Question: Wat vind jij lastig aan gezond leven?

Collage

Gewoon gezond leven klinkt zo makkelijk. Toch blijft het voor heel veel mensen lastig. Er zijn dagelijks zo veel verleidingen in de vorm van snoep, koek, snacks of zoete drankjes. Daarnaast is sporten voor veel mensen een opgave. Bij anderen lijkt het altijd vlekkeloos te gaan, ik hoor van veel cliënten dat ze het gevoel hebben de enige te zijn die moeite heeft met het weerstaan van verleidingen. We praten er dan ook niet vaak met elkaar over wat we lastige momenten vinden. Het lijkt me interessant om dit taboe eens te doorbreken, daarom de vraag aan jou: Wat vind jij (soms) lastig aan gezond leven? 

Jullie weten waarschijnlijk wel dat het in mijn ogen gaat om het vinden van een balans. Het is echt niet nodig om altijd 100% gezond te eten, af en toe heerlijk snoepen, snacken of drinken hoort er in mijn ogen bij! Als je basis-leefstijl goed is, kun je die uitspattingen echt wel hebben. Dit klinkt logisch en heel goed te doen, maar toch is juist het vinden van die balans ontzettend moeilijk voor veel mensen. In mijn praktijk hoor ik dagelijks waar mensen mee worstelen, hieronder een aantal veel voorkomende ‘problemen’:

 • Niet voldoende bewegen. Veel mensen vinden sporten nu eenmaal echt niet leuk en hebben een kantoorbaan waardoor ze de hele dag zitten.
 • Te veel snoepen in de weekenden, terwijl het doordeweeks juist heel goed gaat.
 • Vaak lekkers aangeboden krijgen en niet willen/kunnen/durven weigeren.
 • Snoepen koppelen aan bijvoorbeeld TV-kijken, autorijden of computeren, waardoor je spontaan trek krijgt als je voor de TV/computer of in de auto zit.

3

 • Vaak verjaardagen, etentjes, borrels, feestjes en andere speciale gelegenheden hebben en dan te veel eten en drinken.
 • Eten uit emotie. Bijvoorbeeld snoepen als je je blij, verdrietig, boos of alleen voelt.
 • Of snoepen op een bepaald moment, uit gewoonte. Bijvoorbeeld standaard ‘s avonds om 21:00 uur trek krijgen in iets hartigs.
 • Eten uit gezelligheid, bijvoorbeeld een wijntje voor en tijdens het eten, een (of vijf of zes) koekje(s) bij de koffie etc.

Zo kan ik nog wel even doorgaan! Maar opvallend is dus dat iedereen zo zijn eigen lastige punten heeft. Ik ben erg benieuwd naar wat jullie lastig vinden! Zeker ook met de challenge in gedachten, die we 1 september gaan starten! Als een bepaald ‘probleem’ vaker voorkomt, kan ik hier proberen op in te gaan in de komende periode.

Ook als je eigenlijk heel tevreden bent over hoe gezond je leeft, kan je zo je probleem-momenten hebben. Ook ik vind bepaalde dingen lastig om mee op te gaan! Bij mij is dat vooral eten als ik alleen ben en eten uit gezelligheid. Ik houd ontzettend van lekker eten, op feestjes en andere speciale gelegenheden zal ik dan ook altijd lekker mee doen. Als ik veel van die gelegenheden achter elkaar heb, kom ik gemakkelijk aan in gewicht. Daarnaast heb ik de neiging om te gaan eten als ik alleen ben, uit soort van verveling. Hier kan ik echter steeds beter mee omgaan!

Het is soms eng om je eigen ‘zwakke’ momenten te delen, maar ik daag je toch uit om het te doen! Zo kunnen we van elkaar zien, dat je echt niet de enige bent die het soms lastig vindt om gezond leven vol te houden.

Groetjes, Marloes

Wat vind jij lastig aan gezond leven? 

38 reacties

 1. Leuk artikel! 🙂

  Ik heb vaak problemen met als ik geen zin heb om te koken of alleen moet eten dan haal ik toch vaak patat, pizza of ander vet eten.

  Hoe kan ik deze verleidingen weerstaan om toch iets gezonds te eten?

  Groetjes Laura

  1. Dat is ook een goede! Ik maak dan altijd een zo makkelijke mogelijke maaltijd, die in 10 minuten klaar is. Zorg dat je altijd iets in huis hebt, waarvan je een gezonde maaltijd kunt maken.

 2. Hey wat een goed artikel toch weer!
  Ik heb sinds een jaar mijn levensstijl aangepast van elke dag een reep chocolade naar ontbijten met havermout, het eten van veel groentes/fruit en alleen snoepen als ik er echt zin in heb (wat op den duur steeds minder werd). Ook ben ik toen begonnen met hardlopen. Heerlijk! Ik verloor gemiddeld iedere week 0.3 kg tot ik 9 kilo kwijt was. Nu zit ik onderaan het “gebied van het juiste bmi”. Ik ben super tevreden en voel me er goed bij behalve dan dat ik mijn menstruatie nu al meer dan een half jaar kwijt ben. Ook hebben mensen uit mijn omgeving kritiek, zoals dat ik eens moet snoepen, ben je afgevallen ofzo, of dat wat vet heus wel mooi is. Dit brengt me steeds in verwarring. Ik weet niet meer wat ik wil. Ik ben zeker niet te dun en dat wil ik ook niet worden, maar het feit dat anderen kritiek hebben en dat ik niet meer menstueer zorgt voor veel verwarring waardoor ik sommige weken enorm ga eten om aan te komen en de andere weer mijn “nieuwe levensstijl doorzetl. Het is dus niet zozeer de bovenstaande puntjes. Ik weet gewoon niet wat ik wil. Ik wil wat goed voor me is… maar wat is dat?
  Groetjes simone

  1. Hoi Simone,

   Ik herken mezelf enorm in je verhaal.
   Ik menstrueer ook al bijna een jaar niet meer en ben daarom maar weer begonnen met veel eten, waar ik me ook niet prettig bij voel. Voor mij is het ook moeilijk om een juiste balans te vinden.
   Zou ik je emailadres mogen?
   Dan kunnen we contacten omdat ik mezelf zo enorm in je verhaal herken.

   Groetjes,
   Laura

 3. Ik vind het lastig om na een paar dagen snaaien en snacken, mijn gezonde voedingspatroon weer te hervatten.
  Of als mijn vriend een zak chips opentrekt. Voor mij is het moeilijk, of zeg maar gerust onmogelijk, om dan niet mee te gaan eten!

  1. super herkenbaar. als er eten is dan ‘moet’ ik het ook (mee) eten. met andere mensen kan ik me soms nog wel inhouden. maar als er lekkere dingen in huis zijn gehaald door mijn man en ik alleen thuis ben dan heeft dat een te grote aantrekkingskracht. ik kan me dan 2 uur inhouden, maar op een gegeven moment gaat het toch open. maar ja, kan ook niet mijn man verbieden dat hij geen lekkers meer mag hebben…

 4. Wat een leuk artikel weer Marloes!

  Het enige waar ik moeite mee heb is maat houden. Als die zak chips of die reep chocolade open is kan ik er niet vanaf blijven. Zolang de zak dicht is, is er niks aan de hand. Meestal haal ik nu koekjes/chocolade die per stuk verpakt zijn, dat helpt!

 5. Vooral dat het door de week dan goed gaat maar dat je al je harde werk in het weekend dan verpest is heel herkenbaar! En bij mij als ik tijdens vakanties terug thuis woon. Mijn familie eet echt niet zo gezond en de hele keukenkast ligt ook letterlijk vol snoep en dergelijke, moeilijk te weerstaan dan 🙁

 6. Zodra ik op de bank ga zitten ‘s avonds denk ik aan snaaien, alleen is het nog erger. Ben een echte stiekeme eter
  Maat houden op feestjes vind ik ook lastig.

 7. Ik heb als student behoorlijk veel borrels en dat betekent fris of alcohol drinken. Ik hou niet echt van fris, dus ik drink dan alcohol. Het gaat dan om 2/3 glazen per keer, maar als je 3 of 4 borrels per week hebt tikt dat wel aan! En dan voel ik me al ongezond bezig, dus dan kan dat ene koekje (of 2.. 3.. of 10) er ook wel bij..
  Maat houden is dus ook lastig, ben best suikerverslaafd. Ik heb een tijdje geen suiker gegeten, maar dat ik ook geen oplossing.

 8. Veel is herkenbaar!
  Ik heb inmiddels mijn tussendoortjes weten te beperken, waardoor ik er ook geen behoefte meer aan heb. In plaats van grote verpakkingen koop ik ook kleine, dus ook van die ‘kinderzakjes-chips’ 🙂 Werkt prima!

  Lastig vind ik het, als het op het werk even tegenzit: zowel emotioneel een drukke dag, als ook laat zijn thuis. Dan heb ik niet altijd de fut om nog te sporten (dat schiet er het eerst bij in) of gezond te koken.
  Zin maken om te sporten is soms lastig, terwijl ik het sporten zelf leuk vind en erna een heerlijk gevoel heb. Emotie en verveling kunnen voor mij soms echte triggers zijn.

 9. Ik vind het sporten heel erg lastig, dan denk ik overdag; Ja, vanavond ga ik echt dit of dat doen’, maar eenmaal thuis heb ik geen zin meer! En gebeurd het dus niet!
  Maar wat leuk, een challenge per 1 september! Wat voor soort challenge word het?

 10. Hoi marloes,

  Ik heb heel vaak last met uit werk komen en ik dan neerplof op de bank. 9 vam de 10 keer word het dan toch iets zoets. Terwijl een volle fruitschaal mij aankijkt vanaf de bank. Zelf denk ik dat ik te weinig eet op een volle werkdag…. Misschien dat het hieraan ligt en ook weet ik al van mezelf dat ik te weinig drink daarom probeer ik eerst bij thuiskomst een groot glas water leeg te drinken omdat ik uit je artikelen heb geleerd dat je hersenen honger en dorst niet kunnen scheiden. Daarnaast kan ik me ook in vinden in het geen zin hebben in koken waarom zijn alle makkelijke dingen zo vaak vol met vet???? Ik heb zin in de nieuwe challenge!! Kom maar op!

  Groetjes Lisanne

 11. Hai Marloes,
  Moeite om van snoep af te blijven heb ik niet, ik ben nl.geen zoetekauw. Eten doe ik regelmatig 3 maal per dag en als ik tussendoor trek heb pak ik een stukje fruit of een paar nootjes. s,Avonds drink ik thee en water en elke avond 4 okkernoten. MAAR ik heb toch een probleem, bewegen,! Ik zit absoluut niet de hele dag maar ik sport ook niet en lopen doe ik buiten weinig. Wel ben ik in huis de hele dag bezig. Mijn gewicht is 67 kg. En mijn lengte 1.68. Dan ben ik toch niet te zwaar dacht ik. Ik vind het leuk om te lezen wat je allemaal schrijft. Wat ik jammer vind, ik ben het recept van de havermout koekjes kwijt. Groetjes Oma.

 12. Lastig vind ik dat je het thuis redelijk geregeld heb met verantwoorde producten. Kom je buitenshuis of werk dan moet vaak schipperen. Producten die niet in jou schema passen. ..

 13. Dit vind ik nou zo belangrijk! Altijd maar lezen over hoe je gezond moet leven, maar vrij weinig wordt er stilgestaan bij de valkuilen en de moeilijke momenten. Terwijl juist die het zó kunnen verpesten!
  Zelf heb ik overdag totaal geen moeite een gezond eetpatroon te handhaven, maar gedurende dag wordt het wel steeds moeilijker. Hoe vermoeider ik ben, hoe eerder de problemen zich voordoen. Met ‘de problemen’ bedoel ik dan: onverzadigbare honger naar noten & rozijnen. Echt tot ik ontplof het liefst. Met achteraf een rotgevoel natuurlijk. Is het stress, is het vermoeidheid, is het verveling? Ik weet het niet. Maar vervelend is het zeker! Na al vele pogingen om er vanaf te komen, is dat tot op heden niet gelukt..

 14. Ik vind gewoon te veel lekker. En daardoor eet ik snel te veel. Nog een klein beetje extra avondeten omdat het zo lekker is, ‘s avonds nog even iets lekkers nemen, etc.

 15. Mijn valkuil is dat ik soms een onbedwingbare behoefte heb aan zoetigheid, vooral chocolade(koekjes) etc! Maar gelukkig vind ik fruit (bijna) net zo lekker. Verder vind ik het lastig om het bij één portie te houden bij het eten van iets lekkers. Als ik een zak chips in huis haal, kan ik die gerust in een keer leeg eten. Daarom haal ik dat maar niet te vaak in huis ;-). Een andere verleiding dat ik vaak langs de AH to go en de Kiosk kom omdat ik met de trein naar werk reis, zeker aan het eind van de middag als je al trek hebt… Dan is het altijd maar even zoeken naar gezonde producten, al heeft AH to go een steeds groter assortiment aan salades, etc. En aangezien ik nog studeer zijn er natuurlijk ook geregeld feestjes waarbij je alcohol drinkt en je eetpatroon (in mijn geval) wat onregelmatiger is.

 16. Goed artikel, dankjewel!
  Ik vind het lastig om iedere avond te koken, gezien ik er 1) een hekel aan heb en 2) niet weet wat ik moet eten iedere avond. De verleiding is groot iets makkelijks te halen, zoals een AH salade, gewoon brood te eten of koude wraps o.i.d. te maken. En het andere wat ik lastig vind is het volhouden van gezond eten in combinatie met bewegen, pff. Ik zwicht altijd voor die chocoladereep of een zak snoep..

 17. Rond mijn menstruatie eet ik alles wat los en vast zit. Heb dan een onbedwingbare drang naar zoetigheid. Zonde want verder gaat t best goed.

 18. Als ik lekkere ongezonde dingen in huis heb, dan gaat het ook op en kan ik er niet vanaf blijven. Dan heb ik ook last van bodemdrift… Kan t maar niet laten liggen of terug leggen. Het is dan nooit 1 koekje, maar altijd meteen veel, nooit een handje chips… Nooit een snoepje, maar veel snoepjes, etc. En ook uit gemak pak ik dan makkelijker naar dat soort dingen. Sowieso als ik te moe ben of geen zin heb om te koken, pak ik snel naar wat makkelijks.

 19. Hallo Marloes,

  wat leuk weer, ik merk dat ik vaak op de gekste dingen trek heb, bijvoorbeeld een berenburger drink pracktisch nooit.
  stuk salami mis ik echt heel erg, stuk kaas , wat raar is ik als snoeper mis chocolade het minst, komt door de fruit of honig?
  Een ja als er nu even niets afgaat om vol te houden.
  groetjes romy

 20. Waar ik moeite mee heb:

  – Genoeg water drinken.
  – Taart op het werk afslaan. (Als secretaresse ruim ik de taart vaak weer op, en dan pak ik altijd nog een stuk (stiekem))
  – Gezamelijke lunch op het werk.. 1 keer in de week doe ik mee aan het snackrondje. Ik ga regelmatig mee naar het centrum om te lunchen. Gemiddeld 2x per maand. Ik ga ook vaak mee naar de Mac Donalds. Omdat het zo gezellig is.. ‘s Avonds eet ik dan gewoon warm en heb geen zin meer in mijn gezonde tussendoortjes..
  – Ik eet te weinig fruit.
  – Ik assioceer gezelligheid met eten. Visite betekent chips, koekjes of chocolade op tafel. Ik ben erg gastvrij in dat opzicht.
  – Thuis cola, fanta of ander frisdrinken driken..
  – Mijn vriend en ik drinken regelmatig een biertje of wijntje op door de weekse dagen. Nooit meer dan 3.
  – Ik bak meestal 3 stukjes vlees. Idee daarbij is dat ik dan nog een stukje over heb voor de volgende dag, Maar Martin en ik eten daarom beide altijd ander half stukje.. Oeps..

  Ow wat erg allemaal als ik het zo lees..

 21. Voldoende water drinken is een grote moeilijkheid voor mij. Verder vind ik het ook vervelend dat je veelal goed moet kijken in de rekken van de winkel om iets gezond te vinden. Meestal vind ik niet alles in één winkel en moet ik de bio-winkel ook passeren. Zoetjes ontlopen is echt niet moeilijk. Op deze site alleen al zijn zoveel lekkere en snelle hapjes beschikbaar. De ongezonde, voorverpakte zoete hapjes uit de supermarkt zijn voor mij geen verleiding meer 🙂

 22. Ik heb wel eens zin in die roze koeken in de la, maar dan besluit ik toch om een kop thee te nemen met een handje druiven. Wanneer de trek dan nog niet weg is, neem ik er nog een schaaltje kwark bij. Wanneer ik dan nog steeds die roze koek wil, neem ik maar dat stukje knackebrod met zuiverspread. Om daarna alsnog de roze koek te eten, omdat dat simpelweg het gene is waar ik zin in had.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram