partner gezond leven

Question: Hoe denkt jouw partner/gezin erover?

Ik ben weer eens benieuwd naar jouw ervaring met een bepaald onderwerp! Ik krijg namelijk vaak van mensen te horen dat hun partner of gezin totaal niet achter hun gezonde leefpatroon staat. Dat maakt het allemaal een stukje moeilijker. Natuurlijk moet de motivatie uit jezelf komen, maar als je huisgenoten niet gezond willen eten, of commentaar hebben op jouw frequente sportgedrag, dan zal je dat waarschijnlijk wel iets met je doen!

Het probleem
Gezond leven is niet iets waar iedereen mee bezig is. Voor jou zal het waarschijnlijk in meer of mindere mate belangrijk zijn, anders was je nooit op mijn blog terecht gekomen. Maar wat als jouw partner of gezin deze mening niet deelt?

Ik krijg wekelijks reacties van onbegrip over mijn leefstijl. Mensen die niet snappen dat ik iets lekkers oversla, die het raar vinden dat ik kan genieten van een salade, of die vinden dat ik te vaak in de sportschool ben. Bij mij zijn het eigenlijk alleen mensen die relatief ver van mij af staan. Dat scheelt natuurlijk. Als je vriend of vriendin jou niet begrijpt, dan zal dat veel meer invloed hebben op je keuzes!

Mijn ervaring
Mijn vriend Sven sport veel en eet relatief gezond, maar hij is er niet zo veel mee bezig als ik. Bovendien is hij veel groter, dus ook zwaarder en beweegt hij véél meer dan ik doordat hij een staand beroep heeft (hij is golfleraar). Hij kan dus ook veel meer snoepen zonder aan te komen en heeft meer calorierijke maaltijden nodig dan ik. We eten daarom vaak compleet anders, wat ons beiden trouwens echt niets uitmaakt!

Verder steunt Sven me altijd, zo lang hij ziet dat het me gelukkig maakt. Ik heb wel eens dat ik van mezelf naar de sportschool ‘moet’, omdat ik dat met mezelf heb afgesproken. Als hij merkt dat het eigenlijk op dat moment niet verstandig is, dan remt hij me af.

Ik vind het super fijn hoe hij met mijn gezonde leefstijl omgaat. Hij steunt me in alles en begrijpt mijn keuzes, ondanks dat hij zelf vaak hele andere keuzes maakt. We sporten heel regelmatig samen (lees: we rijden samen heen en terug naar de sportschool), dat vind ik altijd heel stimulerend. Ik bof maar met zo’n vent, het lijkt me echt heel lastig als je van huis uit totaal niet begrepen wordt.

Tips bij onbegrip 
Hieronder een aantal tips voor als jouw partner je gezonde leefstijl niet deelt of niet begrijpt:

 • Probeer hem/haar heel duidelijk uit te leggen waarom dit voor jou belangrijk is.
 • Wees creatief met maaltijden, ik eet bijvoorbeeld heel vaak iets anders dan Sven! Het lijkt misschien meer werk te zijn, maar eigenlijk is dat niet zo. Hooguit wat meer afwas. Wat maakt het bijvoorbeeld uit of je twee speklapjes bakt, of een speklapje en een kipfilet!?
 • Willen jouw huisgenoten vaker een maaltijd bestellen of afhalen? Maak voor jezelf dan een makkelijke gezonde salade, of haal een kant en klare maaltijdsalade met kip of vis! Altijd gezonder dan een snack.
 • Vind hij/zij het vervelend dat je vaak weg gaat om te sporten? Doe dan thuis workouts of schaf een hometrainer aan.
 • Bedenk dat het JOUW keuze is. Ga je dus niet zielig voelen als je partner wel een ongezonde snack neemt. Maak dan gewoon jouw eigen healthy variant.
 • Spreek regelmatig ook met mensen die jou wél begrijpen. Bijvoorbeeld met een vriendin, of een collage, of neus even tussen de reacties op mijn blog :). Genoeg mensen die dezelfde instelling hebben als jij!

Mijn allerbelangrijkste tip is: maak beslissingen waar JIJ gelukkig van wordt (zo lang je jezelf niet in gevaar brengt natuurlijk), wat anderen daar ook over denken. Dit klinkt hard, maar uiteindelijk kun je ook niet leuk zijn voor anderen als je niet lekker in je vel zit.

