over dit product! Voor de gemiddelde persoon is zivervliesrijst natuurlijk ook helemaal prima, laten we dat voorop stellen. Maar als jij koolhydraatarm eet, niet tegen gluten of tarwe kan of gewoon af en toe iets minder koolhydraten wilt eten, dan is deze bloemkoolrijst een hele goede vervanger!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens groenten als vervanger van rijst of pasta?

13 reacties

  1. Al 5 jaar eet ik volgens de Atkins leefwijze.Ook is de bloemkool lekker als je er nasi van maakt.Thks voor dit lekker recept.

  2. Leuk om te lezen! Ik ga het zeker proberen. Dit soort dingen doe ik zelf niet, omdat ik het teveel gedoe vindt. Maar de extra groenten spreken me wel aan 🙂

  3. Tof! Alleen je levert ook wel flink in op de eiwitten.. Dus als duursporter (en dus koolhydraat-eter) houd ik het voor een beter herstel op de ouderwetse toer 🙂

    1. ho verkeerd gezien hahaha, maar dat komt natuurlijk door de extra kip die je hier gebruikt, vond het al zo opvallend ;)!

      1. Hahah snap de verwarring! Maar eiwitten worden effectiever door je spieren opgenomen in combinatie met koolhydraten. Dus als herstelmaaltijd is deze misschien toch minder effectief!

  4. Als je geen gluten kunt eten kun je wel gewoon rijst eten, dus dat is geen argument om voor bloemkoolrijst te kiezen. Dus wat bedoel je met de zin over “als je niet tegen gluten of tarwe kan”?

  5. hoi Marloes, ik volg je nu een paar weken, maar op deze blog kwam ik net, wat een lekkere recepten, die ga ik zeker eens maken
    ik doe op moment sonja bakker en ben 18 kg nu kwijt, maar er moet nog veel meer
    en van jou leer ik ook , dus blijf je volgen
    vind dat je het ook gezellig brengt

    groetjes Lenny

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram