Afvallen Voedingstips

Question / Uitdaging: Wat eet jij onbewust?

Door

Bewust eten is naar mijn idee een van de meest belangrijke dingen als het gaat om gezond leven en afvallen. Waarom? Dat leg ik je hieronder uit. Ook heb ik een leuke oefening voor je, die ik zelf een paar jaar geleden ook deed…met een heel verrassend resultaat!

Onbewust eten

In ons leven doen we heel veel dingen op de automatische piloot. Je denk bijvoorbeeld niet na over hoe je een stap moet nemen, hoe je je voordeur open maakt of hoe vaak je je telefoon oppakt om te checken op berichten.

Ook eten gaat heel vaak onbewust! Soms is je boterham al op voordat je er erg in hebt, of eet je het koekje bij de koffie in een restaurant op zonder ervan te genieten.

Als je niet bewust bezig bent met eten, registreren je hersenen minder goed dat er iets naar binnen is gekomen. Dit kan ervoor zorgen dat je trek houdt! Ook is onbewust eten ontzettend zonde, want je geniet een stuk minder van datgene wat je aan het eten bent.

Wat eet jij onbewust?

Ik sneak er alvast even een eerste opdracht in. Bedenk jezelf eens wat jij onbewust eet. Dit is heel lastig, juist omdat je het niet bewust doet. Denk er echter toch eens over na. Ik ben de afgelopen jaren best veel met dit onderwerp bezig geweest. Een aantal automatismen van mezelf heb ik weten te tackelen. Toch blijft het een van mijn valkuilen. Hieronder als voorbeeld een aantal van mijn onbewuste eetmomentjes:

 • Snaaien tijdens het koken. Dit kan van alles zijn, net wat er binnen handbereik is :).
 • Een stukje nougat op het werk. Bij de koffie in de sportschool krijgen mensen nougat. Er staat dus een hele pot achter de balie. Soms heb ik voordat ik het me realiseer een stukje in mijn mond.
 • Ook snaai ik vaak onbewust iets uit de kasten als ik in de keuken ben. Puur in de keuken zijn triggert mijn trekgevoel.
 • Heel soms komt het nog voor dat ik me niet voldoende focus op mijn lunch. Vooral als ik in mijn kantoor zit en het druk heb. Ik typ dan tussendoor op mijn laptop en voor ik het weet is mijn lunch spoorloos verdwenen ;).

Herken je dit soort momentjes? Ik zou het super leuk vinden als je ze hieronder met ons deelt. Dit kan natuurlijk anoniem, het mailadres dat je invult, wordt nooit bekend!

Opdracht…

Heb je het idee dat jij toch nog aardig wat onbewust eet? Dan heb ik een opdracht voor je die een ontzettend eye-opener kan zijn. Houd eens een week lang bij wat je onbewust in je mond stopt (of wilde stoppen 🙂 ). Schrijf het allemaal op! Voer dit vervolgens in bij een app die calorieën kan tellen. Bijvoorbeeld Mijn Eetmeter of My Fitness Pal. Hoeveel calorieën zijn het? En hoeveel suiker en vet?

Ik deed dit zo’n 3 jaar geleden voor een artikel. Ik kwam op ruim 1200 (!!) onbewuste calorieën in een week. Mijn bewuste genietmomentjes reken ik hier niet bij! Voor mij is dit ongeveer 2/3 van een dag aan calorieën extra. Ik ben hier destijds best van geschrokken. Sinds die tijd probeer ik de onbewuste eetmomenten te verminderen. Het lukt zeker niet altijd, maar het gaat steeds beter.

Chocolade cravings

Mijn conclusie

Bewust eten is zo ontzettend belangrijk! Het maakt niet uit of je iets gezonds of iets ongezonds eet, probeer met zo veel mogelijk aandacht te eten. Kauw goed en eet langzaam.

Bij gezonde maaltijden zorgt dit ervoor dat je langer een verzadigd gevoel houdt en dat je meer gezonde voedingsstoffen zult opnemen (doordat je beter kauwt).

Bij ongezonde producten voorkomt het dat je er te veel van eet. Een hele zak chips eten gebeurt vrijwel alleen als je onbewust snackt. Als je met elk chipje bewust bezig bent, zal waarschijnlijk een kleinere hoeveelheid voldoende zijn.

Kortom, bewust eten is voor mij een holy grail! In de komende tijd zul je nog meer artikelen lezen die hierop in gaan.

Groetjes, Marloes

Herken jij dit onbewust eten? Wil je voorbeelden delen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. Margot 3 jaargeleden

  Op mijn werk lunchen we met een grote groep collega’s. Als ik een boterham zou eten, eet ik m’n lunch ook te snel en onbewust op. Daarom neem ik vaak een grote bak salade mee waar ik flink op moet kauwen of ik beleg ter plekke mijn knäckebröd met allerlei gezonde dingen. Door dat dit tijd kost, ben ik bewuster bezig met eten en geniet ik er van.

  Reageer
 2. M 3 jaargeleden

  Oh ja, helemaal herkenbaar.
  Bij mij kan een genietmomentje uit de hand lopen.
  Ik ben gek op drop en spreek met mezelf af dat ik twee dropjes mag.
  Voor ik het echt door heb is de halve zak leeg en heb ik mij “onbewust” niet aan mijn eigen afspraak gehouden.
  Dus Marloes, voor mij de komende week echt een challenge 🙂

  Reageer
 3. Gerrie 3 jaargeleden

  Hoi
  Wat leuk om jou te volgen. Sinds kort
  Na de moeite waard. Ben zelf bezig met afvallen dus heel inspirerend
  Ma wat mij opvalt. Misschien ook voor andere ma foto’s met ongezonde dingen er op zo als de reep.doet je gelijk zin er in krijgen. Volgens mij is dat echt niet op geurend. Ik weet niet hoe een ander er na kijkt. Bedoel het echt niet lelijk. Ma loop daar altijd tegen aan. Foto’s met gezonde dingen werkt voor mij positief
  Groeten Gerrie

  Reageer
 4. karyn 3 jaargeleden

  Hoi Marloes
  Ik heb ook in t verleden heeeel wat snaai momenten gehad én onbewust tien ik nog niet met mijn gezondheid bezig was (ik dácht NL dat ik gezond was) stopte ik er van alles in ik kwam toch niet aan dus ik kan alles eten wat ik wil, niets is minder waar als je niet aankomt zie je t niet van buiten dat je ongezond bezig bent maar van binnen ging er van alles mis, ik keek niet naar verzadigde vetten en transvetten ik kwam niet aan dus kon ik alles eten, dacht ik, mijn brain trigger mij altijd als de tv aanging dan associeerde ik dat met eten en dan t liefst chips met dipsaus en kaasjes en zo wat bij a iedere dag (waar was ik mee bezig) totdat ik anderhalf jaar geleden een hartstilstand kreeg door een verstopte kransslagader die vol met plaque zat dit was zo een eye opener en dat ik het mocht overleven is een wonder ik (probeer) nu lief en goed te zijn voor mijn lijf en niet zeggen dat ik er in t begin veel moeite mee had om de knop om te zetten ben veeel bewuster met eten bezig qua ingrediënten e.d. ook een keer geen vlees en dat soort dingen ik rook en drink niet (nooit gedaan ook) en nu nog de discipline krijgen om meer te sporten 💪😊 als je jong bent (ben ik ook nog hoor😊) denk je vaak dat je onschendbaar bent maar zoals je ziet en leest en hoort worden steeds meer jongere mensen getroffen door hart en vaatziekten ik kan het gelukkig nog navertellen en heb ook geen schade ondervonden omdat ik op t juiste plek op de juiste tijd was, en weer een lang verhaal excuus haha fijne dag allemaal 💞😘

  Reageer
  • Conny 3 jaargeleden

   Heftig Karyn, ik mopper ook altijd op mijn man, die komt ook nooit aan en bij mij zie je elk pondje. Maar ik zeg ook vaak tegen hem dat ie net zo goed moet oppassen met het alcohol enz..
   Gelukkig heb je het doorstaan en kun je er wat aan doen. Zelf heb ik altijd een prima cholesterol en bloeddruk geen suiker tot nu toe. Ben het afgelopen jaar 15 kg afgevallen en er moeten nog minstens zoveel af dit jaar en ja, het is omschakelen maar met de adviezen van Marloes kom ik een heel eind. Gezonder leven is geen straf het is een uitdaging!
   Groetjes en toi, toi, toi, met alles!
   Conny.

   Reageer
   • Karyn 3 jaargeleden

    Hoi Conny,
    Wat een lief bericht dank je wel en ja als je niet aankomt denk je dat je alles kan en mag want ja je hoeft niet op te letten wat erin gaat maar ik ben van mening dat als je makkelijk aankomt béter op let met je vetten e.d. en laat je meer staan of in ieder geval minder en als je niet aankomt pak je alles en dus ben je van binnen kom je dus aan maar dan op de gevaarlijke plaatsen aders hart nieren enzzz en wat ontzettend goed dat jou bloedwaardes zo netjes zijn en super knap dat jij er ook zo bewust mee bezig bent en ja ik heb ook zooi veel aan Marloes haar tips tricks en video’s dus we gaan er gewoon voor toch? En hoe meer en langer je er bewuster van wordt en bezig bent hoe beter t gaat 🙏👌💪💪😊
    Ook heel veel succes meis jij komt er wel, als je dat al niet bent 🤗😘

    Reageer
 5. Vivian 3 jaargeleden

  Ik kan de pindakaaspot niet weerstaan :-(, ik vind pindakaas zo lekker….ik snaai het meerdere keren per dag uit de pot en stiekem gaat dat best hard met de calorieën denk ik.
  ‘s avonds voor de TV vind ik ook altijd een lastig moment. Het is er zo ingeslopen de laatste jaren om altijd nog iets lekkers te nemen dan (toetje, koekje, chips). Het lukt me nog niet om niks te nemen, maar ik probeer wel vaker iets gezonders te nemen (een cracker, wat kwark..)

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.