Hoe zit dit bij jou?
Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar hoe dit bij jou zit? Krijg je 100% steun? Of valt dit misschien een beetje tegen. Ik hoor heel graag je ervaring. Dat kan altijd anoniem, je mailadres zal ik namelijk nooit openbaar maken.

Groetjes, Marloes

Leeft jouw partner/gezin net zo gezond als jij? Krijg je begrip?

22 reacties

 1. Mijn partner begrijpt me gelukkig wel, al is hij zelf totaal niet sportief. De rest van mijn familie, mijn ouders met name, begrijpen het niet en vindt het allemaal maar vreemd. En vervelend zelfs. Zelf zijn ze namelijk nogal van de kroketten en vette worsten (en de cholesterol pillen en bloeddruk verlagers) zonder te willen toegeven dat dat misschien niet zo gezond is. Gelukkig ben ik 32 en ben ik niet meer afhankelijk van hen en woon ik natuurlijk al heel wat jaartjes niet meer bij hen.

 2. Volgens mij zijn de mensen die kritiek hebben op je leefstijl ongelukkig over hun eigen keuzes… Jammer dat je die kritiek krijgt.
  Mijn man is een sportfreak die graag gezond eet, daar ben ik blij mee! Anders lijkt t me lastiger om het vol te houden.

 3. Mijn man is door mij een beetje aangezet tot gezond(er) leven!
  Hij eet een stuk meer dan ik, maar ik maak dan bijvoorbeeld de pasta in een apart pan en kan dan zijn hoeveelheid op zijn bord opscheppen, en soms maak ik er voor hem bijv een hamburger bij. Is even wennen, maar goed te doen.
  Mensen om me heen begrijpen het niet altijd, maar ik geloof wel wat Sandra zegt; mensen met kritiek vinden het zelf vaak moeilijk om gezonder te leven!

 4. Ik ben in februari de strijd met het afvallen en een gezondere leefstijl aangegaan. Met behulp van een diëtiste ben ik gaan bekijken wat het best bij mij past. Ik krijg veel tips van haar en heb ontzettend veel aan al jouw video’s, maar het belangrijkste vind ik ` wat past bij mij`. Ondanks de tips en mijn eigen doorzettingsvermogen heb ik het 20 kilo afvallen ook echt te danken door de ontzettend fijne en lieve support van de mensen die dichtbij me staan. De complimenten en het meeleven heeft mij zo ontzettend geholpen…zoals Bijv zorgen dat er iets lekkers/gezonds op tafel staat met een verjaardag ed. Ik snap jou helemaal, de support is zo ontzettend belangrijk en ik ben er ook echt heel erg dierbaar voor.

 5. Leuk artikel, en interessante vraag! Wij eten qua ontbijt en lunch erg anders. Mijn man ontbijt niet altijd en als hij ontbijt, dan is het niet veel. Ik ontbijt juist altijd en neem ook een vrij stevige maaltijd. Mijn man eet brood tussen de middag en ik salade. Dat gaat prima, en hij geeft me daar ook alle ruimte en tijd voor. ‘s Avonds doet hij gewoon mee met wat ik maak. Als hij een gerecht echt niet lekker vindt, dan bewaar ik het voor een dag dat hij er niet is. Maar hij is eigenlijk heel blij dat ik ervoor zorg dat we gezond eten, want dan hoeft hij er niet zo mee bezig te zijn. En er zijn gelegenheden genoeg om een keer frietjes of hamburgers of wat dan ook te eten.
  Sporten doen we beiden graag. Ook wat dat betreft geven we elkaar de ruimte. We gunnen het elkaar om gezond bezig te zijn.
  Eigenlijk – nu ik het zo lees – ben ik echt superblij met hem!!!

 6. Voor mij is het iets simpeler, want ik woon alleen. Toen ik een paar jaar geleden bijna uit het niets opeens 5 a 6 dagen in de sportschool te vinden was, kreeg ik van verschillende mensen commentaar. Ik deed 2 x in de week Krav Maga en de rest fitness. Ik was begonnen met trainen voor de Inca trail. Rond de dezelfde periode begon ik weer met vlees eten. Kreeg ik ook heel veel commentaar over. Inmiddels eet ik geen vlees meer en ook daar kreeg ik commentaar over. Nu eet ik sinds een paar maanden erg gezond. Snoep nauwelijks en ook hier krijg ik weer commentaar op. Ik ben postbode en beweeg gemiddeld zo’n 5 a 6 uur op een dag en nu ik ‘s avonds veel minder mountainbike en in het weekeinde niet meer zoveel wandel ( wandelingen van 25/30 kilometer) krijg ik ook weer commentaar. Ik denk dat je het altijd wel houdt dat er mensen zullen zijn die commentaar geven. Overigens wel verrassend vaak van mensen die zelf vinden dat ze gezonder zouden moeten eten of meer zouden moeten bewegen of te dik zijn.
  Overigens Marloes vind ik je blog prima te volgen ook als je geen vlees eet. Her en der alleen je recepten aanpassen.

 7. Ik lees de laatste zin en bedoel natuurlijk dat ik zelf her en der je recepten aanpas naar een v verantwoorde vegetarische variant. 🙂

 8. Ik vind het eigenlijk best wel fijn dat mijn vriend niet van het super gezonde eten is! We zien elkaar alleen in het weekend en dat vind ik het zó fijn om even echt te kunnen genieten. Zonder hem zou ik dat dan weer niet gedaan hebben. En vervolgens gaan we ook altijd actieve dingen doen dus over die extra calorieën maak ik me niet zo’n zorgen.

  Al zou ik het wel fijn vinden als hij af en toe ook wat gezondere keuzes zou maken, voor hem zelf! Want zoveel suiker eten kan voor niemand goed zijn natuurlijk.. Ik moet nog even een manier vinden om hem hier wat meer van bewust te maken 😉 Ook al ziet hij er goed uit, het blijft super slecht.

 9. Hoi!
  Mijn man is echt totaal niet sportief, maar hij vindt het prima dat ik ga (zolang hij maar niet hoeft;) ) en verder met eten is get ooit wel lastiger, maar daar komen we meestal wel uit!
  Groetjes!

 10. Mijn man en kinderen houden niet van gezond eten. De kinderen sporten wel veel. Mijn man helemaal niet Hij respecteert mijn keuzes, andersom vind ik het wel eens moeilijk zijn ongezonde keuzes te respecteren. Je wilt toch het beste voor je dierbaren. Ik blijf het goede voorbeeld geven en maak rustig voor mezelf iets anders.

 11. Bij mij eigenlijk hetzelfde als bij Caroline.
  Met vlagen doen de kinderen en soms mijn man, met mij mee, en dat is erg leuk om te zien.
  Dan eet mijn dochter bijvoorbeeld ineens veel meer groente, zit ze heerlijk van haar fruit te genieten, snoept ze niet, en maakt ze een weekschema wb sporten.
  Mijn man is het minst van allemaal gemotiveerd. Het valt mij in het gewone dagelijkse leven niet zo op, omdat hij het grootste gedeelte van de dag op zijn werk zit.
  Maar kortgeleden, tijdens onze vakantie heb ik weer met verbazing zitten kijken.
  Tijdens de lange reis kan ik er na een gezond ontbijt weer heel lang tegen, hij daarentegen, moet elke uur eten. Het laat mij weer zien hoe slecht snelle koolhydraten zijn voor je bloedsuikerspiegel.
  Zo leeft hij tijdens de rit op witte broodjes, koekjes en snoepjes.

  1. Hoi Tamara,
   Ik was benieuwd na je verhaal: is het prima dat je man en jij een andere leefstijl hebben of is het bijvoorbeeld lastig voor jou of hem?
   Groetjes Vera

 12. Interessante vraag! Zelf ben ik de laatste paar maanden fanatiek gaan sporten (3x in de week hardlopen en 2x fitnessen) en probeer ook m’n eetpatroon aan te passen.
  Mijn vriend is niet heel erg sportief en is een lastige eter met een voorkeur voor vlees en koolhydraten. Zolang ik hem dat niet ontzeg vind hij het allemaal prima?
  Ondanks dat we het ‘s avonds druk hebben met 2 jonge kinderen die eten en naar bed moeten, maakt hij het wel mogelijk dat ik ‘s avonds kan gaan sporten. Hij gunt me dat omdat hij weet dat het echt even quality-time is voor mij. Daarom vind ik het echt niet erg om dan maar apart vis voor mezelf en een bal gehakt voor hem te maken?

 13. Ha, leuk vraag. Mijn man is het tegenovergestelde van mij, ik sport veel in de sportschool en wandel en hij haat het actief bezig te zijn. De sportschool komt ie helemaal nooit van zijn leven binnen zegt ie! Hij rookt (veel), drinkt bier (elke dag 4 stuks) en eet ongezond, gaat laat naar bed en staat laat op. Ik eet gezond en ben een hele dag in beweging, ga vroeg naar bed (22.30 uur) en sta vroeg op en heb al 18 jaar geen alcohol gedronken, totaal geen behoefte aan. De laatste tijd eten de kinderen (3 pubers) meer mijn eten dan ongezond omdat ze zien wat het voor mij doet denk ik en hoe Pa erbij hangt en zo lui en inactief is en dat willen zij absoluut niet, haha! Ha over een goed voorbeeld geven! De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met mijn man zijn ongezonde levensstijl en ben ik bang dat hij zijn lichaam kapot maakt en niet uit het leven haalt wat er in zit, erg jammer! Hij begint steeds meer te hoesten en steeds nonchalanter te worden met zijn levensstijl. Maar ik mag er natuurlijk niks van zeggen. Vertel een roker maar eens hoe slecht roken is!!
  Hij vindt het allemaal wel prima wat ik doe en stimuleert mij echter enorm en maakt geen flauwe opmerkingen, vindt mij er supergoed uitzien, en kijkt graag naar mij! Mijn ouders en broers snappen mijn keuze en respecteren dat ook als ze zelf maar niet hoeven en leven dus ook allemaal ongezond (lees: roken stevig!). Als ik een taartje afsla vinden ze dat supergoed en bewonderen mijn discipline!
  Maar moeilijk dus af en toe vooral thuis als mijn man de zoveelste sigaret opsteekt bij zijn zoveelste koffie van de dag! Hij heeft nog eens een stressvolle baan en is veel van huis en werkt dan op onregelmatige tijden!

 14. Wat fijn dat jullie elkaar zo steunen. Ik heb een beetje hetzelfde eetpatroon als mijn vriend. Het gekke is dat hij 1.90m is en ik 1.60m. Ik denk dat ik gewoon bof met mijn stofwisseling. Ik ben namelijk helemaal niet te dik of zo. Dus dat scheelt ook wel! Tijdje geleden heb ik heel gezond geleefd en toen kreeg ik ook vaak opmerkingen van anderen. Ga je niet te ver? Oh, wat zonde dat je zoveel bent afgevallen. Dat was ook voornamelijk van onbekenden. Ik laat dat maar langs me heen gaan. Zolang ik er achter sta, is het goed 🙂 Ik denk dat het ook een stukje jaloezie kan zijn.

 15. Kun je niet eens een video maken hoe je samen met je partner het beste kunt werken aan een gezonde leefstijl? Beide hetzelfde voedingsschema volgen lijkt me niet handig, er moet ruimte voor wat leuks zijn, maar de ene heeft al een biertje na het voetbal gedronken.

  Kortom: heb je tips voor stellen die willen afvallen? ?

 16. Hey ik ben 18 en woon nog bij mijn ouders en zij werken niet echt mee met mijn gezonde leefstijl Ik probeer gezond te eten, en met ontbijt lunch en snacks lukt dat wel maar avond eten is vaak niet gezond. Ik kook weleens maar meestal vinden ze (vooral broer en broetje) het dan niet lekker. Soms kook ik alleen voor mezelf maar het blijft lastig. Niemand bij mij thuis is te dik of mollig dus ze begrijpen gewoon niet waarom ik naar de sportschool ga en waarom ik gezond wil eten en vinden me ongezellig als ik geen taartje hoef enzo. Mijn vriend is gelukkig net zo gek van sporten als ik en eet ook gezonde voeding dat geeft me vaak wel motivatie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram