Hoe vaak sta jij op de weegschaal

Question – Hoe vaak sta jij op de weegschaal?

In het verleden deed ik het veel vaker: ‘Question-artikelen’ plaatsen. Artikelen waarin ik jullie een vraag stel, waarop je in de reacties kunt antwoorden. Natuurlijk bespreek ik ook een beetje achtergrondinformatie over deze vraag en geef ik heel eerlijk zelf antwoord. Het leek me leuk om er weer eens een vraag in te gooien: Hoe vaak sta jij op de weegschaal?

Lichaamsgewicht…

Wij mensen maken lichaamsgewicht soms VEEL belangrijker dan het is. Natuurlijk is zwaar overgewicht hebben nooit gezond, maar is het niet veel belangrijker om te focussen op hoe je je voelt, wat je eet, of je gezond beweegt en hoe je in je vel zit? Ik ken namelijk mensen met overgewicht die vele malen gezonder zijn dan sommige mensen met een gezond gewicht.

Lichaamsgewicht zegt dus wat mij betreft lang niet alles. Ik heb daar al meerdere artikelen over geschreven. Lees bijvoorbeeld hier waarom ik een gezond gewicht soms niet aanraad en hier over wat de term BMI eigenlijk inhoudt.

Hoe vaak op de weegschaal staan is goed?

Toch zijn veel mensen nieuwsgierig naar hun lichaamsgewicht en staan regelmatig op de weegschaal. Sommigen af en toe en sommigen elke dag of zelfs meerdere keren per dag. Ook zijn er mensen die niet eens een weegschaal in huis hebben. Ze zijn er simpelweg niet mee bezig. Wat is nu goed? En wat zou ik aanraden?

Ik heb daar geen duidelijk antwoord op, omdat het wat mij betreft afhangt van het gevoel dat het je geeft. Er zijn cliënten wie ik aanraad de weegschaal in de container te gooien, omdat ze te gefocust zijn op gewicht en het ze alleen maar negativiteit levert. Ook heb ik cliënten die uit automatisme 1x per dag op de weegschaal staan, omdat het bijvoorbeeld in hun ochtendroutine zit. Ik zie dit niet als probleem, zo lang de uitkomst van de weegschaal niet hun humeur beïnvloedt. Ben je teleurgesteld als het getal je niet aan staat? Dan kun je misschien beter even stoppen met wegen en weer focussen op wat belangrijk is: goed voor jezelf zorgen.

Is jouw gewicht echter niet meer voor je dan een waarde die je een klein beetje in de gaten wilt houden? Dan zie ik niet zo veel kwaad in elke dag wegen. Een iets hoger (of lager) gewicht is voor sommigen mensen slechts een herinnering aan dat ze de komende tijd beter iets meer kunnen opletten op hun eten. Ze hebben hier emotioneel geen gevoelens bij.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zou ik meerdere keren per dag wegen altijd afraden en bij herstel van een eetstoornis kan wegen soms nodig zijn om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

buikomvang meten hoe

Mijn vraag aan jou…

Ik ben dus benieuwd: Hoe vaak sta jij op de weegschaal? En waarom maak je deze keuze? Je kunt jouw antwoord bij de reacties achter laten. Dit kan uiteraard volledig anoniem. Typ dan gewoon een schuilnaam in. Het e-mailadres dat je invoert, wordt nooit bekend gemaakt.

Mijn eigen antwoord

Dan is het tijd voor mijn eigen eerlijke antwoord: voor mijn zwangerschap varieerde dit per periode. In sommige periodes stond ik niet of nauwelijks op de weegschaal, omdat ik er totaal niet mee bezig was. In andere periodes stond ik ongeveer 1x per week op de weegschaal. Bijvoorbeeld als ik merkte dat mijn gewicht iets hoger was dan waar ik me goed bij voel. Het wegen was in zulke periodes voor mij een graadmeter of ik weer de juiste balans had gevonden. Ik voelde er nooit emoties bij en kon er altijd wel nuchter in staan. Als mijn gewicht op een bepaald moment tegen viel, dan kon ik dit altijd relativeren.

Rond mijn 18e is dit overigens wel een tijdje anders geweest. Ik voelde me toen onzeker over mijn gewicht en wist ook niet zo goed wat gezond was. Ik weet nog dat ik toen vaker woog en ook aan mijn ouders vroeg of ik niet te zwaar was. Gelukkig heeft dit niet lang geduurd :).

Momenteel sta ik 1x per week op de weegschaal, om mijn gewicht tijdens de zwangerschap in de gaten te houden. Ik vind het nu lastiger een balans te vinden in mijn voeding, omdat mijn behoefte iets is veranderd (minder bewegen, vermoeidheid, zwangerschap etc.) en doordat ik soms ineens heel veel trek heb. Ook eet ik wat meer ongezonde dingen, maar ik wil voorkomen dat ik veel te veel aankom.

Het 1x per week wegen is op dit moment een soort van graadmeter voor me. Mijn gewicht stijgt door de zwangerschap, dat vind ik prima! Maar als ik merk dat het te snel gaat stijgen, dan kan ik ervoor zorgen dat ik vaker gezonde keuzes maak.

Kortom, ik zie momenteel geen kwaad in mijn eigen weeg-gedrag, maar ik weet wel dat het rond mijn 18e iets minder gezond was. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Groetjes, Marloes

Hoe vaak sta jij op de weegschaal?

 

21 reacties

 1. Hoi Marloes,
  Ik weeg me zelf 2 keer in de week, omdat ik heel veel sport wil ik graag mijn gewicht bijhouden. Het is een routine in mijn week en ik ben bang dat ik te licht word. Alleen na een vakantie is het altijd een dingetje ,want dan wil ik altijd zo snel mogelijk weer naar mijn gewone gewicht! Ik ben daar in een controlefreak ☺️.

  Ik vind je super Marloes jij bent voor mij echt een inspiratie bron, zowel met voeding en als persoon!
  Gr Vera

 2. Leuk zo een question! Ik sta best vaak (1-3) keer per dag op de weegschaal. Ook omdat ik wil bijhouden of ik zwaarder ben geworden:)

  1. Trouwens, een beugel is gewoon even wennen! Het is niet vervelend uiteindelijk, alleen niet al te veel prik drinken:) vooral een vlinderbeugel vond ik prima te doen, maar verschilt per persoon

 3. Ik sta er elke dag op… maar heb geleerd mij niet te laten beinvloeden door het getal maar het als een data punt te verzamelen.
  Je moet het ook niet van dag tot dag vergelijken maar van maand tot maand en daar kun je een trend in zien…
  Dus 1e vd maand met 1e vd maand. 2e vd maand met 2e vd maand etc.

  Meerdere keren op dag geen nut… want savonds ben je zwaarder door al het eten en drinken in je lijf…

 4. Ik deed het elke eerste dag van de maand inclusief het opmeten van mijn omvang, maar als perfectionist werd ik hier heel snel obsessief door. Nu weeg ik me nooit maar kijk ik gewoon naar hoe ik me voel, hoe mijn kleding zit en kijk ik bij het omkleden vaak in de spiegel. Ik merk dat ik me gelukkiger voel en die observaties me veel meer zeggen.

 5. Ik sta op woensdag en zaterdag op de weegschaal. Nu ben ik vanaf januari weer goed bezig met mijn voeding en sporten. Daarvoor kon ik hele periodes niet op de weegschaal staan maar dat werkte niet voor mij. Elke dag ook niet. Twee keer in de week is precies genoeg voor mij.

 6. 1 keer per week, mijn weegdag is maandag. Soms als het echt niet uitkomt, een weekje overslaan. Ik heb sinds een klein jaar een weegschaal die ook vetpercentage ect meet 🙂

 7. Ik sta meestal na het weekend, maandag op de weegschaal. In het weekend eet ik namelijk meer. En op vrijdag, doordeweeks eet ik streng. Het scheelt dan meestal een kilo. Dus twee keer. En elke keer weer spannend. Soms is het opeens twee kilo meer en dan heb ik toch een rotgevoel

 8. Nooit. Echt alleen als ik de kat moet wegen… dan pak ik de kat op en ga op de weegschaal staan en dan zonder kat. Haha. Oh en als ik op vakantie ga om de koffer te wegen. Maar ja sinds corona hoeft dat ook niet meer.

 9. Sinds mijn ontslag in een eetstoorniskliniek 8 jaar geleden heb ik nooit meer op een weegschaal gestaan.
  Ik heb normale kledingmaten voor mijn lengte en dat is mijn graadmeter.
  Ik ben ban, ook nu nog zoveel jaren later dat een getal me teveel zal triggeren en ik wil hier zover mogelijk van weg blijven. Ik ben gezond, eet genoeg, voel me goed en ik weet dat een weegschaal/gewicht dat compleet kan omslaan. Dát nooit meer.

 10. Ik sta er eigenlijk weinig op, ik merk dat ik daar niet gelukkig van word. Ik ben gelukkig weer in de flow dat qua gezond eten en beweging het goed gaat, ik wil dat niet laten beïnvloeden wat de weegschaal daarvan zegt. Ik ga gewoon lekker door en ga volgende maand er nog maar eens opstaan. Ik ga voor een fit en fijn gevoel en cijfers zeggen weinig.

 11. Ik woog dagelijks. Maar nu weeg ik woensdag / donderdag en meestal dinsdag.
  Merk wel dat dat een stuk fijner werkt

 12. Ik weeg me op dit moment niet. Ik probeer wat spiermassa bij te kweken en daar hoort aankomen bij. Ik weet dat als ik het cijfertje omhoog zal gaan ik een halve dag in de paniek schiet of het niet te snel gaat, of ik dit überhaupt wel moet willen, et cetera. Terwijl ik echt absoluut wél sterker wil worden en wél spiermassa bij wil kweken. Om dus op dat pad te blijven, blijf ik weg van de weegschaal. Ik zie de vooruitgang wel op andere manieren!

 13. Elke maandagochtend voor ik iets eet of drink. Ik schrijf het dan ook op. Ik ben een tijdje veel afgevallen. Nu wat erbij/plateau. Hoop hierna nog meer kwijt te raken.

 14. Sta een paar keer week op de weegschaal gewoon uit gewoonte. Gewicht is elke keer weer anders. Helemaal prima, vaak houd ik bij paar kilo meer vocht vast, en dat ben ik de volgende keer weer kwijt. Ik heb wel een bovengrens en als die bereikt is maak ik pas op de plaats.

 15. Ik sta regelmatig op de weegschaal, maar geen vas moment. Ik merk dat het getal heel erg mijn humeur beïnvloed. Is het gunstig dan voel mij dun en wijst hij te zwaar aan, dan voel ik mij ook echt dikker. Het blijft een dingetje bij mij.

 16. Ik heb zelf geen weegschaal, maar mijn vriend wel. Als ik in de weekenden bij hem ben sta ik daar nogal eens op, soms ook ‘s avonds (waarvan ik overigens ook weet dat dit geen goede representatie is). Ik word daar meestal niet erg gelukkig van. Het maakt me erg zelfbewust en ik moet er eigenlijk mee stoppen, maar het is soms lastig om dit te doen als mijn vriend er wél mee bezig is. Die weegt zich zo 2-3 keer op een dag, gewoon omdat dat ding er staat.

  1. Ik sta alke ochtend op de weegschaal om te kijken of ik niet ben aan gekomen want dat is iets wat ik niet wil

 17. Ik durf niet meer sinds een paar jaar. Probeer af te gaan op mijn spiegelbeeld omdat ik van het getal niet vrolijk wordt denk ik.
  Weegschaal heb ik nog wel maar vervang de batterijen niet meer.

 18. Ik sta 1x per week op de weegschaal, op de zaterdag ochtend. Ik ben al 17 weken bezig met een gezonde levensstijl opbouwen, dat lukt me goed en ben ik trots op! Ben ook al 7kg kwijt en voel mij een stuk lekkerder in mijn vel door gezond te eten en lekker te sporten. Ik eet in principe alles maar met mate, 1 dag in de week mag ik me wat meer laten gaan! Zoals vandaag brunch en diner op moederdag. Morgen weer back on track!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram