oeps teveel snoepen
Afvallen Voedingstips

Psychologie: Lach om je valkuilen!?

Door

De titel van dit artikel is misschien een beetje apart, maar het wordt vast helemaal duidelijk wat ik ermee bedoel! Ik zie namelijk dat heel veel mensen die gezonder willen gaan leven (of willen afvallen) dezelfde fout maken. We doen het vrijwel allemaal: we zijn te streng voor onszelf als we de mist in gaan. Streng zijn lijkt misschien positief, maar het kan je ook gigantisch tegenwerken. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

De situatie

Als mensen gezond willen gaan leven of gaan afvallen, zijn ze vaak ontzettend streng voor zichzelf. We hebben allemaal onze zwakke momenten. De een vind het lastig om op verjaardagen nee te zeggen tegen lekkers, de ander gaat juist snoepen als hij/zij alleen is of juist bij emotionele gebeurtenissen. Je verwacht misschien van jezelf dat je deze moeilijke momenten gewoon succesvol doorkomt. We zijn nu eenmaal super goed in het stellen van eisen aan onszelf, zeker als we iets graag willen. In de praktijk blijkt het toch iets anders te liggen. Vaak gaan de eerste dagen/weken heel goed, je kunt alles weerstaan. Totdat er een moment komt dat je keihard in je eigen valkuil trapt! Je eet ineens weer veel te veel, terwijl je met jezelf had afgesproken dat niet te doen.

aanleg om dik te worden feit fabel

Wat gebeurt er in je hoofd?

Veel mensen zijn na zo’n moment erg kritisch en beoordelend naar zichzelf. Waarom kun je het nou niet? Je wilt het toch graag? We balen van onszelf en de negatieve gedachtes vliegen in hoog tempo door je hoofd. ‘Zie je wel, ik kan het niet’, ‘Nu is het toch al verpest’ en ‘Ik ben een mislukkeling’, zijn zinnen die ik regelmatig voorbij hoor komen tijdens mijn spreekuur als diëtist.

Deze negatieve gedachten brengen je eigenlijk alleen maar verder van je doel. Als je de conclusie trekt dat je het niet kunt, is dat waarschijnlijk ook wat gaat gebeuren! De kans dat je opgeeft is ontzettend groot. Mega zonde natuurlijk, want je was juist zo goed bezig!

Positieve gedachten!

Probeer eens te oefenen met begrip tonen naar jezelf. Niemand leeft altijd 100% gezond en iedereen heeft valkuilen, hoe belachelijk zo soms ook zijn. Zo krijg ik het vaak moeilijk als ik al veel heb gegeten. Na een all-you-can-eat-sushi avond krijg ik twee uur daarna mega zin om een hele reep chocolade op te eten. Helemaal niet nodig natuurlijk, want ik heb dan écht geen honger meer en heb juist een hele volle buik door het eten. Toch gebeurt het regelmatig en kan ik het niet weerstaan. De chocolade gaat naar binnen, zelfs al voel ik me daarna misselijk. Mijn oplossing op dat moment is te glimlachen om hoe raar ik soms kan zijn. Ik geef me over aan het moment en spreek met mezelf af dat het even ok is.

Door deze positieve gedachten, is het ZO veel makkelijk om de volgende dag de draad weer op te pakken! Soms ga je gewoon de ‘fout’ in, terwijl je gepland had dat niet te doen. Dat is alleen maar menselijk. Accepteer dat van jezelf, zoals je dat ook van je beste vriendin of partner zou accepteren. Je zou ook nooit tegen hem/haar zeggen dat op dat moment de gezonde leefstijl is verpest. Waarom dan wel tegen jezelf?

Mijn conclusie

Gezond leven gaat bij niemand vlekkeloos. We gaan allemaal wel eens flink de mist in. Hoe je daarmee omgaat, is cruciaal voor of je het gezond leven op lange termijn gaat volhouden! Met negatieve gedachten kom je niet ver. Jezelf veroordelen of zelfs straffen werkt uiteindelijk alleen maar averechts. Accepteer dat het niet altijd goed gaat en glimlach om je eigen valkuilen. Het is trouwens wel heel goed om precies te weten waar die valkuilen liggen…maar dat is een ander verhaal :).

Ik ben heel benieuwd of jij dit herkent.

Groetjes, Marloes

Ben jij ook wel eens te streng voor jezelf als het gaat om gezond leven?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Francisca 4 jaargeleden

  Goedemorgen Marloes,
  Ik vind het heel herkenbaar!
  En bij mij kan het ook best wel lang goed gaan, maar vaak een week voor mijn menstruatie….
  Ik voel gewoon veel meer trek, en vaak ook zoete trek, geef daar dan ook wel eens aan toe (het is bijna sterker dan mij zelf! haha)
  en voel mij daarna vaak een opgeblazen kikker, en zwak, zo van zie je wel?
  Vind het wel goed dat je hier even bij stil staat, en daarnaast het is die dag zo, was het even lekker? Jaaaaa! Morgen een nieuwe dag, en het gekke is, ik kan er dan ook wel weer tegen!
  Dus ik herken het zeker, maar we zijn allemaal mensen, maar met anders denken gaat het wel makkelijker!
  bedankt Marloes!
  leuke zondag nog!
  bijna 8 juni….we leven met jullie mee hoor!
  groet,
  Francisca

  Reageer
  • Vera 4 jaargeleden

   Haha, ook jou laatste zin Is herkenbaar…Ik checkte zelfs het weer van 8 juni, hahaha!!

   Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Precies!! En super lief 🙂 xx

   Reageer
 2. Francisca 4 jaargeleden

  ja, wat leven wij mee met het aanstaande bruidspaar! haha
  die spanning zorgt al voor extra zin in lekkere zoete snaaigedrag!
  we hopen op een mooie zonnige dag voor Marloes en Sven!

  Reageer
 3. Ingrid de Wit 4 jaargeleden

  Hoi Marloes. Heeel herkenbaar. Ik heb er jaren over gedaan maar nu kan ik het. Positief blijven en idd morgen een nieuwe dag. Gewoon weer doorgaan. Ik wil jullie alvast een super mooie gezellige dag toewensen met stralend weer. Xxx

  Reageer
 4. Angela 4 jaargeleden

  Jaaaa, dit artikel had ik net nodig 🙂 Morgen ga ik gewoon verder met mijn best doen. Dat zelfs jij je soms niet kan inhouden geeft hoop ?? Dankjewel!!

  Reageer
 5. Suzanne 4 jaargeleden

  Erg herkenbaar!! Bedankt voor het artikel Marloes.
  Heel erg veel plezier gewenst voor 8 juni. Vind jou en Sven een ontzettend leuk koppel en wens jullie al het geluk toe!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.