Question: Wanneer eet jij meer dan je wilt?

Snoepen

Iedereen die dit artikel leest is in meer of mindere mate bezig met gezond leven, of het creëren van een gezondere leefstijl. We hebben echter ook allemaal momenten waarop we eigenlijk meer eten dan dat we zouden willen. Daar wil ik je vandaag over laten nadenken. Natuurlijk is het echt niet nodig om altijd gezond te eten, maar om deze ongezonde momenten iets te verminderen, is het heel belangrijk dat jij heel bewust bent van je eigen gedrag. Natuurlijk geef ik ook mijn antwoord op deze vraag.

Mijn vraag aan jou
Misschien ben je nog maar net begonnen met gezonder leven, of je bent er al jaren mee bezig. Dat maakt eigenlijk helemaal niets uit. Vrijwel iedereen heeft namelijk momenten dat hij/zij meer eet dan eigenlijk gepland. Als het goed is heb je ook geplande lekker-momenten, zoals bijvoorbeeld die vrijdagavond op de bank met mensen om wie je geeft. Er zijn echter ook momenten dat je jezelf eigenlijk had voorgenomen niet teveel ongezonds te eten, maar het dan tóch doet. Ik ben heel benieuwd naar welke momenten dit voor jou zijn.

Mijn vraag aan jou is dus: Op welke momenten eet jij meer ongezonde producten dan je eigenlijk zou willen? 

Dit kan één hele specifieke situatie zijn, maar het kunnen er ook heel goed meerdere zijn. Denk hier eens goed over na. Probeer zo specifiek mogelijk te noemen wat de situatie is en/of wat je op dat moment voelt.

Collage uit eten

Waarom wil ik dat je hieronder nadenkt?
Ten eerste denk ik dat het je ontzettend kan helpen bij het gezonder gaan leven, als jij precies duidelijk hebt op welke momenten jij mogelijk de ‘fout’ in kunt gaan. Je kunt het dan namelijk vooraf aan zien komen en erop inspelen. Hoe? Dat hangt natuurlijk helemaal van de situatie af. Stap één is echter dat jij voor jezelf duidelijk hebt wat deze momenten zijn.

Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om dit soort dingen met elkaar te delen. Je denkt namelijk misschien dat je de enige bent die bijvoorbeeld eet uit verveling. Door te merken dat anderen hier ook last van hebben, vind je een stukje herkenning! Wij deden deze oefening laatst met ons intervisiegroepje, een groep jonge diëtisten waarmee ik een keer in de zoveel weken bij elkaar kom om te vergaderen. Je denkt misschien dat diëtisten hun voeding allemaal 100% op een rijtje hebben, niets is minder waar! We konden allemaal zo een aantal momenten opnoemen waarin we vaak de fout in gingen.

Ik vond deze oefening ontzettend leuk! Ik vond het fijn om het voor mezelf op een rijtje te zetten, maar ook op te merken dat mijn collega’s ook zulke momenten herkennen. Ergens diep binnenin weet je wel welke momenten het zijn, maar het is goed om het even voor jezelf op een rijtje te zetten. Collega diëtist Tonie van diëtistenpraktijk Beter (W)eten in Oude Pekela en Stadskanaal kwam trouwens met het idee voor de oefening, dus alle credits gaan naar haar :).

ongezondeeej

Mijn antwoord
Dan mijn antwoord op deze vraag. Wat zijn momenten dat ik meer ongezonde dingen eet dan ik eigenlijk zou willen:

 • Als ik alleen thuis ben en ik ‘verveel’ me. Bijvoorbeeld als ik geen leuk film of serie heb om naar te kijken of geen leuke film kan vinden op Netflix. Ik ga dan een alternatief zoeken en struin de kasten door :).
 • Als het ergens heel gezellig is en eten op dat moment centraal staat. Bijvoorbeeld tijdens gourmetten, een uitgebreide brunch, een high tea of een andere uitgebreide maaltijd. Zodra ik gezellig aan tafel zit met allemaal eten voor me, heb ik de neiging om te veel te eten. Ik voel me dan soms achteraf niet eens meer prettig. Gek genoeg kan ik me op een gezellig verjaardag wel prima inhouden als ik dat wil, omdat ik dan het kletsen met mensen als eerste prioriteit heb. Tijdens etentjes is dit een ander verhaal :).
 • Als ik niet helemaal fit ben, bijvoorbeeld als ik verkouden ben, erg last heb van mijn ongesteldheid of heel erg moe ben. Ik voel me dan ‘zielig’ en heb het idee dat ik veel energie nodig heb. Ik heb op dit soort momenten trouwens nog wel 1000 excuses waarom ik veel lekkers moet eten ;).

Natuurlijk zijn er meer momenten dat ik ongezonde dingen eet, maar dan is het meestal ‘gepland’ en heb ik er vrede mee dat het even niet zo gezond gaat. Bijvoorbeeld op een gezellige avond met vrienden of familie of tijdens een weekendje weg of vakantie.

ik

Wat kun je met jouw antwoorden?
Zoals ik al zei, helpt alleen het duidelijk maken van deze momenten al met het omgaan ermee. Je kunt proberen uit te vinden wat je gevoel is op deze momenten en waar je eigenlijk behoefte aan hebt. Ik heb bijvoorbeeld als ik alleen thuis ben behoefte aan iets leuks om te doen. Ik kan dan ook YouTube video’s gaan kijken in plaats van een serie of een film. Dit leidt me af van het eetmoment. Ook kan ik een vriendin gaan bellen of een tijdschrift lezen. Tijdens etentjes zorg ik ervoor dat ik langzaam eet, hierdoor eet ik automatisch minder! Ik stel het eerste moment dat ik iets eet wat uit, want dan werk ik uiteindelijk minder naar binnen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw momenten! Je kunt ze hieronder delen. Natuurlijk kan dat anoniem als je dat wilt. Je e-mailadres zal nooit op de site komen te staan, dus vul gewoon een verzonnen naam in :).

Groetjes, Marloes

Op welke momenten eet jij meer dan je zou willen? 

32 reacties

 1. Ik eet altijd meer dan ik zou willen als ik thuis kom van school, ik heb dan 2 keer een uurtje gefietst en doorzoek alle kasten naar eten ???? Gelukkig kan ik me soms ook wel inhouden hoor????

  1. Hallo Marloes,
   Ik volg je nog niet zo lang maar ik vind je video’s en artikelen geweldig !!! Ik “probeer” al meerdere jaren gezond te leven soms lukt dat al beter dan anders. Ik ondervind vooral problemen in het begin van het jaar na de kerstvakantie, dan zijn het nog zo 2-3 donkere maanden en dan is het precies of alle vitaminen op zijn van de vorige zomer en dan is het precies of ik het gezonde leven opgeef en dan wil ik alleen maar comfortfood eten. En als het dan langer licht wordt en ik kan meer buiten komen dan ben ik kwaad op mezelf waarom ik het toch zo ver heb laten komen Heb je hier misschien tips voor ? Veel succes nog !!!

 2. Hoi Marloes..
  al meerdere malen kwam deze vraag aan bod en telkens had ik het enorm moeilijk deze te beantwoorden.. wanneer en waarom ga ik uiteindelijk soms in de fout?

  Jouw artikel heeft me enorm geholpen hier uiteindelijk een duidelijk antwoord op te vinden..
  – Ik ondervind van mezelf ik een EMO-etertje ben, als ik droevig ben, boos ben, gelukkig ben of als ik ongesteld ben snak ik meestal naar zwarte chocolade of M&M’s (dit zijn bij mij de boosdoeners bij uitstek!!!!)
  – Meestal eet ik ook gwn van alles door elkaar uit verveling, zoals je zelf aangekaart hebt verveeld een mens zich soms wel is als er niets op de buis is of het gwn een lui dagje is, lekker thuis en dan kan ik wel is op men poep gaan zitten voor men snoepkast en van alles door elkaar smullen. Achteraf voel ik me bar slecht en heb ik meteen spijt.. (guilty!) Is dit dan echt volledig uit verveling.. ?
  – Ik ben al een paar jaar bezig met gezonder eten en leven.. wat ik van mezelf ondervind is dat heel vaak aan voeding denk. Ik vraag me steeds af hoe dit komt en moet me echt dwingen sommige dingen niet meteen in men mond te stoppen! Het is op dat moment geen hongertje en dat besef ik, maar puur trek naar zoetigheid of ongezonds. (zooooo erg!)
  – Als ik uit ga eten kan ik me best goed bedwingen en dan ik eet meestal wel gezonde voeding en drink ik meestal gwn water.. maar die dessertjes, OOOO yeeee!
  – Zoals ik zei ben ik een chocolade freak.. de paashaas kwam ook bij ons thuis langs. Men drie prinsesjes kregen massa’s paaseitjes, dit is niet ok voor mama :O. Het schaaltje met eitjes ligt bij me op het aanrecht in de keuken.. ik kan het me niet laten om steeds een eitje in men mond te stoppen als ik erlangs ga. Grrrr! Moet ze echt opbergen 😀

  Heb je nog paar tips voor me Marloes?
  Heel leuk artikel trouwens, dank je 😉
  Groets
  Jessica

 3. Zo herkenbaar allemaal!
  Gisteravond ben ik uit eten geweest. Dat is voor mij altijd een -extra-veel-eten-momentje. Ik ben dol op frietjes en die blijf ik dan, bijna ongemerkt, uit het schaaltje pikken. Misschien toch maar met mezelf gaan afspreken dat ik bij het uit eten 1x frietjes mag opscheppen en alleen frietjes van mijn eigen bord mag eten 🙂
  Verder ben ik ook een -snoeperd-snaaier- als ik na een dag hard werken thuis kom. We eten pas laat en dat duurt nog even. En als ik dan wat moe ben en vind dat ik hard gewerkt heb, dan snoep ik van alles en zie dat als een soort beloning ofzo. Terwijl ik normaal als ik thuis kom, gerust een paar crackers pak en dan ga sporten. Volgens mij (eye-opener….) is dit ook meestal aan het einde van de week! Toch eens even op gaan letten….!

  Wat een leuk artikel….dit zet echt aan tot nadenken! Dankjewel……dit helpt!! 😉

 4. Pff lastig! Dit gebeurt me nog regelmatig maar omdat ik de rest van de tijd wel op m’n voeding let, vind ik het niet zo heel erg. Voorheen kon ik me dan echt schuldig voelen, nu geniet ik er vooral van. Ik ben geneigd te veel te eten wanneer ik ook wat drink. Sowieso is een kaasje of nootje heel lekker bij de wijn maar ik denk dat je na een aantal glaasjes ook wat losser wordt haha (niet dat ik mega veel drink ofzo). Daarnaast ben ik geneigd om in gezelschap door te blijven eten. Ook vind ik het soms lastig om iets te weigeren wanneer me iets wordt aangeboden, bijvoorbeeld op een verjaardag ofzo.
  Maar wat ik al noemde, ik ben heel blij dat ik me hier nu niet meer schuldig over voel en ik kan meer geniete van dit soort momenten 🙂

  Leuk dat je ons zo aan het denken zet af en toe!

 5. Meer eten dan ik wil kan ik eigenlijk niet. Sinds mijn galblaas er een paar jaar geleden is uit gehaald weet ik gewoon wat het gevolg is (pijn). Ik doe het ook niet.
  Wat ik wel heb is dat ik te veel ‘ongezond’ eet. Gemakzucht. Dan kom ik bijvoorbeeld later thuis dan ik wilde, of je bent ergens later mee klaar… Gevolg geen ‘tijd’ (nemen!) om normaal te koken. Dan wordt het alweer snel de frituur of pizza. Voelt niet fijn. Ik weet heus wel dat het slim is om s’ morgens al vlees uit de vriezer te halen.
  En ook ik ben een emo-eter. Snoepen vooral. Bij negatieve gevoelens ga ik het opvullen. Hoewel dat steeds beter gaat met de tips van Marloes. Eerst een groot glas leeg drinken, het 10 minuten de tijd geven, en het eventueel delen in je dagboek of met een vriendin. Niet dat ik me dan vol eet, maar het is dan meer ‘in plaats van’ iets gezonds. Ik voel me er niet meer schuldig over, ook dankzij Marloes. En het komt ook minder vaak en hevig voor.

 6. Tijdens een etentje of verjaardag kan ik me redelijk beheersen, maar als ik thuis kom ga ik alsnog los. Ik weet dat ik mijn tanden moet poetsen en naar bed moet gaan, maar ik kan me niet beheersen en eet alles op wat ik tegen kom. Marloes heb je tips? Overigens ben ik op zich niet echt te zwaar. Ik ben 1.75 en weeg 54 kilo.

  1. Niet te streng voor jezelf zijn ;). Dat is mijn belangrijkste tip. Je hebt inderdaad een prima gewicht. Eerder aan de lichte kant dan aan de zware!

 7. Over het algemeen kan ik me heel goed inhouden en ‘netjes’ eten. Wanneer ik echter uiteten ben of als we thuis gewoon iets ongezonds eten (cheatmeal), dan eet ik ook echt veel te veel… (vooral als we sushi eten) 😉

 8. Eigenlijk bedenk ik me aan het eind van de avond altijd dat ik te vaak tussendoor een snoepje of chocolaatje heb gegeten of teveel avondeten. Verder probeer ik echt gezond te zijn. Chocola is en blijft mijn grootste vijand. Om op gewicht te blijven gaat het best prima zo maar ik wil graag afvallen. Blijft gewoon lastig. En feestjes en uitjes zijn ook erg lastig..

 9. Ik eet meer als ik een drukke dag heb gehad, en de kinderen eindelijk op bed liggen, en ik tot rust kom. “Zo, en nu is het tijd voor mezelf” Steevast komen dat de nootjes en/of chips op tafel.
  Als dit nu 1 keertje per week zo zou zijn, zou het niet zo erg zijn, maar elke avond is wel een beetje teveel van het goede…..
  En dan is het ook wel erg moeilijk om dit ritme te doorbreken.

 10. Ik krijg enorme snaai behoefte zodra ik aan de wijn ga. Dus… probeer ik maximaal 1x per week wijntjes te drinken.

 11. Mijn ‘valkuil’ is het weekend en de vakanties (schooljuf). Ik heb dan totaal geen ritme in mijn dag, ik kom vaak laat uit mijn bed (half 10/10 uur) en neem dan geen ontbijt. De rest van de dag snack ik dan, zonder dat er een echte maaltijd naar binnen gaat.

  Oplossing is eigenlijk makkelijk: een ritme zoeken/maken op mijn vrije dagen. Maar goed, makkelijker gezegd dan gedaan. Want al zet ik een wekker, ik heb niets om voor mijn bed uit te gaan, alles wat ik op een dag doe, kan ik ook in de middag doen.

  Door de weeks gaat het echt super goed, dus ik vind het heel jammer dat ik dan in het weekend zo’n moeite heb.

 12. Ik eet meestal te veel ongezond tijdens mijn tentamenweek, dit komt door de stress dat het met zich meebrengt (zou je misschien artikel kunnen schrijven om dit te voorkomen?). Of juist door pure verveling. En de familiedagen, want dit betekent ook meteen dat eten centraal staat. Ik ben Turks en de eetcultuur is dus heel belangrijk, dit betekent ook veel eten van deeg en zoete lekkernijen. Hoewel dit natuurlijk wel lekker is, heeft het ook vele nadelen.

 13. Interessant, ik heb hier weleens over nagedacht en dit zijn mijn valkuilen:

  Stipt op nummer 1: bij mijn ouders zijn. Die hebben altijd een grote snoeppot met hele lekkere snoepjes. Begint met 1 en eindigt met 10 (of meer). Achteraf baal ik altijd heel erg.
  2. Te weinig overdag eten en nog moeten koken. Dit wordt dan 9 vd 10 keer een ongezonde, makkelijke maaltijd. Dit geldt vooral als mijn vriend er niet is want als hij er is hou ik me nog wel wat in.
  3. Verjaardagen/etentjes zijn ook wel lastig. Ligt er een beetje aan wat er op tafel staat natuurlijk.
  4. Als ik me verveel grijp ik ook snel naar bijvoorbeeld chips of chocola. Ik koop het nooit in huis maar ik ben in staat om naar de winkel te fietsen.

  Wat ik trouwens gek van mezelf vind is dat ik echt wakker kan worden en dan zin hebben in wat lekkers. Bijvoorbeeld chocola. Heel apart :p

 14. Ik eet heel vaak teveel; omdat mijn ogen en smaakpapillen (en hand en kauw behoeften) sterker werken zijn dan mijn innerlijke -stop-je-hebt-genoeg-gehad-gevoel. Maar ik ben ook emo-eter; ik eet gewoon altijd eigenlijk, haha. Als het goed gaat en als het slecht gaat. Ik ben mijzelf aan het trainen om mate te houden en de juiste dingen te eten, want ik zit regelmatig met een misselijk of opgeblazen gevoel. Ik vind het geloof ik ook vaak ‘moeilijk’ dat het eten voorbij is en ik weer verder met de orde van de dag moet. Het zijn voor mij dus ook gezellige rustmomenten die ik dan ga rekken. En idd mss een beetje verveling soms. Jeetje, als ik dat opschrijf, schrik ik een beetje, want dat klinkt wel erg ongeïnspireerd! 🙂
  Goede website dit! Je schrijft fijn!

  1. Oh ja, en ik eet ook regelmatig teveel omdat ik bang ben dat ik niet genoeg eet en dan later weer honger krijg (te snel) bijv vlak voordat ik ga slapen of vlak voordat ik een lang (professioneel) gesprek inga, waar ik geen banaan ga zitten eten. Ik sta gewoon nog niet helemaal in contact met mijn lijf, maar daar ben ik mee bezig! <3

 15. Ik ben echt zo’n alles of niets persoon. Door de week lukt het me aardig om gezond te eten, maar dan wordt het weekend en sla ik door. En lekker lunchen en patat en chocolade. Lekkers staat voor mij dus voor het weekend en gezellig samen eten met mijn partner. Ik eet dan echt veel te veel, zo van nu kan het nog, het is weekend. Balans staat nog niet in mijn woordenboek. Erg lastig. Misschien eens proberen om in het weekend de hoofdmaaltijden gezond te houden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram