honger bij menstruatie
| 28 maart 2019

Ongezonde dingen weerstaan – 8 soorten honger oefening!

Heel veel mensen vinden het ontzettend lastig om ongezonde dingen te weerstaan. Dat is het ook! Verwacht dan ook niet van jezelf dat je het ooit 100% makkelijk gaat vinden. Dat is namelijk bij vrijwel niemand zo. Er zijn wel oefeningen waarmee je jezelf traint omgaan met bepaalde situaties. Vandaag deel ik zo’n oefening met je! We gaan het hebben over 8 soorten honger.

Mindful eten

Dit is een hele waardevolle oefening uit de mindfullness. Ik heb ooit een cursus gedaan waarin hij terug kwam. Het doel is dat je minder vaak onbewust iets in je mond steekt. Dat is namelijk iets dat we vrijwel allemaal regelmatig doen! Soms heb je iets gegeten waar je eigenlijk helemaal niet over na hebt gedacht.

Door bewust te eten en te kiezen voor bepaalde producten, geniet je er meer van. Daardoor heb je eerder een verzadigd gevoel! Ook leer je beoordelen wat je écht lekker vindt en wat je eigenlijk wel zou kunnen laten liggen.

De ‘spelregels’

Voordat je iets gaat eten, ga je voor elke soort honger die je ervaart, een cijfer geven van 1-10. Beoordeel objectief! Geef dus geen oordeel aan jouw eigen ervaringen. Iets dat je voelt op dat moment is niet goed of slecht, het is er gewoon. Het doel is niet dat je jezelf gaat vertellen wat je wel of niet ‘mag eten’. Het is puur bewust worden van dingen die je waarneemt.

Pindakaas eten snoepen

8 soorten honger

Ok, je hebt dus iets voor je dat je wilt gaan opeten. Beoordeel nu met een cijfer van 1-10 hoe veel zin je in dit product hebt, gebaseerd op de volgende soorten honger:

  • Ooghonger: Hoe veel zin heb jij in dit product, puur gebaseerd op het uiterlijk? Vind je het er lekker uit zien? Of juist niet? Wat valt je op aan bijvoorbeeld kleur en structuur?
  • Oorhonger: Maakt het product een geluid dat jouw trek hierin stimuleert? Denk aan een knisperend zakje of aan knapperig krakend koekje. Soms kan een bepaald geluid jouw trek in iets triggeren. Is dat zo in dit geval?
  • Neushonger: Ruik eens aan dit product. Vind je het lekker ruiken? Krijg je misschien water in je mond als je de geur binnen krijgt? Of doet het je niet zo veel?
  • Mondhonger: Hoe veel zin heeft jouw mond in dit product? Soms heb je bewust zoete trek, of juist zoute? Hoe veel zin heb je in de smaak van datgene wat er voor je ligt?
  • Maaghonger: Dit is voor velen een hele herkenbare, voor anderen juist totaal niet. Het hebben van een knorrende maag, als teken dat je honger hebt. Dit gebeurt vaak als je zo’n 3-4 uur niets hebt gegeten. In hoeverre is dat op dit moment zo?
  • Lichaamshonger: Hoeveel behoefte hebben de cellen van jouw lichaam eraan? Bedenk wat jouw lichaam graag zou willen eten op dit moment. Waar voelt het zich goed bij? Na het sporten willen je spieren bijvoorbeeld graag eiwit. Of iets hartigs om de hoeveelheid zout aan te vullen.
  • Hoofdhonger: Dit heeft te maken met gewoontes. Bij een kopje koffie hoort bijvoorbeeld volgens velen een koekje. Of als je altijd na het eten een toetje neemt, krijg je hier automatisch zin in. Ook kan je hoofd bepaalde gedachtes hebben over producten. Bijvoorbeeld ‘dit zou ik niet moeten eten’ of ‘dit heb ik verdiend’ Geef een cijfer voor jouw hoofdhonger in dit product.
  • Harthonger: Deze vorm van honger heeft vaak te maken met emoties. Als je verdrietig bent, kun je trek krijgen in chocolade. Als je je verveelt, krijg je soms ‘honger’ om maar iets te doen te hebben. Is dat het geval op dit moment?

Trek jouw conclusie

Nu je heel goed hebt nagedacht over wat je voelt bij het product dat voor je ligt, kun je besluiten of je het gaat opeten of niet. Onthoud dat er geen foute beslissing is! Jij bent volledig in controle en mag bepalen wat je doet.

Het doel is dat je bewust gaat nadenken voordat je iets in je mond steekt. Deze oefening vind ik vooral geschikt bij het nemen van tussendoortjes, koekjes of snacks. Bij hoofdmaaltijd vind ik dit een minder passende opdracht, die heb je nu eenmaal gewoon nodig om goed te kunnen functioneren :).

Deze oefening hoef je echt niet altijd te doen als je iets krijgt aangeboden, maar het geeft wel heel veel inzicht als je het eens probeert!

Groetjes, Marloes

Ik ben heel benieuwd of jij dit gaat doen en wat je ervan vindt.

6 reacties

  1. Hey Marloes,

    Ik kijk sinds een ongeveer een jaar jouw video’s maar ik lees ook altijd je blogs. Ik ben sinds twee jaar begonnen met bewuster gezonder leven en dat ging me eigenlijk wel goed af tot dat ik erg streng voor mijzelf werd. Toen ik jou video’s zag en blogs las kreeg ik zo veel meer inspiratie om gezond te leven, maar ook te blijven genieten. Het vinden van een balans blijf ik lastig vinden. In het weekend heb ik wat geniet momentjes, maar soms knaagt er dan nog wel is wat schuldgevoel. Juist, omdat jij altijd zo open bent over alles en jij ook gewoon geniet in het weekend of op een ander geniet moment zie ik dat het niet altijd nodig is om altijd gezond te eten. Kortom door jou heb ik veel inspiratie gekregen over hoe ik de perfecte balans vind om gezond te kunnen leven!
    Ik vind dat je het super leuk doet en dat je ontzettend trots op jezelf mag zijn!

    Liefs Jasmijn

  2. Hy ik heb een vraagje,
    Mijn broer trouwt binnen kort en ik had al een avond jurk gekocht.
    3weken geleden ofzo.
    Maar ik zit nu met een prb ik pas niet meer in die jurk ik heb denk ik veel buikvet bijgekregen .
    Ma bij mij is niet het eten dat het is ma ik eet veel chocolade en snoep 🙈
    En ben nu bezig met elke dag een uur te lopen,weet nie hoe ik die snoep,.. wegkrijg ben er gewoon verslaafd aan!

    Sarah xx

  3. Ik heb de laatste tijd veel trek in chocolade. Maar alleen wanneer ik ‘s avonds thuis ben.
    Het is geen echte honger, maar lekkere trek. Zelfs na een kop thee of glas water denk ik dan nog steeds aan die reep chocolade. Gevolg: ik breek uiteindelijk 2 reepjes af en eet deze op.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram