Afvallen Beweegtips Voedingstips

Verder Afvallen als je een Plateau bereikt

Door

Plateau afvallen

Ik kreeg laatst op instagram de vraag van Lesley, of ik eens iets kon vertellen over het bereiken van een plateau. Soms gaat het afvallen een bepaalde periode ontzettend goed, maar stopt het ineens. Je valt dan soms een paar weken lang niets af, ondanks dat je het gevoel hebt dat je niets anders doet dan toen het wel heel goed ging. Waar dit precies door komt is vaak niet helemaal duidelijk. Vandaag geef ik je een aantal tips over hoe je dit probleem kunt oplossen.

Wat is een plateau?
Als je een paar dagen of een week niets afvalt, dan is dat naar mijn idee nog geen plateau. Ik vind het heel normaal dat een gewicht niet altijd even snel daalt, of zelfs even een tijdje stil staat. Dit heeft te maken met natuurlijke gewichtsschommelingen, door bijvoorbeeld hormonen en/of stress. Bovendien heeft een lichaam altijd een soort van ‘setpoint gewicht’ waar hij zich fijn bij voelt. Je blijft vaak een tijdje hangen op dit setpoint, voordat je weer verder daalt. Naar mijn idee is een plateau pas écht een plateau, als je 3 weken of langer op exact hetzelfde gewicht blijft hangen (je valt dus ook geen halve kilo af).

Gezond2

Wat kunnen oorzaken zijn?
Dat je gewicht een paar weken hetzelfde blijft, ondanks dat je er alles aan doet om af te vallen, kan een aan heleboel oorzaken hebben. Ik zet hieronder degenen die ik het meest zie voorkomen bij mijn cliënten.

 • Ben je nog wel écht gezond aan het eten en veel aan het bewegen? Of sluipen er weer langzaam oude gewoontes in? Kleine snoepmomentjes kunnen soms heel ongemerkt gaan, bijvoorbeeld een extra plakje kaas tijdens het brood smeren, of een traktatie op het werk. Kijk kritisch naar of je echt nog net zo goed bezig bent als eerst.
 • Heb je stress? Door bijvoorbeeld drukte op het werk of op school of door problemen in je privéleven. Dan is er een grote kans dat jouw hormonen compleet uit balans zijn. Hierdoor kun je vaak niet of nauwelijks afvallen. Je lichaam schakelt over naar een soort ‘overlevingsstand’. Focus je eerst op het verminderen van de stress, afvallen komt later wel weer.
 • Als je niet goed slaapt, of te korte nachten maakt, gaat afvallen ook minder goed. Zorg er dus voor dat je op tijd naar bed gaat en uitgerust wakker wordt.
 • Een andere oorzaak kan zijn dat je inmiddels zo veel bent afgevallen, dat je voedingsbehoefte is gedaald. Hoe minder groot je lichaam is, hoe minder voeding je nodig hebt. Het kan dus nodig zijn om nog iets strenger te zijn met je voeding, of nog iets meer te bewegen. Bedenk heel goed wat het je waard is. Het is ook heel goed om op een gegeven moment gewoon tevreden te zijn! Wil je écht nog strenger zijn om je doel te behalen? Of kun je tevreden zijn met het gewicht dat je nu hebt. Als je wel verder wilt afvallen, ga dan niet minder eten! Let beter op de keuzes die je maakt, kies voor magere producten en neem minder vaak iets ongezonds.

Slapen

Wat als dit allemaal niet het geval is?
Als je de dingen hierboven allemaal niet herkend, dan kan het zo zijn dat je inderdaad écht een plateau hebt bereikt. Je komt dan op een bepaald gewicht, dat heel moeilijk te doorbreken is. Vaak is het zo dat als je er eenmaal doorheen bent, het weer heel goed gaat! Ik zie dit ook als een setpoint gewicht, zoals ik dat hierboven beschreef. Hieronder wat je in zo’n geval niet moet doen en wat juist wel.

Don’t

 • Het is heel verleidelijk om telkens minder te gaan eten. Doe dit vooral niet! Je krijgt nu onvoldoende voedingsstoffen binnen, waardoor je zeker niet fitter en gezonder zult worden. Bovendien zal je lichaam langzaam gaan wennen aan de kleine hoeveelheid voeding, waardoor afvallen alleen maar moeilijker wordt.
 • Raak niet in paniek! Dat is helemaal nergens voor nodig. Je zult écht wel weer verder afvallen als je dat graag wilt, misschien is het alleen nu even niet de tijd daarvoor. Heb er vrede mee, je leeft in ieder geval wel super gezond! Dat is altijd het beste voor je lichaam.

Lunchgerechten

Do

 • Bekijk je voeding kritisch. Eet je niet teveel slechte vetten uit bijvoorbeeld koekjes en snacks? En krijg je niet teveel suiker binnen uit bijvoorbeeld dranken en snoep? Let ook eens op de gezonde snacks die je neemt, bijvoorbeeld van noten, zaden en olie krijg je gemakkelijk teveel binnen, waardoor je niet afvalt.
 • Varieer! Ik merk dat het ontzettend goed helpt als je veel afwisselt met verschillende, ontbijtjes, lunches en hoofdmaaltijden. Zoek dus nog eens tussen al mijn receptjes naar ideeën die jou lekker lijken.
 • Regelmatig eten is goed, maar het kan ook té regelmatig. Eet niet automatisch op bepaalde tijden, maar beoordeel of je écht trek hebt. Natuurlijk moet je altijd een ontbijt, lunch en een avondmaaltijd eten, maar dit hoeft echt niet precies op een vaste tijd. Ook zijn tussendoortjes niet verplicht, neem ze alleen als je daar behoefte aan hebt. Als je merkt dat je die behoefte niet hebt, maak dan je hoofdmaaltijden gewoon iets groter. Eet dus gerust de ene dag maar 3x een grote maaltijd en de andere dag 6x een kleinere!
 • Haal meer uit je sportmomenten door alles te geven! Soms sport je op de automatische piloot en word je eigenlijk niet echt moe. Geef jezelf een schop onder je kont en doe een stapje harder. Hierdoor krijgt je lichaam én je stofwisseling een extra boost. Ook kun je ervoor kiezen om eens andere vormen van bewegen te gaan doen, om je lichaam te stimuleren.

Mijn grootste tip is dus om je lichaam te blijven verrassen! Ik zie vaak dat mensen een plateau bereiken als ze zijn beland in een hele vaste routine. Je lichaam weet dat precies wat er komen gaat en heeft zichzelf aangeleerd effectief daarmee om te gaan. Afvallen gebeurt hierdoor eigenlijk niet meer. Als je je lichaam verrast, is de kans groot dat je ineens weer gaat afvallen. Varieer dus lekker met producten, tijdstippen en sportmomenten voor het beste resultaat!

Groetjes, Marloes

Heb jij iets aan mijn tips? Of heb je nog vragen? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (27)
 1. Danielle 6 jaargeleden

  Goed stuk! Slaap is bij mij altijd een hele belangrijke! Als ik slecht slaap merk ik dat direct aan mijn progressie

  Reageer
 2. Tamara 6 jaargeleden

  Super artikel. Ik blijf al jaren rond hetzelfde gewicht schommelen.
  Die tip van gevarieerder eten doe ik nog niet zo lang, mijn jaaaarenlange Brinta als ontbijt kon ik niet zo makkelijk opgeven.
  Pas sinds kort ben ik intens gaan genieten van andere ontbijtjes.
  Ook varieert mijn lunch nu veel meer, vaker een lunchsalade of een keer jouw havermoutpannenkoekjes.
  Hopen dat dit helpt.
  Ik ben zo tevreden over mijn hele lichaam, behalve over mijn buik. Die buik, die buik…….:(

  Reageer
 3. Mikkie 6 jaargeleden

  En dit was nou precies wat ik me vanmorgen weer afvroeg,waarom val ik nou niet meer af en blijf ik hangen op die stomme 57kg, terwijl ik 3x per week sport en heel bewust en gezond eet. Ik denk dat mijn nachten echt te kort zijn,slaap al een tijdje slecht door stress. En misschien is mijn lijf gewend aan de sport- en eetroutine. Vind het altijd lastig om af te wijken van mijn ” veilige” keuzes, omdat ik bang ben om aan te komen. Toch maar eens meer gaan variëren om mn lijf te verrassen,maar oei…best een dingetje.

  Reageer
 4. Mirjam 6 jaargeleden

  Hey marloes!
  Na het lezen van dit artikel, vraag ik me eigenlijk toch wel iets af..
  Je hebt het namelijk een aantal x over het ‘setpoint gewicht’.. Ik heb daar zelf ook al vaak over gehoord..

  Jij schrijft hierover dit;
  “Bovendien heeft een lichaam altijd een soort van ‘setpoint gewicht’ waar hij zich fijn bij voelt. Je blijft vaak een tijdje hangen op dit setpoint, voordat je weer verder daalt.”

  Maar ik snap niet helemaal, waarom het goed zou zijn om vérder dan je setpoint gewicht af te vallen?
  Want toen ik me hier eerder in verdiept heb, begreep ik dat je op dát gewicht toch nog altijd het allerbest kunt functioneren..

  Ik begreep toen ook dat je je op je setpoint eigenlijk het minst druk hoeft te maken om je eetpatroon – zolang deze redelijk normaal is natuurlijk! Maar er werd toen gezegd dat je lichaam zélf min of meer regelt dat je gewicht rond dit punt stabiliseert zegmaar.. Zonder daarvoor veel minder te hoeven eten dan je eigenlijk zou willen. (Dus niet superveel minder dan de ADH bedoel ik dan..)

  Ik ben gewoon benieuwd hoe jij hierin staat eigenlijk! Want ik moet eerlijk zeggen, dat ik deze theorieën wél altijd heb gehoord tijdens behandelingen omtrent eetstoornissen.. Waarbij iedereen dus altijd bezorgd was om ‘veel aan te komen van normale hoeveelheden’.

  Kortom; dán werd gezegd, dat élk lichaam een normale hoeveelheid voeding nodig heeft. En dat met díé hoeveelheid, élk lichaam ook zijn/haar setpoint zal gaan vinden.

  Oké. Dit is volgens mij een heel lang en wazig verhaal.. Hoop dat je het enigszins begrijpt 😉
  Liefs!

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Hoi Mirjam, ik begrijp je helemaal! Dit is ook zeker waar, ik heb het alleen over bepaalde setpoints die je haalt op de weg naar een gezond gewicht toe. Ook bij een nog te hoog gewicht heb je namelijk setpoints, die bedoel ik! Zo heb ik laatst een vrouw gehad die heel lang bleef hangen op 105kg, voordat ze verder af viel. Een natuurlijk setpoint op een gezond gewicht zou ik inderdaad absoluut proberen te houden!

   Reageer
   • Mirjam 6 jaargeleden

    Bedankt voor je reactie. Ik snap nu wat je bedoelt!
    Wist gewoon niet dat je die stagnerende punten ook ‘setpoints’ noemde. :$
    Sorry voor de verwarring!
    & ook nog bedankt voor je blogs trouwens!
    Je schrijf zo leuk 🙂

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

     Heel graag gedaan! Juist super leuk als jullie kritisch zijn en vragen stellen. Dank je wel voor je lieve compliment.

     Reageer
 5. Lesley 6 jaargeleden

  Enorm bedankt voor die aanmoedigende stuk! Ik ben nu 15 kg afgevallen, van 104.4 naar momenteel 89.4. Ik denk dat ik doordat ik minder weeg misschien ook wel iets minder en gevarieerder moet gaan eten. En ik ga maar weer eens extra knallen met Bodypump.
  Tjop tjop, naar de sportschool! ??

  ?

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Super! Succes

   Reageer
   • Lesley 6 jaargeleden

    Vraagje, hoe kan ik berekenen hoeveel calorieën ik mag per dag?
    Ik zie op internet veel verschillende methodes, maar heb geen idee wat nu echt goed is..

    En een heel ander ding, welke app gebruik jij op de tijd bij te houden tijdens je workout?

    Groetjes

    Reageer
    • Marloes 6 jaargeleden

     Voor het berekenen heb ik een artikel geschreven. Typ even ‘hoeveel calorieën’ in het zoekbalkje. Ik gebruik de HIIT interval timer app.

     Reageer
     • Lesley 6 jaargeleden

      Thanks!

      Ik heb net de berekening gemaakt..
      Ik kan op 2364 kcal op een niet sporten dag.. ?
      – 600 kcal is dat nog steeds 1764 kcal…! Dat lijkt mij echt veel te veel?!
      Hoeveel moet ik dan wel niet eten op een sportdag? Ik verbrand tijdens m’n warming up + pump meestal 800 kcal.

      Ga alles van vandaag weer eens 100% bijhouden in m’n Fatsecret app.

      Ben btw heeeeel blij met je site en snelle reacties! ?

 6. x 6 jaargeleden

  Ik heb dit ook, heel frustrerend inderdaad!
  Ik heb een persoonlijk voedingsschema laten maken

  Reageer
  • x 6 jaargeleden

   Te vroeg op enter gedrukt…

   Ik heb een persoonlijk voedingsschema laten maken om af te vallen, zat daarmee op 1550kcal.
   Vier weken lang, geen effect. Dit doorgegeven aan de maker van mijn schema, die gaf aan dat ik misschien veel sportte, dus wat meer moest eten. Zit nu op 1700kcal (ik ben maar 1.55 lang). Inmiddels 5 weken verder en nog geen verschil.
   6 weken geleden en vandaag een vetmeting laten doen. Ben van 25,8% naar 22,95% gegaan!
   Dus er gebeurt wel degelijk iets in mijn lichaam, maar ik zie het niet terug in de kilo’s.
   Dat kan dus ook nog!

   Reageer
   • Tamara 6 jaargeleden

    Oh, echt? Dat geeft me dan weer wel moed….

    Reageer
    • x 6 jaargeleden

     Ja dat kan dus goed.
     Maar je kan natuurlijk ook hebben wat Marloes allemaal beschrijft.
     Om het te weten zou je het gewoon moeten laten meten, dan heb je zekerheid! 🙂

     Reageer
   • Marloes 6 jaargeleden

    Absoluut! Daar schreef ik eerder een stuk over

    Reageer
 7. Rox 6 jaargeleden

  Hoe doorbreek je het plateau? Gewoon stug volhouden?

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Lees nog een keer het artikel…als je precies blijft doen wat je deed, helpt dat waarschijnlijk niet.

   Reageer
 8. Marjorie Smeets 6 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Ik wilde eigenlijk maar 6 a 7 kilo afvallen. De eerste 4,5 gingen heel goed. Ik eet gezond en sport 2 x in de week en ga op de fiets naar mijn werk.
  Maar nu blijft het ‘stil’ staan (het schommelt wel steeds met 0,5 kilo).
  Nou eet ik gezond en let er heel erg op. Misschien eet ik te weinig… Ik durf nu niet ineens meer te eten omdat ik dan juist bang ben weer aan te komen. Mijn man doet ook mee, maar heeft er ook dagen tussen dat hij ‘ongezonde’ dingen eet. Hij komt dan iets aan maar valt de dag erna weer heel erg af. Hij wilde ook maar 7 kilo eraf.
  Nou heb ik gelezen dat je een plateau ook kan doorbreken door af en toe een dag in te lassen waarin je veel eet en ook ‘ongezonde’ producten. Mijn man doet dat dus eigenlijk en valt goed af en blijft ook afvallen…
  Hoe denk jij daarover? En klopt het dat het afvallen bij mannen sneller gaat?

  Dan nog mijn laatste vraag… Is het ook mogelijk om met jou een voedingsschema te maken? Ik denk dat ik iets moet veranderen maar weet niet wat en vind het eng.

  Je workouts doe ik graag en het is erg leuk op de manier waarop je jezelf presenteert.

  Dank je wel alvast!

  Groetjes Marjorie

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Hi! Mannen vallen zeker sneller af, dat heeft te maken met hun grotere spiermassa. Ik zou zeker af en toe een dag inlassen dat je minimaal je behoefte eet, misschien nog wel iets meer. Af en toe ongezonde producten kan ook echt geen kwaad. Ik doe wel eens skypegesprekken met mensen om een voedingsschema op te stellen, als ze te ver weg wonen om langs te komen. Ik reken hiervoor €60,- per uur, met een eerste gesprek ben ik ongeveer een uur bezig. Groetjes!

   Reageer
 9. Tamara 6 jaargeleden

  Hoop dat je dit nog leest……
  Ik ben suuperblij…..na 2 jaar schommelen op 68, 69, 67, 66, 67, 68…….gaf de weegschaal vanmorgen 65 aan.
  komma 9, Maar toch!!!! Ik ben echt superblij!!!!
  Reden is absoluut dat ik minder koolhydraten ben gaan eten, vaker een salade als lunch.
  Vorige week even een dipje, maar achteraf had dat alles met mijn menstruatie te maken, zomaar 1,5 kg erbij en een opgeblazen, dikke buik.
  Yes! Yes! Yes!

  Reageer
 10. frenchi 5 jaargeleden

  hallo
  mijn naam is frenchi, ik ben in 2 jaar 60 kilo afgevallen door kha te eten en de laatste tijd een combi van arm en beperkt…. mjin vetpercentage is gezakt van 46% naar nu 20/21%…..bmi van 39 naar 21 nu,
  ik ben in prncipe zeer tevreden weeg nu rond de 70 kilo. kom van 130 kilo af en ben 1.82 lang.
  zou diep van binnen heel graag naar 67 kilo gaan, maar het lijkt wel of mijn lichaam niet meer wilt.
  zou het kunnen dat dit dan mijn gewicht is…ik heb de laatste tijd ook vaak klachten zoals haaruitval..niet lekker in mijn vel….denk dat ik nu toch maar beperkt blijf eten ipv arm want 25 koolydr merk dat ik dat niet meer trek nu.
  zou ik met wat hoger in gezonde koolydr zoals fruit..havermout.. het plateau kunnen doorbreken?..weet het anders ook niet meer..hopelijk heb je nog tips voor mij of mischien wel verstandig om zo te blijven mischien,
  gr frenchi

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.